Frugter og grøntsager i sæson i januar
Selv om vi er i janaur, er der stadig ret mange danske grøntsager at vælge imellem. Du kan glæde dig til masser af kostfibre og mæthed – og lækre sunde opskrifter med alle råvarerne.
Selv om vi er i janaur, er der stadig ret mange danske grøntsager at vælge imellem. Du kan glæde dig til masser af kostfibre og mæthed – og lækre sunde opskrifter med alle råvarerne.
Indrømmet! Januar kan være lidt tung at komme igennem. Væk er al decemberhyggen, og udenfor er det mørkt og koldt. Men du skal nok klare det.
Tænd et stearinlys, skru op for din yndlingsmusik, tag et par tykke sokker på, og gå så i køkkenet og lav dejlig, dampende varm mad.
Læs også: Mangler du inspiration til aftensmaden? Tjek ugens madplan
For varm mad skal der til for at klare sig igennem januar, og heldigvis er der mange nærende grøntsager i sæson lige nu, som du kan hælde i gryder og bradepander.
Vi er i den tunge, mættende afdeling på denne årstid med især rodfrugter, kål, porrer og løg. Helt perfekt, for der skal li´som lidt mere på tallerkenen lige nu end en lille let sommersalat.
Vi vil ha´ mad, der varmer, mætter og nærer. Så det bliver et kæmpe ja tak herfra til boblende gryderetter, dampende supper, blød rodfrugtmos og saftige kålsalater.
Læs også: Få en plakat med frugt og grønt i sæson
Er du til flotte grøntsager, skal du fylde indkøbskurven op med de stribede bolsjebeder. De ligner nærmest slik.
Du kan bruge bolsjebeder på samme måde som rødbeder. Fx syltede. Her kan de få en kedelig leverpostejmad til at ligne en million.
De flotte striber er mest tydelige i rå tilstand. Skær dem i ultratynde skiver, og brug i salater, fx som vores lækre bowl med rejer, perlespelt, spidskål og syltede rødløg.
FÅ EN OPSKRIFT:
Hvis der er én grøntsag, der kan booste dit immunforsvar her om vinteren, er det grønkål. De krøllede, grønne blade bugner af vitaminer og kostfibre, der styrker dine tarmbakterier og dermed dit immunsystem. Ja tak!
Bruger du grønkålen rå, så kram bladene med lidt olivenolie, når du har skåret dem. Så glider de grove blade lidt lettere ned.
Brug grønkål til en skøn grønkålssuppe, en sprød grønkålssalat eller smid en god håndfuld i din smoothie. Eller forkæl dig selv en kold vinteraften med en skøn pastaret.
FÅ EN OPSKRIFT:
Gulerødder hitter hele året. De er geniale som en sund snack, og så er de ret nemme at bruge i din mad.
Et godt bud her i januar er en gulerodssuppe med masser af krydderier, der varmer helt ned i tåspidserne. En råkostsalat er oplagt, men du kan også prøve vores lune gulerod-quinoa-salat, som vi serverer sammen med lækre kyllingefrikadeller.
FÅ EN OPSKRIFT:
Er økonomien lidt stram her i januar, er hvidkål din ven. Du får SÅ meget mad for ingen penge.
Brug den i salater, eller gå din mormor i bedene og lav en omgang stuvet hvidkål fx med blomkålsfrikadeller. Eller prøv denne skønne hverdagsret med hakket oksekød, hvidkål og gulerødder.
FÅ EN OPSKRIFT:
En varm skål suppe er fantastisk på en kold vinterdag – og især, hvis den er spækket med krydderier, der giver dig sved på panden. Her er hvidløg en genial smagsgiver, og som bonus får du også en antiinflammatorisk effekt.
Hvidløg er lækkert i en tomatsuppe, måske med hjemmebagte fladbrød til, men du kan også prøve denne hotte sag, der med ét bringer dig til solrige Thailand.
