Loppefrøskaller – hjælper fordøjelsen på vej

Et tårnhøjt indhold af fibre gør loppefrøskaller særdeles egnet som kosttilskud til at styrke din fordøjelse og hjælpe mod såvel forstoppelse som diarré.

En ske med loppefrøskaller

LOPPEFRØSKALLER – Har du svært ved at få nok fibre via din kost, kan loppefrøskaller være et godt tilskud.

© iStock

Hvis du har bøvl med fordøjelsen, kan loppefrøskaller måske være en hjælp. Men hvordan virker de fiberrige loppefrøskaller? Hvordan og hvor mange skal man tage? Og kan der være bivirkninger ved at spise dem? Få svar på alle dine spørgsmål her.

1 Hvad er loppefrøskaller?


Loppefrøskaller er – nok ikke overraskende – de skaller, der omgiver loppefrøet. Frøene stammer fra planten Plantago Ovata, der typisk vokser i ørkenlignende områder.

Selve frøet betragtes som et restprodukt, for det er de transparente, lyse skaller, der er fokus på som kosttilskud. Skallerne har nemlig et tårnhøjt indhold af kostfibre.

Når loppefrøskaller kommer i kontakt med vand, danner de en gel, der stimulerer dit mave-tarm-system og fremmer din fordøjelse. Loppefrøskaller er derfor gode mod forstoppelse. For at opnå den ønskede effekt, er det dog vigtigt at drikke 1-2 glas vand ved indtagelsen.

Loppefrøskaller kalder også for psyllium. Navnet kommer fra det græske ord "psulla", der betyder loppe, fordi frøene på planten kan ligne lopper, der klynger sig fast.

Du kan købe loppefrøskaller fra flere forskellige producenter, men det mest kendte er nok HUSK, der er et godkendt naturlægemiddel. Ofte kan du ligefrem opleve, at der står HUSK i en opskrift frem for loppefrøskaller.

Loppefrøskaller fås både som hele skaller, som coatede skaller, som pulver eller som kapsler.

Læs mere om de forskellige slags loppefrøskaller her

Loppefrø plante - Plantago Ovata - med modne loppefrø, også kaldet psyllium

LOPPEFRØ-PLANTE – Loppefrøskallerne stammer fra frøene på denne plante, Plantago Ovata, du her kan se med modne loppefrø på sine blomsterstande.

© iStock

2 Hvad er fordelen ved loppefrøskaller?


Loppefrøskaller har først og fremmest den store fordel, at de er rige på vandopløselige kostfibre. Det betyder, at de kan binde en masse væske, hvilket virker samlende på løs afføring og blødgørende på hård afføring. Skallerne virker dermed både mod diarré og forstoppelse.

Har du ‘bare’ en træg mave og har svært ved at få nok kostfibre gennem din kost, kan loppefrøskaller også være et relevant kosttilskud.

Loppefrøskaller suger masser af vand

LOPPEFRØSKALLER SUGER LYNHURTIGT VÆSKE – Se hvad der sker, når man rører 5 gram loppefrøskaller ud i et stortglas (2,5 dl) vand. Loppefrøskallerne begynder omgående at suge vand til sig, og i løbet af en halv times tids har loppefrøskallerne opsuget væsken og er nu forvandlet til en slimet masse.

3 Hvordan virker loppefrøskaller i kroppen?


Loppefrøskaller består primært af vandopløselige kostfibre. Det betyder, at de begynder at suge væske, så snart de kommer i kontakt med det. Det kan du fx se, hvis du rører loppefrøskaller ud i et glas vand.

  1. I din mavesæk. Når skallerne kommer ned i din mavesæk, fortsætter de med at suge væske og svulmer op til en geléagtig masse. Det har den sidegevinst, at du føler dig mæt i længere tid.
  2. I din tarm. Den helt store fordel opnår du, når skallerne når ned i din tarm. Her blødgør den slimede masse tarmindholdet og øger dets volumen, hvilket får det til at glide både nemmere og hurtigere ud gennem tarmen. På den måde fremmer loppefrøskaller din fordøjelse.

Loppefrøskaller kræver væske for at virke optimalt. Det er derfor vigtigt, at du altid indtager dem sammen med 1-2 glas vand og i øvrigt husker at drikke vand regelmæssigt i løbet af dagen. Ellers kan skallerne virke stik imod hensigten og sætte en prop i dit fordøjelsessystem.

