Peberrod – sund og stærk

Peberrod bliver også kaldt for Nordens chili. Den kan nemlig både få næsen til at løbe og sætte fut under dine middagsretter. Og så indeholder den sunde rod tre gange så meget C-vitamin som en citrusfrugt per 100 gram.

Frisk peberrod og revet peberrod på bord

PEBERROD ER EN FLERÅRIG URT – med en stærk og intens smag.

© iStock

Det river i næsen, og øjnene løber i vand: Peberrod kan være ganske temperamentsfuld at have med ved middagsbordet, og den hvide rod bliver af samme årsag kaldt for Nordens chili.

Her kan du blive klogere på alt, der er værd at vide om roden – og få inspiration til, hvordan du kan bruge den i dit køkken.

1 Hvad er peberrod godt for?


Peberrod har været dyrket siden oldtiden og blev før i tiden brugt som lægemiddel mod skørbug, urinvejsinfektioner og gigt grundet det høje indhold af C-vitamin.

Ifølge gamle husmoderråd kan sennepsolierne i peberroden desuden hjælpe med at rense bihulerne under en forkølelse. Da det, grundet peberrodens stærke karakteristiske smag, er de færreste, der vil kunne spise større mængder, er det dog begrænset, hvor mange C-vitaminer (og andre vitaminer og mineraler), du reelt vil kunne få fra den.

peberrod er fyldt med C-vitamin

Bakteriehæmmende og antiinflammatorisk

Den lille rod har efter sigende gode bakteriehæmmende egenskaber på grund af dens indhold af blandt andet sennepsolie, sinigrin, asparagin og C-vitamin.

Derfor bruger nogle roden som et naturligt konserveringsmiddel i fx relish, syltede rødbedder eller chutney. Prøv selv at eksperimentere med at lægge en frisk skive peberrod som et låg øverst i glasset, før det lukkes.

Spis også den stærke rod som en del af en antiinflammatorisk kost. Antiinflammatorisk kost siges blandt andet at kunne hjælpe kroppen med at dæmpe betændelsestilstande, der fx ses ved kroniske smerter, gigt og overbelastning.

revet peberrod på træbord

Revet peberrod

Peberrod skal spises rå – og naturligvis være friskrevet eller friskhøvlet, så får du den stærkeste smag.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 100 g peberrod

Sådan gør du

  • Start med at skylle og skrælle peberroden og skær et passende stykke af – gerne omkring 50 g. En almindelig peberrod vejer ca 350 g.
  • Du kan anvende plantestænglens nederste del og roden.
  • Riv eller høvl roden. Riv den gerne lige inden brug, ellers bliver den brun og mister smag.

TIP: Hvis du ikke anvender den revne peberrod med det samme, kan du lægge den i vineddike i en lufttæt beholder. Så beholder den smag og farve i længere tid.

Den revne peberrod kan holde sig på køl (ved 2-4 grader) i omkring en måned.

TIP: Du kan bruge de grønne blade som tilbehør i en salat.

TIP: Den revne peberrod er mere kraftfuld i smagen end den høvlede.


2 Er peberrod sundt?


Ja, peberrod er sprængfyldt med vitaminer og mineraler .

Du spiser nok kun en meget lille mængde, men selv lidt har også ret.

Se de vigtigste næringsstoffer her:

Næringsindhold er per 100 g frisk peberrod

Protein: 8 g

Protein er et livsvigtigt næringsstof og kaldes også for kroppens byggesten.

Det bruges fx til at opbygge celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer – og således også til vedligehold af muskelmasse.

Kostfibre: 7,5 g

Kostfibre er med til at sænke kolesteroltallet, de holder dine tarme sunde og hjælper på fordøjelsen.

Og så hjælper kostfibre med at forlænge mæthedsfølelsen.

C-vitamin: 152 g

C-vitamin hjælper med opbygningen af led, sener, muskler, skelet og hud, bidrager til immunsystemet og stimulerer dannelsen af kollagen i dit bindevæv.

Bliv meget klogere på det fantastiske C-vitamin her.

