Nem og sund tomatsuppe

Hjemmelavet tomatsuppe er både let at lave og smager skønt – og så slår den ikke bunden ud af dit budget. Lær alt om tomatsuppe, og prøv en af vores sunde tomatsuppe-opskrifter.

Tomatsuppe i skål

TOMATSUPPE Fyr godt op for grøntsager og krydderier, hvis du vil have max. sundhed og smag i din tomatsuppe.

© iStock

Med sin flotte røde farve og sin runde smag er tomatsuppe en vaskeægte klassiker inden for suppefamilien. Tomatsuppe kræver ikke mange ingredienser for at smage godt, men kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan putte i tomatsuppe – og hvad man kan spise til den. Prøv et af vores sunde bud på lækker tomatsuppe, og find inspiration til at lave din egen.

Find opskrifter på tomatsuppe her

Spørgsmål og svar om tomatsuppe

Hvad skal der i en tomatsuppe?

Tomatsuppe kan laves på et utal af måder i mere eller mindre sunde varianter. Med ganske få ingredienser kan du hurtigt bikse en helt simpel og utroligt velsmagende tomatsuppe sammen. Brug fx:

 • Friske eller flåede tomater
 • Hakkede løg og hvidløg
 • Olivenolie
 • Lidt madlavningsfløde
 • Bouillon eller vand
 • Frisk basilikum
 • Salt og peber

Voilá – så har du en tomatsuppe, der mætter og smager af Italien. Vil du have stærkere smag i tomatsuppen, kan du fx putte chili, revet ingefær eller paprika i. Du kan også give den gas med grøntsager som gulerødder, peberfrugter eller bladselleri, hvis du vil skrue endnu mere op for sundheden i din tomatsuppe.

Find opskrifter på tomatsuppe nederst

Hvordan laver man tomatsuppe?

Ligesom med antallet af ingredienser i tomatsuppe er der flere forskellige fremgangsmåder, når du skal tilberede den. Nogle foretrækker en tomatsuppe med bid i, mens andre vil have en helt glat konsistens. Tomatsuppens udgangspunkt er dog ofte det samme.

 1. Hak ingredienserne til tomatsuppen forholdsvist fint.
 2. Svits ingredienserne i olivenolie.
 3. Tilføj væde i form af madlavningsfløde eller bouillonvand, og lad det hele stå og koge sammen under et låg, mens du smager til med salt og peber og krydderier eller friske krydderurter.
 4. Brug en stavblender til at udjævne tomatsuppen, så den bliver helt glat – eller servér den, som den er, hvor der vil være lidt grønt at tygge i.

Er tomatsuppe sundt?

Tomatsuppens primære ingrediens er tomater, som kun indeholder 20 kalorier per 100 gram. Så du kan spise mange tomater uden at bekymre dig om din vægt.

Tomater er også rige på stoffet lycopen, der er en kraftfuld antioxidant, som kan mindske inflammation i din krop. Stoffet giver størst effekt, når tomater varmes op, fordi varme får tomaters celler til at springes. Så tomatsuppe er faktisk en rigtig god kilde til lycopen.

Hvor sund din tomatsuppe er afhænger dog i høj grad af, hvilken opskrift du følger. Jo flere grøntsager du spæder suppen op med, jo flere sundhedsfordele får du.

Nogle tomatsupper har et højt indhold af fløde og olie, som får kalorieindholdet til at ryge i vejret, men det ændrer ikke på det faktum, at suppen samtidig kan indholde masser af sunde sager.

Skal der friske eller flåede tomater i tomatsuppe?

Det korte svar er: Det bestemmer du selv. Selve tilberedningen af tomatsuppen går hurtigere, hvis du vælger tomater fra konserves.

Smagsmæssigt er der nogle, der bedre kan lide friske tomater i tomatsuppe, mens andre hælder til de flåede sammen med lidt tomatpuré.

Du kan træffe dit valg ud fra to parametre: tid og smag. Sundhedsmæssigt får du ligeså mange fordele ved at vælge tomater på dåse som ved at bruge dem på stilk.

