Nemt, langtidshævet rosmarinbrød

5,5 timer

Bag et lækkert rosmarinbrød med masser af smag. Det er supernemt at bage, men tager lidt tid, idet dejen skal langtidshæve på køl i 8-24 timer. – Men det er værd at vente på!

Hjemmebagt brød

Rosmarinbrød

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 brød i form

  • 950 g koldt vand
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk. honning
  • 6 kviste frisk rosmarin, finthakket – eller din yndlingskrydderurt
  • 12 g gær
  • 280 g fuldkornsmel, fx fuldkornsspelt
  • 880 g ølandshvedemel, fintsigtet
  • 24 g fint salt
  • Ekstra jomfruolivenolie, til smøring

Sådan gør du:

  • Bland vand, olie, honning og hakket rosmarin i en røreskål. Smuldr gæren i, og rør, til den er opløst.
  • Tilsæt fuldkornsmel og 3/4 del af hvedemelet. Rør kun lige, til det er blandet, og lad det så stå i 15-30 min tildækket på køkkenbordet.
  • Tilsæt salt, og ælt herefter dejen med en grydeske eller på røremaskine i ca.10 min, eller indtil dejen er blank og slipper skålens sider (primært hvis du bruger røremaskine). Justér konsistensen undervejs ved at tilsætte det resterende hvedemel.
  • Kom dejen i en springform eller lille brødform smurt med olie. Dæk formen med husholdningsfilm eller kom den i en plastikpose, og lad den gerne hvile på køkkenbordet i ca. 1 time, hvis du har tid – det sætter gang i hævningen. Sæt den herefter i køleskabet i 8-24 timer.

Skal det gå stærkt, så kan brødet hæves i 3-4 timer på køkkenbordet i stedet for natten over. Det smager dog bedre, hvis dejen får tid til at udvikle sig i køleskabet.

  • Tag formen ud af køleskabet, og lad den få stuetemperatur i en times tid på køkkenbordet.
  • Varm imens ovnen op til 210 gr. varmluft. Dryp brødet med lidt olie på toppen, sæt det i ovnen, og bag det i ca. 45 min. Skru temperaturen ned til 180 gr., når brødet har fået en brun skorpe. Bag brødet, indtil det lyder hult, når du banker det på undersiden.
  • Læg brødet på en bagerist og lad det køle af, inden du skærer af det.

TIP: Udelader du rosmarin, får du et neutralt basisbrød.

Prøv også brødekspertens lækre, bløde mysliboller. Opskriften finder du her.