Peberrod – sund og stærk
Peberrod bliver også kaldt for Nordens chili. Den kan nemlig både få næsen til at løbe og sætte fut under dine middagsretter. Og så indeholder den sunde rod tre gange så meget C-vitamin som en citrusfrugt per 100 gram.
Peberrod bliver også kaldt for Nordens chili. Den kan nemlig både få næsen til at løbe og sætte fut under dine middagsretter. Og så indeholder den sunde rod tre gange så meget C-vitamin som en citrusfrugt per 100 gram.
Det river i næsen, og øjnene løber i vand: Peberrod kan være ganske temperamentsfuld at have med ved middagsbordet, og den hvide rod bliver af samme årsag kaldt for Nordens chili.
Her kan du blive klogere på alt, der er værd at vide om roden – og få inspiration til, hvordan du kan bruge den i dit køkken.
Peberrod har været dyrket siden oldtiden og blev før i tiden brugt som lægemiddel mod skørbug, urinvejsinfektioner og gigt grundet det høje indhold af C-vitamin.
Ifølge gamle husmoderråd kan sennepsolierne i peberroden desuden hjælpe med at rense bihulerne under en forkølelse. Da det, grundet peberrodens stærke karakteristiske smag, er de færreste, der vil kunne spise større mængder, er det dog begrænset, hvor mange C-vitaminer (og andre vitaminer og mineraler), du reelt vil kunne få fra den.
Den lille rod har efter sigende gode bakteriehæmmende egenskaber på grund af dens indhold af blandt andet sennepsolie, sinigrin, asparagin og C-vitamin.
Derfor bruger nogle roden som et naturligt konserveringsmiddel i fx relish, syltede rødbedder eller chutney. Prøv selv at eksperimentere med at lægge en frisk skive peberrod som et låg øverst i glasset, før det lukkes.
Spis også den stærke rod som en del af en antiinflammatorisk kost. Antiinflammatorisk kost siges blandt andet at kunne hjælpe kroppen med at dæmpe betændelsestilstande, der fx ses ved kroniske smerter, gigt og overbelastning.
Peberrod skal spises rå – og naturligvis være friskrevet eller friskhøvlet, så får du den stærkeste smag.
TIP: Hvis du ikke anvender den revne peberrod med det samme, kan du lægge den i vineddike i en lufttæt beholder. Så beholder den smag og farve i længere tid.
Den revne peberrod kan holde sig på køl (ved 2-4 grader) i omkring en måned.
TIP: Du kan bruge de grønne blade som tilbehør i en salat.
TIP: Den revne peberrod er mere kraftfuld i smagen end den høvlede.
Ja, peberrod er sprængfyldt med vitaminer og mineraler .
Du spiser nok kun en meget lille mængde, men selv lidt har også ret.
Se de vigtigste næringsstoffer her:
Peberrod er et krydderi, du kan bruge i alle de retter, hvor du gerne vil have en stærk peberagtig smag. Den skal ikke varmes op, men tilsættes de lune retter lige inden servering.
Ja, du kan sagtens fryse peberrod, både i hel og i revet form. Fryser du den hel, så riv den uoptøet, det er nemmest.
Når først den har været frosset, forsvinder lidt af spændstigheden, så den er bedst egnet til sovs frem for i rå, revet form oven på fx en rugbrødsmad.
Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren
Nej, du bør ikke koge peberrod, da du mister noget af den stærke sennepssmag. Det skyldes, at det enzym, der danner sennepsolien, bliver beskadiget ved kogning.
Skal du tilsætte peberrod til fx en sovs, så gør det som det allersidste – og undgå at lade sovsen koge op igen.
En hel peberrod kan holde sig i omkring en måned, hvis den opbevares på køl. Opbevar den i en lufttæt beholder.
Revet peberrod bør spises med det samme, da den mister smag og farve ganske hurtigt.
Ja – det kan du i den grad! Faktisk skal du passe på, at den ikke pludselig har bredt sig til hele din køkkenhave, da den flerårige plante har et kraftigt rodnet, hvis siderødder spreder sig hurtigt og lystigt.
Selve planten kan blive over en meter høj, og den hvide pælerod, der skjuler sig under jorden, kan blive op til 60 cm lang og 5 cm tyk.
Med mindre du hører til undtagelsen, der ligefrem kan bruge kilovis af revet peberrod i dit køkken, kan du overveje at dyrke din peberrod i en potte eller krukke, så du bedre kan begrænse dens udfoldelse.
Selve roden kan høstes fra august til september, men også hele vinteren igennem.
Peberrod tilhører korsblomsfamilien og får smukke, velduftende hvide blomster, når foråret kommer.