Derfor skal du spise rugbrød hver dag

Der er masser af grunde til at elske et klassisk rugbrød. Det kan spises til alle dagens måltider, det er billigt, og så er det proppet med kostfibre.

Rugbrød

RUGBRØD smager skønt og er sundere, end mange af os tror.

© Anders Karmark

Da jeg var barn, sagde min mor, at jeg skulle have rugbrød med på madpakken. Hver dag. Jeg var ikke altid enig, men det var nu klogt sagt. Hvis din mor sagde det samme, kan jeg godt afsløre, at hun altså havde fat i den lange ende.

Rugbrød mætter godt, styrker dit helbred og giver dig masser af vitaminer og mineraler samtidig med, at det er relativt billigt og super alsidigt.

Få et par tips og tricks og se 6 konkrete fordele ved den daglige skive rugbrød. Vi afslører også, hvilken slags pålæg der er mest eftertragtet.

6 konkrete fordele ved at spise rugbrød

  • Fylder dig med sunde sager
    Rugbrød indeholder masser af B- og E-vitaminer samt mineraler som magnesium, kalium, kalk, jern og zink. Altsammen livsnødvendigt for en velfungerende krop.

  • Forebygger sygdom
    En kost, der er rig på fuldkorn – herunder særligt rugbrød – virker anti-inflammatorisk i kroppen og sænker risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, viser forskning.

Få en anti-inflammatorisk kostplan her: Antiinflammatorisk kostplan

  • Gør dig mættere og lettere Rugbrød indeholder masser af kostfibre, der mætter og nedsætter risikoen for overvægt. Kostfibrene gør, at mavesækken tømmes langsommere, og så udskiller du færre sulthormoner. Når vi er dejligt mætte, er der mindre risiko for, at vi spiser for meget.
  • Hjælper hjertet De mange fibre i rugbrød mætter ikke bare, de binder også kolesterol i tarmen, så du får mindre kolesterol i blodet. Det er guf for dit hjerte, da for meget kolesterol øger risikoen for åreforkalkninger. Gå efter mindst 8 g fibre pr. 100 g.

Læs mere om kolesterol her: Har du styr på dit kolesteroltal?

  • Stabilt blodsukker og energi
    Da mavesækken tømmes langsommere, når du spiser noget, der indeholder mange kostfibre, vil dit blodsukker også påvirkes i en positiv retning, fordi maden frigives til tarmene lidt ad gangen over længere tid i forhold til, hvis du spiser fx lyst brød. Et stabilt blodsukker er vigtigt for blandt andet dit energiniveau.

  • God fordøjelse
    Kostfibrene i rugbrøddet binder væske til sig, og det sætter tarmen i bevægelse, så du får lettere ved at komme på toilettet. Husk dog at drikke godt med vand, når du spiser fiberrigt, da kostfibrene ellers kan få den stik modsatte effekt.

Læs også: TOP 10: Fiberrig kost

FIBRE
© iStock

Vælg det sundeste rugbrød

Generelt anbefales det, at du spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Det opnår du let fx ved at spise en portion havregryn, 1 ½ fuldkorns knækbrød og 2 skiver rugbrød.

Noget rugbrød er sundere end andet. Hvis du vil have mest mulig sundhed, så gå efter:

  • Meget rug. Det vil sige et brød, hvor rug står højt oppe på ingredienslisten.
  • Et minimum af salt. Kig efter det grønne nøglehulsmærke, der sikrer, at dit brød maksimalt indeholder 1,2 gram salt per 100 gram, eller det orange fuldkornsmærke.
  • Mange kostfibre. Dit rugbrød skal helst indeholde minimum 8 gram kostfibre per 100 gram.
  • Et tungt brød. Regn med, at jo tungere, jo flere kostfibre.
  • Ignorér farven. Et mørkt brød behøver ikke nødvendigvis at indeholde masser af fuldkorn. Det kan være tilsat farve i form af malt eller sirup.

Spis endnu mere rugbrød

  • Servér det klassiske brød med sundt pålæg som avocado, kartofler, æg, hummus, hytteost eller fisk.
  • Lad rugbrød agere tilbehør til varme retter som æggekage, fiskefrikadeller, suppe eller biksemad.
  • Det lidt bitre brød giver perfekt modspil til søde sager som banan og chokolade. Rugbrød med pålægschokolade og banan. MUMS!

Læs også: Er æg sundt – og hvor mange må jeg spise?