Olivenolie – det fedeste valg for dit hjerte

Dit kredsløb jubler, hver gang du hælder olivenolie ud over din salat. De fede gul-grønne dråber er nemlig spækket med sunde fedtsyrer, der gavner dit kolesteroltal, dit kredsløb og dit hjerte.

Olivenolie i en hjerteformet skål samt nogle oliven ved siden af.

OLIVENOLIE Hemmeligheden bag olivenolie ligger i fedtet. Oliens mange umættede fedtsyrer er nemlig guf for dit kolesteroltal og sænker dermed din risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Har du været på ferie i Sydeuropa, har du sikkert oplevet, at en del af maden nærmest svømmer i olivenolie. Måske lidt i overkanten for skandinaviske smagsløg, men mange af os vil med fordel kunne kopiere vores sydeuropæiske venner. Olivenolie er nemlig en af de vigtigste grunde til, at Middelhavskøkkenet hypes så meget og ofte udnævnes til at være et af verdens sundeste.

Læs mere om olivenolie her – og tjek vores bedste tips

1 Hvad er olivenolie?


Olivenolie er en vegetabilsk olie, der er fremstillet af modne og halvmodne oliven. Olivenolie fremstilles primært i Spanien, Italien og Grækenland og bruges især til madlavning.

tegning af 15-20 kilo oliven og 1 liter olivenolie

Vidste du ...

... at der går ca. 15-20 kg grønne oliven til 1 liter ekstra jomfruolivenolie?

Læs meget mere om sunde olier til din mad lige her

2 Er olivenolie sundt?


Ja! Olivenolie bugner af enkeltumættede fedtsyrer, der er gode for hjerte og kredsløb.

OIivenolie indeholder dog også rigtigt mange kalorier, så selvom olivenolie er sundt, vil du højst sandsynligt tage på, hvis du pludselig bare begynder at pøse en masse af det ud over al din mad.

Olivenolie skal optimalt set spises på bekostning af noget andet fedt i din kost, fx smør. På den måde indkasserer du to fordele. For samme mængde kalorier får du flere sunde enkeltumættede fedtsyrer fra olivenolien, samtidig med at du får mindre mættet fedt fra smørret. Det er godt, for et højt indtag af mættet fedt kan øge dit kolesteroltal og din risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Også i sammenligning med andre planteolier som solsikkeolie, majsolie og vindruekerneolie klarer olivenolie sig godt. Olivenolie indeholder nemlig i modsætning til de andre olier næsten ingen omega-6-fedtsyrer, der er livsnødvendige, men som i for store mængder kan virke inflammatorisk. Langt de fleste af os får automatisk (for) meget omega-6-fedt, da det er billigt og derfor i stor stil bruges af industrien.

Tjek fedtsammensætningen i olivenolie, smør og solsikkeolie her:
(Tallene er pr. 100 olie eller smør)

Skema fedtsammensætning olivenolie, smør og solsikkeolie

OLIVENOLIE INDHOLD | Det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer, samt det lave indhold af mættet fedt og omega-6 er med til at gøre olivenolie supersund.

3 Hvad er olivenolie godt for?


2 fede effekter af olivenolie

Styrker kolesteroltal, blodtryk og hjerte

De mange enkeltumættede fedtsyrer i olivenolie er først og fremmest med til at sænke dit kolesteroltal.

Et lavt kolesteroltal fører til en lavere risiko for åreforkalkning, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Et amerikansk studie fra 2022 viser, at et øget indtag af olivenolie er forbundet med en lavere risiko for at dø af såvel hjerte-kar-sygdomme som flere andre sygdomme.

Virker antiinflammatorisk

Olivenoliens mange antioxidanter menes at virke antiinflammatorisk i din krop. Inflammation sættes i forbindelse med lidelser som fx gigt, type 2-diabetes, overbelastningsskader, eksem og demens.

LÆS OGSÅ: Hvad er antiinflammatorisk kost?

