Spidskål – lær alt om sommerens søde kål

Mild i smagen, nem at håndtere og god i alsken udgaver – rå, bagt, grillet, stegt eller som wrap. Spidskål er det perfekte begynderkål, som tilmed er klimavenligt og har lang holdbarhed. Lær alt, om det smukke kegleformede kål.

Rå spisskål

SPIDSKÅL – Som andet sommergrønt er spidskål spæd i smagen og sprød i konsistensen, nærmest som en slags mild og tidlig hvidkål.

© iStock

Kål er både sundt og mættende. Men deler også vandene. Måske lige bortset fra spidskål, som er så mild i smagen, at selv de yngste kan være med. Og så har det kegleformede kål nogle vidunderlige blade, som både er nemme at bøje (til en wrap fx), og som også bliver dejligt sprøde, når du snitter dem fint. Bliv klogere på sommerens sødeste kål og find vores bedste tips og opskrifter med spidskål nedenfor.

1 Hvad er sundt ved spidskål?


  • Kaloriefattig:
    Spidskål indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold. Derfor kan du spise masser af den uden at bekymre dig om at skulle brænde kalorierne af igen. Og så mætter den godt pga. sit høje indhold af kostfibre.

  • God for tarmene:
    Der er dobbelt så mange fibre i spidskål som i fx icebergsalat og agurk. Kostfibre, som transporteres ufordøjede gennem tyndtar- men og gennemgår en gæring i tarmen.

  • Fylder dig med vitaminer:
    Spidskål indeholder godt med K-vitamin og C-vitamin samt flere af B-vitaminerne herunder folat. Vitaminer, der tilsammen bl.a. bidrager til et sundt immunforsvar, stærke knogler og sund hud.

  • God for blodtrykket:
    Spidskål er rig på kalium. Det spiller en vigtig rolle for dit nervesystem og hjælper dine muskler og dit hjerte med at fungere optimalt. Kalium er dog især kendt for sin blodtrykssænkende effekt.

2 Hvad er forskellen på rød og grøn spidskål?


Ud over den lækre lysegrønne variant, vi normalt forbinder med spidskål, findes der også en flot rødlig udgave. Farven er dog blot til pynt, da der ikke er nævneværdig forskel på smag, indhold og anvendelsesmuligheder.

Rød og grøn spidskål
© iStock

3 Hvor mange kalorier er der i spidskål?


Du sparer masser af kalorier, hvis du bytter nogle af dine kulhydratkilder ud med spidskål, der med sin milde, neutrale smag passer til både kødsauce, asiatiske retter og dansk mormormad.

Spidskål kalorier
© iStock

4 Hvad indeholder spidskål?


5 Er spidskål klimavenligt?


Ja. fra et klimasynspunkt er spidskål også et godt valg. Grøntsager, som dyrkes på friland – heriblandt fx spidskål, løg og rodfrugter – belaster klimaet fire gange så lidt som grøntsager, der dyrkes i drivhus, fx tomat, agurk og salat.

6 Hvornår er spidskål i sæson?


Spidskål er i sæson i sommerhalvåret, mens andre typer kål som rødkål og rosenkål er i sæson om vinteren. De første tidlige sorter af dansk spidskål kan høstes i juni. De sene sorter plantes i juli og er høstklare i oktober.

Her kan du få frisk dansk spidskål

Spidskål sæson
© iStock

7 Hvordan renser jeg bedst spidskål?


Fjern de yderste beskadige- de blade, halvér kålhovedet, skyl det grundigt under hanen eller i en skål vand, og ryst vandet godt af.

8 Hvordan snitter man nemmest spidskål?


Snittet spidskål
© iStock

Halvér kålen, og halvér evt. halvdelene, så du får fire “både”. Behold stokken på kålen, mens du snitter – den holder på bladene. Snit kålen på tværs startende fra spidsen, og arbejd dig ned mod den brede ende skive for skive. Skær stokken fra, når du kommer til den.

9 Kan spidskål stuves?


Spidskål kan stuves, men det er synd, for den fine smag drukner i den opbagte sovs. Brug hellere vinterkål til stuvning og nyd i stedet spidskålens mildere smag i lettere retter.

10 Hvor længe skal spidskål koge?


Spidskål skal helst ikke koges, den skal dampes, så den bevarer lidt bid. Skær spidskål i både, men lad stokken blive på, så den holder på bladene. Damp spidskål ganske let i 5-10 minutter i en smule vand, og sørg for at ryste vandet godt af, inden du serverer kålen i både, gerne med salt og peber kværnet henover lige inden servering.

11 Hvordan opbevarer jeg bedst spidskål?


Putter du din spidskål i en plastikpose eller en tætsluttende beholder i køleskabet, kan den holde sig i helt op til tre uger.

12 Kan spidskål fryses?


Kål kan fryses, men først efter den er blevet snittet og blancheret. Frys i en plastikpose, og brug den optøede kål i fx gryderetter, supper eller wok.

13 Tips til spidskål i madlavningen


Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til at at bruge spidskål i madlavning. Prøv fx spidskål...