4 Hjælper loppefrøskaller på forstoppelse?


Ja, loppefrøskaller kan være en god hjælper, hvis du har problemer med fordøjelsen eller ligefrem forstoppelse. Loppefrøskaller er nemlig rige på kostfibre, der suger masser af væske i din mavesæk og tarm, hvilket gør din afføring blød og sætter skub i din fordøjelse.

Forstoppelse opstår ofte, hvis du får for få kostfibre og/eller for lidt væske. Hvis det er dit problem, vil det først og fremmest være en god idé at flette flere kostfibre ind i din kost i form af fuldkorn og masser af frugt og grønt og samtidig drikke rigeligt med væske.

Har du svært ved at få nok kostfibre via din kost, kan loppefrøskaller dog være et relevant kosttilskud.

Tal evt. med din læge om det, hvis du er i tvivl, og gå også til læge, hvis din forstoppelse ikke er blevet bedre efter 3 dage med loppefrøskaller. Husk altid at søge læge, hvis du oplever blod i din afføring.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med oppustet mave

Vand og loppefrøskaller

1-2 GLAS VAND – skal du drikke hver gang, du tager loppefrøskaller. Ellers kan de føre til forstoppelse. Skallerne kræver væske for at opnå den ønskede effekt.

© iStock

5 Hjælper loppefrøskaller på diarré?


Ja, lidt pudsigt virker loppefrøskaller både mod forstoppelse og mild diarré.

Loppefrøskaller suger nemlig væske i såvel din mavesæk som din tarm, og hvis du har diarré, betyder det, at skallerne samler den flydende afføring til en fastere masse.

Har loppefrøskallerne ikke hjulpet på din diarré efter 2-3 dage, så gå til lægen. Husk i øvrigt også, at du altid skal søge læge, hvis du oplever blod i afføringen i forbindelse med diarré.

6 Kan loppefrøskaller forbedre mit kolesteroltal?


Lider du af et lettere forhøjet kolesteroltal, ser det ud til, at loppefrøskaller kan give en positiv effekt. Ifølge Hjerteforeningen skal du dog kun regne med en beskeden effekt. Og kun på dit LDL-kolesterol, det såkaldt ‘dårlige’ eller ‘lede’ kolesterol.

Effekten skyldes igen de vandopløselige kostfibre. Når fibrene svulmer op og danner en geleagtig masse, binder den en del af kroppens galde i tarmen og fører det ud af kroppen med afføringen. Leveren går så i gang med at danne ny galde, hvilket den bruger kolesterol fra blodet til, og dermed sænkes blodets kolesterol.

En såkaldt metaanalyse fra 2000 har ifølge sundhed.dk vist, at 10,2 gram loppefrøskaller om dagen sænker såvel det totale kolesterol (med 4 pct.) og LDL-kolesterol (med 7 pct.).

Der er ikke set nogen effekt af loppefrøskaller på det såkaldt ‘gode’ kolesterol, HDL-kolesterol.

Har du mistanke om et forhøjet kolesteroltal, er det en god idé at tale med din læge, før du selv begynder at eksperimentere med kosttilskud.

7 Kan man tabe sig med loppefrøskaller?


Loppefrøskaller er ikke et slankemiddel, men du kan godt opleve et vægttab, når du begynder at tage dem.

Det skyldes, at de mange kostfibre svulmer op nede i din mavesæk og dermed gør, at du føler dig mæt i længere tid. Derfor er det sandsynligt, at du ikke spiser lige så meget til dine måltider, som du plejer at gøre.

8 Hvor mange kostfibre er der i loppefrøskaller?


Loppefrøskaller indeholder 85 pct. kostfibre (85 gram pr. 100 gram), og dermed er loppefrøskaller en af de mest fiberrige plantedele, der findes.

Til sammenligning indeholder chiafrø og hvedeklid omkring 40 g kostfibre pr. 100 gram, mens der er ca. 10 gram kostfibre pr. 100 gram i fx havregryn og mandler.

SE OGSÅ: Her er de bedste kilder til kostfibre

9 Er kostfibrene i loppefrøskaller lige så gode som andre kostfibre?


I princippet, ja. Generelt er det dog en god ide primært at få dine kostfibre fra kosten i form af fuldkornsprodukter, frugt og grønt, fordi du dermed får en lang række vigtige vitaminer og mineraler med i købet.

Der findes to slags kostfibre, de vand-uopløselige og de vand-opløselige, som loppefrøskallerne tilhører. De to fibertyper opfører sig lidt forskelligt i din krop, men da de begge findes i de fleste fiberrige fødevarer, behøver du ikke at have fokus på dette.

Kostfibre findes kun i vegetabilske råvarer og er alle de dele af en plante, som kroppen ikke kan fordøje eller optage. Eksempler på fiberrige fødevarer er kål, ærter, avocado, bær, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter som fx havregryn, fuldkornspasta og rugbrød.

Hvide bønner og loppefrøskaller

HVIDE BØNNER – indeholder mange kostfibre og er derfor en glimrende kilde til at opnå samme effekt som loppefrøskaller.

© iStock

10 Kan jeg spise mig til samme effekt, som loppefrøskaller giver?


Ja! Og det er endda en rigtig god idé. Selvom indholdet af kostfibre i loppefrøskaller er mere koncentreret, er der også masser af kostfibre i mange almindelige fødevarer, som er en del af en sund kost. Her kan du se hvilke ti fødevarer, der topper listen over gode fiberkilder.

10 GODE FIBERKILDER (pr. 100 g)

  • Hvide bønner, rå: 18 g
  • Groft rugknækbrød: 15 g
  • Quinoa, rå: 14 g
  • Havregryn: 10 g
  • Mandler: 10 g
  • Fuldkornsrugbrød: 8 g
  • Grønkål: 6 g
  • Ærter: 6 g
  • Avocado: 5 g
  • Hindbær: 4 g

11 Er der bivirkninger ved loppefrøskaller?


  • Luft i maven. Loppefrøskaller bugner af kostfibre, og din krop vil altid reagere, hvis du pludselig går fra en fiberfattig til en fiberrig kost – uanset om drejer sig om loppefrøskaller, fuldkorn eller grøntsager.
    Det er derfor helt normalt at opleve maverumlen, mere luft i maven, oppustethed og til en vis grad også mavesmerter – især i løbet af de første dage.

  • Forstoppelse. Den største risiko ved loppefrøskaller er du selv herre over, nemlig om du drikker nok vand. Loppefrøskaller har nemlig brug for godt med væske for at svulme op og sætte skub i fordøjelsen.
    Får du for lidt vand, risikerer du den stik modsatte virkning: at loppefrøskallerne sætter en prop i systemet og skaber forstoppelse.

  • Ændret optagelse af medicin. Tager du medicin eller andre kosttilskud, er det vigtigt at tage loppefrøskaller senest 1-2 timer før medicinen og tidligst en time efter. Det skyldes, at skallerne kan sænke eller øge transittiden i tarmene, hvilket kan påvirke optagelsen af din medicin.

Som ved alle andre kosttilskud og medicin i øvrigt, bør du altid nærlæse den indlægsseddel, der følger med produktet. Er du i tvivl, så tal med din læge først.

12 Kan loppefrøskaller være farlige?


Er du i øvrigt sund og rask, er loppefrøskaller som et kosttilskud ikke farligt. Tjek dog på det konkrete produkt, om det kun anbefales i en begrænset periode, og tal også gerne med din læge om, hvorvidt det er relevant for dig at tage loppefrøskaller over en længere periode.

Generelt er det en god idé primært at få dine kostfibre fra kosten i form af fuldkornsprodukter, frugt og grønt, fordi du dermed får en lang række vigtige vitaminer og mineraler med i købet.

Loppefrøskaller suger væske, og sørger du ikke for at drikke tilstrækkeligt med væske, når du indtager skallerne, kan du risikere forstoppelse. Du skal heller ikke tage loppefrøkapsler, mens du ligger i sengen og lægge dig til at sove lige efter, for så risikerer du, at kapslerne ikke når ned i tarmsystemet, men i stedet svulmer op i spiserøret.
De fleste producenter anbefaler da også, at du generelt ikke indtager dine loppefrøskaller lige inden sengetid.

Som ved alle andre kosttilskud og medicin i øvrigt, bør du altid nærlæse den indlægsseddel, der følger med produktet. Er du i tvivl, så tal med din læge først.

13 Hvordan bruger jeg loppefrøskaller?


Du kan tage loppefrøskaller både som skaller, pulver, coatede skaller eller kapsler. Uanset, hvilken udgave du vælger, frarådes det, at du tager dem lige inden sengetid.

Loppefrøskaller som pulver
© iStock

LOPPEFRØSKALLER/ PULVER

Drik dem. Du kan røre skallerne eller pulveret ud i et stort glas vand eller fx mælk eller juice. Drik med det samme, da det ellers hurtigt bliver til en tyk gele-agtig masse, idet skallerne straks begynder at suge væsken til sig. Drik gerne et ekstra glas vand bagefter.

Brug dem som drys. Du kan bruge skallerne eller pulveret som drys på fx skyr og yoghurt.

