Derfor skal du spise rugbrød hver dag
Rugbrød toptuner dit immunforsvar. Men det mørke brød har også en helt særlig slankegevinst.
Rugbrød toptuner dit immunforsvar. Men det mørke brød har også en helt særlig slankegevinst.
Hvis du er af de mange, der er gået low-carb, så kan det være, du skal lave en lille justering. Rugbrød er nemlig det sikre valg, hvis du vil booste immunforsvaret. Det viser ny forskning fra Århus Universitet.
Rugbrødets sundhedsfordele stopper dog ikke ved immunforsvaret. Forskning viser nemlig, at forsøgspersoner, der spiser rugbrød til morgenmad, spiser 16 procent mindre i løbet af dagen i forhold til personer, der ikke spiser rugbrød.
Det kan være en af årsagerne til, at store befolkningsundersøgelser slår fast, at kvinder, der spiser meget fuldkorn, både vejer mindre og har en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes end kvinder, der ikke spiser så mange fuldkornsprodukter.
Forklaringen er, at rugbrød indeholder nogle stoffer, der hedder benzoxazinoider. Disse stoffer får blodets immunceller op i gear, og får dem til at angribe bakterier, som spiller en rolle for udviklingen af blandt andet blodpropper og leddegigt.
Samtidig er rugbrød fyldt med sunde fibre, der både fylder og mætter. Fibrene binder nemlig vand til sig og svulmer op, så maden ligger længere tid i din mavesæk og sender signaler til hjernen om, at du er dejlig mæt.
Da rugbrød tager lang tid at lave og desuden er rig på enzymet fytase, er de mange mineraler i brødet, lettere for din krop at optage og udnytte end mineraler i hvedebrød.
Generelt anbefales det, at du spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Det opnår du fx ved at spise en portion havregryn og 2 skiver rugbrød.
Noget rugbrød er sundere end andet. Hvis du vil have mest mulig sundhed, så gå efter:
Vil du skære ned på kulhydraterne? Her er de lækreste low carb-opskrifter.