Hummus
Her får du alle vores bedste opskrifter på hummus. Se også vores tips og tricks til at opbevare den korrekt og lave den i en kalorielet version.
Her får du alle vores bedste opskrifter på hummus. Se også vores tips og tricks til at opbevare den korrekt og lave den i en kalorielet version.
Her kan du finde alle vores favoritopskrifter på hummus samt få tips og tricks til fx, hvordan du laver en tilpas cremet hummus, sænker kalorieindholdet eller varierer smagen. God fornøjelse!
Hummus er en krydret kikærtemos. Det er smagen af ferie og fører tankerne hen på Middelhavsområdet og Mellemøsten, hvor hummus oprindeligt stammer fra.
Hummus er i dag en populær spise over hele kloden. Og det er ikke så underligt, for det er billigt og supernemt og enkelt at lave. Det smager pragtfuldt til det meste og mætter fortrinligt.
Hummus laves helt simpelt af kikærter, der blendes med olivenolie, vand, tahin, citron, hvidløg og salt. Bruger du tørrede kikærter, skal du huske, at de skal stå i blød natten over og koges. Bruger du derimod kikærter fra dåse, kan du fyre dem direkte i blenderen. Her får du vores bedste grundopskrift på begge versioner.
Ernæringsmæssigt er det ligegyldigt, om du bruger tørrede kikærter eller kikærter fra dåse til din hummus.
Nogle sværger til de tørrede, da de mener, det giver en bedre smag og konsistens. Der kan være noget om snakken, når der skal laves falafler, men i tilfældet hummus vil vi mene, at det er de færreste, der reelt vil kunne smage forskel.
Laver du ofte hummus, er det dog langt billigere at bruge de tørrede, og du kan roligt koge hele posen på en gang, for færdigkogte kikærter kan fryses ned i mindre portioner og tages op, efterhånden som du skal bruge dem.
Hvis du gerne vil have din hummus cremet, kan du selvfølgelig blende den fint, til den er helt uden klumper. Men vil du have den helt silkeblød, er tricket faktisk at tilsætte en lille teskefuld natron til iblødsætningsvandet. Det blødgør skallerne på kikærterne, så den færdige hummus bliver endnu mere cremet.
Bruger du en foodprocessor, kan du også tilsætte et par isterninger, når du blender.
Er du derimod til lidt mere bid og en mere grov konsistens, kan du gemme ¼ af kikærterne og bare lige blende dem med kort helt til slut. Det kan også være lækkert at putte lidt ristede pinjekerner i.
Hemmeligheden bag en både sund og lækker hummus er en god olie. Gerne en olie, der er lidt mild og neutral i smagen.
Koger du selv kikærterne, så tilsæt gerne laurbærblade, hvidløg og urter til kogevandet.
Når din hummus er færdig, så husk altid at smage til med citronsaft, salt og peber, til du synes, den er perfekt. Hummus smager i sig selv lidt nøddeagtig, men du kan variere i det uendelige.
Mange vil sige, at en hummus slet ikke er en hummus uden tahin. Tahin er en slags smør lavet af sesamfrø, og det er med til at give kikærtemosen dens karakteristiske smag. Lys tahin giver den mildeste smag. Og husk at røre i den først, så konsistensen er jævn, før du bruger den.
Har du ikke kunnet finde tahin, der hvor du handler, eller ender du altid med at smide det halve af glasset ud, fordi du ikke får det brugt, kan tahin forholdsvis nemt erstattes af 1 spsk. ristede afkølede sesamfrø og lidt ekstra olie.
Er du ikke til smagen af sesam, eller er du allergisk, så kan tahin slet og ret også bare undværes.
Hummus er en relativt fiberrig dip, da der er mange kostfibre i kikærterne, som også bidrager med vitaminer og mineraler. Hummus er desuden rig på sunde umættede fedtsyrer fra olivenolien, der er gode for hjertet.
