Sund cæsarsalat med kylling, avocado og dressing

30 minutter
344 kcal

Den klassiske salat er en populær ret på mange caféer, men du kan nemt lave din egen lækre cæsarsalat. Få masser af sunde tips her, og tjek vores version med bl.a kylling, perlespelt og avocado.

En tallerken Cæsarsalat med kylling, avocado, brødcroutoner og dressing.

ER DU VILD MED CÆSARSALAT? - Så vil du elske vores version, hvor vi har tilføjet lækker avocado og mættende perlespelt. Mums!

© wichmann+bendtsen

Cæsarsalat med kylling, avocado og dressing

Vild med cæsarsalat? Tjek I FORMs lækre, sunde opskrift på cæsarsalat med kylling, perlespelt, avocado og lækker dressing uden ansjoser. (Vil du have dressing med ansjoser, så tjek vores opskrift længere nede på siden).

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1 kyllingebrystfileter, stegte eller kogte
  • 1 romainesalat
  • ½ avocado
  • 37 g perlespelt, kogt
  • 25 g parmesan
  • 2 spsk. dressing

Croutoner

  • 50 g daggammelt brød
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ fed hvidløg
  • ½ tsk. tørrede krydderurter
  • ½ tsk. havsalt

Dressing

  • ½ lille fed hvidløg
  • 1 spsk. parmesan
  • 1½ spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ spsk. citronsaft
  • ½ tsk. worcestershiresauce eller engelsk sauce
  • ½ tsk. sennep
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 175 gr.
  • Skær brødet til croutoner ud i små tern, og vend i olie, knust hvidløg, krydderurter og salt.
  • Hæld croutonerne på en bageplade med bagepapir, og bag i 10-15 min., til de er gyldne og sprøde.
  • Hak hvidløg og parmesan til dressingen helt fint.
  • Rør sammen med de øvrige ingredienser. Smag til.
  • Skær kylling i skiver, og salat og avocado i små stykker. Bland med perlespelt og croutoner.
  • Fordel på 4 tallerkner. Anret med parmesan i tynde flager, og hæld 1 spsk. dressing på hver portion.

TIP! I stedet for perlespelt kan du bruge en rest kogte brune ris, perlebyg, perlerug eller lignende.


Den klassiske cæsarsalat er en populær ret på mange cafeer. Den er dog også både nem og lækker at sætte på menukortet hjemme hos dig selv. Tjek bare vores sunde version af cæsarsalat med kylling, perlespelt og avocado.

Læs mere om cæsarsalat her:

1 Hvor mange kalorier er der i cæsarsalat?


Det afhænger selvfølgelig af den konkrete opskrift. Det er især i dressingen, parmesanosten og brødcroutonerne, at kalorierne gemmer sig. Vil du gerne have en lettere variant, er det altså disse ingredienser, du skal fokusere på.

  • Kalorier i I FORMs opskrift på cæsarsalat: 344 kcal pr. person.

Tjek vores kalorielette opskrifter her

2 Kan man lave cæsarsalat uden kød til vegetarer?


Det kan du sagtens. I den oprindelige opskrift på cæsarsalat indgik der faktisk slet ikke kylling. Kommer salaten til at mangle lidt fylde og mæthed, kan du evt. tilsætte mættende proteiner i form af kikærter og mere fedt i form af fx ekstra parmesan eller avocado.

Vegetar cæsarsalat → Prøv I FORMs opskrift her

Kan man lave cæsarsalat med laks?

Kan man lave cæsarsalat med laks?

Selvfølgelig kan du tage en opskrift på cæsarsalat og bytte kyllingen ud med røget eller varmrøget laks.

Det vil også være en lækker salat, men om det stadig vil smage som en cæsarsalat, er nok tvivlsomt. Men prøv dig endelig frem!

3 Kan man lave cæsarsalat i forvejen?


Ja da! I hvert fald kan du forberede de enkelte ingredienser, men vent helst med at blande salaten, indtil lige før den skal serveres.

