Mange af os kender og elsker de grønne ærter, som vi enten plukker i haven om sommeren eller finder frosne på pose i supermarkedet. Men ærter er meget mere end det.
Vidste du fx, at gule ærter er grønne ærter, der har fået lov til at modne og tørre? Og at du både kan lave hummus og falafel ud af dem i stedet for at bruge kikærter? Ærter er også en rigtig god kilde til protein, ikke mindst de tørrede, hvilket du især kan få gavn af, hvis du ikke spiser mad fra dyreriget.
Vi har samlet al den viden, der er om ærter – så læs med her, og find blandt andet ud af, hvorfor de små gule og grønne kugler er så sunde, hvordan du selv dyrker dem og hent også masser af inspiration i vores mange opskrifter med ærter.
En grøntsag kan defineres på mange forskellige måder, og grænsen mellem, hvad der er grøntsag, og hvad der er frugt, er flydende. Ærter er bælgfrugter, men de er også grøntsager – i hvert fald når vi taler om de grønne ærter.
MASSER AF FIBRE
De små grønne kugler indeholder godt med kostfibre, som er en gave til din mave. De holder nemlig dit fordøjelsessystem i gang og skaber gode vækstforhold for de sunde bakterier, der lever i din tarm. Fibre mætter desuden godt og længe, fordi de kræver godt med tyggearbejde og fylder i maven.
ET GODT SKUD PROTEIN
Ærter kan også prale af et højt indhold af proteiner, der ligesom fibrene gør, at du rejser dig fra bordet med en god mæthedsfølelse. Proteiner er desuden byggesten til både muskler og væv.
RIGE PÅ VITAMINER
Du finder især et højt indhold af C- og K-vitamin i de grønne godter. K-vitamin er vigtigt for at holde dine knogler sunde, og for at dit blod kan størkne. C-vitamin har mange vigtige funktioner i din krop – bl.a. er det med til at holde dit immunforsvar velfungerende. Ærter indeholder også carotenoider, som er farvestoffer, der i kroppen omdannes til A-vitamin, som bl.a. er gavnligt for dit syn.
Læs også: Spidskål – lær alt om sommerens søde kål
Ja, ærter er absolut et godt valg, hvis du vil have klimavenlig mad på gaflen. Bælgfrugter har et lavt klimaaftryk, og den helt store fordel ved dem er, at de indeholder meget protein og derfor kan erstatte kød, som har et højt klimaaftryk. De tørrede ærter, flækærterne, indeholder særligt meget protein og er derfor en decideret darling i det klimavenlige køkken.
Læs også: Er tomater klimavenlige?
Gule og grønne ærter kommer fra den samme plante. Gule ærter er blot grønne ærter, der har fået lov til at modne og tørre. Når det sker, dannes der meget mere stivelse og protein.
De to slags ærter bruges helt forskelligt i køkkenet – hvor førstnævnte ofte spises rå i salat eller som tilbehør efter et hurtigt opkog, kan de gule ærter ikke spises rå, og de har en helt anden tekstur, der fx egner sig til plantefars og hummus.
LÆS OGSÅ: Hvad er edamamebønner?
De modne ærter er den nordiske udgave af tørrede bælgfrugter. Du kan derfor i vid udstrækning bruge flækærterne i alle de retter, hvor du ellers ville bruge kikærter, bønner el. lign. Prøv dem fx:
Grønne ærter er ganske kaloriefattige. Du får bare 70 kcal, når du spiser 100 g af de søde sommerbebudere. Gule ærter indeholder en del flere kalorier, men til gengæld også væsentligt mere protein og flere fibre.
Ærter er noget af det nemmeste at dyrke selv, og hvem vil ikke elske at trippe ud i haven på en sommerdag og plukke et par helt friske, sprøde bælge lige til at spise?
Frosne ærter kan naturligvis købes hele året, men de friske har vi kun fornøjelsen af i få måneder. De danske ærter – både almindelige grønne, sukkerærter og slikærter – er i sæson fra juni til september, men allerede i april kan du finde importerede friske ærter i supermarkedet.
Når du kommer hjem med de lækre grønne bælge, er det en god idé at smide dem i køleskabets grøntsagsskuffe. Her holder de sig friske i 3-4 dage.
Smagsmæssigt er der intet, der slår friske ærter, men kigger vi på sundhedsværdien, er de frosne fætre ikke bare på højde med de friske – de er faktisk sundere. Danske ærter fryses ned blot tre timer efter høst, og når det sker, stopper nedbrydningen af næringsstoffer. Næsten alle C-vitaminerne er intakte, når ærterne fryses ned, og selv efter flere måneder på frost er indholdet stadig tårnhøjt.
Til sammenligning har friske ærter mistet mange vitaminer efter blot få dage i supermarkedet.
Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 11/2022
Kilde: Leif Skibsted, professor emeritus ved Københavns Universitet