4 Hvilke sunde stoffer er der i olivenolie?


kalorieindhold i olivenolie

Olivenoliens største plusser

Olivenolie er først og fremmest kendt for at rumme mange enkeltumættede fedtsyrer. Samtidig er indholdet af mættet fedt og omega-6-fedt lavt, hvilket er godt. Olivenolie indeholder også E-vitamin.

Hvad angår de koldpressede olivenolier, er de desuden rige på antioxidanter af typen polyfenoler.

5 Hvor meget olivenolie må man spise om dagen?


Tjekker du de officielle kostanbefalinger, skal du have 25-40 pct. af din daglige energi fra fedt.

En typisk kvinde med et normalt aktivitetsniveau har brug for ca. 2.000 kcal. om dagen, og her anbefales det, at 500-800 kcal. kommer fra fedt. Det svarer til ca. 4-6 spsk. olivenolie om dagen. HVIS du ville omsætte alle dine fedtkalorier til olivenolie.

Højst sandsynligt har du dog også andre fedtkilder i din kost, fx ost, laks, creme fraiche, æg, avocado, nødder og chokolade. Dem skal du selvfølgelig indregne i dit daglige fedtindtag, før du med rund hånd begynder at pøse olivenolie ud over alt.

6 Hvad er koldpresset olivenolie?


Koldpresset betyder, at der ikke er anvendt varme til at få olie ud af olivenfrugterne.

Brug af varme giver et større udbytte for producenten, men det fjerner også en del af smagen og duften. Både olier af typen ekstra jomfruolivenolie og jomfruolivenolie er koldpressede.

7 Hvad betyder ekstra jomfru olivenolie?


Olivenolie findes i forskellige kvaliteter, og ekstra jomfruolienolie er den fineste og dyreste. Bliv klogere på de tre kvaliteter her.

Sejrsskammel med 3 olivenolier, øverst ekstra jomfruolivenolie

3 kvaliteter af olivenolie

Ekstra jomfruolivenolie

Ekstra jomfruolivenolie er fremstillet af friske, fejlfrie oliven og udelukkende via mekaniske procedurer. Der må ikke anvendes kemiske opløsningsmidler.

Olien skal desuden bestå en laboratorietest og en smagstest for at havne i denne kategori.

Ekstra jomfruolivenolie vil altid være koldpresset, og kvaliteten er helt i top.

Jomfruolivenolie

Jomfruolivenolie er den næstbedste kategori.

Olien er fremstillet på samme måde som ekstra jomfruolivenolie, men her tillades det, at op mod 20 pct. af de anvendte oliven har fejl. Det kan være, at de fx har fået frost, har ligget på jorden eller er blevet mast lidt under transporten. Smagen og duften vil derfor ikke have samme høje kvalitet som ekstra jomfruolivenolie.

Jomfruolivenolie vil dog altid være koldpresset.

Olivenolie

Hvis din olie blot hedder 'olivenolie', er der tale om raffineret olie, der er blandet med en mindre del jomfruolivenolie.

Når olivenolie raffineres, er det for at fjerne dårlig lugt og smag. Desværre fjerner man samtidig også oliens gode lugt og smag. Der anvendes både kemikalier og høje temperaturer, når en olie raffineres.

8 Hvilken olivenolie smager bedst?


Det er umuligt at svare på, da det helt afhænger af dine smagsløg. Generelt kan man sige, at olier af typen ekstra jomfruolivenolie har en kraftigere olivensmag, hvilket nogle elsker, mens andre finder smagen “skarp”.

Smagen har især betydning, når du bruger olien direkte, fx på din salat eller til at dyppe dit brød i. Den betyder lidt mindre, når du steger i olien.

9 Er olivenolie god at stege i?


Grafik af stegepande

Ja – og der er forskning bag.

DTU Fødevareinstituttet har nemlig undersøgt effekten af stegetid og stegetemperaturer for en række planteolier. Undersøgelsen viser bl.a., at olier med et lavt indhold af flerumættede fedtsyrer, fx Omega-3 og Omega-6, generelt er mest stabile, hvilket gør olivenolie velegnet til stegning.