FÅ EN OPSKRIFT:
Måske har jordskokker lidt udseendet imod sig. Og ja, de er også lidt besværlige at skrælle. Men smagen – oh la la – den er til gengæld uovertruffen. Så giv jordskokken en chance her i vintermånederne, hvor den er allerbedst.
Lav en skøn jordskokkesuppe, måske med hjemmelavede jordskokkechips som topping. Du kan også bruge de små knolde i en blød kartoffel-jordskokkemos, fx som her, hvor vi serverer den i en skøn gæsteret.
FÅ EN OPSKRIFT:
Kan man spise julesalat, når det ikke er jul? Sagtens! Og især, hvis du er til en lidt bitter salat.
Julesalat, der også kaldes endivie, er velegnet i en salat sammen med andre salattyper, men den fungerer også godt til stegning og ovnbagning.
Flæk den lille salat på langs, pensl med olivenolie eller smeltet smør og steg på panden i 5-10 min. eller bag i ovnen i ca. 15 min. Kom salt og peber på, og drys med hakkede nødder og persille. Enkelt og godt.
De små salatblade er også geniale som en lille, spiselig serveringsskål til en appetizer eller forret, fx som her med en rejecocktail.
Det er ikke udseendet, det kommer an på – heller ikke for grøntsager. Knoldselleri er bestemt ikke nogen skønhed, men smagen kan bare noget helt særligt.
Vil du gerne smide nogle kilo her efter jul, kan du roligt tanke op med knoldselleri. Fx med lækre sellerifritter. Kalorierne er helt i bund – faktisk under halvdelen af kalorierne i kartofler.
Knoldselleri giver også ekstra smag til en kartoffelmos, fungerer godt i en spaghetti bolognese, og vi er også ret vild med knolden i denne lækre lasagne.
FÅ EN OPSKRIFT:
Løg er ofte en lidt overset grøntsag, men alligevel er det en af dem, som de fleste af os altid har på lager. Sikkert fordi løg har lang holdbarhed, er meget anvendelige og giver rigtig god smag såvel rå som tilberedte.
Løg spiller ofte en birolle, men vi foreslår, at du for en enkelt gangs skyld lader løgene få hovedrollen i en skøn, fransk inspireret løgsuppe. Bon appetit!
FÅ EN OPSKRIFT:
Palmekål – også kaldet sortkål – minder i udseende og konsistens meget om grønkål. Du kan derfor bruge den på samme måde. Fx fintsnittet i salater og wokretter eller i vintersupper.
Når du skal tilberede palmekålen, kan du holde et blad i den ene hånd og med den anden 'trække' bladet af stilken. Herefter kan du så skær bladet i tynde strimler. Stilken kan du også bruge i supper og wokretter, skåret i små tern.
FÅ EN OPSKRIFT:
Har du pastinakker i haven, har du den optimale opbevaring.
Pastinakker er nemlig en af de rodfrugter, der kan tåle at blive i jorden hele vinteren. Faktisk får den en lidt bedre og mere sød smag af en omgang frost.
Brug pastinak i tern i supper og gryderetter, i rodfrugtmos eller som ovnbagt.
FÅ EN OPSKRIFT:
Nordens chili kaldes peberrod – og med rette. Peberrod giver luft i næsen og tårer i øjnene, så er du glad for stærke sager som ingefær og chili, skulle du også invitere peberrod indenfor i dit køkken.
Især om vinteren er det skønt med mad, der giver varme helt ud i tæerne, så brug den hvide rod flittigt i supper og sovse, eller oven på smørrebrød, enten friskrevet eller som peberrodscreme.
Peberrod fungerer især rigtig godt sammen med rødbeder. Tjek det selv ud her i en skøn rødbedesuppe.
FÅ EN OPSKRIFT:
Er du glad for persille, så tank endelig godt op med persillerod her om vinteren. Roden har en fin smag og er oplagt som ovnbagt sammen med andre rodfrugter.
Brug også persillerod som tern i supper, eller måske som råstegte tern på panden til kød og fisk. Gryderetter og simreretter er også et godt bud, fx som den franske klassiker boeuf bourgignon.
FÅ EN OPSKRIFT:
Den skal renses godt og duer ikke som rå gnave-grøntsag, men når det er sagt, er der kun roser tilbage til den lange, slanke fætter.
Porren er meget velegnet til at give smag i supper, og derfor er den især et hit om vinteren. Den er også ret skøn i en madtærte, og så er porrer og fisk virkelig et godt makkerpar.
En kæmpe favorit er vores skønne kartoffel-porresuppe. Vi synes dog også, at du skal prøve vores populære ovnret, hvor vi hælder porrer i et fad sammen med laks, spidskål og mascarpone. Ret lækkert!
FÅ EN OPSKRIFT:
Rosenkål bider lidt fra sig med både smag og lugt, men de små, grønne kugler belønner dig til gengæld med masser af sunde stoffer.
Ovnbagning mildner smagen, ligesom det også klæder rosenkål at vende dem i en god marinade, fx sennepsmarinade, efter bagning.
Du kan sagtens bage dem separat blot med lidt olivenolie, men du kan også prøve en virkelig god vinterret, hvor kålene får selskab af kylling, rodfrugter, rødløg og perlebyg.
FÅ EN OPSKRIFT:
Et godt råd. Før du nærmer dig denne skønne rodfrugt, så tag et par plastikhandsker på. Rødbeder giver dig nemlig røde fingre, men til gengæld godt med mættende fibre i maven.
Rødbedesuppe er oplagt, men du kan også sagtens spise rødbederne rå. Fx som her i en vintersalat med æbler og hele tre slags kål. En rigtig sundhedsbooster!
FÅ EN OPSKRIFT:
Mange af os forbinder rødkål med jul, men det er synd kun at bruge den runde, røde kanonkugle til en gang klassisk jule-rødkål.
Rødkål er nemlig et både sundt, flot, mættende og knasende sprødt indslag i sunde vintersalater. Prøv fx denne farverige sag.
FÅ EN OPSKRIFT:
Flot farve og masser af smag er rødløgets største plusser, men det tæller også, at de har en ret lang holdbarhed. Ihvertfald hvis du opbevarer dem optimalt. Det gør du bedst et tørt, mørkt og køligt sted, helst ikke grøntsagsskuffen i køleskabet.
I rå tilstand giver rødløg farve og kant til enhver salat, ikke mindst en klassisk tomatsalat.
Smækker du dem en tur i ovnen, ændrer smagen sig til det sødlige, hvilket også kan noget.
Og så kan du jo også sylte rødløg – et kæmpehit, hvis du spørger os.
FÅ EN OPSKRIFT:
Gad vide, hvad savoykålet har gjort, for de færreste af os bruger det både velsmagende og virkelig flotte kål.
Brug fx savoykål fintsnittet i salater og wokretter, eller brug de store flotte blade som wrap. Du kan fx servere savoykålblade med falaffelfyld, pakke fisk ind i bladene og smække dem i ovnen eller prøve vores vegetariske kåldolmer med svampe og nødder. Du bestemmer.
FÅ EN OPSKRIFT:
Æbler er den eneste 'friske' danske frugt, du kan købe her i januar, så brug dem endelig flittigt. Både som en snack, i dine salater og din mad.
Ikke mindst kålsalater er et godt valg. Brug fx dine æbler i en grønkålssalat.
Æbler passer også rigtig godt sammen med karry, så giv æbler chancen på en sildemad med hjemmelavet karrysalat eller i en god omgang kylling i karry.
Og så er æbler jo oplagte i en god vinterdessert. Fx en lækker æblecrumble.
FÅ EN OPSKRIFT: