Bagte, syltede, fermenterede – hvidløg kan det hele!

Hvidløg kan give en lækker, næsten nøddeagtig smag til maden, hvis du ved, hvad du gør. Og så er det fuld af sunde stoffer, som din krop elsker. Lugten? Den er der råd for.

Hvidløg

HVIDLØG – Spark gang i dine smagsløg med favoritten over dem alle.

© iStock

Hvidløg er superlækre og ikke mindst supersunde. Nogle af det lille løgs effekter, gør dog, at der er visse tidspunkter, du skal passe på med at spise for mange af de små fed. Få svar på hvornår, og se, hvordan du dyrker dine egne og laver både aioli, hvidøgsbrød og hvidløgsolie, der sender dine smagsløg en tur i Paradis.

TIP: Prøv at bruge en gaffel til at hakke hvidløg med. Pres gaflen mod hvidløget, indtil det er så hakket, som du ønsker det. Så slipper du for tendensen til, at hvidløgsstykkerne klistrer fast på knivens blad.

1 Hvad er hvidløg godt for?


Hvidløg har i årtusinder været brugt som naturlægemiddel. Et par fed i kødsovsen kommer ikke til at kurere dig for hverken kræft eller blodpropper, men det lille løg indeholder stoffer, der sammen med en sund og varieret kost kan bidrage til et godt helbred. Her kan du se nogle af hvidløgets egenskaber.

 • ANTIINFLAMMATORISK EFFEKT. Hvidløg indeholder svovlholdige stoffer, der virker antiinflammatorisk, og som derfor fx kan bidrage til at mindske risikoen for åreforkalkning.

 • GAVNER KOLESTEROLTALLET. Hvidløg har den geniale egenskab, at det både kan sænke det dårlige kolesterol og øge mængden af det gavnlige kolesterol i dit blod. Det meste forskning er dog lavet med enten fermenteret hvidløg eller hvidløg i pulveriseret form.

 • GODT FOR BLODTRYKKET. Man ved ikke helt, hvad der udløser effekten, men det ser ud til, at hvidløg kan udvide dine blodkar og på den måde medvirke til at sænke blodtrykket.

 • MULIG KRÆFTHÆMMENDE EFFEKT. Enkelte studier har vist en effekt af hvidløg hos mennesker med høj risiko for mave- eller tarmkræft. Men der er også større studier, der ikke har kunnet påvise en beskyttende effekt. Med andre ord er der måske en kræfthæmmende effekt af hvidløg, men det kræver en del yderligere forskning.

 • DIN HUD. Hvidløg indeholder stoffer, der er kendt for at styrke huden, men det er ikke noget, der er stærk evidens for, og du skal være varsom med at lege med hvidløg som middel mod eksem og akne.

Næringsindhold i hvidløg

Ca. indhold pr. 100 g
Energi 158 kcal
Protein 6 g
Kulhydrat 31 g
Kostfibre 2 g
Fedt 0,5 g
B6-vitamin: 1,2 mg
Folat 103 μg
C-vitamin 8 mg
Kalium 104 mg
Jern 1,7 mg
Fosfor 8 mg
Zink 1,2 mg
Mangan 1,7 mg
Magnesium 25 mg
Selen 2 μg

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Hvornår skal man undgå store doser hvidløg?

Hvidløg kan i større mængder virke blodfortyndende. Så på grund af blødningsrisiko skal du stoppe med at spise hvidløg eller kosttilskud med hvidløg før en operation. Hvidløg kan også påvirke effekten af visse typer medicin, fx diabetesmedicin og kemoterapi. Hvis du overvejer at tage løget som kosttilskud, så rådfør dig altid med din læge først – særligt hvis du tager nogen former for medicin.

Er du interesseret i at vide mere om hvidløg som kosttilskud? Her kan du læse om hvidløgspiller.

2 Hvordan dyrker man hvidløg?


Hvidløg kan dyrkes i enhver køkkenhave med almindelig havejord og godt med solskin. Du kan også sagtens dyrke løget i krukker, altankasser og i drivhus.