  • ... SOM WRAP
    Spar kalorierne fra en tortillapandekage, og lav en sprød kålwrap. Spidskål er oplagt på grund af kålens milde smag og bladenes bøjelighed og form. Pluk de største blade af, skyl og tør dem grundigt. Blanchér dem evt. kort, så de bliver endnu mere bøjelige og undgår at knække, når du folder din wrap. Fyld dem herefter med fintsnittede grøntsager og fx pulled chicken eller andet kødfyld. Hæld dressing over, og servér straks.

  • ... I WOK
    Spidskål er nærmest skabt til lynstegning. Snit kålen fint med andre grøntsager. Varm wokken godt op med olie, og brun fx kyllingekød af. Tilsæt herefter kål og grøntsager, og steg videre under konstant omrøring i 3-4 min. Tilsæt sojasovs, citronsaft, salt og peber, og varm det kort igennem. Servér med ris.

  • ... FYLDTE
    Fyldte spidskål er en nem alt-i-en-ret og perfekt som restemad. Halvér spidskål, men lad stokken blive på, så den holder kålen sammen. Tag “indmaden” ud af de halve spidskål, så de bliver til en slags skåle, men pas på med at gøre dem alt for tynde. Snit indmaden fint, og brun det med hakket oksekød og tomater, eller varm det med kødsovsrester fra i går. Fyld spidskålsbådene med kødsovsen, og bag dem i ovnen i ca. 20 minutter.

Spidskål
© iStock

14 Opskrifter med spidskål


Her finder du vores favorit opskrifter med spidskål, så du nemt kan sætte det sunde, smagfulde kål til livs.

Spidskålssalater

Fintsnittet rå spidskål giver fx sprødhed i salater og kan bruges på samme måde som fx icebergsalat.

Salat med lilla spidskål, ristede kikærter og avocado
© iStock

Salat med lilla spidskål, ristede kikærter og avocado

Vores lækre spidskålssalat med ristede kikærter og avocado er et knasende lækkert bud på en vegetarisk aftensmåltid. Og så giver den et smukt og farverigt pift til middagsbordet!

Se opskriften her

Salat med bær og spidskål
© iStock

Salat med bær og spidskål

Denne farverige salat booster dine sunde tarmbakterier, så du kan optage flere vitaminer, få et stabilt blodsukker, meget mere energi og ikke mindst et sprudlende humør

Se opskriften her

Lækker salat med spidskål, ristede kikærter og avocado
© iStock

Lækker salat med spidskål, ristede kikærter og avocado

Prøv vores lækre salat med spidskål, ristede kikærter og avocado. Kan laves lynhurtigt!

Se opskriften her

Spidskålssalat med kylling, jordbær og hasselnødder
© iStock

Spidskålssalat med kylling, jordbær og hasselnødder

20 minutter. På så kort tid kan du tilberede og servere en skøn sommersalat med kylling, spidskål, jordbær og hasselnødder. Velbekomme.

Se opskriften her

Pastasalat med grillet kylling, spidskål og hindbær
© iStock

Pastasalat med grillet kylling, spidskål og hindbær

En pastasalat med kylling, spidskål og hindbær, der byder på et overflødighedshorn af mættende fibre og stadig smager fantastisk.

Se opskriften her

Stegt spidskål

Når du steger spidskål på panden, får den ekstra sprødhed, men dens ydre bliver også karamelliseret, hvilket giver en rigtigt god smag. Skær fx kålen i kvarter. Varm panden godt op, så den bliver rygende varm, og start med at give kålen lidt farve på skæresiderne. Skru herefter ned, og tilføj smør. Steg kålbådene møre. Slut med et drys salt og peber, og pres lidt citronsaft over.

Røget laks med stegt spidskål
© iStock

Røget laks med stegt spidskål

Lav lynhurtig og lækker aftensmad med røget laks, spidskål, rygeost og radiser. Det tager kun 10 minutter.

Se opskriften her

Stegt laks og spidskål med krydderurtecreme
© iStock

Stegt laks og spidskål med krydderurtecreme

Du behøver ikke at frygte fiskedag. Denne laks med krydderurtecreme og spidskål er yderst velsmagende - og så kan den laves på bare 20 minutter.

Se opskriften her

Spidskål i ovn

Kvarte spidskål bliver møre og søde af at blive bagt i ovnen. Bliver de for mørke, før du har fået dem møre nok, kan du overdække dem det sidste stykke tid i ovnen. De smager perfekt til alt fra stegt kylling til fisk og kogt hamburgerryg. Bagte spidskål smager bedst lune og friskbagte, men du kan også strimle dem og bruge kålen i en salat dagen efter.

Laks og grønt i fad
© iStock

Laks og grønt i fad

Nogle gange skal det bare være nemt og hurtigt at lave aftensmad. Her får du opskriften på ovnbagt laks i selskab med spidskål og porrer. Alt sammen i ét fad. Velbekomme!

Se opskriften her

Grillet spidskål

Det er oplagt at grille spidskål. Ud over god smag får de yderste blade også nogle flotte striber fra grillristen. Vær påpasselig med ikke at brænde kålen af. Grill evt. spidskålen kortvarigt på direkte varme, så den får lidt farve, og grill den derefter mør ved indirekte varme.

Grillet spidskål
© iStock

Grillet spidskål

I FORMs bud på det perfekte tilbehør til grillen: grillet spidskål med citron.

Se opskriften her

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 14/2022

Newsletter background