Havregryn – nem og sund morgenmad

En skål gryn fra morgenstunden sikrer dig en optimal start på dagen. Havregryn er fyldt med kulhydrater, vitaminer og sunde fedtsyrer.

skål med havregryn på bord

HAVREGRYN | En sund og mættende morgenmadsklassiker.

© iStock

Spiser du havregryn om morgenen? Hvis ikke, bør du overveje at gøre det – en skål havregrød eller gryn sikrer dig nemlig en optimal start på dagen.

Der er næsten ikke det næringsstof eller mineral, som de velsmagende gryn ikke indeholder. Og så giver de en god mæthedsfølelse, som holder ved længe.

1 Er det sundt at spise havregryn?


Ja, havregryn er en af de bedste råvarer, du kan begynde dagen med, da de er langt sundere og indeholder mindre salt og sukker end mange andre morgenmadsprodukter.

De velsmagende gryn indeholder også en stribe af mineraler og vitaminer, som fx B- og E-vitaminer, der holder sygdom stangen og gør kroppen sund og stærk. B-vitaminerne indgår i alle kroppens stofskifteprocesser og er derfor med til at få hele maskineriet til at fungere.

Er der ekstra tryk på, fx grundet megen træning eller en stresset hverdag, stiger behovet for vitaminer og mineraler, og så er det klogt at have grynene på menuen. E-vitamin er nemlig en vigtig medspiller i et robust immunforsvar. De amerikanske forskere bag en videnskabelig artikel om emnet konkluderer således, at E-vitamin er et af de mest effektive næringsstoffer, når det kommer til at styrke immunforsvaret.

Læs også: Boost dit immunforsvar gennem kosten

Herudover er grynene rige på proteiner, som skaber mæthed – og så rummer de mange gode, hjertevenlige fedtsyrer.
Hvis du spiser 100 gram, dækker du desuden en tredjedel af dit daglige behov for fibre. Fibre hjælper blandt andet på fordøjelsen og er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. De sunde gryn placerer sig også i toppen, når det kommer til magnesium med 155mg/100g.

2 Hvordan laver man ristede havregryn?


Der findes et utal af lækre opskrifter på ristede havregryn – nogle med sukker og smør, andre med honning og olier. Her kommer en nem og sund opskrift med honning og valnøddeolie.

ristede havregryn i pande

Nem opskrift på ristede havregryn

Brug de ristede havregryn som topping på ymer eller koldskål. De er også lækre som drys i en gammeldags æblekage.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 150 g havregryn
  • 2 tsk. valnøddeolie
  • 2 spsk. honning

Sådan gør du

  • Start med at smelte honning og valnøddeolie på en pande.
  • Tilsæt havregrynene og rør forsigtigt rundt, indtil væden er opslugt og grynene er blevet flot gyldne.
  • De ristede gryn skal nu køle af på et stykke bagepapir. Fordel dem godt – er der store klumper, når de er afkølet, kan du sagtens hakke dem i mindre stykker.

Er du ikke til smagen af valnøddeolie, så kan du erstatte den med fx smagsneutral kokosolie eller rapsolie.


Opskrifter med havregryn: Bliv inspireret

bananPandekager med blåbær
© iStock

Sunde bananpandekager uden mel og sukker

På bare fem minutter kan du forvandle banan, æg og havregryn til et sundt og lækker måltid.

Se opskriften her

overnight oats med blåbær og toppings
© iStock

Overnight oats med chia og lækker topping

Hop med på morgenmadsdillen overnight oats. Den kolde grød med havregryn og chiafrø, der skal stå og trække i køleskabet natten over, er både nem, sund og lækker.

Se opskriften her

rabarbercrumble i tærtefad
© iStock

Rabarbercrumble med ricottacreme

Lækker og supernem opskrift på fiberrig rabarbercrumble med havregryn og mandler.

Se opskriften her

bananbrød i brødform
© iStock

Bananbrød med havregryn

Det lækre og populære bananbrød skal ikke æltes eller hæve, og det er nemt at lave både sundere, vegansk og glutenfrit. Hovedingredienserne er havregryn, æg, mælk – og selvfølgelig banan.

Se opskriften her

grønne madpandekager på fad
© iStock

Madpandekager med spinat og havregryn

Hiv blenderen frem og skyd genvej til flere fibre og grøntsager med denne opskrift på sunde madpandekager med spinat og havregryn.

Se opskriften her

havregrynsboller på bord
© wichmann+bendtsen

Koldhævede boller med havregryn

På I FORM har vi en kollega, der bager verdens bedste koldhævede boller. Vi har lokket opskriften ud af hende, og ved du hvad? De er både fyldt med sunde sager og nemme at lave.

Se opskriften her

3 Er der mange kalorier i havregryn?


En portion (ca. 50 gram) indeholder 183 kalorier. Selvom der er relativt mange kalorier i havregryn, skal du ikke være bange for at spise en portion af de gode gryn til morgenmad. De holder dig nemlig mæt i lang tid og hjælper dig dermed i kampen mod sukkertrangen.

Du kan toppe dine gryn med rosiner, nødder og minimælk og stadig skabe et sundt, mættende måltid.

Her kan du få inspiration til kalorielette madvarer

Så mange kalorier er der i 1 dl havregryn

1 deciliter vejer 35 gram og indeholder 128 kcal.

