Airfryer – sundt eller bare varm luft?

Den var tænkt som frituregrydens sunde lillesøster, men airfryeren kan langt mere end at stege pommes fritter, og så er den endda hurtig og billig(ere) i drift.

airfryer på køkkenbord.

AIRFRYEREN kan bedst beskrives som en mellemting mellem en frituregryde og en varmluftsovn.

© iStock

For bare fem år siden havde de færreste danskere formentlig hørt om en airfryer.

Med coronapandemien og siden inflationen har den lille køkkenhjælper dog sneget sig ind i manges hjem, og airfryer-kogebøger ligger på boghandlernes bestsellerlister.

Læs også: Sund og nem aftensmad – på max 30 minutter

Men hvad er det egentlig for en fætter? Forestil dig, at en varmluftsovn og en frituregryde fik et barn sammen – dét barn er airfryeren.

Vi har talt med Britt Andersen, som er forfatter til flere bøger om airfryers, og som du måske kender fra airfryeropskrifter.dk. Scroll ned, og bliv endnu klogere på køkkenmaskinen, og få hendes bedste tips og tricks.

1 Hvad er en airfryer?


Airfryeren er en køkkenmaskine, der tilbereder din mad ved at lade varm luft cirkulere meget hurtigt omkring den. På den måde minder den om en lille varmluftsovn.

Luften cirkulerer dog meget hurtigere i airfryeren, og derfor kan du skære en god bid af tilberedningstiden.

Samtidig kan du glæde dig til et både sprødt og saftigt resultat, når du vælger airfryeren, fordi den varme, hurtigtcirkulerende luft frigiver fugten inde i maden.

I airfryere kan du derfor tilberede mange retter, som ellers traditionelt har hørt fritøsen til.

2 Hvad er det smarte ved en airfryer?


Airfryeren har to helt store trækplastre.

Det ene er, at du kan lave mad helt uden eller med meget lidt fedtstof.

Du kan fx lave sprøde hjemmelavede pommes frites med blot en spiseskefuld olie. Det er varmen og luften, der sikrer dig en sprød stegeskorpe, selv uden fedtstof.

Hvis din oprindelige plan var at friturestege, er det altså uomtvisteligt sundere at hælde din mad i en airfryer, hvor du kan bruge 80-90 % mindre olie.

Ved nogle retter vil der derfor være en del kalorier at spare. Hvis alternativet til dine airfryerfritter eller -forårsruller var en salat eller ovnbagte grøntsager, er sagen naturligvis en anden.

3 Airfryer, varmluftsovn og fritøse – hvad er forskellen?


Kort og godt om de tre køkkenhjælpere

Illustration af airfryer
© iStock

Airfryer

  • Tilbereder maden vha. varm luft, der cirkulerer hurtigt.
  • Fugt og vand i maden varmes så højt op, at det frigives og giver en sprød overflade, samtidig med at saften inde i maden bevares.
  • Kræver (næsten) ingen opvarmning, og tilberedningstiden er kortere end i en ovn.
Illustration af varmluftsovn
© iStock

Varmluftsovn

  • Blæseren fordeler varmen jævnt i ovnen, men du opnår ikke samme sprødhed som i airfryeren, hvor varmen cirkulerer hurtigere og rundt om maden.
  • Stort ovnrum giver mulighed for at lave mad til mange.
Illustration af fritøse
© iStock

Fritøse

  • Maden sænkes ned i en stor mængde varm olie – særligt velegnet til pommes frites, forårsruller o.lign.
  • Giver en jævn tilberedning, fordi maden steges i et oliebad.
  • Kræver en del rengøring efter brug, og madlavningen afgiver lugt.

4 Fordele og ulemper ved en airfryer


6 fordele ved en airfryer

  • Sprød mad med færre kalorier
  • Tilbereder maden jævnt
  • Er varm (næsten) med det samme
  • Kort tilberedningstid sammenlignet med varmluftsovn
  • Bruger mindre strøm end varmluftsovnen
  • Nem at rengøre

3 ulemper ved en airfryer

  • Ikke kapacitet nok til den store familie
  • Optager en del plads på køkkenbordet
  • Kan være dyr at anskaffe

5 Hvad egner sig til airfryeren?


  • Alt, der skal have en sprød overflade – du kan fx stege en flæskesteg med perfekt sprøde svær.
  • Retter, som normalt kræver meget fedtstof – pommes frites er meget populære i airfryerkredse.
  • Mindre portioner af alt fra kød til hjemmebagte boller.
Flæskesteg på skærebræt

DEN KLASSISKE flæskesteg kan sagtens tilberedes i en airfryer – og ja, sværene bliver sprøde.

