Tofu – lær at bruge den klimavenlige råvare
Vil du skrue ned for kødet, er tofu et godt alternativ. Det indeholder nemlig masser af protein – uden at belaste klimaet. Kom med i køkkenet, og få tips til at få sojaproduktet til at smage sublimt.
Vil du skrue ned for kødet, er tofu et godt alternativ. Det indeholder nemlig masser af protein – uden at belaste klimaet. Kom med i køkkenet, og få tips til at få sojaproduktet til at smage sublimt.
Tofu har været centralt i det asiatiske køkken i årtusinder. Men først med den veganske bølge er det for alvor blevet populært i Danmark.
Måske har du smagt tofu, men mangler stadig at lukke den ind i dit eget køkken. Hjælpen kommer her. Find ud af, hvordan du skærer, steger, marinerer, opbevarer og anretter sojaproduktet, så du aldrig kigger dig tilbage igen.
God appetit.
Tofu er oprindeligt en asiatisk madvare kendt fra især det kinesiske, japanske og koreanske køkken, hvor den bruges i alt fra supper til lynstegte retter. Der findes flere teorier om, hvordan soyamassen præcist er opstået. En af dem lyder, at tofu har sin oprindelse for omkring 2000 år siden, hvor en kinesisk hersker fandt på at lave en bøf af sojadrik.
Fremstillingen af tofu minder meget om fremstillingen af ost. Men hvor ost er lavet af komælk, er tofu lavet af sojadrik.
Sojadrikken koaguleres – dvs. drænes til en stivnet masse – ved hjælp af salte, mens man ved fremstillingen af komælksost bruger osteløbe. Sojabønnemassen presses herefter til blokke. På den måde kommer den også til at ligne ost af udseende.
Giv tofu masser af smag med disse marinader
Silketofu lyder som tofu, der er blødt som silke. Det er det også, men det er nu ikke den bløde og cremede konsistens, som navnet henviser til. Silketofu har fået sit navn, fordi det oprindeligt blev pakket i æsker beklædt med silke i Japan.
Når du køber silketofu, skal du være opmærksom på, at det også går under navnet ’silken’. Silketofu kan du bruge til smoothies, desserter, dressinger, saucer og dips og som erstatning for æg i bagværk.
Tofu er relativt fedtfattigt og relativt rigt på proteiner, ligesom det indeholder en række B-vitaminer og vigtige mineraler som jern og kalk. Jern er vigtigt for dine røde blodceller og bliver brugt i flere af kroppens enzymer, ligesom det er med til at beskytte dine celler. Kalk er vigtigt for stærke knogler og tænder, mens B-vitaminer bidrager til, at dit nervesystem fungerer normalt.
Skærer du ned på kød, er det vigtigt at få protein ad anden vej. Se oversigten over proteinindhold i udvalgte vegetariske fødevarer herunder.
Sojabønner, som tofu er lavet af, indeholder planteøstrogener, der er naturlige stoffer, som minder meget om det kvindelige kønshormon østrogen.
Forskerne er uenige om, hvorvidt planteøstrogener kan påvirke udviklingen af brystkræft. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man holder sig under ca. 50 mg isoflavoner/dag, hvis du har eller har haft brystkræft. Det svarer til cirka 125 g færdigt tofu.
Tofu bruges som alternativ til kød i vegetariske og veganske madretter. Det skyldes det høje indhold af vegetabilske proteiner i sojabønnerne, som tofuen er lavet af. Når du skærer ned på eller helt undgår kød, er det vigtigt at finde andre kilder til protein – og her kommer tofu altså ind i billedet.
Der er ca. 13 gram protein i 100 gram tofu, mens der er ca. 20 gram protein i magert oksekød eller kylling. Du skal spise en tredjedel mere tofu for at opnå samme proteinindtag som ved kød. Det kan være nødvendigt at tage et kosttilskud med D- og B12-vitamin, hvis du skifter kød ud med sojamassen.
Tempeh er et populært alternativ. Tempeh minder om tofu, men er lavet af fermenterede hele sojabønner frem for væske fra sojabønner. Fermenteringen giver en mere fast konsistens og også mere smag end i tofu. Et andet alternativ er jackfruit, som er en asiatisk frugt, der minder om kød.
Tofu belaster klimaet med 1,71 CO2e pr. kg. Til sammenligning belaster magert oksekød med 35,85 CO2e pr. kg, og kyllingebryst belaster med 3,44 CO2e pr. kg. Der er altså en betydelig klimagevinst ved at erstatte især oksekød – men også andre typer kød – med tofu.
Tofu kan bruges i både varme og kolde retter og i det søde og det salte køkken. Her får du en liste med de mest oplagte måder at tilberede sojaproduktet på, opskrifter på marinader og forslag til retter, som gør sig godt med tofu.
Tofu har en neutral smag og betegnes ofte som et blankt lærred. Det er først ved marinering, at det får smag. Du kan købe det færdigmarineret eller røget. Men du kan også selv tilføje smag ved at marinere tofuen, inden du steger eller bager den. Alternativt kan du hælde marinaden over som dressing bagefter.
Prøv vores opskrift på spicy tofu-marinade eller de lækre alternativer herunder.
Opskrift: Michelle Kristensen
Denne marinade giver bid til din tofu, som ellers kan være en smagsløs affære.
Denne portion marinade passer til en stor tofublok a ca. 240 gram. Den passer til 2-4 personer afhæging af, om tofuen er hovedingrediens eller en blandt mange elementer i måltidet.
Du kan købe tofu i næsten alle supermarkeder. Der er dog meget stor forskel på, hvor stort udvalget er i de enkelte butikker. Nogle butikker har kun én slags – typisk en neutral en på glas – mens andre butikker også har røgede og marinerede varianter. Vær opmærksom på, at tofu også kan være pakket i karton eller i plastik, lidt som en skæreost.
Tofu fås både i fast, ekstra fast, blød og silketofu. Forskellen er, hvor meget væde, der er presset ud af tofuen. Jo mere vand, det er presset ud, jo fastere bliver den, og proteinindholdet stiger også. Fast tofu – også kaldet ’firm’ – er god at skære i tern og stege, mens blød tofu og silketofu, der er en udrænet slags, især egner sig til drikke og desserter.
De faste typer tofu kan skæres i tern eller skiver, ligesom du ville gøre med kød eller ost. De blødere typer kan moses eller røres, ligesom du ville gøre med flødeost eller cremefraiche.
Det er en god idé at presse væde ud af tofuen, før du steger, bager, marinerer eller fryser den, for så undgår du en alt for gummiagtig konsistens. Læg tofublokken eller skiver af tofu mellem to stykker køkkenrulle, og læg noget fladt og tungt ovenpå, fx stegepande eller skærebræt. Lad tofuen stå i pres, indtil overskydende væde er løbet fra. Lad det stå sådan i minimum 10 min., men gerne en time, hvis du har tid til det.
Tofu skal opbevares i køleskab i en lufttæt beholder. Det kan være en god idé at skifte det vand, som den ligger i dagligt.
Uåbnet tofu kan holde sig så længe, som udløbsdatoen siger. Når først, du har åbnet emballagen, kan fersk tofu holde sig i 3-5 dage på køl. Duft efter, om den virker frisk. Duften skal være mild og neutral. Lugter tofuen, smager den surt eller er væsken grumset, skal du ikke spise den.
Du kan sagtens fryse tofu. Det vil ændre konsistensen en smule til den lidt mere faste side. Men det kan faktisk være en fordel, hvis du ønsker en endnu mere kødlignende og mindre gummiagtig slags, som også opsuger marinader bedre.