Mad med protein: Her er flest proteiner

Det kan være svært at gennemskue, hvilket kød eller grøntsager der er mest protein i. Derfor har vi her samlet en oversigt over, hvor meget protein der er i forskellig mad. Hvis du spiser varieret fra denne liste, kan du være sikker på, at du får masser af proteiner.

Bønner, linser og kikærter i glas

Det er godt og sundt at gå efter proteinrig mad hver dag. Proteiner er nemlig først og fremmest super vigtige for kroppen og dens funktioner. Derudover holder protein dig mæt længe og giver samtidig en sundere blodsukkerpåvirkning. Til sidst – er det også godt med en masse proteiner, hvis du vil tabe dig.

Men det kan være svært at gennemskue, hvilken mad der er mest proteinrig. Derfor får du her en Top-20 liste over det mest proteinrige mad samt lister over, hvor meget protein der er i forskellig mad og råvaregrupper pr. 100 g. Husk at spise dem varieret.

LÆS OGSÅ: Vil du skrue ned for kødet, er tofu et godt alternativ.

1 TOP 20: Mad med mest protein i


Her har vi samlet de 20 mest proteinrige madvarer, som du kan gå efter, hvis du ønsker en proteinrig kost.

Der er masser at vælge imellem, så det burde være ligetil at spise proteinrigt både til morgen, middag og aften. Spis dem varieret, så du også er sikker på at få alle de andre vigtige næringsstoffer, mineraler og vitaminer.

Hvad har mest protein?

pr. 100 gram.

  1. Revet parmesan: 39 g
  2. Græskarkerner: 36,3 g
  3. Fast ost, 20+: 30 g
  4. Hampefrø: 30 g
  5. Mozarella 30+: 29 g
  6. Fast ost, 30+: 29 g
  7. Solsikkekerner: 28 g
  8. Emmentaler 45+: 28 g
  9. Soya bønner: 36 g
  10. Røde linser: 27 g
  11. Tun: 27 g
  12. Kylling: 26 g
  13. Belugalinser: 25,8 g
  14. Jordnødder: 25,8 g
  15. Peanuts: 25 g
  16. Sardiner: 25 g
  17. Hørfrø: 25 g
  18. Cammembert 30+: 25 g
  19. Fast ost 45+: 25 g
  20. Rejer: 24 g

Nedenfor kan du få et overblik over, hvor meget protein der er i forskellig mad. Vi har nemlig samlet lister over proteinindholdet i kød, fisk, æg, bælgfrugter, mælkeprodukter, nødder, kerner, grøntsager, snacks, pålæg og plantebaseret kost.

Alle listerne er rangeret, så det med mest protein er øverst på listen.

Læs også: Kylling i karry med grøntsager og ris

2 Proteiner i kød og æg


pr. 100 gram.

  • Kylling: 26 g

  • Kalkun: 22 g

  • Roastbeef: 22 g

  • Svinemørbrad: 21,2 g

  • Skinke: 20,2 g

  • Oksemørbrad: 20 g

  • Oksekød, hakket 10-15% fedt: 19,4 g

  • Culotte, oksekød: 19,3 g

  • Svinekød, hakket 10-15% fedt: 18,9 g

  • Lammekølle: 17,9 g

  • Nakkekam med svær, svinekød: 16,1 g

  • Bacon: 15,0 g

  • Pølse, bratwurst: 14,4 g

  • Æg: 13 g

  • And med skind: 11,5 g

3 Proteiner i fisk


pr. 100 gram.

  • Tun: 27 g

  • Sardiner: 25 g

  • Rejer: 24 g

  • Tun i vand: 23,9 g

  • Torskerogn: 22 g

  • Fersk Laks: 21,2 g

  • Røget laks: 21 g

  • Helleflynder: 21 g

  • Kuller: 17,9 g

  • Makrel: 17,8 g

  • Blåmusling: 17,8 g

  • Torsk, fillet: 17,6 g

  • Rødspætte: 17, 5 g

  • Sild: 16,5 g

  • Fiskefrikadeller: 13,7 g

  • Rødspættefilet, paneret: 11,9 g

  • Fiskefars: 8,5 g

  • Østers: 7,8 g

4 Proteiner i bælgfrugter, bønner og linser


pr. 100 gram.

  • Soya bønner: 36 g

  • Røde linser: 27 g

  • Belugalinser: 25,8 g

  • Mungbønner: 24 g

  • Gule ærter: 22 g

  • Hvide bønner: 21 g

  • Kikærter: 20 g

  • Brune bønner: 19 g

  • Grønne ærter: 5,9 g

  • Bønnespirer: 3 g

  • Grønne bønner: 2 g

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du bønner i madlavningen

5 Proteiner i i kerner og frø


pr. 100 gram.

  • Græskarkerner: 36,3 g

  • Hampefrø: 30 g

  • Solsikkekerner: 28 g

  • Hørfrø: 25 g

  • Chiafrø: 21,4 g

  • Sesamfrø: 19,3

  • Birkes: 18,0 g

  • Quinoa, hvid: 13,3 g

LÆS OGSÅ: Beregn dit proteinbehov

6 Proteiner i nødder


pr. 100 gram.

  • Jordnødder: 25,8 g

  • Peanuts: 25 g

  • Pistacienødder: 21 g

  • Mandel:21 g

  • Cashewnødder: 17 g

  • Paranød: 15,0 g

  • Valnødder:14,1 g

  • Pinjekerner: 14,0 g

  • Hasselnødder: 13,2 g

  • Pecannødder: 10 g

7 Proteiner i snacks


pr. 100 gram.

  • Peanuts: 25 g

  • Popcorn, poppede majskerner: 9,6 g

  • Vingummi: 6,6 g

  • Fuldkornskiks: 6,5 g

  • Kartoffelchips, grove: 6,1 g

  • Müslibar: 6 g

  • Chips, franske kartofler: 5,4 g

  • Mørk chokolade: 4,3 g

  • Rosiner: 4 g

  • Tørret figen: 4 g

  • Tørret abrikos: 3 g

  • Dadler: 2 g

8 Proteiner i grøntsager


pr. 100 gram.

  • Broccoli: 5 g

  • Rosenkål: 5 g

  • Grønkål: 5 g

  • Majskolbe: 4 g

  • Artiskok: 4 g

  • Blomkål: 3 g

  • Champignon: 3 g

  • Spinat: 3 g

  • Asparges: 2 g

  • Jordskok: 2 g

9 Proteiner i mælkeprodukter


pr. 100 gram.

  • Revet parmesan: 39 g

  • Fast ost, 20+: 30 g

  • Mozzarella 30+: 29 g

  • Fast ost, 30+: 29 g

  • Emmentaler 45+: 28 g

  • Camembert 30+: 25 g

  • Fast ost 45+: 25 g

  • Hytteost: 13,6 g

  • Skyr: 11 g

  • Ymer natural: 6 g

  • A-38: 5 g

10 Proteiner i pålæg


pr. 100 gram.

  • Peanutbutter:23 g

  • Salt kød: 19,2 g

  • Rullepølse: 19,0 g

  • Hamburgerryg: 18,4 g

  • Spegepølse: 14,5 g

  • Leverpostej: 11,3 g

  • Kødpølse: 11,2 g

  • Figenpålæg: 2,5 g

11 Proteiner i plantebaseret kost


pr. 100 gram.

  • Seitan: 22 g

  • Tahin: 17,0 g

  • Quinoa, sort: 13,7 g

  • Miso: 10,5 g

  • Tofu:8 g

  • Hummus: 6 g pr. portion

  • Sojamælk: 3,1 g

  • Kokosmælk: 2,3 g

  • Havremælk: 0,6 g

Hvor meget protein har jeg brug for?

Vi har ikke alle brug for den samme mængde protein.
Jo mere du træner, jo mere protein har du brug for, så kroppen kan restituere efter træning og genopbygge det nedbrudte muskelvæv.

Tjek her hvor meget protein netop du skal spise hver dag, for at være på toppen.

Udregn dit proteinbehov