Forberedelse dagen før:

  • Steg kyllingebrysterne, og stil dem på køl.
  • Skyl og slyng salatbladene. Stil dem på køl i salatslyngen eller en plastbøtte med låg.
  • Blend dressingen sammen. Smag til, og opbevar den på køl i en bøtte med låg.
  • Lav brødcroutoner. Lad dem køle helt af, og kom dem i en lufttæt beholder med låg, fx et patentglas.
  • Høvl store flager parmesan, og kom dem forsigtigt i en bøtte med låg. Opbevar på køl.
  • Hvis du følger I FORMs opskrift: Kog perlespelt, køl af, kom i en bøtte med låg, og stil på køl.

Lige før servering:

  • Skær kylling i skiver, og salat og avocado i små stykker.
  • Bland salat, kylling samt evt. avocado og perlespelt på et stort fad.
  • Dryp dressing ud over salaten, anret med parmesanflager og brødcroutoner, og kværn lidt peber hen over.

Har du travlt i dag? Tjek vores madplan med 5 retter, du kan lave på maks. 20 minutter.

4 Kalorielet cæsarsalat dressing med ansjoser


Vær obs på dressingen! En dressing kan være en fed fornøjelse. Derfor er det en god idé at holde lidt igen. I FORMs dressing er primært rørt på mayonnaise, parmesan og olivenolie. For at spare på kalorierne anbefaler vi 1 spsk. dressing pr. person.

Vil du ikke nøjes med denne ret begrænsede mængde, så prøv en kalorielet version med surmælksprodukt:

5 Kan man lave cæsardressing uden ansjoser?


Yes! I den klassiske opskrift blendes der et par ansjosfileter med i dressingen, og det giver en meget lækker – og ikke spor “fisket” – smag.

Er hverken du eller dine gæster vilde med tanken om fisk i salatdressingen, så drop ansjoserne. I stedet kan du så smage dressingen til med worcestershiresauce som i I FORMs opskrift (øverst på siden). Saucen indeholder rent faktisk et koncentrat af ansjoser – men det behøver du jo ikke at fortælle til nogen ...

Ansjoser i cæsardressingen

ANSJOSER I CÆSARDRESSING | Man kan sagtens lave cæsardressing uden ansjoser i! Det giver dog en meget lækker – og ikke spor “fisket” – smag.

© gettyimages

6 Kan man lave cæsarsalat dressing uden rå æggeblomme?


Sagtens – det gør vi også selv i vores opskrift. I stedet for rå æggeblommer som i den oprindelige opskrift har vi valgt at bruge mayonnaise.

Hvis du vælger at lave dressingen med rå æggeblommer, så køb gerne de pasteuriserede.

I FORM elsker sunde dips og dressinger. [Find lækre opskrifter her](https://iform.dk/sunde-opskrifter/dyp-din-mad-i-pestoer-og-dips)

7 Hvor længe kan cæsardressing holde sig?


Hvis alle råvarer er friske, kan dressingen holde sig 4-5 dage på køl. Det indebærer dog, at dressingen ikke har stået på spisebordet, mens I har spist salaten.

Har du lavet en større portion dressing, end du skal bruge, så stil den på køl med det samme.

8 Cæsarsalat opskrifter


Prøv også vores andre lækre cæsarsalater her.

4 lækre cæsarsalat-opskrifter:

Cæsarsalat opskrift
© wichmann+bendtsen

Sprød cæsarsalat med kylling

Cæsarsalaten er en sikker vinder og kan laves på kun 15 minutter. Salaten serveres her med kylling, tomat og parmesan og toppes med en skøn dressing.

Se opskriften her

Cæsarsalat opskrift
© wichmann+bendtsen

Rosenkåls-cæsarsalat med croutoner af kikærter

Skal du lave aftensmad uden kød? I denne anderledes version af den klassiske cæsarsalat bliver brødcroutonerne erstattet med sprøde kikærter, som lige pifter proteinindholdet en tak op. Velbekomme!

Se opskriften her

Cæsarsalat opskrift
© wichmann+bendtsen

Cæsarsalat med kylling og parmesan

Slank livret: Cæsarsalat med kylling og parmesan

Se opskriften her

9 Hvordan gør man cæsarsalat sundere?


Vi giver dig 5 tips til, hvordan du kan gøre din cæsarsalat endnu sundere.

1. Skift de hvide croutoner ud

Det mest kaloriefattige valg ville være helt at droppe brødcroutonerne. Det ville dog være synd, for de sprøde, knasende croutoner bidrager med en stor portion lækkerhed til salaten. I stedet vil vi foreslå dig to alternativer.

