Hummus

Her får du alle vores bedste opskrifter på hummus. Se også vores tips og tricks til at opbevare den korrekt og lave den i en kalorielet version.

Hummus

HJEMMELAVET HUMMUS ER PERFEKT TIL GRØNTSSAGSSTAVE .... pust evt. til magien ved at tilsætte bagt rødbede eller grønne krydderurter til din hummus.

© wichmann+bendtsen

Her kan du finde alle vores favoritopskrifter på hummus samt få tips og tricks til fx, hvordan du laver en tilpas cremet hummus, sænker kalorieindholdet eller varierer smagen. God fornøjelse!

1 Hvad er hummus?


Hummus er en krydret kikærtemos. Det er smagen af ferie og fører tankerne hen på Middelhavsområdet og Mellemøsten, hvor hummus oprindeligt stammer fra.

Hummus er i dag en populær spise over hele kloden. Og det er ikke så underligt, for det er billigt og supernemt og enkelt at lave. Det smager pragtfuldt til det meste og mætter fortrinligt.

2 Hvordan laver man hummus?


Hummus laves helt simpelt af kikærter, der blendes med olivenolie, vand, tahin, citron, hvidløg og salt. Bruger du tørrede kikærter, skal du huske, at de skal stå i blød natten over og koges. Bruger du derimod kikærter fra dåse, kan du fyre dem direkte i blenderen. Her får du vores bedste grundopskrift på begge versioner.

3 OPSKRIFT: Sund hummus med tørrede kikærter


Retter fra mellemøsten, blandt andet hummus
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Sund hjemmelavet hummus med tørrede kikærter

  • ½ ds. kikærter
  • ½ spsk. lys tahin
  • 1 fed hvidløg
  • ¼ stk. citron, saften
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ¾ tsk. spidskommen
  • ¼ tsk. paprika
  • Sort peber, friskkværnet
  • Havsalt
  • 1½ spsk. vand

Topping

  • ¼ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ¼ tsk. paprika
  • Friske krydderurter
  • ¼ stk. citron

Tilberedning:

  • Kikærterne sættes i blød i rigeligt koldt vand i 10-12 timer.
  • Kassér iblødsætningsvandet og kog i frisk vand i henhold til anvisningen på emballagen.
  • Blend kikærterne i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser, til du har en lækker, cremet konsistens.
  • Servér evt. med olie, paprika, finthakkede urter og citronskiver på toppen.

Er din hummus blevet bastant, så tilsæt en anelse vand. Det vil gøre den mere luftig.


4 OPSKRIFT: Hurtig og nem hjemmelavet hummus - med kikærter på dåse


Retter fra mellemøsten, blandt andet hummus
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Sund og nem hjemmelavet hummus med kikærter fra dåse

  • ½ ds. kikærter
  • ½ spsk. lys tahin
  • 1 fed hvidløg
  • ¼ stk. citron, saften
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ¼ tsk. stødt paprika
  • ¾ tsk. stødt spidskommen
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • 1½ spsk. vand

Topping:

  • ¼ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ¼ tsk. paprika
  • friske krydderurter
  • ¼ citron

Tilberedning:

  • Blend kikærterne i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser, til du har en lækker, cremet konsistens.
  • Servér evt. med olie, paprika, finthakkede urter og citronskiver på toppen.

Alle krydderurter klæder hummus, prøv fx med persille, basilikum eller mynte.


5 Er tørrede kikærter bedre end kikærter fra dåse til hjemmelavet hummus?


Ernæringsmæssigt er det ligegyldigt, om du bruger tørrede kikærter eller kikærter fra dåse til din hummus.

Nogle sværger til de tørrede, da de mener, det giver en bedre smag og konsistens. Der kan være noget om snakken, når der skal laves falafler, men i tilfældet hummus vil vi mene, at det er de færreste, der reelt vil kunne smage forskel.

Laver du ofte hummus, er det dog langt billigere at bruge de tørrede, og du kan roligt koge hele posen på en gang, for færdigkogte kikærter kan fryses ned i mindre portioner og tages op, efterhånden som du skal bruge dem.

TIP: Få en mere cremet hummus

Hvis du gerne vil have din hummus cremet, kan du selvfølgelig blende den fint, til den er helt uden klumper. Men vil du have den helt silkeblød, er tricket faktisk at tilsætte en lille teskefuld natron til iblødsætningsvandet. Det blødgør skallerne på kikærterne, så den færdige hummus bliver endnu mere cremet.

