Hjemmebagt brød
Brød© Mia Irene Kristensen

Nemt, langtidshævet rosmarinbrød

Bag et lækkert rosmarinbrød med masser af smag. Det er supernemt at bage, men tager lidt tid, idet dejen skal langtidshæve på køl i 8-24 timer. – Men det er værd at vente på!

1. juli 2020 af Mia Irene Kristensen bageekspert

1 brød i form


475 g koldt vand

1 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1/2 spsk. honning

3 kviste frisk rosmarin, finthakket – eller din yndlingskrydderurt

6 g gær

140 g fuldkornsmel, fx fuldkornsspelt

440 g ølandshvedemel, fintsigtet

12 g fint salt

Ekstra jomfruolivenolie, til smøring


Sådan gør du:

  • Bland vand, olie, honning og hakket rosmarin i en røreskål. Smuldr gæren i, og rør, til den er opløst.

  • Tilsæt fuldkornsmel og 3/4 del af hvedemelet. Rør kun lige, til det er blandet, og lad det så stå i 15-30 min tildækket på køkkenbordet.

  • Tilsæt salt, og ælt herefter dejen med en grydeske eller på røremaskine i ca.10 min, eller indtil dejen er blank og slipper skålens sider (primært hvis du bruger røremaskine). Justér konsistensen undervejs ved at tilsætte det resterende hvedemel.

  • Kom dejen i en springform eller lille brødform smurt med olie. Dæk formen med husholdningsfilm eller kom den i en plastikpose, og lad den gerne hvile på køkkenbordet i ca. 1 time, hvis du har tid – det sætter gang i hævningen. Sæt den herefter i køleskabet i 8-24 timer.
    Skal det gå stærkt, så kan brødet hæves i 3-4 timer på køkkenbordet i stedet for natten over. Det smager dog bedre, hvis dejen får tid til at udvikle sig i køleskabet. 

  • Tag formen ud af køleskabet, og lad den få stuetemperatur i en times tid på køkkenbordet.

  • Varm imens ovnen op til 210 gr. varmluft. Dryp brødet med lidt olie på toppen, sæt det i ovnen, og bag det i ca. 45 min. Skru temperaturen ned til 180 gr., når brødet har fået en brun skorpe. Bag brødet, indtil det lyder hult, når du banker det på undersiden.

  • Læg brødet på en bagerist og lad det køle af, inden du skærer af det.


TIP: Udelader du rosmarin, får du et neutralt basisbrød.


Prøv også brødekspertens lækre, bløde mysliboller. Opskriften finder du her.


Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: