Hvad er bælgfrugter egentlig?

Spækket med fibre og proteiner og supersunde for både os og klimaet. Vi sætter spot på bønner, linser og kikærter, som vi helst skal spise hver dag.

Forskellige bælgfrugter

HVOR OFTE HAR DU BÆLGFRUGTER PÅ MENUEN? Hver eneste dag – skulle svaret gerne være, hvis du vil leve op til de officielle kostråd.

© iStock

Ælle, bælle, tælle bælgfrugter ... Hvor mange bælgfrugter får du mon om dagen?

Siger du 100 gram, kan du pudse glorien. For så følger du de officielle kostråd.

Formentlig spiser du dog noget mindre. I gennemsnit er vi danskere nede på 2-5 gram bælgfrugter om dagen. Og kun 5 pct. af os spiser dem hver dag. Det viser en undersøgelse fra Bælgfrugtpartnerselskabet.

Der er ellers flere gode grunde til at øse flere bælgfrugter op på din tallerken. Dem serverer vi herunder.

1 Bælgfrugter – liste over de mest almindelige


Liste over de 22 mest udbredte bælgfrugter

BØNNER

  • Kidneybønner
  • Sorte bønner
  • Hvide bønner – også kaldet cannellinibønner
  • Pintobønner
  • Brune bønner
  • Butterbeans – også kaldet limabønner
  • Borlottibønner
  • Røde bønner – også kaldet azukibønner
  • Hestebønner – også kaldet favebønner og valske bønner
  • Mungbønner
  • Sojabønner
  • Edamamebønner

Læs også: Bønner – sådan bruger du dem

LINSER

  • Brune linser
  • Sorte linser – også kaldet belugalinser
  • Grønne linser
  • Røde linser
  • Puylinser

Læs også: Spis linser i lange baner

ÆRTER

  • Kikærter
  • Gule ærter
  • Flækærter, gule
  • Flækærter, grønne

Læs også: Kikærter – få vores bedste tips og opskrifter

JORDNØDDER

2 Hvad er bælgfrugter godt for?


Der er især to rigtigt gode grunde til at spise flere bælgfrugter. Den ene er din sundhed. Den anden er klimaet.

Er det ikke nok, kan du også godt få både en tredje, fjerde og femte grund. Bælgfrugter er nemlig billig mad. De holder dig mæt i lang tid.

Og så er de supernemme at bruge i din mad. I hvert fald, hvis du benytter dig af bælgfrugter på dåse.

3 Hvorfor er bælgfrugter sunde?


Bælgfrugter bugner af sunde stoffer, og så er en af de sunde faktorer faktisk også, hvad bælgfrugter ikke er. Nemlig kød. Forklaring følger.

Rige på proteiner

Et af de sunde stoffer, som du finder i både bønner, linser og kikærter, er de livsvigtige og mættende proteiner.

Du får også mange proteiner via kød, men da kød – især rødt og forarbejdet kød – kan øge din risiko for visse former for kræft, anbefales det, at vi skærer ned på kødet.

Her er det så, at de grønne proteiner fra bælgfrugter kan være et godt alternativ.

Læs også: Top 20 – her får du flest proteiner

Bugner af kostfibre

Bælgfrugter kan også prale af et tårnhøjt indhold af kostfibre.

Kostfibre fylder godt i maven, gør dig mæt i lang tid og styrker dine tarmbakterier, der menes at have en stor betydning for dit immunforsvar og helbred generelt.

Læs også: Top 10 – her får du flest kostfibre

Byder på vitaminer og mineraler

Ud over proteiner og kostfibre kan bønner, linser og kikærter også byde på en stribe vitaminer samt vigtige mineraler som jern, zink og magnesium.

Ifølge Hjerteforeningen giver bælgfrugter dig en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Den præcise årsag kendes ikke, men det nævnes, at det både kan skyldes bælgfrugternes sunde ernæringsmæssige sammensætning, og at de typisk er en del af en allerede sund kost og erstatter mindre sunde fødevarer.

Læs også: Disse vitaminer og mineraler er især vigtige

4 Er bælgfrugter sundere end kød?


Bælgfrugter er sundere end visse former for kød. Det gælder ikke mindst forarbejdet kød samt kød fra firebenede dyr.

Disse kødtyper øger nemlig din risiko for visse former for kræft ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Omvendt er der ikke nogen sundhedsmæssige risici ved at spise bælgfrugter.

Ud fra et hensyn såvel til din sundhed som til klimaet står der i de officielle kostråd, at du maks. bør spise 350 g kød om ugen.

Af sundhedshensyn anbefales det, at du især begrænser dit indtag af kød fra firebenede dyr, særligt forarbejdet kød som grillpølser, bacon og pepperoni samt pålæg som salami, skinke osv.

DU FINDER DE VIGTIGE PROTEINER – i mange andre fødevarer end bælgfrugter og kød. Fx i fisk, fjerkræ, æg, nødder og og mejeriprodukter.

© iStock

5 Hvor mange bælgfrugter skal man spise om dagen?


100 gram bælgfrugter om dagen anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser.

100 gram svarer til lidt under en halv dåse. For børn i alderen 2-10 år er anbefalingen 50-75 gram bælgfrugter om dagen.

En vigtig pointe er, at de 100 gram er i udblødt og kogt form og altså ikke i tørret tilstand. Det er vigtigt, idet der er ret stor forskel. Tørre bælgfrugter suger nemlig en del vand undervejs i tilberedningen og kommer derved til at veje mere.

Så meget fylder 100 gram tilberedte bælgfrugter

Se to konkrete eksempler her fra Fødevarestyrelsen.

Tallerken med eksempel på 100 gram bælgfrugter via 50 gram edamamebønner og 100 gram kidneybønner

100 GRAM BÆLGFRUGTER – her i form af 50 gram edamamebønner og 100 gram kidneybønner.

© Fødevarestyrelsen
Tallerken med eksempel på 100 gram bælgfrugter via 33 gram kikærter, 33 gram linser og 33 gram kidneybønner

100 GRAM BÆLGFRUGTER – her i form af 33 gram kikærter, 33 gram linser og 33 gram kidneybønner.

© Fødevarestyrelsen

Hvor meget er 100 gram bælgfrugter i tørret form?

  • LINSER: Ca. 40 gram tørrede linser = 100 gram kogte linser (eller fra dåse)
  • KIKÆRTER: Ca. 48 gram tørrede kikærter = 100 gram udblødte og kogte kikærter (eller fra dåse)
  • BØNNER: Ca. 42 gram tørrede bønner = 100 gram udblødte og kogte bønner (eller fra dåse)

6 Sådan tilbereder du bælgfrugter


Der er stor forskel på, om du benytter tørrede bælgfrugter, eller om du køber dem på dåse eller i papbrik. De tørrede er klart de billigste, men de er også lidt mere besværlige og tidskrævende.

Edamamebønner købes typisk på frost, og de kræver kun en ganske kort tilberedning.

Bælgfrugter sættes i blød i vand

ALLE TØRREDE BÆLGFRUGTER skal koges, inden du kan bruge dem. Kikærter og bønner skal desuden også sættes i blød inden kogning.

© iStock

Tilberedning af tørrede bælgfrugter

Alle tørrede bælgfrugter indeholder lektiner, som er et naturligt giftstof, der kan føre til forgiftning i form af mavepine, opkast og diarré.

Lektinerne kan nedbrydes ved iblødsætning og kogning, og derfor er det vigtigt, at du er omhyggelig med tilberedningen.

Indholdet af lektiner afhænger af typen af bælgfrugt. Linser indeholder de laveste mængder, og derfor kan du nøjes med kogning her. Med bønner og kikærter er det nødvendigt med både iblødsætning og kogning.

Tørrede BØNNER

  • Læg bønnerne i blød i rigeligt vand i 10-12 timer – brug gerne tre gange så meget vand som bønner.
  • Kassér vandet, og skyl bønnerne grundigt i en sigte.
  • Kog dem ifølge anvisningen på emballagen, typisk i 45-60 min.

Tørrede KIKÆRTER

  • Læg kikærterne i blød i rigeligt vand i 10-12 timer – brug gerne dobbelt så meget vand som kikærter.
  • Kassér vandet, og skyl kikærterne grundigt i en sigte.
  • Kog dem ifølge anvisningen på emballagen, typisk i 45-75 min.

Tørrede LINSER

  • Hæld linserne i en si, og skyl dem grundigt.
  • Kog linserne ifølge anvisningen på emballagen, typisk i 20-30 min.
  • Iblødsætning er ikke nødvendigt med linser.
Bælgfrugter på dåse

BÆLGFRUGTER PÅ DÅSE eller papbrik, er en god løsning til dig, der har en travl hverdag. De skal nemlig hverken sættes i blød eller koges.

© iStock

Tilberedning af bælgfrugter på dåse og papbrik

Nemmere tilberedning findes nok ikke.

  • Hæld bælgfrugterne i en sigte, og skyl. Voila – så er de klar til brug.

Kan man bruge vandet fra dåsen?

Ja, du kan godt bruge vandet. Smag dog gerne på det først, idet det ofte er tilsat en del salt.

Vandet kan fx bruges i supper, men det er også blevet populært at bruge vandet fra kikærter og bønner i stedet for æg, fx i veganske udgaver af mayonnaise, marengs, flødeboller og kager.

Er bælgfrugter på dåse lige så sunde?

Ja, det er de.

Til gengæld er dåseversionen ofte noget dyrere, end hvis du køber tørrede bælgfrugter på pose. Nogen vil også mene, at de tørrede udgaver både smager bedre og har en mere lækker konsistens efter iblødsætning og kogning.

Bælgfrugter på dåse ligger ofte i en lage med en del salt, og vælger du fx baked beans, vil der typisk være både salt og sukker i tomatsaucen.

edamameboenner, baelgfrugter

EDAMAMEBØNNER ER GODE AT HAVE I FRYSEREN – de er nemlig hurtige at tilberede. Og så smager de rigtig godt og har en flot farve.

© iStock

Tilberedning af frosne edamamebønner

De eneste bælgfrugter, der normalt købes på frost, er edamamebønner, der reelt er umodne, grønne sojabønner.

Typisk er bønnerne blevet blancheret inden nedfrysning – det vil sige, at de har fået et hurtigt opkog. Derfor er det generelt nok med et par minutters kogetid, men tjek på emballagen, så du slipper for mavepine.

  • Frosne edamamebønner i bælg: Kog i 3-5 minutter.
  • Frosne edamamebønner uden bælg: Kog i 2-3 minutter.

7 Hvordan bruger jeg bælgfrugter?


Er du nybegynder, eller kunne du bare godt bruge lidt ny inspiration til at bruge bælgfrugter, er der hjælp at hente herunder.

Få konkrete opskrifter i vores store opskriftssamling med bælgfrugter:

chili sin carne med bælgfrugter

EN AF DE MEST ELSKEDE RETTER MED BÆLGFRUGTER – er chili con carne. Vores version her er sin carne – altså uden kød, men mindst lige så lækker. Få opskriften her.

Sådan kan du bruge bælgfrugter

I chili con carne – og sin carne

Uanset om du bruger kød eller ej, skal der masser af bønner i denne klassiske chiliret.

Kidneybønner og sorte bønner er selvskrevne, men alle typer bønner fungerer her.

Få en opskrift på chili con carne og andre lækre gryderetter her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I hummus

Kikærter er hovedingrediensen i hummus, som både kan bruges som en lækker dip, som sund spread på brødet i stedet for smør og til kød og fisk i stedet for sovs. Prøv også at lave hummus med edamamebønner eller hvide bønner.

Få en opskrift på en nem hummus her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I gryderetter

Nemmere bliver det nok ikke. Åbn en dåse bønner, linser og kikærter, og hæld den ned i dine sædvanlige gryderetter.

Kikærter er fx meget velegnede i en butterchicken eller kylling i karry, mens linser passer godt ind i en sauce bolognese. Eller en god dahl.

Få opskrifter på skønne gryderetter her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I lasagne

Mange elsker en god lasagne, og her kan du ret nemt tanke op med en god portion linser nærmest uden at opdage det. Alle slags linser passer fint ind her.

I supper

Bælgfrugter er geniale i supper, fordi de bidrager med stor mæthed. Især røde linser er et godt valg, idet de let koger ud og dermed er med til at jævne suppen.

Foretrækker du noget at tygge i, kan du fx bruge kikærter, sorte bønner eller de store, hvide butterbeans.

Få opskrifter på skønne, hotte supper her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I salater

Savner du mere mæthed i dine salater, er bælgfrugter din ven – både kikærter, bønner og linser.

Koger du dem selv, så kog dem gerne i bouillon, og vend dem i en god marinade for at give ekstra smag.

Få opskrifter på sunde og mættende salater her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I farsretter og postejer

Er du fan af farsretter, fx frikadeller og farsbrød, kan du gøre dem lidt sundere ved at blande linser i din fars. Og selvfølgelig kan du også helt droppe kødet og lave linsefrikadeller eller frikadeller, hvor hovedingrediensen er blendede edamamebønner.

Bælgfrugter kan også bruges til lækkert pålæg, fx i form af en bønne- eller linsepostej, evt. sammen med svampe og nødder.

Få en opskrift på lækre vegetarfrikadeller med edamamebønner her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I burgerbøffen

Har du lyst til burger, men vil gerne skære ned på kødet, kan du sagtens bruge bælgfrugter til din bøf i stedet.

Sorte bønner eller kikærter er et godt valg her. Rør dem med fx æg, havregryn, løg og krydderier i en foodprocessor, form bøffer og bag dem i ovnen.

Få en opskrift på vegetarburger her i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

Til røræg

En dåse baked beans er gode til en omgang røræg og giver lidt ekstra mæthed fra morgenstunden. Tilsæt evt. et drys cayennepeber til at give lidt ekstra smag.

En dåse kidneybønner i chilisauce passer også fint ind her.

Som topping

Ristede kikærter er lækre som en sprød topping oven på salat eller suppe.

Rist dem evt. på panden i lidt karry, hvidløg eller cayennepeber.

I brød og kager

Tåler du ikke gluten, kan du bage brød med fx kikærtemel.

Kikærtemel er rigt på protein og har en let nøddeagtig smag. Melet er mere grynet end almindeligt hvedemel. Det anbefales at kombinere kikærtemel med andre meltyper for at få en bedre konsistens, fx quinoamel, rismel, boghvedemel og mandelmel.

Du kan såmænd også hælde bælgfrugter i dine kager. Fx kan du bage brownies med sorte bønner.

Få en opskrift på brownies med bønner i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

I kager og konfekt

Det lyder måske langt ude, men faktisk kan bælgfrugter også bruges til at lave sundere konfekt.

Hvad siger du fx til bountybarer med kikærter eller marsbarer med sorte bønner?

Få opskrifter på lækker konfekt i vores store opskriftssamling med bælgfrugter.

8 Er bælgfrugter sunde for klimaet?


Planter har generelt et lavere klimaaftryk end animalske produkter. Det gælder også for bælgfrugter.

Fx har kikærter et klimaaftryk på 1,15 kg CO2 pr kg, mens tallet for hakket oksekød er 48,04. Det er der flere årsager til.

Verdenskort lavet af bælgfrugter

BÆLGFRUGTER ER BLANDT DE FØDEVARER – med det laveste klimaaftryk. Omvendt har oksekød og lammekød nogle af de højeste.

© iStock

Planters fotosyntese hjælper

Planters fotosyntese omdanner kuldioxid (CO2) til ilt og sukker. Dermed er bælgfrugter med til at reducere mængden af drivhusgasser i atmosfæren.

Stik modsat er det med dyr (og mennesker). Vi indånder ilt og udånder kuldioxid.

Foderproduktion belaster klimaet

I modsætning til planter kræver dyr foder. Produktionen af foder lægger beslag på enorme markarealer.
Ca. 75 pct. af alle afgrøder bliver brugt til at producere foder til husdyrproduktion, ifølge Åbent Landbrug.

Stalde kræver energi

De fleste dyr kræver stalde, hvor der bruges der energi til opvarmning og belysning.

Desuden bruges der energi til transport af dyrene til slagtning og derefter til butikkerne samt køling, nedfrysning og opbevaring.

Drøvtyggere prutter meget

Dyr, og især drøvtyggere som køer og får, udleder metan, når de prutter og bøvser i forbindelse med deres fordøjelsesproces.

Køer har typisk også et længere liv end svin og fjerkræ, hvilket er med til at øge klimabelastningen.

Klimaaftryk for udvalgte proteinkilder

FØDEVARE:Kg CO2e pr kg:
Kikærter, dåse1,15 kg
Kidneybønner, dåse1,17 kg
Sorte bønner, dåse1,17 kg
Laks, atlantisk, opdræt2,09 kg
Rødspætte2,81 kg
Grønne linser, tørrede3,08 kg
Røde linser, tørrede3,08 kg
Peanuts, ristede 3,47 kg
Kikærter, tørrede3,60 kg
Grisekød, frikadeller3,61 kg
Tun i vand, dåse4,03 kg
Kylling, bryst, kød og skind5,20 kg
Oksekød, hakket, 10-15%
48,04 kg