9 rødder, der booster din sundhed
Rodfrugter er et nemt og billigt. Find ud af, hvad disse 9 supergrøntsager gør for dig, og hvad du kan gøre ved dem for at få mest muligt retur.
Rodfrugter er et nemt og billigt. Find ud af, hvad disse 9 supergrøntsager gør for dig, og hvad du kan gøre ved dem for at få mest muligt retur.
Radiser indeholder blot 11 sølle kalorier pr. 100 gram, så der skal virkelig gås til stålet, før du behøver at tælle dem med i kalorieregnskabet. Samtidig indeholder radiser en del kostfibre, så du får meget mæthed pr. kalorie. Radiser er desuden rige på C-vitamin, der er godt for blandt andet dit immunforsvar, din sårheling og dit bindevæv.
Brug dem til: De smukke radiser klæder salater, og så pynter de dannebrogsfarvede grøntsager gevaldigt på en rugbrødsmad. Radiser er også fremragende i tzatziki, hvor den friske smag kan give et godt modspil til et stykke fed fisk eller kød.
Prøv denne skønne sensommersalat med avocado, rejer og radiser.
Majroer indeholder ekstremt få kalorier, og dem er det vigtigt ikke at få for mange af, for overvægt fordobler risikoen for blandt andet type 2 diabetes. Selvom majroer er lige så stivelsesrige som kartofler, så indeholder de kun 1/3 af kalorierne. Samtidig er de rige på fibre.
Brug dem til: De milde majroer kan rives eller skæres i papirstynde skiver til en råkost. De kan også koges til suppe eller bages hele. Bladene kan bruges som spinat. Gå efter de små majroer – de smager bedst.
Tilføj evt. majroen i denne smagfulde råkost med ingefær og peanuts.
Pastinakker indeholder mange bitterstoffer, som i laboratorieforsøg hæmmer væksten af kræftceller. Pastinakker er ligeledes rige på fibre, der holder din fordøjelse og dit blodsukker i balance, og så har de et højt indhold af kalium, der er godt for blodtrykket. Der er flest sunde stoffer i rå pastinakker, men du får også en masse ud af at spise dem tilberedt.
Brug dem til: Pastinak kan sagtens spises rå i salater, men smager også fortrinligt tilberedt, fx i suppe, kødsauce eller mos, og så er den kegleformede rod genial, når menuen står på sund fastfood – i fine tynde skiver på en pizza eller bagt som fritter i ovnen. På grund af den søde smag kan den sunde pastinak sågar bruges i kager.
Smid pastinaken på grillen og server den med denne lækre estragondip.
Kartofler mætter godt for forholdsvis få kalorier. Du kan roligt koge rigeligt – dagen efter mætter de endnu bedre. Det skyldes, at stivelsen i de kogte afkølede kartofler er svær for dine fordøjelsesenzymer at nedbryde, og så optages kartoflernes næringsstoffer langsommere, og du undgår store udsving i blodsukkeret og dermed ustyrlig trang til søde sager.
Brug dem til: Kartofler kan meget andet end at agere tilbehør til kød. Kolde kartofler kan bruges som pålæg eller mættende salatfyld, og så kan de give fugtighed til boller og kager.
Har du prøvet kartoffelpizza? Den smager intet mindre end fantastisk.
Søde kartofler er rige på beta-caroten, der omdannes til A-vitamin, som styrker dit forsvar mod forkølelse og betændelser i slimhinderne. Spis de søde kartofler sammen med lidt fedt, fx en dip eller en sovs, så får du mest ud af deres søde fortrin.
Brug dem til: De er ikke så gode kogte på grund af deres melede konsistens, men de smager glimrende bagte eller friterede. Søde kartofler opbevares bedst uden for køleskabet. Fx i et viktualierum.
Vi anbefaler denne velsmagende ret med torsk på søde kartoffel-chips.
Den er måske ikke så smuk, men man skal ikke skue hunden på hårene. Knoldselleri er fyldt med hjertevenligt kalium og bidrager samtidig med C-vitamin og masser af mættende kostfibre. Klimavenlig, kaloriefattig, yderst anvendelig og god holdbarhed kan den knoldede vintergrøntsag også bryste sig med.
Brug dem til: Knoldselleri kan rives fint til råkost, sætte fut i en suppe eller mos og smager lækkert, når den bliver bagt i ovnen. Knoldselleri er ligeledes god i risotto eller som erstatning for en del af kødet i frikadeller og kødsovs.
Gulerødder indeholder masser af betacaroten, som omdannes til A-vitamin. A-vitamin styrker øjnene og forbedrer dit nattesyn. Hvis du spiser mange gulerødder, så kan de samtidig give din vinterhud en let gylden glød. Spis gulerødderne med lidt fedtstof – put fx nødder eller avocado i gulerodssalaten, så optages vitaminerne optimalt.
Brug dem til: De grove rødder er den perfekte taskesnack, men de er også gode i salat, i kødsauce, i boller og kager.
Der er ikke den ret, hvor du ikke kan tilsætte guleroden. Prøv evt. spicy gulerodsuppe, skønne gulerodskugler, sprøde gulerodskiks eller denne smagfulde gulerodsis.
Flere undersøgelser viser, at du løber både hurtigere og længere, hvis du indtager rødbede dagligt, eller umiddelbart inden du skal præstere. Rødbede har nemlig et højt indhold af nitrat, som får dine blodårer til at udvide sig, så dit blodtryk holdes i ro, og du får lettere ved at optage ilt. Mere ilt vil få din træning til at føles mindre anstrengende.
Brug dem til: De bordeauxrøde beder kan rives og spises som råkost. De kan bruges i suppe, laves til de herligste sprøde chips eller puttes i boller og kage. Rødbeder kan også syltes med eddike og spises til klassikere som leverpostej, pariserbøf og frikadeller.
Persillerødder er rige på B-vitaminet folat og mineralet jern. Begge dele er vigtige, for at ilt kan transporteres rundt i kroppen og dermed for dit energiniveau. Undgå at drikke mælk, kaffe eller vin til maden, så vil du nemlig have sværere ved at optage persillerøddernes jern. Ud over jern og B-vitamin giver persillerødder dig masser af fibre og kalium.
Brug dem til: Persillerod smager, som navnet antyder, en anelse af persille. Smagen er god til suppe og lasagne, ligesom den sunde rod er lækker i små råstegte tern, hvor den smager fortrinligt til både fisk, fjerkræ og kød.