Er havregryn sundt?

Hver femte af os begynder dagen med en portion havregryn. Og det er der en god grund til! Havregryn er nemlig fyldt med sunde sager. Men hvorfor kun spise havregryn om morgenen? Her får du blandt andet idéer til, hvordan du kan snige de gyldne gryn ind i alle dagens måltider.

Skål med havregryn

SPIS HAVREGRYN, OG SKÅN MILJØET – Vidste du, at du passer på klimaet, når du spiser havre? Oksekød belaster fx klimaet mere end 25 gange så meget som havregryn. Velbekomme!

© iStock

Hvad har du fået til morgen? Hvis svaret er havregryn, så tillykke. Selv hvis du strør sukker på, er havregryn sundere end det meste andet morgenmad. Og så smager de pivgodt!

Herunder besvarer vi en lang række spørgsmål og giver dig et hav af tips om havregryn, så du overhovedet ikke kan være i tvivl om, hvorfor du skal fylde hovedet med de gyldne gryn.

Tips og fakta

Hvor sundt er havregryn?

Efter et par årtier i kulden er de fiberholdige havregryn igen ved at finde sig vej til danskernes køkkenskabe - og med god grund. De er nemlig en af de bedste råvarer, du kan begynde dagen med, da de er langt sundere og indeholder meget mindre salt og sukker end de fleste andre morgenmadsprodukter.

Havregryn er 100 procent fuldkorn, og derfor dækker et par deciliter gryn en tredjedel af dit daglige behov for fibre. Fibrene fra grynene bidrager blandt andet til en bedre fordøjelse afhjælper forstoppelse.

Derudover indeholder de vitaminer og mineraler, der er en vigtig del af en sund kost. Havregryn har blandt andet et højt indhold af kalium og et lavt indhold af natrium. En kombi, der er god for blodtrykket. Samtidig indeholder havre særlige fibre, der kan være hjælpe kolesteroltallet i den rigtige retning.

Læs også: Fuldkorn er guldkorn

Kostfibre i havregryn, rugbrød, cornflakes og skyr

Hvad indeholder havregryn?

Havregryn indeholder forholdsvis mange kalorier. Men det skal ikke afskrække dig for at begynde dagen med en portion. Grynene er nemlig fyldt med gode vitaminer og mineraler, og så holder de dig mæt i lang tid.

Herunder kan du ud fra det specifikke næringsindhold i 100 gram havregryn se, hvad de bl.a. er rig på:

Hvor mange kalorier er der i havregryn?

Som det fremgår i tabellen ovenfor, indeholder 100 gram 369 kalorier. Det vil sige, at der i en portion på ca. 30 gram er omkring 111 kalorier.

Er der gluten i havregryn?

Som udgangspunkt er der ikke gluten i. Alligevel bør glutenallergikere undgå dem og andre fødevarer med havre, da de ofte indeholder små mængder af gluten. Det skyldes, at når havregryn produceres og bearbejdes, er grynene ofte i kontakt med andre kornarter.

Er du glutenallergiker, har du dog stadig mulighed for at spise dem. Du skal bare købe glutenfri gryn, som bliver fremstillet af specialdyrket havre og er forarbejdet på mindre fabriksanlæg.

LÆS OGSÅ: 17 madvarer med få kalorier

Hvad vejer 1 dl havregryn?

1 dl vejer 30 gram.

1 spsk. vejer 5 gram.

1 tsk. vejer 1,5 gram.

Skal jeg vælge finvalsede eller grovvalsede havregryn?

Finvalsede er egentlig bare havregryn, der er klippet i mindre stykker. Målt på næringsstoffer er der derfor ingen forskel på, om du vælger fin- eller grovvalsede. Når det er sagt anbefaler vi alligevel, at du går efter de grove gryn, når du køber ind. Din krop skal nemlig arbejde hårdere for at fordøje dem.

Er havregryn sundt til morgenmad?

Det er både nemt og sundt at spise havregryn til morgenmad. Det kræver praktisk talt ikke mere end at hælde mælk over grynene. Vi anbefaler dog at pifte de lidt tørre gryn op. Her finder du det bedste (og sundeste) tilbehør til havregrynene.

Havregryn er desuden supersundt at spise om morgenen, da det indeholder meget mindre sukker og salt end de fleste andre morgenmadsprodukter og dermed gør det lettere at holde vægten og blodtrykket nede. Og vælger du grovvalsede gryn mætter de mere og i længere tid, hvilket får dig til at snacke mindre dagen igennem.

Hvor meget havregryn til morgenmad?

En enkelt portion er nok til at dække dig ind med mere end halvdelen af den mængde fuldkorn, du anbefales at spise hver dag.

Hvor mange kalorier er der i havregryn med mælk?

Kalorieindholdet i en portion havregryn med mælk afhænger af, hvilken mælk du bruger – og selvfølgelig også hvilken topping, du putter oven på grynene.

Vi har her målt kalorieindholdet af en portion gryn (50 gram) med fire forskellige typer mælk (100 gram):

50 gram havregryn (184,5 kcal) på skummetmælk 219,5 kcal

50 gram havregryn (184,5 kcal) på minimælk 224,5 kcal

50 gram havregryn (184,5 kcal) på letmælk 232,5 kcal

50 gram havregryn (184,5 kcal) på sødmælk 247,5 kcal

Skal jeg vælge havregryn eller havregrød?

En portion havregrød indeholder kun ca. halvdelen af de kalorier, der er i en portion havregryn. Grynene suger vand til sig og svulmer op, når du koger dem, så du behøver kun en lille kop gryn for at få en stor portion grød.

Hvordan laver man havregrød?