Se omregner fra gram til dl her

Så mange kalorier er der i havregryn med mælk

Kalorieindholdet i en portion afhænger af, hvilken type mælk du hælder på – og selvfølgelig, hvilken type topping du eventuelt putter på grynene.

  • 50 gram (183 kcal) gryn med skummetmælk (10 g): 218 kcal

  • 50 gram (183 kcal) gryn på minimælk (10 g): 223 kcal

  • 50 gram (183 kcal) gryn på letmælk (10 g): 231 kcal

  • 50 gram (183 kcal) gryn på sødmælk (10 g): 246 kcal

Prøv også: Beregn dit daglige kaloriebehov

mælk hældes fra kande på havregryn

HAVREGRYN MED MÆLK – Skru op og ned for kalorieindtaget afhængigt af valget af mælk.

© iStock

4 Hvor meget havregryn må man spise om dagen?


Der gælder det samme for havregryn som for andre fødevarer: At de skal være en del af en varieret kost baseret på masser af grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter, fisk og magre mejeriprodukter.

Havregryn er en rigtig fornuftig del af en sund kost – og med en portion gryn og en-to skiver rugbrød, er du allerede oppe på Fødevarestyrelsens anbefalede 90 gram fuldkorn om dagen.

Bliv inspireret til sund morgenmad her

5 Er havregryn godt, hvis man vil tabe sig?


Det korte svar er: Ja. Havregryn indeholder nemlig langsomt optagelige kulhydrater – og kulhydrater er ikke bare kulhydrater.

Hvid pasta, hvidt brød, slik og sukker giver dig mange kalorier uden at mætte særligt godt. Men der findes sunde kulhydrater, som går i samspil med andre gode næringsstoffer og skaber en råvare, der sprudler af styrke og bidrager positivt til din sundhed. Eksempler på kilder til disse er fx rugbrød og fuldkornsprodukter som havregryn.

kvinde i træningstøj spiser havregryn

LANGSOMME KULHYDRATER – Havregryn sikrer et stabilt blodsukker, fx under og efter træning.

© iStock

6 Er havregryn godt for kolesterol-tallet?


Ja, havregryn har et højt indhold af kostfibre, både vandopløselige og ikke vandopløselige kostfibre.

Blandt de vandopløselige kostfibre findes blandt andet beta-glucan, som beviseligt forbedrer din fordøjelse og kan, viser forskningen, være med til at sænke indholdet af kolesterol i blodet.

Det skyldes, at havregrynenes kostfibre er mere eller mindre ufordøjelige. På deres vej gennem tarmsystemet binder de nogle af de naturlige galdesyrer og galdesalte, som findes i tyndtarmen – og trækker dem med ned i tyktarmen. Tyndtarmen skal dog bruge galdesyre og galdesalte til den naturlige fedtfordøjelse og vil derfor gå i gang med at producere nye galdesyre og galdesalte. De dannes i leveren ud fra kolesterol.

På den måde kan beta-glucan og andre opløselige kostfibre være med til at sænke kolesterol i blodet.

Læs også: Sådan får du et sundt kolesteroltal

7 Hvor meget protein er der i havregryn?


Havregryn er en ganske fin kilde til protein med 12,9 gram per 100 gram gryn. Det er knap så meget som nogle af de mest proteinholdige fødevarer, som for eksempel rå sojabønner (36 gram per 100 gram) og kyllingebryst (22 gram per 100 gram). Men det er stadig en god, solid start på dagen, når det kommer til det anbefalede daglige proteinbehov.

Læs også: BEREGN – Hvor meget protein skal man have?

kvinde træner med håndvægte

MUSKLERNES BYGGESTEN – Protein er med til at bygge musklerne op.

© iStock

8 Er der gluten i havregryn?


Både ja og nej. Havren i sig selv er glutenfri, men der vil ofte være rester af glutenrige korn i en pakke, hvorfor du typisk vil finde små mængder af gluten. Vil du helt undgå gluten, bør du vælge glutenfri.

Læs også: Lynguide til en glutenfri kost

9 Hvad er bedst rå eller kogt havregryn?


Det ene er som sådan ikke sundere end det andet. Der, hvor der kan være en forskel, er i kalorieindtaget.

Du vil naturligt indtage færre kalorier, når du spiser havregrød, da der kun skal en enkelt deciliter gryn til en forholdsvis stor portion grød. Det skyldes, at grynene svulmer op, når de bliver kogt.

Vil du spare ekstra på kalorierne, kan du også vælge at koge havregrynene i vand frem for i mælk.

havregrød i skål

FRA GRYN TIL GRØD – Mæt mave.

© iStock

10 Hvad er godt med havregryn?


Der er næsten ikke noget, der er nemmere at lave til morgenmad end en skål havregryn. Du behøver blot at komme lidt rosiner, frisk frugt eller hakkede nødder henover og hælde mælk eller plantedrik på. Så har du skabt et sundt morgenmåltid.

Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af dine morgenmadsportion, kan du lave den til grød. Kig i frugtskålen, snit et æble, og top grøden med lidt bær, kanel eller rosiner.

11 Er havregryn godt for hjernen?


Hjernen elsker kulhydrater, da disse er det dominerende næringsstof. Derfor er grynene fremragende hjernebrændstof. Et ekstra plus er, at kulhydraterne i gryn optages relativ langsomt, hvilket resulterer i en god lang kulhydratforsyning til hjerne og muskler gennem lang tid.