Nem og sund tomatsuppe
Hjemmelavet tomatsuppe er både let at lave og smager skønt – og så slår den ikke bunden ud af dit budget. Lær alt om tomatsuppe, og prøv en af vores sunde tomatsuppe-opskrifter.
Hjemmelavet tomatsuppe er både let at lave og smager skønt – og så slår den ikke bunden ud af dit budget. Lær alt om tomatsuppe, og prøv en af vores sunde tomatsuppe-opskrifter.
Med sin flotte røde farve og sin runde smag er tomatsuppe en vaskeægte klassiker inden for suppefamilien. Tomatsuppe kræver ikke mange ingredienser for at smage godt, men kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan putte i tomatsuppe – og hvad man kan spise til den. Prøv et af vores sunde bud på lækker tomatsuppe, og find inspiration til at lave din egen.
Spørgsmål og svar om tomatsuppe
Tomatsuppe kan laves på et utal af måder i mere eller mindre sunde varianter. Med ganske få ingredienser kan du hurtigt bikse en helt simpel og utroligt velsmagende tomatsuppe sammen. Brug fx:
Voilá – så har du en tomatsuppe, der mætter og smager af Italien. Vil du have stærkere smag i tomatsuppen, kan du fx putte chili, revet ingefær eller paprika i. Du kan også give den gas med grøntsager som gulerødder, peberfrugter eller bladselleri, hvis du vil skrue endnu mere op for sundheden i din tomatsuppe.
Find opskrifter på tomatsuppe nederst
Ligesom med antallet af ingredienser i tomatsuppe er der flere forskellige fremgangsmåder, når du skal tilberede den. Nogle foretrækker en tomatsuppe med bid i, mens andre vil have en helt glat konsistens. Tomatsuppens udgangspunkt er dog ofte det samme.
Tomatsuppens primære ingrediens er tomater, som kun indeholder 20 kalorier per 100 gram. Så du kan spise mange tomater uden at bekymre dig om din vægt.
Tomater er også rige på stoffet lycopen, der er en kraftfuld antioxidant, som kan mindske inflammation i din krop. Stoffet giver størst effekt, når tomater varmes op, fordi varme får tomaters celler til at springes. Så tomatsuppe er faktisk en rigtig god kilde til lycopen.
Hvor sund din tomatsuppe er afhænger dog i høj grad af, hvilken opskrift du følger. Jo flere grøntsager du spæder suppen op med, jo flere sundhedsfordele får du.
Nogle tomatsupper har et højt indhold af fløde og olie, som får kalorieindholdet til at ryge i vejret, men det ændrer ikke på det faktum, at suppen samtidig kan indholde masser af sunde sager.
Det korte svar er: Det bestemmer du selv. Selve tilberedningen af tomatsuppen går hurtigere, hvis du vælger tomater fra konserves.
Smagsmæssigt er der nogle, der bedre kan lide friske tomater i tomatsuppe, mens andre hælder til de flåede sammen med lidt tomatpuré.
Du kan træffe dit valg ud fra to parametre: tid og smag. Sundhedsmæssigt får du ligeså mange fordele ved at vælge tomater på dåse som ved at bruge dem på stilk.
Tomaterne varmebehandles, før de kommer på dåse, og det gør det lettere for kroppen at optage tomaternes sunde næringsstoffer, som fx antioxidanten lycopen.
Tomatsuppe kan sagtens fryses ned og gemmes til en anden god gang. Bare husk at afkøle suppen til stuetemperatur som minimum, før du putter den i fryseren. Brandvarm suppe kan nemlig overbelaste fryserens system og skade dine andre madvarer.
Har du brugt fløde i din tomatsuppe, kan du også sagtens fryse den ned, men du risikerer, at den skiller ved genopvarmning. Laver du tomatsuppe specifikt til nedfrysning, kan du vente med at putte fløden i, til du varmer den op igen. Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger kan suppe med fløde holde sig i cirka tre måneder i fryseren.
Tomatsuppe kan fint varmes op efter nedkøling. Tomater koger dog hurtigt op og risikerer at sprøjte ud over dit fine hvide køkken. Så husk at røre flittigt rundt i tomatsuppen under opvarmning – uanset om det foregår på kogeplade eller i mikroovn.
Den bedste måde at genopvarme en frossen tomatsuppe på er ved at lade den stå og tø op i køleskabet natten over.
Tomatsuppe i sin rene form smager dejligt, men ligesom mange andre supper bliver tomatsuppe kun endnu mere velsmagende, hvis den får lidt ekstra krøl på toppen. Prøv fx én af de her lækre toppings på din tomatsuppe:
Tomatsuppe kan laves med både få og mange krydderier. Salt og peber er et must, men dine smagsløg afgør, hvor meget de skal fylde.
Derudover er basilikum, persille og oregano særligt velegnede i tomatsuppe, da de smager fremragende sammen med tomater. Brug gerne den friske variant af krydderurterne, hvis du vil have mere smag og duft.
For en mere spicy tomatsuppe kan du også prøve dig frem med chili, kanel eller paprika.
De fleste foretrækker nok deres tomatsuppe varm og dampende, men på en hed sommerdag kan en kold, krydret tomatsuppe være dejlig. Den spanske tomatsuppe gazpacho spises fx kold.
Gazpacho har en salsa-agtig smag, fordi den ofte indeholder grøntsager som peberfrugt, agurk og rødløg. Gazpacho er som regel heller ikke ligeså cremet og ensartet i konsistensen som almindelig tomatsuppe. Find opskriften på gazpacho her.
Tomat er en vandholdig grøntsag – ligesom agurk – og kan derfor ikke holde sig ligeså længe som fx kartofler og gulerødder. Man siger, at tomater kan holde sig cirka en uge i køleskabet. Så det vil være nogenlunde det samme med din tomatsuppe.
Men har du brugt fløde i din tomatsuppe, kan den ifølge Fødevarestyrelsen kun holde sig cirka 2-3 dage i køleskabet.