  • Vælg groft brød. Drop det hvide brød, og brug i stedet grovbrød eller rugbrød. Det giver dig flere fibre, mineraler og vitaminer.
  • Vælg kikærter. Bruger du kikærter i stedet for brød som en slag croutoner, scorer du både flere mættende kostfibre og proteiner. Kikærtecroutoner er også et godt valg til dig, der ikke tåler gluten.
Kikærter på dåse til kikærtecroutoner
© iStock

Kikærtecroutoner

Det skal du bruge:

  • 120 g kikærter fra dåse
  • 1⁄2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 tsk. krydderurter, fx rosmarin, timian, oregano og basilikum
  • 1⁄2 tsk. havsalt
  • 1∕3 tsk. hvidløgspulver

Sådan gør du:

  1. Hæld væden fra kikærterne, skyl dem, fordel dem på et rent viskestykke, og tør dem forsigtigt.
  2. Hæld kikærterne i en skål med olie, og vend dem rundt. Tilsæt krydderier, og rør grundigt.
  3. Kom kikærterne på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ca. 30 min., eller til de er sprøde.
Grønkål i cæsarsalat

2. Byt salatbladene ud med kål

Vil du steppe lidt op ad sundhedsstigen, kan du bytte salatblade ud med spidskål og score flere sunde stoffer, fx C-vitamin. Vælger du grønkål, skal der tygges lidt mere på salaten, til gengæld skruer du så også gevaldigt op for vitamin- og mineralindholdet samt indholdet af antioxidanter og mere end tredobler antallet af kostfibre.

Nedenunder kan du se indholdet af kostfibre og C-vitamin i henholdsvis romainesalat, spidskål og grønkål:

Indholdet af kostfibre og c-vitamin i henholdsvis romainesalat, spidskål og grønkål

INDHOLDET AF KOSTFIBRE OG C-VITAMIN I HENHOLDSVIS ROMAINESALAT, SPIDSKÅL OG GRØNKÅL .

© I FORM

3. Hæld ekstra grønt fyld i

Har du lyst, kan du sagtens komme ekstra grøntsager i din cæsarsalat. I vores egen udgave har vi tilføjet avocado, men prøv også salaten med fx tomater, ærter, grønne asparges, agurk eller grønne bønner.

4. Fjern skindet fra din kylling

Kylling er generelt et magert og proteinrigt stykke fjerkræ og dermed et sundt og godt valg. Tæller du kalorier, kan du med fordel vælge kylling uden skind, idet der gemmer sig en del kalorier her.

  • Kylling, kød, rå: 128 kcal pr. 100 g
  • Kylling, kød og skind, rå: 174 kcal pr. 100 g
Kostfibre i cæsarsalat

5. Tilføj kostfibre

Fiberrige kornprodukter er et godt indslag i en salat, fordi de bidrager med masser af budgetvenlig mæthed. Kog dem gerne i bouillon, så de får lidt mere smag.

5 fiberbomber til din cæsarsalat:
Kostfibre pr. 100 g, rå:

  • Perlespelt: 16,1 g
  • Perlebyg: 13,4 g
  • Bulgur: 9,8 g
  • Fuldkornspasta: 9,6 g
  • Brune ris: 4,2 g

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

10 Hvilken køkkengrej skal man bruge til at lave cæsarsalat?


  • En salatslynge – slut med halvvåd salat: Er du ikke den lykkelige ejer af en salatslynge, er det på tide. For ingen synes, at en halvvåd salat er sagen, og det er både besværligt og tidskrævende selv at tørre salatblade. De bedste salatslynger klarer tjansen på få sekunder, og de fleste kan også bruges til at opbevare salat i.

  • En tyndskræller fikser flotte flager: l cæsarsalaten skal parmesanen høvles i flager og endelig ikke rives. Du kan høvle parmesan ved at skrabe osten med en skarp kniv. Men allerbedst er det at bruge en tyndskræller. Det går hurtigt, og så får du nogle flotte flager med god volumen og smag.

  • En stavblender giver cremet dressing: Laver du din dressing med ansjosfileter, har du brug for en stavblender for at få en helt jævn og cremet dressing. En almindelig blender eller minihakker kan også bruges.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2023