Squash – genial genvej til færre kalorier

Billig, nem at bruge og perfekt til at skabe fylde i dine retter for ganske få kalorier. Hvem sagde genial grøntsag? Få vores bedste tips og 20 lækre opskrifter.

Squash i forskellige farver og størrelser

SQUASH, COURGETTE ELLER ZUCCHINI – uanset, hvilket navn du bruger, og hvilken form og farve du foretrækker, er den perfekt at snige ind i både aftensmad og bagværk.

© iStock

Umiddelbart skulle man mene, at det trækker ned, hvis en råvare ikke rigtigt smager af noget.

For squashen er det dog en af dens helt store fordele. For dermed kan du nemt rive den lidt buttede, agurkeformede grøntsag og snige den ind i dine normale retter, uden at nogen kan smage den. Smart!

Læs også: Sådan får du flere grøntsager i hverdagen

På den måde kan du både spare kalorier, skære ned på kødindtaget og skrue op for det grønne. Megasmart!

Læs også: Spis klimavenligt med I FORMs Klimapyramide

Især er den perfekt i alle retter med hakket kød, fx frikadeller, lasagne og en klassisk kødsauce.

Ligeså er den oplagt i bagværk, både i brød, boller og kager. Squash indeholder over 95 pct. væske, så ud over at give god fylde gør den dit bagværk dejligt svampet.

Sparer dig for kalorier

Et stort trumfkort er kalorierne. Eller rettere manglen på samme.

Du får nemlig kun sølle 15 kcal pr 100 gram, og derfor er squashen genial til at sænke kalorieindholdet i dine retter. Det har gjort den megapopulær som erstatning for pasta, og her er der da også for alvor kalorier at spare.

Læs mere om det i artiklen, hvor du får masser af tips – og ikke mindst lækre opskrifter med den grønne fætter.

Læs også: 35 kalorielette opskrifter til frokost og aftensmad

squash i tre størrelser

TRIP-TRAP-TRÆSKO – får de lov, kan squash vokse sig meget store. Det skal du dog ikke gå efter med mindre, at du vil slå rekorden.

© iStock

Hvad vejer en squash?

Vægten varierer meget, men køber du dem i supermarkedet, vejer de typisk omkring 350 gram.

Har du en squashplante i haven, ved du, at frugterne kan blive meget store. De smager dog klart bedst, hvis du høster dem, når de er forholdsvis små.

Den største, som man kender til, er fra USA i 2021. Den vejede hele 981 kilo ifølge Guiness World Records.

1 Hvad kan man bruge squash til?


Det er nærmest kun fantasien, der begrænser, hvilke retter du kan anvende dem i – ikke mindst fordi de ikke rigtigt smager af noget.

Du kan svitse dem på panden eller grille dem, evt. sammen med andre grøntsager, og servere dem som tilbehør til kød og fisk. Lige så kan du bruge dem i tern i pastaretter, supper, omeletter, wokretter og gryderetter.

Eller hvad med at give squash hovedrollen; flække den, udhule den og fylde den med kød eller grønt?

Fintrevet er den supervelegnet i alt lige fra frikadeller og kødsovs, til brød og kager eller som erstatning for pasta eller ris.

Kan man spise dem rå?

Ja, det kan du godt – det gælder både skrællen og kernerne. Den rå version har dog som nævnt ikke meget smag, så det vil ofte være en lidt tam oplevelse. Derfor foretrækker mange fx at grille eller marinere dem, inden de komme dem i en salat.

En marinade kan blot bestå af en god olivenolie, lidt citronsaft samt salt og peber. Sørg gerne for at snitte ultratynde skiver, fx på et mandolinjern – så bliver det mest lækkert.

Grillet squash på pande

FREM MED GRILLPANDEN – så bliver dine squash lidt mere spændende i en salat. Her er de grillede skiver vendt med ruccola, feta og ristede pinjekerner.

© iStock

2 20 retter med squash


Mangler du en god opskrift? Så tjek en stribe af vores mest lækre retter med den alsidige grøntsag.

Du kan godt glæde dig!

Som squash-pasta

Squashpasta med vegetar-bolognese
© wichmann+bendtsen

Squash-pasta med vegetarsauce

Prøv vores grønne version af Spaghetti Bolognese. Der er squash i pastaen, linser i saucen i stedet for kød, og om 20 minutter er maden klar.

Find opskriften her

Squashpasta med ovnbagt laks
© wichmann+bendtsen

Squash-pasta med ovnbagt laks og spinatpesto

En rigtig sommerfavorit! Ovnbagt laks med squashpasta vendt med grønne asparges og hjemmelavet spinatpesto – ja tak!

Find opskriften her

squashpasta med spicy kylling
© wichmann+bendtsen

Squash-pasta med spicy kylling, romanescosalat og persillepesto

Knas, knas! Glæd dig til crunchy, spicy kylling sammen med romescokål, ærter og radiser. Hvem sagde sommermad!

Find opskriften her

Squashpasta med kødboller og butternutsquash-sauce.jpg
© wichmann+bendtsen

Squash-pasta til kyllingekødboller med sauce af butternutsquash

Så er der dobbelt op på squash! Vi serverer nemlig kyllingekødboller i butternutsquash-sauce sammen med pasta blandet med revet squash.

Find opskriften her

4 tips til squash-pasta

  • Hvis du vil lave spaghetti-lignende strimler, kan du købe forskellige spiralizer-redskaber til formålet. Den håndholdte model fungerer glimrende. Du kan også bruge en helt almindelig tyndskræller, et mandolinjern eller bare bruge dit rivejern.

  • Strimlerne kan sagtens bruges rå. Ønsker du dem varme, kan du enten bruge mikroovnen, vende strimlerne i din varme ret på komfuret eller komme dem i en sigte i vasken og hælde kogende vand over.

  • Vil du ikke helt undvære almindelig pasta, kan du evt. bare udskifte halvdelen med squash-pasta.

  • Har du lyst til variation, kan du bruge fx gulerødder eller kinaradise. Eller prøve den orange spaghetti-squash.

LÆS OGSÅ: 10 grøntsager, der kan erstatte din pasta

Grillet squash

Grillet squash med feta og granataæble
© wichmann+bendtsen

Grillet squash og aubergine med feta og granatæble

Mangler du en salat til din grillaften? Så har vi et godt bud: Grillede strimler af squash og aubergine med feta og granatæblekerner. Selv tak!

Se opskriften her

Grillet squash i vaffelwrap med laks
© wichmann+bendtsen

Vaffelwrap med grillet squash, røget laks og krydderurtecreme

Find vaffeljern og grillpande frem, for nu skal der laves vaffelwraps med røget laks, grillede squashstrimer og krydderurtecreme. Mums!

Se opskriften her

Grillet squash og peberfrugt til torsk
© wichmann+bendtsen

Torsk med grillet grønt

Mere enkelt bliver det næsten ikke; ovnbagt torsk med grillet grønt. Perfekt på en varm sommeraften, hvor du kun har lyst til noget let.

Se opskriften her

Vild med at grille? Find flere lækre grill-opskrifter her

Diverse aftensmadsretter med squash

Fyldte squash
© wichmann+bendtsen

Fyldte squash

Nu får den grønne fætter endelig hovedrollen – i form af fyldte squash. Her med parmaskinke, forårsløg og æg.

Find opskriften her

Grøntsagslasagne med squash
© wichmann+bendtsen

Vegetarlasagne med squash og gulerod

Hånden op, hvis du også elsker lasagne! Her får du færre kalorier end med den klassiske, men vi tør godt garantere, at den smager lige så godt.

Se opskriften her

pasta med pesto, squash og kylling
© wichmann+bendtsen

Pasta med squash, kylling, porre og pesto

Pasta, pesto, kylling, squash og porre – 5 ingredienser, der hver for sig er lækre og sammen er endnu bedre. Prøv selv!

Se opskriften her

Grillspyd med kylling og squash
© wichmann+bendtsen

Grillspyd med marineret kylling, squash og peberfrugt

Vi elsker grillspyd, og de her sidder lige i skabet. Saftig, marineret kylling sammen med grillet grønt. Nemt og lækkert!

Find opskriften her

Vegetar one pot pasta med squash
© wichmann+bendtsen

Vegetar one pot pasta med squash, grønkål og hvide bønner

Vegetardag i dag? De mange kostfibre fra fuldkornspasta, grønkål og hvide bønner sørger for, at denne one pot holder dig mæt længe.

Find opskriften her

Chili con carne med squash
© wichmann+bendtsen

Sund chili con carne med squash

Chili con carne er en favorit hos mange. Her får du en sund version med masser af grøntsager.

Find opskriften her

Fiskefrikadeller med squash, gulerod og sellerifritter
© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med squash, gulerødder og sellerifritter

Elsker dine børn også fiskefrikadeller? Så tjek vores grønne version med sellerifritter, salat og karrydip.

Find opskriften her

One pot pasta med squash , tomat og chorizo
© wichmann+bendtsen

Italiensk one pot-pasta med tomat, squash og chorizo

Pasta med tomatsovs er altid en vinder. Her serveres den med chorizo-pølse i en alt-i-en-gryde, som kan stå og passe sig selv på komfuret.