Hvis du køber din hummus færdiglavet, så gå efter én, der er lavet på olivenolie.
Laver du selv din hummus, kan du også lege med at tilsætte alverdens grøntsager og/eller krydderurter for at booste vitaminindholdet. Rodfrugter, ærter og bagte peberfrugter er fx meget velegnede.
Hvis du vil gerne vil slanke dig, er der både fordele og ulemper ved hummus.
Fordelene er, at kikærter, som er hovedingrediensen i hummus, er rige på både proteiner og kostfibre. Begge dele mætter utroligt godt og holder blodsukkeret stabilt, hvilket er en fordel, da du så ikke bliver så hurtigt sulten efter (mellem)måltidet. Det kan måske gøre det lettere at modstå fristelser.
Hummus er i øvrigt en genial følgesvend til alle former for gnavegrønt og kan være lige den smagsgiver, der skal til for, at hoveddelen af dit måltid kan bestå af grøntsager, som stort set er blottet for kalorier.
Forholdet mellem olie og vand i hummus er en smagssag. En smule vand eller danskvand fortynder kaloriereindholdet en anelse og gør desuden hummusen mere luftig.
Hummus er et godt valg sådan rent kaloriemæssigt, hvis du bruger den i stedet for fx mayonnaise eller smør. Desuden kan hummus som sagt gøre det let at få spist en masse (kaloriefattigt) grønt.
Den helt klassiske hummus indeholder dog i sig selv en del kalorier. Er du på udkig efter en kalorielet udgave, kan du erstatte dele af olien med kogte, blendede grøntsager, fx gulerod eller rødbede.
Skal den være helt kaloriefattig, kan du bruge ærter i stedet for kikærter – de er også mere våde, så der skal knap så stor en mængde olie til. Du kan også fortynde olien med vand eller yoghurt.
Faktisk behøver du intet andet end et pitabrød til at skrabe det op med. Mums! Men hummus er meget alsidigt og kan spises som tilbehør til næsten alt.
Hummus holder sig mindst 3-4 dage på køl. Opbevar den i et glas med tætsluttende låg. Hæld evt. lidt olie på toppen, så den ikke tørrer ud. Det får den også til at se skinnende flot og silkeblød ud, når du skal bruge den.
Kan du fryse hummus: JA, er det korte svar.
Den lange udgave er, at du kan putte din hummus i en lufttæt bøtte beregnet til fryseren, evt. hælde lidt olie på toppen, og så bare tage den op og tø, når du skal bruge den. Er den en anelse grynet, kan du røre den op med lidt olivenolie – så bliver den så fin som ny.
Holdbarheden er cirka 4 måneder i fryseren.
Edamamebønner er lækre som tilbehør og i salater, men de er også fine i hjemmelavet hummus. Prøv selv med denne opskrift.
Du kender helt sikkert den klassiske hummus, der er lavet på kikærter. Men har du prøvet en rødbede-hummus? Rødbeden giver hummussen et smukt, rødligt skær – og så er den tilmed supersund pga. kostfibre og C-vitamin. Velbekomme.
Serveret med grøntsagsstænger og blomkålsbuketter er denne hummus det perfekte og lækre alternativ til dip og chips.
Søde kartofler rummer blandt andet mere protein end almindelige kartofler og er med deres cremede konsistent rigtigt gode i en alternativ hjemmelavet hummus.
Prøv denne lidt anderledes hummus uden tahin – men med med blandt andet artiskokhjerter og hvide bønner.
Hvis du vil have en lækker og sund dip eller smørelse, som ikke smager af kikærter, så prøv denne “hummus”, hvor kikærterne er skiftet ud med hvide bønner.
Prøv denne opskrift på spinat-hummus og spicy rejer med chili og persille. Perfekt til en forret eller snack.
Prøv denne mere klassiske variant af hummus, dog med et ekstra sundt tvist i form af broccoli og squash.