Tomaterne varmebehandles, før de kommer på dåse, og det gør det lettere for kroppen at optage tomaternes sunde næringsstoffer, som fx antioxidanten lycopen.

Kan man fryse tomatsuppe?

Tomatsuppe kan sagtens fryses ned og gemmes til en anden god gang. Bare husk at afkøle suppen til stuetemperatur som minimum, før du putter den i fryseren. Brandvarm suppe kan nemlig overbelaste fryserens system og skade dine andre madvarer.

Har du brugt fløde i din tomatsuppe, kan du også sagtens fryse den ned, men du risikerer, at den skiller ved genopvarmning. Laver du tomatsuppe specifikt til nedfrysning, kan du vente med at putte fløden i, til du varmer den op igen. Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger kan suppe med fløde holde sig i cirka tre måneder i fryseren.

Kan tomatsuppe genopvarmes?

Tomatsuppe kan fint varmes op efter nedkøling. Tomater koger dog hurtigt op og risikerer at sprøjte ud over dit fine hvide køkken. Så husk at røre flittigt rundt i tomatsuppen under opvarmning – uanset om det foregår på kogeplade eller i mikroovn.

Den bedste måde at genopvarme en frossen tomatsuppe på er ved at lade den stå og tø op i køleskabet natten over.

Hvilke toppings er gode til tomatsuppe?

Tomatsuppe i sin rene form smager dejligt, men ligesom mange andre supper bliver tomatsuppe kun endnu mere velsmagende, hvis den får lidt ekstra krøl på toppen. Prøv fx én af de her lækre toppings på din tomatsuppe:

 • Frisk basilikum eller persille
 • Ristede rugbrødscroutoner
 • Perlebyg
 • Linser
 • Ristede nødder
 • Ristede kikærter (evt. med hakket hvidløg)
 • Græskarkerner
 • Forårsløg
 • Friskkværnet peber
 • Parmesanost
 • Halve cherrytomater bagt i ovnen
 • Fuldkornspasta

Hvilke krydderier er gode i tomatsuppe?

Tomatsuppe kan laves med både få og mange krydderier. Salt og peber er et must, men dine smagsløg afgør, hvor meget de skal fylde.

Derudover er basilikum, persille og oregano særligt velegnede i tomatsuppe, da de smager fremragende sammen med tomater. Brug gerne den friske variant af krydderurterne, hvis du vil have mere smag og duft.

For en mere spicy tomatsuppe kan du også prøve dig frem med chili, kanel eller paprika.

Kan man spise tomatsuppe kold?

De fleste foretrækker nok deres tomatsuppe varm og dampende, men på en hed sommerdag kan en kold, krydret tomatsuppe være dejlig. Den spanske tomatsuppe gazpacho spises fx kold.

Gazpacho har en salsa-agtig smag, fordi den ofte indeholder grøntsager som peberfrugt, agurk og rødløg. Gazpacho er som regel heller ikke ligeså cremet og ensartet i konsistensen som almindelig tomatsuppe. Find opskriften på gazpacho her.

Hvor længe kan tomatsuppe holde sig køleskabet?

Tomat er en vandholdig grøntsag – ligesom agurk – og kan derfor ikke holde sig ligeså længe som fx kartofler og gulerødder. Man siger, at tomater kan holde sig cirka en uge i køleskabet. Så det vil være nogenlunde det samme med din tomatsuppe.

Men har du brugt fløde i din tomatsuppe, kan den ifølge Fødevarestyrelsen kun holde sig cirka 2-3 dage i køleskabet.

4 tips til at gemme tomatsuppe i køleskabet:

 1. Lad ikke tomatsuppen stå flere timer på køkkenbordet. Bakterier trives nemlig bedst ved temperaturer mellem 20-40 grader.
 2. Put resterne af tomatsuppen i køleskabet, så snart suppen er dampet af. Den må ikke være brandvarm, da den så afgiver varme til de andre varer i køleskabet.
 3. Del store portioner i mindre beholdere eller poser for at sikre en hurtig afkøling af tomatsuppen.
 4. Sørg for, at køleskabet har en temperatur på max. 5 grader.