Bruger du en foodprocessor, kan du også tilsætte et par isterninger, når du blender.

Er du derimod til lidt mere bid og en mere grov konsistens, kan du gemme ¼ af kikærterne og bare lige blende dem med kort helt til slut. Det kan også være lækkert at putte lidt ristede pinjekerner i.

TIP: Få mere smag i din hummus

Hemmeligheden bag en både sund og lækker hummus er en god olie. Gerne en olie, der er lidt mild og neutral i smagen.

Koger du selv kikærterne, så tilsæt gerne laurbærblade, hvidløg og urter til kogevandet.

Når din hummus er færdig, så husk altid at smage til med citronsaft, salt og peber, til du synes, den er perfekt. Hummus smager i sig selv lidt nøddeagtig, men du kan variere i det uendelige.

6 Krydderier, der egner sig godt til hummus


  • Karry
  • Koriander
  • Harissa
  • Chili
  • Spidskommen
  • Paprika, evt. røget
Græskarhummus med græskarkerner

HJEMMELAVET HUMMUS MED KRYDDERI Et drys paprika klæder hummus utroligt godt.

7 Kikærterne kan skiftes ud med andre bælgfrugter


  • Pintobønner
  • Butterbeans
  • Hvide bønner
  • Flækærter

TIP: Sådan laver du hummus uden tahin

Mange vil sige, at en hummus slet ikke er en hummus uden tahin. Tahin er en slags smør lavet af sesamfrø, og det er med til at give kikærtemosen dens karakteristiske smag. Lys tahin giver den mildeste smag. Og husk at røre i den først, så konsistensen er jævn, før du bruger den.

Har du ikke kunnet finde tahin, der hvor du handler, eller ender du altid med at smide det halve af glasset ud, fordi du ikke får det brugt, kan tahin forholdsvis nemt erstattes af 1 spsk. ristede afkølede sesamfrø og lidt ekstra olie.

Er du ikke til smagen af sesam, eller er du allergisk, så kan tahin slet og ret også bare undværes.

8 Er hummus sundt?


Hummus er en relativt fiberrig dip, da der er mange kostfibre i kikærterne, som også bidrager med vitaminer og mineraler. Hummus er desuden rig på sunde umættede fedtsyrer fra olivenolien, der er gode for hjertet.

Hvis du køber din hummus færdiglavet, så gå efter én, der er lavet på olivenolie.

Laver du selv din hummus, kan du også lege med at tilsætte alverdens grøntsager og/eller krydderurter for at booste vitaminindholdet. Rodfrugter, ærter og bagte peberfrugter er fx meget velegnede.

Ærter

ÆRTER Lav fx din hummus på ærter – det er både sundt og lækkert.

9 Er hummus godt, hvis man vil tabe sig?


Hvis du vil gerne vil slanke dig, er der både fordele og ulemper ved hummus.

Fordelene er, at kikærter, som er hovedingrediensen i hummus, er rige på både proteiner og kostfibre. Begge dele mætter utroligt godt og holder blodsukkeret stabilt, hvilket er en fordel, da du så ikke bliver så hurtigt sulten efter (mellem)måltidet. Det kan måske gøre det lettere at modstå fristelser.

Hummus er i øvrigt en genial følgesvend til alle former for gnavegrønt og kan være lige den smagsgiver, der skal til for, at hoveddelen af dit måltid kan bestå af grøntsager, som stort set er blottet for kalorier.

Forholdet mellem olie og vand i hummus er en smagssag. En smule vand eller danskvand fortynder kaloriereindholdet en anelse og gør desuden hummusen mere luftig.

TIP: Få færre kalorier i din hummus

Hummus er et godt valg sådan rent kaloriemæssigt, hvis du bruger den i stedet for fx mayonnaise eller smør. Desuden kan hummus som sagt gøre det let at få spist en masse (kaloriefattigt) grønt.

Den helt klassiske hummus indeholder dog i sig selv en del kalorier. Er du på udkig efter en kalorielet udgave, kan du erstatte dele af olien med kogte, blendede grøntsager, fx gulerod eller rødbede.

Skal den være helt kaloriefattig, kan du bruge ærter i stedet for kikærter – de er også mere våde, så der skal knap så stor en mængde olie til. Du kan også fortynde olien med vand eller yoghurt.

10 Hvad spiser man til hummus?


Faktisk behøver du intet andet end et pitabrød til at skrabe det op med. Mums! Men hummus er meget alsidigt og kan spises som tilbehør til næsten alt.

Vi elsker hummus til:

  • Falafler
  • Pitabrød
  • Alle former for mellemøstlige retter
  • Tapas
  • Grøntsagsstave
  • Brød med eller uden pålæg
  • Sandwiches
  • Madpandekager
  • Naanbrød
  • Salater
  • Kødretter
  • Buddha bowls
  • Brunchbordet

11 Hvor længe kan hummus holde sig i køleskabet?


Hummus holder sig mindst 3-4 dage på køl. Opbevar den i et glas med tætsluttende låg. Hæld evt. lidt olie på toppen, så den ikke tørrer ud. Det får den også til at se skinnende flot og silkeblød ud, når du skal bruge den.

12 Kan hummus fryses?


Kan du fryse hummus: JA, er det korte svar.

Den lange udgave er, at du kan putte din hummus i en lufttæt bøtte beregnet til fryseren, evt. hælde lidt olie på toppen, og så bare tage den op og tø, når du skal bruge den. Er den en anelse grynet, kan du røre den op med lidt olivenolie – så bliver den så fin som ny.

Holdbarheden er cirka 4 måneder i fryseren.

Edamame-hummus

Edamamebønner er lækre som tilbehør og i salater, men de er også fine i hjemmelavet hummus. Prøv selv med denne opskrift.

➡️ Find opskriften her

Hummus opskrift lavet med med edamamebønner

EDAMAME-HUMMUS Du kan snildt bruge frosne edamame-bønner til denne lækre hummus.

Rødbede-hummus

RØDBEDE-HUMMUS Din hummus bliver ekstra smuk og sund, hvis du supplerer kikærterne i din hummus med en god portion bagte rødbeder.

Rødbede-hummus

Du kender helt sikkert den klassiske hummus, der er lavet på kikærter. Men har du prøvet en rødbede-hummus? Rødbeden giver hummussen et smukt, rødligt skær – og så er den tilmed supersund pga. kostfibre og C-vitamin. Velbekomme.

➡️ Find opskriften her

Hummus med gurkemeje

HUMMUS MED GURKEMEJE Klassisk hummus med et ekstra sundt pift af gurkemeje

Hummus med gurkemeje, hvidløg og citron

Serveret med grøntsagsstænger og blomkålsbuketter er denne hummus det perfekte og lækre alternativ til dip og chips.

➡️ Find opskriften her

Hjemmelavet hummus med sød kartoffel

SØD KARTOFFEL-HUMMUS Kartofler i hummus? Jep – prøv selv denne lækre opskrift med sød kartoffel.

Sød kartoffel-hummus

Søde kartofler rummer blandt andet mere protein end almindelige kartofler og er med deres cremede konsistent rigtigt gode i en alternativ hjemmelavet hummus.

➡️ Find opskriften her

Hjemmelavet hummus med artiskokhjerter

ARTISKOK-HUMMUS Der er både artiskokhjerter, valnødder og chili i denne hjemmelavede hummus. Mums!

Artiskok-hummus

Prøv denne lidt anderledes hummus uden tahin – men med med blandt andet artiskokhjerter og hvide bønner.

➡️ Find opskriften her

Spinat-hummus

SPINAT-HUMMUS Er du vild med spinat? Så prøv opskriften her, hvor vi laver spinat-hummus og med bl.a. spinat-chips som sprødt hjemmelavet tilbehør.

Hvid bønnecreme

Hvis du vil have en lækker og sund dip eller smørelse, som ikke smager af kikærter, så prøv denne “hummus”, hvor kikærterne er skiftet ud med hvide bønner.

➡️ Find opskriften her

Alternativ til hummus – hvid bønnecreme

HVIDT ALTERNATIV TIL HUMMUS Nej, det er ikke kartoffelmos, men hvid "hummus" – lavet af hvide bønner.

Spinat-hummus med spicy rejer

Prøv denne opskrift på spinat-hummus og spicy rejer med chili og persille. Perfekt til en forret eller snack.

➡️ Find opskriften her

Broccoli-hummus

Prøv denne mere klassiske variant af hummus, dog med et ekstra sundt tvist i form af broccoli og squash.

➡️ Find opskriften her

Hjemmelavet hummus med broccoli

BROCCOLI-HUMMUS Du kan skrue ekstra ned for kalorierne i din hummus ved at tilsætte fx broccoli og squash. Det smager glimrende!