© iStock

6 Hvad egner sig ikke til airfryeren?


  • Lette råvarer, der ligger løst – fx krydderurter eller rasp, som risikerer at flyve rundt.
  • Retter, som kræver omrøring flere gange undervejs – her er komfuret mere egnet.
  • Store råvarer og ditto portioner. De kan simpelthen ikke være der.
  • Den klassiske tynde pandekage, hvor dejen skal modstå den kraftige luftcirkulation.
20 Omtrent så mange minutter sparer du, hvis du tilbereder en kylling på 1300 gram i en airfryer frem for i varmluftsovnen.

7 Tips og tricks, når du bruger en airfryer


Illustration af overfyldt airfryer
© iStock

Undgå at overfylde

Hvis du propper airfryeren, gør du det svært for luften at nå hele vejen rundt. Nøjes hellere med mindre portioner, hvor sprødheden så til gengæld sidder lige i skabet, fordi der er god plads omkring maden.

Illustration af form til airfryer
© iStock

Brug forme med omtanke

Fade og forme blokerer også for luftcirkulationen. Brug dem kun, når du laver retter med flydende ingredienser, fx one pot-pasta. Vælg da helst metalforme – de leder varmen bedst.

Illustration af oliespray til airfryer
© iStock

Vælg olie på spray

Du sparer (endnu mere) på de gyldne dråber, og de fordeler sig mere jævnt, når du bruger en spray frem for at hælde eller pensle olie på.

Illustration af bakke til airfryer der rystes
© iStock

Ryst maden undervejs

Vend kyllingen, og ryst kartoflerne undervejs, så tilberedningen bliver så jævn som muligt. Det påvirker ikke temperaturen i airfryeren, at du åbner den, mens den er i gang.

8 Miniguide: Køb den rigtige airfryer


Er du blevet fristet til at købe din egen airfryer? Det forstår vi godt, men stil lige dig selv spørgsmålene herunder, før du drøner ned i butikken, så du er sikker på at komme hjem med den helt rigtige maskine.

6 spørgsmål, du skal stille dig selv

Hvor stor skal den være?

Skal du bare lave mad til dig selv, eller er I en familie på fire? Det er ret afgørende for, hvor meget mad airfryeren skal kunne rumme. Spændet går fra de små på 2 liter til de store, der rummer omkring 11 liter. De fleste har en kapacitet på ca. 5 liter. Det er passende, hvis I er to derhjemme.

Hvor skal den stå?

Din nye køkkenhjælper skal af med sin varme – det kommer den via en ventilationsrist. Vælg en model, hvor risten peger i en “fri” retning, når du placerer den hjemme i køkkenet. Ellers risikerer du fugtskader, hvis varmen fx ledes lige op i et overskab.

Hvor mange watt?

Airfryerens ydeevne måles i watt og siger noget om, hvor hurtig maskinen er til at varme op, og hvor kraftigt luften cirkulerer. Jo flere watt, jo nemmere er det at opnå en sprød overflade. En airfryer med høj watt-effekt tilbereder også maden hurtigere end en med lavere effekt. Store airfryere har en ydeevne på minimum 1700 watt.

Digitalt eller mekanisk ur?

Digitale nedtællingsure er naturligvis nemmere at indstille end mekaniske, så med førstnævnte kan du følge maden mere præcist.

Et eller to rum?

De fleste airfryere har ét stort rum, men du kan også få modeller med to mindre rum. Fordelen ved at have to separate rum er, at du kan tilberede råvarer, der ikke kræver samme temperatur eller tid, samtidig. Ulempen er, at der naturligvis er mindre plads i hver skuffe.

Skoda eller Ferrari?

Du kan finde modeller, der koster helt ned til 400-500 kr., mens andre koster tæt på 4.000 kr. Skal den bruges flere gange dagligt, er det ofte værd at investere i en luksusmodel.

9 Opskrift: Bønnefritter med parmesan i airfryer


Bønnefritter med parmesan på tallerken

Bønnefritter med parmesan

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 250 g grønne bønner fra frost
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt
  • Parmesan

Sådan gør du

  • Kom de frosne bønner, olie og salt i en pose, og ryst den godt, så olie og salt fordeles på bønnerne.
  • Hæld bønnerne i airfryeren, og indstil den på 200 gr. Giv bønnerne 25-30 min., og ryst eller rør nogle gange undervejs.
  • Når bønnerne er blevet sprøde og brune i kanterne, er de færdige. Giv dem evt. et ekstra drys salt.
  • Servér bønnefritterne med friskrevet parmesan på toppen.

TIP Servér fritterne som en snack eller som tilbehør til fx kød, fisk eller fugl.


Bliv endnu klogere på airfryers

© Politikens Forlag

Er du blevet fristet til at købe din egen airfryer, efter du har læst artiklen?

Britt Andersen, som er kilden bag artiklen her, har bl.a. udgivet bogen "Airfryer grundbogen". I den finder du opskrifter, tips til indstillinger, konverteringsskema fra ovn til airfryer og meget mere.

“Airfryer grundbogen” af Britt Andersen, 300 kr.