Der findes utallige måder at lave havregrød på. Herunder finder du basisopskriften på havregrød – og så står det dig frit for at udvikle den.

Basisopskrift på havregrød (til 1 person)

1 dl havregryn, ca. 30 gram
2,5 dl vand

Tip: Erstat vandet eller dele af vandet med mælk for at gøre grøden mere mættende.

Her kan du blive klog på havregrøds sunde effekter og få inspiration til, hvordan du tilbereder den velsmagende morgenklassiker

Hvad er det bedste tilbehør til havregryn?

Havregryn kan hurtigt blive kedelige, hvis du nøjes med at hælde mælk over dem, og derfor drysser mange sukker over sine gryn. Men der er rigtig mange andre og sundere måder at gøre dem spændende på.

Friske frugter og bær

Friske frugter eller bær pynter på de blege gryn, og de farverige madvarers høje indhold af C-vitamin hjælper dig med at udnytte havrens jern.

Tørrede frugter og bær

Er du løbet tør for frisk frugt og bær, kan du også drysse tørrede frugter og bær som rosiner, abrikoser eller tranebær på dine gryn. Det giver en sødme til de ellers neutrale gryn.

Nødder

Er du hverken til friske eller tørrede frugter og bær, kan du også spise havregryn med nødder. Nødder er spækket med proteiner, fibre, vitaminer, mineraler og ikke mindst sunde fedtstoffer.

Læs her, hvad de forskellige nødder er godt for

Men spis nødderne med måde. Det anbefalede indtag af nødder er 50-100 gram pr. dag.

Hvordan rister jeg havregryn?

Ristede havregryn er en sprød og lækker topping til din skyr eller koldskål – og så er det tilmed supernemt at lave.

Opskrift på ristede havregryn (til 1 person)

75 g grovvalsede havregryn
1-2 spsk. klar honning
1 tsk. nøddeolie

Sådan gør du

  • Bland honning og havregryn sammen i en gryde, tilsæt olie og lad blandingen nå et svagt karamelliseringspunkt.
  • Hæld massen ud på en bagepapirbeklædt plade, og tør den i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter.
  • Hvis de ristede havregryn hænger sammen i store klumper, hak dem i mindre.

Tip: Du kan også tilføje nødder, tørret frugt og/eller krydderier som kanel i blandingen.

Hvad kan jeg ellers bruge havregryn til?

Havregryn kan meget andet end at agere morgenmad. Den giver fx godt med sundhed, sprødhed og fylde i frikadellefarsen, pandekagerne eller bolledejen. Hvis du bager med dem, skal du dog huske at ælte dejen tilpas længe, så grynene kan nå at suge vand til sig, ellers bliver resultatet tørt og kedeligt.

I frikadeller

Prøv vores smagfulde kalvefrikadeller med gryn ➡️ Gå til opskrift

I pandekager

Prøv vores nemme og sunde bananpandekager med gryn og solbær ➡️ Gå til opskrift

I boller

Prøv vores fortryllende boller med gryn og speltmel ➡️ Gå til opskrift

Flere opskrifter med havregryn

Havregryn er morgenmadsklassikeren over dem alle. Men den kan også nemt sniges ind i dagens andre retter. Her finder du opskrifter til morgen, middag og aften, der inkluderer de gyldne gryn.

Havregryn til morgenmad

Havregrød med frugt og bær

Vi kommer ikke uden om havregrøden til morgenmad. Til gengæld finder du her en skøn og sund opskrift, der forkæler ganen. ➡️ Gå til opskrift

Havrehyld med skyr

Sød, sund og knasende. Sådan beskrives disse lækre havrehyld med skyr, søde bær og saft. ➡️ Gå til opskrift

Havregryn til formiddag

Havreboller

Fyld din stue med verdens hyggeligste duft af hjemmebagt brød. Og så er det tilmed sundt. ➡️ Gå til opskrift

Rødbedeomelet med røget laks

Trænger du til en langsom morgenen med en god brunch? Så prøv denne farverige rødbedeomelet med røget laks. Psst, grynene er gemt i omeletten, og du vil ikke kunne smage dem. ➡️ Gå til opskrift

Havregryn til frokost

Rødbedebøffer med guacamole

Prøv vores farverige, proteinrige rødbedebøffer med guacamole og grov ketchup. Du vil slet ikke opdage grynene, der er sneget ind i rødbedebøfferne. ➡️ Gå til opskrift

Kyllinge-muffins med havregryn

Kyllinge-muffins er perfekte til madpakken eller en hurtig snack i løbet af dagen. Og så er det en god måde at få brugt resterne i køleskabet på. ➡️ Gå til opskrift

Havregryn til eftermiddag

Hjemmebagt knækbrød med frø og kerner

Dette lækre knækbrød er perfekt til at stille den lille sult, der spøger i løbet af eftermiddagen. ➡️ Gå til opskrift

Havregryn til aftensmad

Rødbedefrikadelle med rødkål

Havregryn i frikadeller giver både sundhed, sprødhed og fylde – helt uden du opdager det. ➡️ Gå til opskrift

Rødbede-falafler i spidskålswraps

Vil du gerne spare lidt på kødet? Så prøv et vegetarisk måltid bestående skønne rødbede-falafler i spidskålswraps. Velbekomme! ➡️ Gå til opskrift

Til dessert

Syrlige havregrynspandekager

Hvem siger, at en dessert skal være usund for at smage henrivende? Prøv vores havregrynspandekager med citrus, limecreme og mynte. ➡️ Gå til opskrift

Nyfortolket æblekage

Elsker du også æblekage? Så prøv denne nyfortolkede udgave med en sund og lækker crumble. ➡️ Gå til opskrift