Squash – genial genvej til færre kalorier
Billig, nem at bruge og perfekt til at skabe fylde i dine retter for ganske få kalorier. Hvem sagde genial grøntsag? Få vores bedste tips og 20 lækre opskrifter.
Billig, nem at bruge og perfekt til at skabe fylde i dine retter for ganske få kalorier. Hvem sagde genial grøntsag? Få vores bedste tips og 20 lækre opskrifter.
Umiddelbart skulle man mene, at det trækker ned, hvis en råvare ikke rigtigt smager af noget.
For squashen er det dog en af dens helt store fordele. For dermed kan du nemt rive den lidt buttede, agurkeformede grøntsag og snige den ind i dine normale retter, uden at nogen kan smage den. Smart!
Læs også: Sådan får du flere grøntsager i hverdagen
På den måde kan du både spare kalorier, skære ned på kødindtaget og skrue op for det grønne. Megasmart!
Især er den perfekt i alle retter med hakket kød, fx frikadeller, lasagne og en klassisk kødsauce.
Ligeså er den oplagt i bagværk, både i brød, boller og kager. Squash indeholder over 95 pct. væske, så ud over at give god fylde gør den dit bagværk dejligt svampet.
Et stort trumfkort er kalorierne. Eller rettere manglen på samme.
Du får nemlig kun sølle 15 kcal pr 100 gram, og derfor er squashen genial til at sænke kalorieindholdet i dine retter. Det har gjort den megapopulær som erstatning for pasta, og her er der da også for alvor kalorier at spare.
Læs mere om det i artiklen, hvor du får masser af tips – og ikke mindst lækre opskrifter med den grønne fætter.
Læs også: 35 kalorielette opskrifter til frokost og aftensmad
Det er nærmest kun fantasien, der begrænser, hvilke retter du kan anvende dem i – ikke mindst fordi de ikke rigtigt smager af noget.
Du kan svitse dem på panden eller grille dem, evt. sammen med andre grøntsager, og servere dem som tilbehør til kød og fisk. Lige så kan du bruge dem i tern i pastaretter, supper, omeletter, wokretter og gryderetter.
Eller hvad med at give squash hovedrollen; flække den, udhule den og fylde den med kød eller grønt?
Fintrevet er den supervelegnet i alt lige fra frikadeller og kødsovs, til brød og kager eller som erstatning for pasta eller ris.
Ja, det kan du godt – det gælder både skrællen og kernerne. Den rå version har dog som nævnt ikke meget smag, så det vil ofte være en lidt tam oplevelse. Derfor foretrækker mange fx at grille eller marinere dem, inden de komme dem i en salat.
En marinade kan blot bestå af en god olivenolie, lidt citronsaft samt salt og peber. Sørg gerne for at snitte ultratynde skiver, fx på et mandolinjern – så bliver det mest lækkert.
Mangler du en god opskrift? Så tjek en stribe af vores mest lækre retter med den alsidige grøntsag.
Du kan godt glæde dig!
Generelt betragtes den som en grøntsag, men rent botanisk er den reelt et bær. Lidt mærkeligt, måske, men det skyldes, at den vokser fra plantens blomster og samtidig indeholder mange frø.
Familiemæssigt tilhører den græskarfamilien – ligesom agurk i øvrigt – og derfor kan du opleve, at de begge omtales som sommergræskar. I modsætning til almindelige græskar kan squash og agurk nemlig høstes allerede om sommeren. Desuden har de en meget tynd og spiselig skræl og kan spises rå.
Læs også: Derfor skal du spise græskar
Der findes forskellige sorter, og de kan både have forskellige former og være grønne eller gule.
Læs også: Hvad er hokkaido godt for?
Ligesom med en agurk kan du spise det hele – både skræl og kerner.
Plantens store gule blomster kan også spises og betragtes som en delikatesse. I Italien fylder man dem ofte med ricotta og krydderurter, dypper dem i beignetdej og frituresteger dem.
Det ultrakorte svar er: Der er ingen forskel. Og det samme gælder i øvrigt betegnelsen courgette.
Squash er det amerikanske navn, zucchini er det italienske, mens franskmændene kalder den aflange grøntsag for en courgette.
Læs også: 15 tips, der giver dig mere grønt
Den største sundhedsgevinst finder du klart i de få kalorier. Derudover indeholder den lidt kostfibre, A-vitamin, C-vitamin og kalium.
Der er kun sølle 15 kcal. pr. 100 gram, og dermed er det en af de mest kaloriefattige grøntsager. Genial for dig, der tæller kalorier.
De danske er i sæson fra juli til oktober, men du kan købe grøntsagen hele året.
Har du squash i haven, så høst dem, når de er 15-20 cm lange. Så er de nemlig bedst. De tåler ikke frost, så høstsæsonen slutter, når frosten sætter ind.
Både ja og nej. Du kan godt, men de bliver bløde og slatne ved optøning.
Fryser du dem ned, anbefaler vi derfor, at du bruger dem i fx frikadeller, gryderetter eller brød og kager.
Har du mange, kan du rive dem, bruge dem i en stor portion frikadeller eller hjemmebagte boller, og så fryse dem ned.
De fleste af os har dem nok i grøntsagsskuffen i køleskabet, men det optimale er faktisk at opbevare dem køligt ved ca. 10 grader. Her kan de holde sig et par uger.