Jordbær – sommerbærret over dem alle
De er røde, søde, har masser af sundhed og smag og næsten ingen kalorier. Tjek alle vores brugbare jordbærtips – og ikke mindst vores bedste opskrifter.
De er røde, søde, har masser af sundhed og smag og næsten ingen kalorier. Tjek alle vores brugbare jordbærtips – og ikke mindst vores bedste opskrifter.
Hvis én fødevare skulle have prædikatet ‘smagen af sommer’, så må det være jordbær. For netop, når solen står højest på himlen, er det højsæson for de saftige, røde bær.
Jordbær er en fast gæst på rigtigt mange spiseborde i juni og juli, og derfor er det ikke så underligt, at så mange af os forbinder de røde bær med bare tæer, badetøj og sommerhus.
Jordbær med mælk eller fløde er en klassiker, men listen over, hvad du ellers kan bruge bærrene til, er nærmest uendelig. Det røde, søde bær er lige velegnet til kager, smoothie og desserter som i sunde salater og topping på din morgenmad, og det får du en stribe forslag til her.
De røde bær – der består af 90 pct. vand – gemmer på lidt af hvert: en god portion C-vitamin, rigeligt med antioxidanter, en vis mængde kostfibre, folat, mineralet mangan og vitamin E og K.
Hvis din vitamin-ABC er lidt rusten, så kan det oversættes til, at jordbær indeholder stoffer, der styrker din sårheling, hjælper dit immunforsvar, holder din fordøjelse i gang og kan være med til at sænke både dit blodtryk og dit kolesteroltal.
Det eneste aber dabei på sundhedskontoen er bærreness indhold af frugtsukker. Det betyder på ingen måde, at du skal holde igen med de røde lækkerier, men du skal omvendt heller ikke glemme at variere din kost – selvom det er fristende kun at spise jordbær hele sommeren igennem.
4-5 jordbær kan de fleste med irriteret tyktarm godt tåle, men så skal du nok også stoppe.
Maks. 60 g af de røde bær pr. måltid lyder anbefalingen ifølge den komplekse low FODMAP-diæt. Diæten er udarbejdet af forskere på Monash University til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer.
Tjek listen over, hvad du må spise på low FODMAP-diæten her.
Du skal sætte kryds i kalenderen i juni og juli, hvis du vil have de danske jordbær, når de er allerbedst.
Jordbær kan godt optage vand, efter at de er plukket, så derfor er det ikke helt lige meget, hvordan du skyller dem.
På køkkenbordet, hvis de skal spises samme dag.
I køleskabet, hvis de først skal spises i morgen.
For at undgå, at dine friske bær samler sig til en stor, upraktisk frostklump i fryseren, er det en god idé først at fryse dem et par timer på en bakke.
Når de har stået et par timer i fryseren, kan du så tage dem ud og pakke dem om i fryseposer. Så er de løsfrosne bær lige til at tage ud og bruge – og nemme at dosere.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du – uden undtagelse – koger alle frosne bær i mindst et minut, før du tager dem i brug. Når du koger bærrene, udrydder du de bakterier, der ellers kan være årsag til roskildesyge.
Frosne jordbær kan tilbringe cirka et år i fryseren, før smag og konsistens tager skade.
Tjek, hvor længe andre fødevarer kan holde sig i fryseren i vores store fryseguide her.
Kompot er en velegnet måde at tilberede frosne eller småkedelige jordbær på. En jordbærkompot er mindre sukkerrig end marmelade og grød og egner sig rigtig godt på overnight oats, skyr eller grød. Prøv vores nemme opskrift.
Servér den kold til morgenmad ovenpå fx skyr, grød, overnight oats eller til desserter som kage, is og pandekager.