Brug dem i mad og bagning. Loppefrøskaller, især som pulver, kan benyttes i glutenfrit bagværk, hvor de både virker som bindemiddel og giver et mere saftigt brød.

Se mere om madlavning og bagning med loppefrøskaller her

Coatede loppefrøskaller i tre smagsvarianter.
© Foto: SylliFlor, Biodane Pharma

COATEDE LOPPEFRØSKALLER

Brug dem som drys. Køber du coatede loppefrøskaller, er skallerne dækket af et tyndt lag for at forhindre, at skallerne straks begynder at suge væske.

Det betyder både, at skallerne ikke klistrer i munden, når de kommer i forbindelse med dit spyt, og at de både kan være sprøde og være tilsat en smag. Skallerne er dermed særligt velegnede som drys, fx på din yoghurt eller havregryn, idet der går ca. 5 minutter, før coatingen bliver nedbrudt. Coatingen kan bestå af fx stivelse, kokosolie og smagsgivere.

Loppefrøskaller i kapsler
© iStock

LOPPEFRØSKALLER I KAPSLER

Slug dem. Kapslerne er måske den nemmeste løsning. Dem sluger du bare og skyller ned med 1-2 glas vand.

Har du problemer med at sluge piller, skal du dog nok vælge en anden løsning, da du skal have ret mange. Afhængig af mærket skal du typisk sluge 6-10 kapsler hver morgen og aften.

Kapslerne er omgivet af et lag, der enten kan være gelatine eller en vegetabilsk coating.

Især med kapsler er det vigtigt, at du ikke tager dem, mens du ligger i sengen, og så lægger dig til at sove lige efter. Kapslerne skal kunne nå ned i tarmsystemet, så de ikke svulmer op nede i dit spiserør.

14 Hvor mange loppefrøskaller skal man tage ad gangen?


Doseringen afhænger af det konkrete produkt, men ved fx HUSK anbefales det, at du tager 3-5 g pulver hver morgen og aften. Det svarer til 6-10 kapsler både morgen og aften.

Husk at drikke godt med vand til, idet skallerne har behov for godt med væske for at kunne svulme op og virke optimalt.

15 Hvad smager loppefrøskaller af?


Loppefrøskaller smager stort set ikke af noget. Ønsker du en smag, skal du gå efter coatede skaller, der er dækket af et tyndt lag for at forhindre, at skallerne straks begynder at suge væske. Det kan være en fordel, hvis skallerne fx bruges som drys på yoghurt. Coatingen kan bestå af fx stivelse, kokosolie og smagsgivere.

16 Kan jeg bruge loppefrøskaller i min mad?


Du kan bruge loppefrøskaller som drys ovenpå din yoghurt, men du kan også komme en skefuld i forskellige retter for at øge fiberindholdet. Således kan du tilsætte lidt loppefrøskaller til fx din smoothie og pandekagedej eller til din fars til frikadeller, fiskefrikadeller, kødboller og falafel. Husk ekstra væske.

Loppefrøskaller benyttes også ofte i forbindelse med bagning, så du kan også servere fx en pizza eller madtærte til aftensmad, hvor du har brugt de fiberrige skaller.

17 Kan jeg bruge loppefrøskaller til bagning?


Loppefrøskaller er blevet populært i bagværk hos personer, der enten lider af cøliaki eller som af andre årsager ønsker at undgå gluten. Idet loppefrøskaller suger væske, er det nemlig velegnet som bindemiddel i en dej, hvor det gør den elastisk og giver struktur.

Brød med glutenfrit mel bliver nemt både tungt og tørt, men her hjælper skallerne med at holde på fugten og giver altså et mere saftigt brød.

Du kan også sagtens bruge loppefrøskaller, når du bager almindelige brød og kager, hvis du gerne vil øge fiberindholdet. Da loppefrøskaller holder godt på væde, vil det også have den sidegevinst, at dit brød holder sig friskt i længere tid.

Loppefrøskaller bruges også af veganere til at bage med, idet den slimagtige gel, der dannes, når skallerne kommer i kontakt med vand, kan erstatte æg i bagværk.

18 Hvor køber man loppefrøskaller?


Loppefrøskaller kan købes på apoteket, i Matas samt i en lang række supermarkeder og webshops på nettet.

19 Hvor mange kalorier er der i loppefrøskaller?


I loppefrøskallerne af mærket HUSK er der 174 kcal pr. 100 gram. Normal dagsdosis er 6-10 gram, så det bliver ikke til mange kalorier, samtidig med at skallerne primært består af kostfibre, som ryger ufordøjede gennem kroppen. Derfor optager du faktisk ikke disse kalorier.