A-vitamin: 3,33 RE

A-vitamin er især vigtigt for et velfungerende syn, men vitaminet er også kendt for sin gavnlige virkning på hud, slimhinder og immunforsvar.

Kalium: 687 g

Kalium regulerer kroppens væskebalance og har stor betydning for et normalt blodtryk, for et velfungerende nervesystem og for at dine muskler og dit hjerte fungerer, som de skal.

Jern: 1,3 mg

Jern spiller en vigtig rolle i blodets evne til at transportere ilt fra dine lunger og rundt til muskler og organer.

Mineralet bidrager også til et velfungerende immunforsvar og styrker dine kognitive funktioner som hukommelse, tænkning og koncentration.

Magnesium: 25 mg

Magnesium hjælper dit stofskifte med at fungere godt.

Det menes også, blandt andet, at kunne mindske hovedpine, sænke dit blodtryk og blodsukker samt regulere din søvn.

Bliv klogere på magnesium her

3 Sådan bruger du peberrod


Peberrod er et krydderi, du kan bruge i alle de retter, hvor du gerne vil have en stærk peberagtig smag. Den skal ikke varmes op, men tilsættes de lune retter lige inden servering.

Lækre opskrifter med peberrod


bedesuppe med peberrod

Bedesuppe med æble og peberrod

Sund og velsmagende. Bedesuppe med æble og peberrod smager skønt og kan laves på 30 minutter.

rødbedejuice med peberrod

Sød rødbedejuice med peberrod

Sød og skarp. Kickstart dagen med en farvestrålende rødbedejuice.

rugbrød med peberrodscreme

Rugbrød med laks, æble og peberrodscreme

Din rugbrødsmad bliver lidt mere spændende, hvis du pepper den op med en peberrodscreme.

4 Kan peberrod fryses?


Ja, du kan sagtens fryse peberrod, både i hel og i revet form. Fryser du den hel, så riv den uoptøet, det er nemmest.

Når først den har været frosset, forsvinder lidt af spændstigheden, så den er bedst egnet til sovs frem for i rå, revet form oven på fx en rugbrødsmad.

Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren

5 Kan man koge peberrod?


Nej, du bør ikke koge peberrod, da du mister noget af den stærke sennepssmag. Det skyldes, at det enzym, der danner sennepsolien, bliver beskadiget ved kogning.

Skal du tilsætte peberrod til fx en sovs, så gør det som det allersidste – og undgå at lade sovsen koge op igen.

peberrodssuppe

PEBERROD – mister en del af sin karakteristiske smag, hvis den koges eller varmes op. Tilføj den derfor til allersidst, inden du serverer din ret.

© iStock

6 Hvordan opbevarer man peberrod?


En hel peberrod kan holde sig i omkring en måned, hvis den opbevares på køl. Opbevar den i en lufttæt beholder.

Revet peberrod bør spises med det samme, da den mister smag og farve ganske hurtigt.

Peberrod-planten –

PEBERROD har lange og savtakkede blade, som kan bruges som tilbehør i salater. Planten er særdeles hårdfør og kan hurtigt overtage en god del af din have, hvis du ikke passer på.

© iStock

7 Peberrodplante – kan man dyrke den i Danmark?


Ja – det kan du i den grad! Faktisk skal du passe på, at den ikke pludselig har bredt sig til hele din køkkenhave, da den flerårige plante har et kraftigt rodnet, hvis siderødder spreder sig hurtigt og lystigt.

Selve planten kan blive over en meter høj, og den hvide pælerod, der skjuler sig under jorden, kan blive op til 60 cm lang og 5 cm tyk.

Med mindre du hører til undtagelsen, der ligefrem kan bruge kilovis af revet peberrod i dit køkken, kan du overveje at dyrke din peberrod i en potte eller krukke, så du bedre kan begrænse dens udfoldelse.

kvinde står med frisk høstet peberrod

EN GAVMILD HØST – er næsten en garanti, hvis du giver dig i kast med at dyrke peberrod i haven.

© iStock

8 Hvornår høster man peberrod?


Selve roden kan høstes fra august til september, men også hele vinteren igennem.

Peberrod tilhører korsblomsfamilien og får smukke, velduftende hvide blomster, når foråret kommer.