Hvidløg sættes bedst i jorden om efteråret, og du kan sætte alle sorter. Både hvidløg fra planteskoler, supermarkeder og egen høst. Økologiske hvidløg er bedst, for de er ikke behandlet med et stof, der forhindrer spiring. Hvert fed bliver til ét nyt løg. Her får du vores bedste tips til dyrkningen:

Illustration der viser hvordan man dyrker hvidløg

Dyrkning af hvidløg

 • Feddene sættes med spidsen op og rodenden ned i 5-8 cm dybe huller.
 • Der skal være godt 10 cm mellem planterne.
 • Undgå meget våd jord, da hvidløgene kan rådne.
 • Husk til gengæld at vande hvidløgene i tørre perioder.
 • Hvidløgene spirer hurtigt, og grønne skud kan nippes af og bruges som purløg, mens du venter på hvidløgene.
 • Når toppen begynder at visne, er de klar til høst.

3 Hvor kommer hvidløg fra?


Hvidløg hører til liljefamilien og er nært beslægtet med purløg, porrer og almindelige løg. Men hvidløg har også siden oldtiden været brugt som naturmedicin. Man mener, at det stammer fra det centrale Asien, hvor det voksede i bjergene. Sidenhen kom løget til middelhavsområdet og senere resten af Europa.

4 Hvilke hvidløg er bedst?


Der findes flere hundrede sorter hvidløg. Smagen er dog nogenlunde ens. Overordnet set er der to hovedkategorier.

To slags hvidløg

blødnakkede hvidløg
© iStock

Det “blødnakkede”

Det “blødnakkede” hvidløg er det, du oftest finder i supermarkederne. Det har et kraftigt skind i flere lag, mange fed og har rigtig god holdbarhed.

Det hårdnakkede hvidløg
© iStock

Det “hårdnakkede”

Det “hårdnakkede” hvidløg har tyndere skind og kortere holdbarhed. Skindet er ofte violetstribet, og der er færre fed.

5 Hvordan opbevarer man bedst hvidløg?


Fugt gør hvidløg bløde og runkne og mugner dem. Ideelt skal det opbevares på et køligt og tørt sted, fx i et viktualierum. Har du ikke det, kan du opbevare dem i en skål på køkkenbordet i ca. 3-4 uger.

6 Kan hvidløg fryses?


Ja, men inden du gør det, bør du rive, hakke eller presse dem. Ellers bliver de bløde. Husk også at pakke hvidløg godt ind. Ellers kommer de andre madvarer i fryseren til at smage af hvidløg. Ikke så fedt i morgensmoothien!

7 Råd mod hvidløgsånde


Hvidløg i brød og pesto kan løfte dit måltid til et højere niveau, men kvitterer ofte med at give den fæleste ånde. Det er svovlforbindelserne i løget, der er skyld i miseren.

Rå hvidløg lugter mest og giver mest hvidløgsånde. Når du varmebehandler, fx steger hvidløg, lugter du mindre af det. Et gammel husråd siger desuden, at klorofylindholdet i spinat og persille hjælper mod hvidløgslugt. Det skader ikke at prøve, for begge dele er supersunde.

Persille mod hvidløgsånde

PERSILLE MOD HVIDLØGSÅNDE – Klorofylindholdet i persille skulle efter sigende hjælpe mod hvidløgslugt. Prøv det!

© iStock

8 Hvad er forskellen på at hakke og knuse hvidløg?


Hvidløgspresser

Hakke vs. knuse

Hvidløg kan rives, presses, knuses, hakkes eller skæres i skiver. Det handler mest om, hvor stærk en hvidløgssmag du ønsker.

 • Helt fed = svag duft.
 • Fed skåret over på langs = mild duft og smag.
 • Skåret i små tern/hakket = kraftigere smag og duft.
 • Presset/knust = stærkest smag og duft.
Sådan ordner man et hvidløg

Pak hvidløget ud

Verdens mest besværlige job, ik'? Men det kan sagtens være nemt at få skallen af løget. Prøv fx sådan her:

 1. Giv hele hvidløget et ordentligt slag med hånden, så feddene løsner sig.
 2. Læg feddene op i en hård skål med en anden skål som låg eller et syltetøjsglas med låg, og ryst, så hårdt du kan.
 3. Nu har skallerne løsnet sig.

9 Hvordan kan man bruge hvidløg?


 • BAGTE HVIDLØG: Hvidløg kan bages hele i ovnen. Skær toppen af, læg en klat smør på, drys salt på skærefladen, og bag dem hele og med skal på, til de er møre og gyldne. Feddene serveres som tilbehør. De bagte fed prikkes ud ved bordet med en gaffel.

 • GRILLEDE HVIDLØG: Gør som ovenstående, men pak de hele hvidløg ind i folie først, så de ikke branker. Eller lav en grillmarinade med hvidløg, og pensl den på kød og grønt, inden du griller det.

 • FERMENTEREDE HVIDLØG: Du kender fermentering fra kål, men hvidløg kan også fermenteres. Det kræver en saltlage, et steriliseret syltetøjsglas og masser af tålmodighed. Tre uger tager det cirka at fermentere hvidløg.

 • SYLTEDE HVIDLØG: Tilføjer dybde til en ret. Prøv dem fx i salater, sandwich, på suppe og på et tapasbord, hvor de er superlækre. Tilføj først hvidløgene helt til slut, så får du det bedste frem i hvidløgene.

 • STEGTE HVIDLØG: Får en nærmest sød og nøddeagtig duft. Men pas på med at branke hvidløg for meget på panden, for så får det en bitter lugt og smag.

 • MARINEREDE HVIDLØG: Du kan lave marinerede fed i olie ved at koge hvidløgsfed i vand, eddike og salt. Hæld dem på et steriliseret glas sammen med fx tørret chili, og dæk dem med olie. Luk låget, og stil på køl.

 • SORTE HVIDLØG: Trender lige nu. Metoden kommer fra Korea, hvor man tilbereder almindelige hvide hvidløg ved lav varme i over en måned. På den måde ender feddene med at blive bløde og sorte og få en rund, umamiagtig smag.

Ramsløg som et alternativ

Er der alternativer til hvidløget?

Ramsløg – også kaldet “Nordens hvidløg” – kan bruges som et lidt mildere alternativ til hvidløg. Ramsløg vokser vildt i Danmark i forårs- og sommermånederne, særligt i skoven. Du kan også erstatte hvidløg med porrer og purløg, der er beslægtede.

10 Er hvidløg godt for klimaet?


Altså hvis du sammenligner med fx oksekød med en klimapåvirkning på næsten 14 CO2e pr. kg, så belaster rå hvidløg klimaet med 1,33 CO2e pr. kg. Til sammenligning belaster hvidløg i olie med 2,79 – altså det dobbelte. Purløg og porrer belaster omvendt kun med 0,32 CO2e pr. kg.

11 Nemme hjemmelavede hvidløgsopskrifter


Hjemmelavet aioli – hvidløgsmayonnaise

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

 • 4 Æggeblommer
 • 1 tsk. Eddike
 • 2 nip Salt
 • 2 nip Peber
 • 1 tsk. Sennep
 • 4 dl Smagsneutral olie, fx rapsolie
 • 4 Hvidløg

Sådan laver du hjemmelavet aioli

 • Sørg for, at alle ingredienser har stuetemperatur
 • Æggeblommer, eddike, salt, peber og evt. lidt sennep blendes eller piske sammen
 • Tilsæt nu olien lidt ad gangen i dryp/en tynd stråle, mens der piskes konstant, så mayonnaisen ikke skiller
 • Pisk til mayonnaisen er tyk og har den fylde og konsistens, du kender
 • Rør knuste hvidløgsfed i
 • Smag evt. til med ekstra salt
 • Opbevar på køl

Den sydeuropæiske hvidløgsmayonnaise er god til alt fra pommes frites til tapas.

TIP: Hvis det skal gå ekstra hurtigt, så køb en god færdiglavet kvalitets-mayo – og rør op med knust hvidløg.


Hvidløgsopskrifter

opskrift på hvidløgsbrød
© gettyimages

HVIDLØGSBRØD

Verdens nemmeste og måske lækreste brug af hvidløg.

 • Rør smør, knust hvidløg og salt i en skål.
 • Skær flute i skiver. Smør dem med hvidløgssmørret.
 • Rist brødskiverne øverst i ovnen.
 • Drys med hakket frisk basilikum, og servér.
Opskrift på hvidløgsolie
© gettyimages

HVIDLØGSOLIE

En hurtig måde at tilføje hvidløgssmag til dine yndlingsretter.

 • Pil hvidløgsfed, og hæld rigeligt med olie i en pande.
 • Steg feddene i olien ved middelvarme i 3-5 min. De må ikke blive brune.
 • Tilsæt mere olie, og lad det simre i 20 min., uden at det bruner.
 • Sluk for varmen, lad olien køle af, si hvidløgsfeddene fra, og hæld olien på en helt ren, skoldet flaske.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 03/2023