En god antiinflammatorisk morgenmad er cultura eller sojayoghurt med blåbær, havregryn, et drys kanel og lidt knuste hørfrø.

Kostplan: En dag med antiinflammatorisk kost

Her viser vi dig, hvordan en typisk dag med antiinflammatorisk kost kan se ud.

8. august 2018 af læge Jerk W. Langer

Kostplanen her er forholdsvis striks og uden det store kulinariske vingesus, men inden for rammerne af de syv råvaregrupper, der indgår i en antiinflammatorisk kost kan du sagtens lave vidunderlig mad.

Antiinflammatorisk kostplan

Sådan ser en typisk dag med antiinflammatorisk mad ud:

Morgenmad:

  • Cultura eller sojayoghurt med blåbær, havregryn, et drys kanel og lidt knuste hørfrø
  • Kaffe eller te uden sukker, evt. med minimælk

Formiddagssnack:

  • En skive antiinflammatorisk brød (se opskriften nedenfor) - blåbærpuré eller mosede blåbær på brødet
  • Kaffe eller te uden sukker, evt. med minimælk

Det antiinflammatoriske brød indeholder en masse byg, der er ekstra skånsomt for blodsukkeret.

Frokost:

  • 1 skive fuldkornsrugbrød med makrel (gerne i tomat)
  • 1 skive antiinflammatorisk brød med magert kød, fx kyllingebryst eller roastbeef eller marineret tofu
  • Salat, rød peberfrugt og tomat
  • 1 skive rugknækbrød med mager ost og rød peberfrugt
  • Vand at drikke

Fed fisk med masser af omega-3 er på menuen hver dag. 

Eftermiddag:

  • 1 æble eller 1 pære
  • 10-15 mandler
  • Kaffe eller te uden sukker, evt. med minimælk 

Aftensmad:

  • Kogt eller dampet laksefilet med kornsalat
  • Kornsalat: Kogte fuldkorn (fx perlebyg eller perlerug), oliven, rosiner, rød peberfrugt, løg, gulerodstern, finthakket persille, mynte eller koriander plus dressing af balsamico og raps- eller olivenolie)
  • Vand – og evt. et lille glas vin eller øl

Dessert:

  • Smoothie af fiberdrik, banan og jordbær - drys evt. med kanel
  • Har du ikke fiberdrik, så brug minimælk og 5 g Huskfibre (psyllium-skaller) pr. glas

Flet kanel ind overalt, hvor du kan: på smoothien, på dit surmælksprodukt og som drys på din kaffe. 

Opskrift på antiinflammatorisk brød

Ingredienser: 

  • 400 g perlebyg 
  • 4 dl vand til kogning 
  • 50 g gær 
  • 240 ml vand til gæren 
  • 5 g salt 
  • 100 g rugmel 
  • 70 g hvedemel 
  • 1 moset moden banan 
  •  125 g hørfrø kogt op i 1 dl vand

Sådan gør du: Kog bygkernerne i 10 minutter, og lad dem køle af i en halv time. Opløs gæren i de 240 ml vand. Heri blander du kerner, mel, banan, hørfrøgel og salt. Ælt dejen godt igennem. Lad den hæve i 30 minutter, og ælt den igen. Hæld den i en brødform, og lad den hæve i 35 minutter. Bag brødet i ca. 40 minutter ved 200 grader. 

Artiklen er bragt i I FORM 13/2011.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler