Olivenolie – det fedeste valg for dit hjerte
Dit kredsløb jubler, hver gang du hælder olivenolie ud over din salat. De fede gul-grønne dråber er nemlig spækket med sunde fedtsyrer, der gavner dit kolesteroltal, dit kredsløb og dit hjerte.
Dit kredsløb jubler, hver gang du hælder olivenolie ud over din salat. De fede gul-grønne dråber er nemlig spækket med sunde fedtsyrer, der gavner dit kolesteroltal, dit kredsløb og dit hjerte.
Har du været på ferie i Sydeuropa, har du sikkert oplevet, at en del af maden nærmest svømmer i olivenolie. Måske lidt i overkanten for skandinaviske smagsløg, men mange af os vil med fordel kunne kopiere vores sydeuropæiske venner. Olivenolie er nemlig en af de vigtigste grunde til, at Middelhavskøkkenet hypes så meget og ofte udnævnes til at være et af verdens sundeste.
Olivenolie er en vegetabilsk olie, der er fremstillet af modne og halvmodne oliven. Olivenolie fremstilles primært i Spanien, Italien og Grækenland og bruges især til madlavning.
Læs meget mere om sunde olier til din mad lige her
Ja! Olivenolie bugner af enkeltumættede fedtsyrer, der er gode for hjerte og kredsløb.
OIivenolie indeholder dog også rigtigt mange kalorier, så selvom olivenolie er sundt, vil du højst sandsynligt tage på, hvis du pludselig bare begynder at pøse en masse af det ud over al din mad.
Olivenolie skal optimalt set spises på bekostning af noget andet fedt i din kost, fx smør. På den måde indkasserer du to fordele. For samme mængde kalorier får du flere sunde enkeltumættede fedtsyrer fra olivenolien, samtidig med at du får mindre mættet fedt fra smørret. Det er godt, for et højt indtag af mættet fedt kan øge dit kolesteroltal og din risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Også i sammenligning med andre planteolier som solsikkeolie, majsolie og vindruekerneolie klarer olivenolie sig godt. Olivenolie indeholder nemlig i modsætning til de andre olier næsten ingen omega-6-fedtsyrer, der er livsnødvendige, men som i for store mængder kan virke inflammatorisk. Langt de fleste af os får automatisk (for) meget omega-6-fedt, da det er billigt og derfor i stor stil bruges af industrien.
Tjek fedtsammensætningen i olivenolie, smør og solsikkeolie her:
(Tallene er pr. 100 olie eller smør)
Koldpresset betyder, at der ikke er anvendt varme til at få olie ud af olivenfrugterne.
Brug af varme giver et større udbytte for producenten, men det fjerner også en del af smagen og duften. Både olier af typen ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie er koldpressede.
Olivenolie findes i forskellige kvaliteter, og ekstra jomfruolienolie er den fineste og dyreste. Bliv klogere på de tre kvaliteter her.
Det er umuligt at svare på, da det helt afhænger af dine smagsløg. Generelt kan man sige, at olier af typen ekstra jomfruolivenolie har en kraftigere olivensmag, hvilket nogle elsker, mens andre finder smagen “skarp”.
Smagen har især betydning, når du bruger olien direkte, fx på din salat eller til at dyppe dit brød i. Den betyder lidt mindre, når du steger i olien.
Vild med hjemmebagt brød? Så prøv vores lækre kerneflute med spelt. Få opskriften her
Der er flere ting at tage hensyn til, hvis du vil opbevare din gode olivenolie helt optimalt. Læs de 3 vigtigste krav til opbevaring af olivenolie her.
Tjek vores sunde og lækre opskrifter med olivenolie her.