Rød linsesuppe med ristede kikærter og mandler

30 minutter
538 kcal

Skal der suppe på ugens menu, så prøv denne lækre linsesuppe med ristede kikærter og mandler. Den perfekte ret til en kold og kedelig aften.

Rød linsesuppe med ristede kikærter og mandler

RØD LINSESUPPE – perfekt til at sætte lidt varme og liv i en kold og kedelig aften

© wichmann+bendtsen

Rød linsesuppe med ristede kikærter og mandler

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • ½ løg
  • 2 gulerødder
  • 2 små porrer
  • 2 tsk. + 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1 gurkemejerod
  • 1 tsk. harissa eller ½ tsk. stødte chiliflager
  • 8 dl kyllinge- eller grøntsagsbouillon
  • 2 dl mosede tomater
  • 2 spsk. koncentreret tomatpuré
  • 6 spsk. røde linser
  • 1 dl kikærter fra dåse
  • 10 mandler
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • Et par kviste koriander eller bredbladet persille

Sådan laver du linsesuppe med røde linser

  • Skær løg og gulerødder i tern. Gør porrerne i stand, og skær dem i skiver.
  • Steg løg bløde og blanke i 2 tsk. olie.
  • Riv gurkemejeroden fint – du skal bruge 1 tsk. Kom gurkemejen i gryden sammen med harissa eller chili, og spæd med bouillon. Lad suppen simre i 10 min.

  • Blend suppen med 2 spsk. olie. Supplér evt. med mere bouillon for at få en passende konsistens.
  • Tilsæt mosede tomater, tomatpuré og linser, og lad suppen simre i 10 min., til linserne er al dente.
  • Dup imens kikærterne tørre, og rist dem og mandlerne på en tør pande. Skær mandlerne groft.
  • Smag linsesuppen til med salt, peber og chili. Anret med kikærter, mandler og koriander.

TIP! Harissa er en stærk chilipasta, der bruges i det nordafrikanske køkken. Brug den, når du vil fyre op for smagen, fx i dressinger, supper, sauce og kødretter.


Er du også vild med rød linsesuppe?

Så er du måske også nysgerrig på, hvilken garniture der sætter prikken over i'et på en lækker, cremet, rød linsesuppe? Eller har brug for et par fif til, hvordan du bedst fryser din linsesuppe ned?

Få svarene her!

1 Gode bud på lækre, sunde toppings til din linsesuppe


Mangler du inspiration til, hvad du kan bruge som garniture til din linsesuppe, så se bare her:

  • Friske urter: Hak frisk persille, koriander, dild eller basilikum og drys det over linsesuppen for en frisk smag.
  • Citronsaft: Et skvæt friskpresset citronsaft kan tilføje en frisk og syrlig note, som balancerer smagen af linsesuppen.
  • Græsk yoghurt eller skyr: En skefuld græsk yoghurt eller skyr tilføjer en cremet tekstur og protein, samtidig med at det giver en let syrlig smag.
  • Avocado: Skær avocado i tern og drys det over linsesuppen for en cremet konsistens og sunde fedtstoffer.
  • Chiliflager eller frisk chili: For dem, der kan lide en smule varme, kan et drys chiliflager eller finthakket frisk chili være en god tilføjelse.
  • Ristede nødder eller frø: Ristede græskarkerner, solsikkefrø eller mandelsplitter kan give en dejlig knasende tekstur og ekstra sunde fedtstoffer og proteiner.
  • Spinat: Frisk spinat kan tilføjes lige inden servering, så det kun lige når at falde sammen, hvilket giver ekstra vitaminer og en flot grøn farve.
  • Forårsløg eller rødløg: Finthakkede forårsløg eller rødløg tilføjer en skarp og lækker smag til linsesuppen.
  • Fuldkornsbrødcroutoner: Hjemmelavede fuldkornsbrødcroutoner kan tilføje lidt sprødhed og ekstra fibre.
  • Revne gulerødder eller rødbeder: Friskrevne gulerødder eller rødbeder kan give en sprød tekstur og ekstra vitaminer.

2 Hvor mange kalorier er der typisk i linsesuppe?


Kalorieindholdet i linsesuppe varierer naturligvis afhængigt af opskriften og de specifikke ingredienser, der anvendes. Generelt kan man dog sige, at en typisk portion linsesuppe (ca. 250 ml eller 1 kop) indeholder omkring 300 kalorier.

Det er baseret på en simpel opskrift på linsesuppe, der typisk indeholder linser, grøntsager (som gulerødder, løg, tomater), bouillon, og nogle gange krydderier og urter. Hvis der tilføjes ingredienser med højere kalorieindhold til din linsesuppe, såsom olie, eller fløde, vil kalorieindholdet naturligvis være lidt højere. Du har dog stadig en god, sund portion aftensmad eller frokost, der mætter for få kalorier.

3 Hvad er røde linser?


Røde linser er tørrede frø fra bælgplanten ægte linse. Planten er en del af ærteblomstfamilien og er blevet dyrket i årtusinder – i dag dyrkes den primært i Indien og Canada.

kvinde laver linsegryde ved komfur

LINSER ER SUNDE, NEMME AT LAVE – og så mætter de meget. Brug dem i supper, gryderetter eller som farsfyld til frikadeller eller falafler.

© iStock

Røde linser: Næringsindhold

En skål med linsesuppe rummer en masse gode sager. Røde linser er nemlig smækfyldte med proteiner og indeholder også blandt andet B-vitamin, kalium, jern og zink.

Næringsindhold per 100 gram

  • Energi: 323 kcal
  • Protein: 22,5 g
  • Fedt: 2 g
  • Kulhydrat: 63 g
  • Kostfibre: 18 g

Vil du vide mere om de sunde og lækre linser? Læs med her

4 Røde linser: Kogetid


Røde linser er perfekte i en suppe – men kan naturligvis også bruges i et væld af andre gode retter. Kog dem i 15-25 minutter afhængigt af, hvor meget bid du vil have i dem – fordelen ved de røde linser er, at de kan blive kogt helt bløde og blive til en lækker cremet linsesuppe.

5 Kan man fryse linsesuppe?


Ja, man kan sagtens fryse linsesuppe ned. Det er en god måde at gemme rester på eller forberede måltider i forvejen. Husk at køle linsesuppen af først – den skal gerne have stuetemperatur, inden den kommer i fryseren. Det er med til at forhindre, at der danner sig iskrystaller, som kan påvirke linsesuppens tekstur.

6 Kan linsesuppe give luft i maven?


Ja, linsesuppe kan give nogle mennesker luft i maven. Linser indeholder komplekse kulhydrater og fibre, som nogle tolererer fint, men som andre kan have svært ved at fordøje. Det skyldes, at linser indeholder oligosakkarider, en type kulhydrat, som kroppen ikke kan nedbryde i tyndtarmen. De bliver i stedet fermenteret af bakterier i tyktarmen, hvilket kan producere gas.

Det høje indhold af fibre i en linsesuppe kan også give oppustethed og gas, hvis du ikke er vant til at indtage mange kostfibre. Så start eventuelt med at nyde din linsesuppe i mindre mængder, så du kan vænne dig til de supersunde kostfibre.

Læs også: FODMAP – bliv klog på diæten, der kan give ro i maven