Fuldkorn er guldkorn
Fuldkorn kan forebygge sygdom og forlænge din levetid. Læs her, hvad fuldkorn egentligt er, og få vores gode råd til hvordan du får nok af de små, sunde guldkorn i din hverdag.
Fuldkorn kan forebygge sygdom og forlænge din levetid. Læs her, hvad fuldkorn egentligt er, og få vores gode råd til hvordan du får nok af de små, sunde guldkorn i din hverdag.
Fuldkorn gør det nemmere at holde vægten, de sænker din risiko for både hjerte-kar-sygdom, tarmkræft og type 2-diabetes og får dig statistisk set til at leve længere. Test om du får nok fuldkorn, og få vores grove tips – så er det heldigvis ikke spor svært at få nok af de fantastiske korn.
Fuldkorn kan stamme fra fx rug, havre, byg og hvede. Det kan tage sig ud som hele kerner eller forarbejdede kerner, fx i form af mel. Det afgørende er, at hele kornet er udnyttet. Altså at hverken skaldele eller kimen er fjernet, som de fx er i det klassiske hvedemel. Det er i kimen, i det tynde aleuronlag og ikke mindst i den yderste skal, at størstedelen af de sunde stoffer gemmer sig. Det gælder både vitaminer, mineraler, proteiner, sunde fedtstoffer og især kostfibre.
Et af de helt store trumfkort ved fuldkorn er, at de virker forebyggende på flere af de store livsstilssygdomme.
TARMKRÆFT
Det gælder ikke mindst tarmkræft, som er en af de største kræftsygdomme i Danmark. Forskerne har endnu ikke fastlagt de præcise årsager til effekten, men vi ved, at fuldkornenes kostfibre styrker og fremmer din fordøjelse. Du behøver ikke at tygge dig gennem bunkevis af de grove kornprodukter for at opnå beskyttelsen mod tarmkræft. En skål havregryn og 1-2 skiver rugbrød om dagen er nok.
HJERTE-KAR-SYGDOMME
Hjerte-kar-sygdomme, en anden af de helt store sygdomme herhjemme, har fuldkorn også en forebyggende effekt på. Fuldkorn er nemlig med til at sænke indholdet af kolesterol i dit blod og dermed risikoen for åreforkalkning, hvilket igen er med til at forebygge blodpropper.
TYPE 2-DIABETES
Forskning tyder også på, at en kost med mange fuldkornsprodukter reducerer din risiko for type 2-diabetes. Det skyldes, at fuldkornenes fibre sørger for et mere stabilt blodsukker. Overvægt er den største risikofaktor for type 2-diabetes, og for mange kilo på kroppen er ligeledes med til at øge risikoen for såvel kræft som hjerte-kar-sygdomme. Derfor tæller det også på plussiden, at en kost rig på fuldkorn gør det lettere for dig at holde vægten. Simpelthen fordi de sunde korn mætter godt, så du nærmest helt automatisk spiser mindre. Ret smart!
Samlet betyder de mange gode effekter, at du får lov at fejre flere fødselsdage hvis du øser mange fuldkorn op på din tallerken. Det viser en stor nordisk undersøgelse fra 2015, der også fastslår, at jo flere fuldkorn du spiser, jo bedre. Den fjerdedel i undersøgelsen, der spiste mest fuldkorn, havde i sammenligning med den fjerdedel, der spiste mindst fuldkorn, en 25 pct. eller 32 pct. lavere risiko for at dø tidligt, afhængigt af om det var en mand eller kvinde.
Der er altså store gevinster at hente ved at bytte de kridhvide udgaver af brød, ris og pasta ud med grove varianter – også selvom du kun erstatter nogle af dem. For mange af os er der nemlig tale om madvarer, som vi spiser i ret store mængder hver eneste dag, så lidt har også ret. Har du behov for hjælp til at komme i gang med byttehandlerne, så guider vi dig.
Dem der spiste mest fuldkorn havde en 32 pct. lavere risiko for at dø tidligt, afhængigt af om det var en mand eller kvinde.— Hjerteforeningen.dk
Ikke alle sunde korn og kerner kan få betegnelsen fuldkorn. Går du efter fuldkornseffekten, så husk (også) at inkorporere nogle af råvarerne fra venstre side i kosten.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2021