Når du skal stege, så varm olivenolien langsomt op, og undgå de helt høje temperaturer. Begynder olien at ryge, har den fået for meget varme.

10 Kan man bage med olivenolie?


Hvor længe kan brød og kager holde sig i fryseren?

Både ja og nej.

Olivenolie har generelt en kraftig smag og er derfor ikke så velegnet til kager. Og skal du bage wienerbrød og småkager, duer det slet ikke at erstatte smørret med olie.

Olivenolie er derimod fint til brød – såvel i selve dejen som til pensling. Du skal vide, at hvor smør både indeholder fedt og vand, består olie af 100 pct. fedt. 100 g smør skal derfor erstattes af 80 g olie.

Vild med hjemmebagt brød? Så prøv vores lækre kerneflute med spelt. Få opskriften her

11 Hvordan skal olivenolie opbevares?


Der er flere ting at tage hensyn til, hvis du vil opbevare din gode olivenolie helt optimalt. Læs de 3 vigtigste krav til opbevaring af olivenolie her.

Grafik af en flaske olivenolie

Din olivenolie skal opbevares:

MØRKT

 • Olivenolie er ikke glad for lys, så hold den langt væk fra vindueskarmen. Et mørkt køkkenskab er helt perfekt.
 • Gå også gerne efter en olivenolie i en mørk flaske eller en metaldunk.

FORHOLDSVIS KØLIGT

 • En temperatur på omkring 15 grader er perfekt for din olivenolie. Opbevarer du den i et køkkenskab, så vælg ikke skabet lige ved siden af komfuret, hvor der er ekstra varmt.
 • Stiller du din olivenolie i køleskabet, vil de lave temperaturer gøre olien fast eller klumpet. Det er ikke farligt, og olien bliver flydende igen, når den kommer ud i stuetemperatur, men det er ikke optimalt, hvis olien skal bruges her og nu.

MED LÅGET SKRUET GODT PÅ

 • Olivenolie er følsom over for ilt, så sørg for, at du skruer låget stramt til, hver gang du har brugt den.
 • Og vælg gerne en flaskestørrelse, som du får brugt forholdsvis hurtigt.

12 Hjemmelavet hvidløgsolie + 5 andre opskrifter


Tjek vores sunde og lækre opskrifter med olivenolie her.

Opskrift på hvidløgsolie

Hjemmelavet hvidløgsolie

Det er supernemt at lave sin egen hvidløgsolie. Se bare her!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

 • 2 fed hvidløg
 • 2 dl ekstra jomfruolivenolie
 • 2 nip havsalt

Sådan laver du hjemmelavet hvidløgsolie

 • Hak hvidløgsfedet fint, eller pres det i en hvidløgspresser.
 • Bland hvidløg, olie og salt, og ryst olien godt sammen.
 • Opbevar hvidløgsolien på køl i en lufttæt beholder.

TIP
Vil du lave chiliolie? Så tilsæt 3 finthakkede chilifrugter og 1 spsk. chiliflager.


5 opskrifter på lækre dips, cremer og pestoer med olivenolie

Pesto med olivenolie

En god, hjemmelavet pesto er perfekt til pastaretter, til at dryppe over en pizza eller tomatsalat eller bare til at dyppe dit brød i.
Se opskriften her

Sund hummus
© wichmann+bendtsen

Hummus med olivenolie

Her får du alle vores bedste opskrifter på hummus. Se også vores tips og tricks til at opbevare den korrekt og lave den i en kalorielet version.
Se opskrifterne her

Romesco-sauce med olivenolie

Spis denne skønne sauce/creme som tilbehør til fisk, eller brug den til at sætte lidt kulør på din rugbrødsmad og drøm dig væk til sydens sol.
Se opskriften her

© wichmann+bendtsen

Hvid bønnecreme med olivenolie

Den hvide bønnecreme egner sig ideelt som erstatning til smør eller hummus.
Se opskriften her

Auberginecreme

Auberginecreme med olivenolie

Ideel som dip til stave af blegselleri og gulerod, hvis du får veninderne på besøg.
Se opskriften her