Find opskriften her

Få mere inspiration til sund aftensmad med vores madplaner her

Supper med squash

Thaisuppe med rejer og squash
© wichamnn+bendtsen

Nem thaisuppe med rejer og rød karry

Du får både varmen og masser af grønt med denne skønne thaisuppe fyldt med Østens krydderier. Og kalorierne? De er helt i bund.

Find opskriften her

Minestrone-suppe med squash
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk minestrone-suppe

Er du til det italienske køkken – hvem er ikke det – så glæd dig til denne minestrone med masser af smag og mættende fyld.

Se opskriften her

Bagværk med squash

squashboller
© wichmann+bendtsen

Glutenfri squashboller med skyr

Slut med at gå til bageren efter morgenbrød. De her sunde, saftige og luftige skyrboller bliver helt sikkert din nye favorit.

Find opskriften her

Mysliboller
© wichmann+bendtsen

Sunde mysliboller med revet grønt

Har vi nogen fans af bløde teboller på linjen? Så tjek denne lidt sundere udgave med havregryn, kerner og revet grønt. Haps!

Find opskriften her

Squashmuffins
© wichmann+bendtsen

Muffins med squash og banan

Squashkage er ikke nødvendigvis sundt, men det er vores altså! Tjek bare vores opskrift på lækre muffins med banan, mandler og fuldkornsrismel.

Find opskriften her

Glad for at bage? Så læs om sunde kager her

3 Hvad er en squash?


Generelt betragtes den som en grøntsag, men rent botanisk er den reelt et bær. Lidt mærkeligt, måske, men det skyldes, at den vokser fra plantens blomster og samtidig indeholder mange frø.

Med i græskarfamilien

Familiemæssigt tilhører den græskarfamilien – ligesom agurk i øvrigt – og derfor kan du opleve, at de begge omtales som sommergræskar. I modsætning til almindelige græskar kan squash og agurk nemlig høstes allerede om sommeren. Desuden har de en meget tynd og spiselig skræl og kan spises rå.

Læs også: Derfor skal du spise græskar

Der findes forskellige sorter, og de kan både have forskellige former og være grønne eller gule.

Læs også: Hvad er hokkaido godt for?

Kan man spise skrællen på en squash?

Ligesom med en agurk kan du spise det hele – både skræl og kerner.

Plantens store gule blomster kan også spises og betragtes som en delikatesse. I Italien fylder man dem ofte med ricotta og krydderurter, dypper dem i beignetdej og frituresteger dem.

Squashplante

NEM AT DYRKE I HAVEN – og samtidig giver planten dig et stort udbytte. To planter er nok til en hel families forbrug.

© iStock

4 Hvad er forskellen på zucchini og squash?


Det ultrakorte svar er: Der er ingen forskel. Og det samme gælder i øvrigt betegnelsen courgette.

Squash er det amerikanske navn, zucchini er det italienske, mens franskmændene kalder den aflange grøntsag for en courgette.

Læs også: 15 tips, der giver dig mere grønt

5 Hvor sundt er squash?


Den største sundhedsgevinst finder du klart i de få kalorier. Derudover indeholder den lidt kostfibre, A-vitamin, C-vitamin og kalium.

Squash næringsindhold, DK

6 Hvor mange kalorier er der i squash?


Der er kun sølle 15 kcal. pr. 100 gram, og dermed er det en af de mest kaloriefattige grøntsager. Genial for dig, der tæller kalorier.

Tallerkner med almindelig pasta og squashpasta

Spar kalorier med squash-pasta

Bytter du fx almindelig spaghetti ud med tynde squashstrimler, sparer du mange kalorier.

100 g squash: 15 kcal
100 g almindelig pasta, rå: 361 kcal

7 Hvornår er de i sæson?


De danske er i sæson fra juli til oktober, men du kan købe grøntsagen hele året.

Har du squash i haven, så høst dem, når de er 15-20 cm lange. Så er de nemlig bedst. De tåler ikke frost, så høstsæsonen slutter, når frosten sætter ind.

8 Kan de fryses?


Både ja og nej. Du kan godt, men de bliver bløde og slatne ved optøning.

Fryser du dem ned, anbefaler vi derfor, at du bruger dem i fx frikadeller, gryderetter eller brød og kager.

Har du mange, kan du rive dem, bruge dem i en stor portion frikadeller eller hjemmebagte boller, og så fryse dem ned.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

9 Hvordan skal de opbevares?


De fleste af os har dem nok i grøntsagsskuffen i køleskabet, men det optimale er faktisk at opbevare dem køligt ved ca. 10 grader. Her kan de holde sig et par uger.