Hjemmebagt brød
Brød© Mia Irene Kristensen

Nemt, langtidshævet rosmarinbrød

Bag et lækkert rosmarinbrød med masser af smag. Det er supernemt at bage, men tager lidt tid, idet dejen skal langtidshæve på køl i 8-24 timer. – Men det er værd at vente på!

1. juli 2020 af Mia Irene Kristensen bageekspert

1 brød i form


475 g koldt vand

1 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1/2 spsk. honning

3 kviste frisk rosmarin, finthakket – eller din yndlingskrydderurt

6 g gær

140 g fuldkornsmel, fx fuldkornsspelt

440 g ølandshvedemel, fintsigtet

12 g fint salt

Ekstra jomfruolivenolie, til smøring


Sådan gør du:

  • Bland vand, olie, honning og hakket rosmarin i en røreskål. Smuldr gæren i, og rør, til den er opløst.

  • Tilsæt fuldkornsmel og 3/4 del af hvedemelet. Rør kun lige, til det er blandet, og lad det så stå i 15-30 min tildækket på køkkenbordet.

  • Tilsæt salt, og ælt herefter dejen med en grydeske eller på røremaskine i ca.10 min, eller indtil dejen er blank og slipper skålens sider (primært hvis du bruger røremaskine). Justér konsistensen undervejs ved at tilsætte det resterende hvedemel.

  • Kom dejen i en springform eller lille brødform smurt med olie. Dæk formen med husholdningsfilm eller kom den i en plastikpose, og lad den gerne hvile på køkkenbordet i ca. 1 time, hvis du har tid – det sætter gang i hævningen. Sæt den herefter i køleskabet i 8-24 timer.
    Skal det gå stærkt, så kan brødet hæves i 3-4 timer på køkkenbordet i stedet for natten over. Det smager dog bedre, hvis dejen får tid til at udvikle sig i køleskabet. 

  • Tag formen ud af køleskabet, og lad den få stuetemperatur i en times tid på køkkenbordet.

  • Varm imens ovnen op til 210 gr. varmluft. Dryp brødet med lidt olie på toppen, sæt det i ovnen, og bag det i ca. 45 min. Skru temperaturen ned til 180 gr., når brødet har fået en brun skorpe. Bag brødet, indtil det lyder hult, når du banker det på undersiden.

  • Læg brødet på en bagerist og lad det køle af, inden du skærer af det.


TIP: Udelader du rosmarin, får du et neutralt basisbrød.


Prøv også brødekspertens lækre, bløde mysliboller. Opskriften finder du her.


Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: