Sådan er low FODMAP-diæten bygget op
Har du irritabel tyktarm, kan low FODMAP-diæten måske give dig mere ro i maven. Diæten er inddelt i tre faser, der har til formål at finde frem til, hvilke kulhydrater, der giver dig fx smerter og oppustethed.
Har du irritabel tyktarm, kan low FODMAP-diæten måske give dig mere ro i maven. Diæten er inddelt i tre faser, der har til formål at finde frem til, hvilke kulhydrater, der giver dig fx smerter og oppustethed.
Low FODMAP-diæten er bygget op omkring tre faser. De to første er udelukkelsesfasen og genindføringsfasen.
FODMAP-diæten virker ikke på alle, men hvis den hjælper på dig, vil du efter disse to faser vide, hvilke af FODMAP-kulhydraterne, som du kan tåle, og hvilke du ikke kan tåle.
Den sidste og tredje fase er den personlige fase, hvor du bruger dine erfaringer fra de to første faser til at udforme din fremtidige diæt, som forhåbentlig giver dig mere ro i maven.
Low FODMAP-diæten er en kompliceret diæt at følge på egen hånd. De australske forskere, der står bag diæten, anbefaler derfor, at du får vejledning af en diætist, der er uddannet i diæten. Her kan du dog få en fornemmelse af, hvad de forskellige faser går ud på.
I denne fase skal du begrænse eller helt udelukke de såkaldte FODMAP-råvarer, der eventuelt kan irritere din tarm.
EFTER 4-6 UGER:
I denne fase genindfører du FODMAP-råvarerne – én gruppe ad gangen. Desværre er det ikke nødvendigvis sådan, at fordi du tåler én råvare fra en FODMAP-gruppe, tåler du også alle de andre. Det kan også være, at du tåler en lille mængde og ikke en stor portion. Her skal du prøve dig frem. Denne fase er altså ret kompleks, og det er ikke mindst her, at det kan være rart med hjælp fra en diætist.
Efter udelukkelsesfasen og genindføringsfasen ved du forhåbentlig, hvad du kan tåle og ikke tåle. Næste skridt er så at lære at leve og spise efter den erfaring.
Ifølge diætist og FODMAP-ekspert Mette Borre er især mængden af FODMAPs nøgleordet i en fremtidig diæt.
“Alt med måde. Men har du det generelt godt, sker der ikke noget ved at udfordre dig selv af og til med en lille mængde FODMAPs. Får du en reaktion de næste dage, så ved du det og kan så bare undlade at spise den råvare igen,” siger Mette Borre.
Har du en følsom tarm, er det også en god idé at skele lidt til de øvrige råvarer i en FODMAP-gruppe. For selvom du måske tåler både at spise lidt rugbrød, løg og kidneybønner fra oligosakkarider-gruppen, kan du godt få en reaktion, hvis du spiser alle tre råvarer på samme dag.
Kilde: Mette Borre, klinisk diætist med speciale i sygdomme i mave-tarm-kanalen og low FODMAP-ekspert
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 9/2022