Derfor skal du spise nødder
Parkér kaloriefrygten. Nødder er et af naturens helt store pletskud, der hører hjemme i ethvert sundt køkken.
Parkér kaloriefrygten. Nødder er et af naturens helt store pletskud, der hører hjemme i ethvert sundt køkken.
Mange tænker umiddelbart “uha, der er frygtelig mange kalorier i nødder”, og skærer dem ud af kosten. Intet kunne dog være mere forkert, for vel er der masser af kalorier i nødderne, men hver eneste af kalorierne er af den sundeste slags.
Kun få råvarer matcher nødderne, når det kommer til de sundhedsfremmende egenskaber. Det er ikke uden grund, at Hjerteforeningen hylder nødder som ren superfood og anbefaler, at du dagligt spiser min. 50 g nødder, og i samme omgang slår fast, at risikoen for, at du bliver fed af sådan en god håndfuld nødder, er stort set lig nul.
Det, der gør nødderne så uforligneligt sunde, er, at de kombinerer vigtige vitaminer og mineraler med en optimal kombination af protein, fedt og kulhydrat. De tre makronæringsstoffer arbejder sammen med kostfibrene om at skabe en sund kropskemi, samtidig med at de stabiliserer blodsukkeret, fylder maven og giver dig så meget brændstof, at du er mindre fristet til at snacke i alle mulige usunde ting, og gør det nemmere at holde lidt igen ved kødgryderne, når du rammer aftensmaden.
Så selvom kalorieindholdet i nødder er på niveau med flødechokolade, så er nødder mere slankemad end kaloriebombe. Faktisk er nøddernes fedtstoffer et kæmpe aktiv, for størsteparten er af samme støbning som dem, du finder i avocado og olivenolie, og dermed præcis lige så antiinflammatorisk styrkende.
Hasselnødden bugner af E-vitamin, som bl.a. er en kraftig antioxidant. Nødden er også en god kilde til B-vitaminet folat, som er sat i forbindelse med nedsat risiko for alzheimer, depression og hjerte-kar-sygdomme. Hasselnøddens sundhedskvaliteter bunder i et højt indhold af sundt fedt, godt med kostfibre og et stort indhold af antioxidanter. Hos mænd har man fx i et 4-ugers-studie fundet, at ved at lade ca. 20 pct. af dagens kalorier komme fra hasselnødder ændrede kolesteroltallet sig til det bedre, mens blodets samlede fedtindhold faldt med over 7 pct.
Læs artiklen: Snack løs af hasselnødder
Nødden er en god kilde til B-vitaminet thiamin, der har stor indflydelse på kroppens stofskifte og de kemiske signalstoffer, der sender nervesignalerne rundt i kroppen. Nødden rummer også en del jern, der indgår i kroppens blodproduktion. Sundhedsmæssigt relevant er det også, at nødderne i forsøg har vist sig at have effektive antiinflammatoriske egenskaber på kolesterolpatienter.
Læs også: Kredsløbsfavoritter
De sunde næringsstoffer står nærmest i kø, og samtidig er mandlen nærmest ufarlig for vægten. I et storstilet amerikansk forsøg fik deltagerne besked på at spise 60-70 mandler oven i deres normale kost. Trods det betragtelige merindtag fandt man ingen forskel på kropsvægten eller fedtprocenten, hvilket forskerne tilskriver, at mandlerne mætter storartet og samtidig ikke optages fuldstændigt.
Cashewnødder er i virkeligheden frø, der sidder uden på det langt mere ukendte cashewæble. Det er især indholdet af mineraler, der imponerer. Du får fx enormt meget zink, der indgår i et hav af hormoner og enzymer. Cashewnødden kan desuden bryste sig af et højt indhold af jern og magnesium samt kobber, fosfor og mangan.
Læs, hvordan du laver en super lækker dip med cashewnødder, her
Den fede valnød adskiller sig fra de fleste andre nødder ved at være fyldt med omega-3-fedtsyrer, som bl.a. er sunde for hjernecellerne. Nødden rummer masser af E-vitamin og er samtidig en kilde til melatonin – hormonet, der hjælper os med at falde i søvn om aftenen. Det er en kalorietung nød, så hav det i baghovedet, når du spiser den.
Læs også: 7 sunde grunde til at spise valnødder
Ud over det sunde fedt og masser af proteiner er jordnødden rig på B-vitaminet niacin, som bl.a. indgår i kroppens stofskifteprocesser og har afgørende betydning for hormonproduktionen. Herudover får du de to stærke antioxidanter E-vitamin og resveratrol fra jordnødderne.
Læs artiklen: Peanuts – sundere, end du tror
Hovedparten af pekannøddens fedt stammer fra MUFA (monoumættet fedt), hvilket placerer den i førerfeltet, når det gælder bl.a. hjertevenlige fedtsyrer. I et forsøg, hvor deltagerne fik 20 pct. af dagens kalorier fra pekannødder, blev både kolesteroltallet og blodets fedtindhold sænket.
Læs mere, om hvorfor pekannødder er godt for hjerte og fordøjelse, her
Den fede paranød er kalorierig og fiberfattig og derfor én af dem, som du skal være en smule varsom med at spise i ukritiske mængder, hvis du holder skarpt øje med vægten. Analyser viser desuden, at paranødden og pistacienødden indeholder i særklasse flest aflatoksiner. Her er tale om en gruppe af giftstoffer, som dannes af skimmelsvampe på nødden.
Læs artiklen: Paranødder er tætpakket med sunde stoffer
Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 12/2017