Hvorfor har man ondt i maven?

Den kan rumle, ræse, blive hård og slå knuder. Maven brokker sig på mange måder, men hvordan skal du egentlig tolke forskellige slags mavesmerter? Vi besvarer alle dine spørgsmål om ondt i maven her.

Kvinde der krummer sig sammen fordi hun har ondt i maven

ONDT I MAVEN – Maven kan brokke sig på mange måder. Men hvad der sker egentligt? I FORM svarer på spørgsmål om hvorfor man kan få ondt i maven.

© iStock

Mange af os oplever hyppige kvabbelser med maven. Vi er derfor ikke altid opmærksomme på den, når den brokker sig. Ondt i maven kan opstå forskellige steder i maven. Det kan være psykisk, det kan give kvalme, det kan opleves samtidig med lændesmerter eller halsbrand.

Men hvad skal man egentlig være obs på, når man får ondt i maven? Og kan man gøre noget selv for at undgå det? Få styr på hvad du skal holde øje med og bliv klogere på den komplekse kropsdel.

1 Ondt i øverste og nederste del af maven


Det er nok ikke nogen overraskelse, at der under halsen og over skridtet sidder meget mere end bare din mavesæk. Når vi snakker mavesmerter, kan det derfor dække over smerter i mange forskellige organer. Alt fra blindtarmen til bugspytkirtlen har hjemme i maveregionen. Kan du lokalisere smertens placering, kan du også få et fingerpeg om, hvad der er på færde.

maven-grafik

  • Smerter i den øvre del af maven
    Sidder smerterne heroppe, stammer de typisk enten fra milten, bugspytkirtlen, mavesækken eller tolvfingertarmen.

  • Smerter i den nedre del af maven
    Din tyktarm optager det meste af pladsen her, så smerter i begge sider kan komme fra den. I højre side sidder blindtarmen desuden, og er der betændelse i den, kan smerter
    i højre side også komme derfra. Derudover kan underlivssmerter også føles som mavesmerter.

2 Kan ondt i maven være psykisk?


Ja, følelser kan sætte sig både på appetitten og i tarmsystemet. Du har måske prøvet at skulle holde en præsentation på jobbet eller en tale til familiefesten og pludselig ikke kunnet få en eneste bid mad ned. På samme måde kan depression, angst og stress også komme til udtryk som smerter i maven, diarré eller forstoppelse. Ifølge nogle studier lider op mod hver femte angst- og depressionsramte faktisk af mavesmerter.

3 Hvornår er det alvorligt at have ondt i maven?


Som udgangspunkt skal du tage alle mavesmerter alvorligt. Fordi så stor en del af os oplever hyppige kvababbelser med maven, tror mange også, at der er visse mavesmerter, vi bare skal lære at leve med. Sådan er det ikke.

Når det er sagt, så er der stor forskel på, hvor travlt du har med at komme til lægen, hvis maven driller. Alvorlige smerter kalder naturligvis på akut lægehjælp, men du bør også være ekstra opmærksom på andre symptomer:

Symptomer, du ikke må ignorere:

  • Længerevarende mavesmerter (mere end 24 timer)
  • Langvarig forstoppelse
  • Hyppige perioder med opkast
  • Tab af appetit
  • Uforklarligt vægttab
  • Blod i afføringen
10% af sygehusbesøg drejer sig om mavesmerter
— Kilde: Sundhed.dk

4 Hvorfor får man tynd mave?


Racermave skyldes ofte en forbigående infektion, men kroniske sygdomme som crohns, colitis og irritabel tyktarm kan også give diarré. Skjult forstoppelse kan faktisk også forveksles med tynd mave, fordi der siver væske forbi forstoppelsen.

Hvad kan man gøre?

  • Sørg for at få væske nok. Hvis uheldet er ude, og du er lænket til toilettet, skal du gerne op på tre liter væske om dagen – helst af den slags, der indeholder både sukker og salt. Det kan fx være sportsdrik eller en kombination af æblejuice og suppe. Juicen er særligt god, fordi den indeholder kalium, som du mister meget af, når der er turbo på endetarmen.
  • Undgå alkohol og kaffe. Koffein og alkohol er i sig selv mildt vanddrivende og let afførende, så det vil være benzin på bålet.
  • Spis kogte grøntsager. Grøntsager, der ikke er tilberedte, indeholder mange kostfibre. De er under normale omstændigheder dine venner, men ikke når dine tarme i forvejen er på overarbejde.
  • Spis A38 eller Cultura. De to yoghurtprodukter er med til at stabilisere din tarmflora.
  • Spis gerne banan, revet æble, nødder og chokolade. Alle disse fødevarer virker mildt forstoppende, og det er en god ting, hvis det bare løber ud af dig.

Læs også: Hvad er forskellen på madforgiftning og roskildesyge?

5 Hvorfor får man hård mave?


Har du tendens til at blive forstoppet, skal årsagen ofte findes i din livsstil. For lidt motion, for få kostfibre og dårlige toiletvaner er de mest almindelige årsager til, at din indre fabrik går i stå. Nogle mennesker er dog også fra naturens side udstyret med en lang tarm, hvilket i sig selv kan give forstoppelsesproblemer.

Hvad kan man gøre?

  • Få sved på panden. Ved at få pulsen i vejret kan du hjælpe maden på vej mod udgangen.
  • Reagér, når naturen kalder. Er du typen, der først kan komme af med afføring, når du sidder hjemme hos dig selv? Mange af os begyndte allerede at holde os i skoletiden, og måske bliver du pinligt berørt ved tanken om at lave stort på jobbet, men du bør gå på toilettet, når trangen melder sig.

6 Hvorfor får man oppustet mave?


Har du fornemmelsen af, at din mave hæver op som en bolledej i løbet af dagen, så skyldes det sandsynligvis en kombination af flere ting. Mangel på motion, bestemte madvarer og noget så simpelt som at sluge for meget luft i løbet af dagen kan forvandle din mavesæk til et ballondyr. På kostfronten er det ofte fed eller krydret mad, der volder problemer, men det er heller ikke alle, der tåler de ellers sunde kostfibre lige godt.

Hvad kan man gøre?

  • Slip prutten fri. Vi prutter cirka 15 gange om dagen, og hvis du undertrykker dem, kan du få oppustet mave.
  • Kom op at stå. Vores kroppe er ikke skabt til at sidde krøllet sammen foran en computer hele dagen, så det kan bremse tarmens naturlige flow. Sørg for at komme op at stå og gå i løbet af dagen.
  • Øv dig på skovskiderstilling. Placér fødderne på en skammel, og læn dig fremad, når du går på toilettet, så du næsten sidder, som hvis du skulle forrette din nødtørft i skoven.

Afføring-grafik

Hjælp afføringen på vej ved at hæve benene og bøje dig let forover. Illustrationen til venstre viser hvordan.

7 Afføring og ondt i maven


Lær din afføring at kende

Farven på afføringen

  • Hvid eller lys
    Meget bleg afføring tyder på dårlig tilførsel af galde til tarmen. Årsagen kan være galdesten.

  • Rødlig
    Har din afføring en rødlig nuance, er det vigtigt, at du kigger efter blod. Rødbede og lignende rød mad kan dog også farve slutproduktet. Er det blod, der giver din afføring den nye kulør, bør du søge læge. Oftest er årsagen harmløs, men blod i afføringen kan være et symptom på kræft.

  • Sort
    Er du på jerntabletter, kan de farve afføringen noget nær sort. En meget mørk afføring kan dog også skyldes, at gammelt blod har fundet vej ud af kroppen, og her skal du søge læge.

Forskellige typer af afføring:

Afføring type 1

Type 1

Små, hårde knolde. Det tyder på forstoppelse og kan skyldes for få fibre i maden.

Afføring type 2

Type 2

Pølseformet, men næsten som om den er sat sammen af klumper. Tyder på forstoppelse – særligt hvis der skulle presses hårdt for at få den ud.

Afføring type 3

Type 3

Pølseformet, men med lidt revner. Normal afføring.

Afføring type 4

Type 4

Smidig og blød pølse uden revner. Normal afføring.

Afføring type 5

Type 5

Klumper med væske. Det kan være skjult forstoppelse, hvor væske siver igennem. Det kan også skyldes diarré.

Afføring type 6

Type 6

Småstykker uden samling. Det tyder på diarré – særligt hvis dine toiletbesøg er blevet hyppigere.

Afføring type 7

Type 7

Vandig. Så er vi ude i en klassisk diarré.

8 Ondt i maven efter spisning


Hvis maden knap er landet, før smerterne indfinder sig, tyder det på, at de kommer fra din mavesæk eller tolvfingertarm, som er det første stykke tarm, maden bliver ledt ud i efter mavesækken. Typisk drejer det sig om et sår, der som regel heler af sig selv. Udløser et måltid mavesmerter, der efterfølgende bølger frem og tilbage i intensitet, tyder det dog mere på galdesten. Et galdestensanfald kan vare i timevis, men går som regel i sig selv – enkelte gange er smertestillende dog nødvendigt.

Endelig vil forstoppelse – også af den skjulte slags – også kunne give smerter, efter at du har spist.

9 Ondt i maven og kvalme


Det er ikke usædvanligt at få kvalme i forbindelse med en lang række tarmlidelser, men hvis du begynder at kaste op – og du altså ikke kan forklare det med en festlig aften dagen forinden – er det vigtigt at tage det alvorligt. Særligt hvis der er blod i opkastet.

10 Ondt i maven og lænden


Mave og lænde-smerter

Din tyktarm løber frem og tilbage hen over din rygsøjle, og hvis den er opspilet – som den fx er under forstoppelse – så kan det lægge pres på rygsøjlen og opleves som smerter i enten ryggen eller lænden.

11 Ondt i maven og halsbrand


Mange ting kan give en grim kombination af mavepine og halsbrand – heriblandt mavesår, galdesten og forstoppelse – men melder symptomerne sig, 30-60 minutter efter at du har spist, tyder det på såkaldt refluks. Refluks er, når der løber mavesyre op i spiserøret – typisk pga. en slap lukkemuskel mellem mavesækken og spiserøret. Det kan også give dig sure opstød. Der findes syreneutraliserende medicin, som effektivt kan slukke ildebranden i din hals, men der er også ting, du selv kan være opmærksom på, hvis du synes, du har tendens til halsbrand.

Det kan du selv gøre mod refluks

  • Få hovedet op, når du skal i seng. Det er fysik: Jo højere dit hoved er i forhold til din mavesæk, jo sværere er det for mavesyren at løbe tilbage til spiserøret.
  • Spis tidlig aftensmad, og undgå natlige besøg i køleskabet. Du producerer ekstra mavesyre i forbindelse med måltider, så for at undgå, at du går i seng med maven fuld af syre, der nemt kan løbe op til spiserøret, så prøv at spise aftensmad tidligt, og undgå sene snacks.
  • Undgå mad og drikke, som forværrer din refluks. Det er forskelligt fra person til person, hvad der sætter gang i syren, men typiske ting er sure drikke, sur fast føde, fed mad, chokolade, kaffe og koncentreret alkohol.
  • Tyg tyggegummi. Det sætter ekstra gang i din spytproduktion, og det oplever nogle som en hjælp.

12 Hvorfor rumler maven?


Når din mave bogstaveligt talt giver lyd fra sig, så er det som regel din tyktarm, der prøver at ringe dig op. Rumlen i maven kan være helt uskyldigt, men hvis tarmlydene kommer i kombination med smerter og måske også vekslende hård og tynd mave, tyder det på en irritabel tyktarm. Kosten har ofte en finger med i spillet, og du kan derfor overveje at prøve den såkaldte FODMAP-diæt.

Det er en midlertidig kostplan, som du følger i 2-8 uger, hvor alle madvarer der generer og udfordrer tarmsystemet, skæres fra. Når du er færdig med diæten, skal de “forbudte” fødevarer løbende genintroduceres, og ideen er så, at du kan identificere – og fortsat undgå – de ting, din tyktarm brokker sig over. Herunder kan du se eksempler på madvarer, der typisk ikke generer tarmen, og dem, der af og til kan give ballade.

Hvis maven rumler så spis løs af:

grøntsager

Grøntsager

Fx salat, gulerod, agurk

frugt

Frugt

Fx jordbær, ananas, vindruer

proteinkilder

Proteinkilder

Fx kylling, fisk, æg

fedt

Fedt

Fx olie, smør, jordnødder

Kulhydrater

Fx kartofler, majspandekager, ris

Hvis maven rumler så hold lidt igen med:

Grøntsager

Grøntsager

Fx blomkål, løg, ærter

Frugt

Frugt

Fx brombær, vandmelon, pære

proteinkilder

Proteinkilder

Fx pølser, pålæg, paneret kød

fedt

Fedt

Fx mandler, avocado, pistacienødder

kulhydrater

Kulhydrater

Fx pasta, franskbrød, kage

Kilde: Dennis Raahave, speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme, ph.d. og forfatter til bogen “Skjult forstoppelse”

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2021