Antiinflammatorisk kostplan

Det kan være en udfordring at spise antiinflammatorisk – især hvis du vil gå "all in." Derfor har vi sammensat en antiinflammatorisk kostplan, hvor vi – måltid for måltid – kommer med forslag til, hvad du skal spise for at få masser af sunde antiinflammatoriske råvarer.

Antiinflammatorisk kostplan – forslag til morgenmad, frokost, aftensmad og snack

ANTIINFLAMMATORISK KOSTPLAN Det behøver hverken at være svært eller kedeligt at spise antiinflammatorisk til alle dagens måltider. Tjek selv i vores antiinflammatoriske kostplan.

© I FORM, wichmann+bendtsen og iStock

Antiinflammatorisk kost går ud på at tanke op med sunde råvarer fra morgen til aften – frugt, grøntsager, fede fisk, sunde planteolier, nødder, fuldkorn og syrnede mejeriprodukter i lange baner. Men hvordan får man lige plads til alle de sunde madvarer i en almindelig hverdagskost? Her kan en antiinflammatorisk kostplan være en hjælp.

Vi har sammensat en uges kostplan, der dag for dag og måltid for måltid kommer med forslag til, hvad du skal spise for at få nok af de antiinflammatoriske lækkerier. Du kan downloade kostplanen herunder. Du kan også finde konkret inspiration til, hvordan du selv kan give alle dagens måltider et antiinflammatorisk twist. God fornøjelse!

1 Download antiinflammatorisk kostplan


2 Antiinflammatorisk morgenmad


Antiinflammatorisk kostplan morgenmad – kefir, bær og nødder

Antiinflammatorisk kostplan: Morgenmad

Hvad kan man spise til antiinflammatorisk morgenmad? Her kan du med fordel spise en portion A38 eller kefir, som du blander med 100 gram bær (vælg gerne frosne bær, der ofte er billigere og lettere tilgængelige) topper med en håndfuld mandler, hasselnødder eller valnødder.

Er du til havregryn om morgenen, kan du optimere dit måltid ved at skære lidt ned på grynene for at give plads til en lille håndfuld hakkede nødder. Rosiner i stedet for sukker giver også sundheden et løft.

Eller hvad med en omelet af æg og tomat som supplement til en skive ristet rugbrød og en smoothie?

Se opskrifter til antiinflammatorisk morgenmad

3 Antiinflammatorisk frokost


Antiinflammatorisk kostplan frokost – middelhavnssalat med laks

Antiinflammatorisk kostplan: Frokost

Går du i kantinen, så fyld din tallerken med grønsager. Suppler med tørrede bønner eller linser, hvis det er muligt, pluk noget kylling fra den lune ret eller spis et par æg på en skive rugbrød.

Medbringer du din egen mad, er det endnu lettere at spise antiinflammatorisk: En skive rugbrød eller to, en dåse makrel i tomat, et par hundrede gram snackgrønsager og en stor skefuld hummus. Så er det måltid på plads.

Du kan selvfølgelig også lave en sandwich af rugbrød, pesto, babyspinat og laks eller en salat med røget laks, skaldyr eller kylling i. Mulighederne er uendelige.

Se opskrifter til antiinflammatorisk frokost

4 Mellemmåltider


Antiinflammatorisk kostplan mellemmåltid – avocado med hytteost

Antiinflammatorisk kostplan: Mellemmåltider

Mellemmåltidet er et oplagt sted at få sig nogle sunde nødder, fx sammen med et stykke frugt eller to. En halv avocado med mager hytteost og en håndfuld snackgulerødder er et andet anti-inflammatorisk pletskud.

Se opskrifter til antiinflammatoriske snacks og mellemmåltider

5 Antiinflammatorisk aftensmad


Antiinflammatorisk kostplan aftensmad – laks med kålsalat

Antiinflammatorisk kostplan: Aftensmad

Prøv så vidt muligt altid at sammensætte aftensmåltidet af:

  • En masse grøntsager, gerne kål, så ofte som muligt
  • Styrkende fedt i form af olivenolie, avocado eller nødder
  • En sund proteinkilde i form af fisk, fjerkræ, skaldyr eller bælgfrugter

Konkret kunne aftensmaden bestå af en kålsalat af skåret kål med appelsin, nødder og bær, som du spiser et stykke grillet laks eller kyllingebryst til.

Se opskrifter til antiinflammatorisk aftensmad

6 Snacks og søde sager


Antiinflammatorisk kostplan snacks og søde sager – daddelkugler

Snacks og søde sager

Frisk frugt er det oplagte valg, men skal det være lidt mere sødmefyldt, så er det fint at ty til fx daddelkugler vendt i lidt kakao, eller et enkelt stykke god mørk chokolade.

Se opskrifter på antiinflammatoriske søde sager