Hvad er bælgfrugter egentlig?
Spækket med fibre og proteiner og supersunde for både os og klimaet. Vi sætter spot på bønner, linser og kikærter, som vi helst skal spise hver dag.
Spækket med fibre og proteiner og supersunde for både os og klimaet. Vi sætter spot på bønner, linser og kikærter, som vi helst skal spise hver dag.
Ælle, bælle, tælle bælgfrugter ... Hvor mange bælgfrugter får du mon om dagen?
Siger du 100 gram, kan du pudse glorien. For så følger du de officielle kostråd.
Formentlig spiser du dog noget mindre. I gennemsnit er vi danskere nede på 2-5 gram bælgfrugter om dagen. Og kun 5 pct. af os spiser dem hver dag. Det viser en undersøgelse fra Bælgfrugtpartnerselskabet.
Der er ellers flere gode grunde til at øse flere bælgfrugter op på din tallerken. Dem serverer vi herunder.
Der er især to rigtigt gode grunde til at spise flere bælgfrugter. Den ene er din sundhed. Den anden er klimaet.
Er det ikke nok, kan du også godt få både en tredje, fjerde og femte grund. Bælgfrugter er nemlig billig mad. De holder dig mæt i lang tid.
Og så er de supernemme at bruge i din mad. I hvert fald, hvis du benytter dig af bælgfrugter på dåse.
Bælgfrugter bugner af sunde stoffer, og så er en af de sunde faktorer faktisk også, hvad bælgfrugter ikke er. Nemlig kød. Forklaring følger.
Et af de sunde stoffer, som du finder i både bønner, linser og kikærter, er de livsvigtige og mættende proteiner.
Du får også mange proteiner via kød, men da kød – især rødt og forarbejdet kød – kan øge din risiko for visse former for kræft, anbefales det, at vi skærer ned på kødet.
Her er det så, at de grønne proteiner fra bælgfrugter kan være et godt alternativ.
Læs også: Top 20 – her får du flest proteiner
Bælgfrugter kan også prale af et tårnhøjt indhold af kostfibre.
Kostfibre fylder godt i maven, gør dig mæt i lang tid og styrker dine tarmbakterier, der menes at have en stor betydning for dit immunforsvar og helbred generelt.
Læs også: Top 10 – her får du flest kostfibre
Ud over proteiner og kostfibre kan bønner, linser og kikærter også byde på en stribe vitaminer samt vigtige mineraler som jern, zink og magnesium.
Ifølge Hjerteforeningen giver bælgfrugter dig en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Den præcise årsag kendes ikke, men det nævnes, at det både kan skyldes bælgfrugternes sunde ernæringsmæssige sammensætning, og at de typisk er en del af en allerede sund kost og erstatter mindre sunde fødevarer.
Bælgfrugter er sundere end visse former for kød. Det gælder ikke mindst forarbejdet kød samt kød fra firebenede dyr.
Disse kødtyper øger nemlig din risiko for visse former for kræft ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Omvendt er der ikke nogen sundhedsmæssige risici ved at spise bælgfrugter.
Ud fra et hensyn såvel til din sundhed som til klimaet står der i de officielle kostråd, at du maks. bør spise 350 g kød om ugen.
Af sundhedshensyn anbefales det, at du især begrænser dit indtag af kød fra firebenede dyr, særligt forarbejdet kød som grillpølser, bacon og pepperoni samt pålæg som salami, skinke osv.
100 gram bælgfrugter om dagen anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser.
100 gram svarer til lidt under en halv dåse. For børn i alderen 2-10 år er anbefalingen 50-75 gram bælgfrugter om dagen.
En vigtig pointe er, at de 100 gram er i udblødt og kogt form og altså ikke i tørret tilstand. Det er vigtigt, idet der er ret stor forskel. Tørre bælgfrugter suger nemlig en del vand undervejs i tilberedningen og kommer derved til at veje mere.
Der er stor forskel på, om du benytter tørrede bælgfrugter, eller om du køber dem på dåse eller i papbrik. De tørrede er klart de billigste, men de er også lidt mere besværlige og tidskrævende.
Edamamebønner købes typisk på frost, og de kræver kun en ganske kort tilberedning.
Er du nybegynder, eller kunne du bare godt bruge lidt ny inspiration til at bruge bælgfrugter, er der hjælp at hente herunder.
Få konkrete opskrifter i vores store opskriftssamling med bælgfrugter:
Planter har generelt et lavere klimaaftryk end animalske produkter. Det gælder også for bælgfrugter.
Fx har kikærter et klimaaftryk på 1,15 kg CO2 pr kg, mens tallet for hakket oksekød er 48,04. Det er der flere årsager til.
| FØDEVARE: | Kg CO2e pr kg: |
|---|---|
| Kikærter, dåse | 1,15 kg |
| Kidneybønner, dåse | 1,17 kg |
| Sorte bønner, dåse | 1,17 kg |
| Laks, atlantisk, opdræt | 2,09 kg |
| Rødspætte | 2,81 kg |
| Grønne linser, tørrede | 3,08 kg |
| Røde linser, tørrede | 3,08 kg |
| Peanuts, ristede | 3,47 kg |
| Kikærter, tørrede | 3,60 kg |
| Grisekød, frikadeller | 3,61 kg |
| Tun i vand, dåse | 4,03 kg |
| Kylling, bryst, kød og skind | 5,20 kg |
| Oksekød, hakket, 10-15% | 48,04 kg |