Jordbær – sommerbærret over dem alle

De er røde, søde, har masser af sundhed og smag og næsten ingen kalorier. Tjek alle vores brugbare jordbærtips – og ikke mindst vores bedste opskrifter.

Et jordbær

JORDBÆR – det røde, søde bær er fyldt med sunde stoffer og masser af smag, og du behøver ikke at tælle kalorier her.

© iStock

Hvis én fødevare skulle have prædikatet ‘smagen af sommer’, så må det være jordbær. For netop, når solen står højest på himlen, er det højsæson for de saftige, røde bær.

Jordbær er en fast gæst på rigtigt mange spiseborde i juni og juli, og derfor er det ikke så underligt, at så mange af os forbinder de røde bær med bare tæer, badetøj og sommerhus.

Jordbær med mælk eller fløde er en klassiker, men listen over, hvad du ellers kan bruge bærrene til, er nærmest uendelig. Det røde, søde bær er lige velegnet til kager, smoothie og desserter som i sunde salater og topping på din morgenmad, og det får du en stribe forslag til her.

Læs mere om jordbær her og få 16 lækre opskrifter

1 Hvad er sundt ved jordbær?


De røde bær – der består af 90 pct. vand – gemmer på lidt af hvert: en god portion C-vitamin, rigeligt med antioxidanter, en vis mængde kostfibre, folat, mineralet mangan og vitamin E og K.

Hvis din vitamin-ABC er lidt rusten, så kan det oversættes til, at jordbær indeholder stoffer, der styrker din sårheling, hjælper dit immunforsvar, holder din fordøjelse i gang og kan være med til at sænke både dit blodtryk og dit kolesteroltal.

Det eneste aber dabei på sundhedskontoen er bærreness indhold af frugtsukker. Det betyder på ingen måde, at du skal holde igen med de røde lækkerier, men du skal omvendt heller ikke glemme at variere din kost – selvom det er fristende kun at spise jordbær hele sommeren igennem.

Jordbær, næringsindhold
7 jordbær med stilk

7-8 jordbær

– så har du næsten dækket dit daglige behov for C-vitamin. Det svarer ca. til 100 gram.

2 Hvor mange kalorier er der i jordbær?


Badevægt, kalorier i jordbær

Du får 38 kcal pr. 100 gram jordbær

Til sammenligning er det mindre, end du får i fx æbler, kirsebær og appelsiner. Det lave kalorieindhold gør jordbær geniale for dig, der har en sød tand, men som også gerne vil holde vægten.

3 Er jordbær en nød? Eller en frugt?


Er jordbær en nød? Eller en frugt?

Det er næsten lettere at redegøre for relativitetsteorien, end hvad et jordbær teknisk set er, men ifølge botanikkens love skal det betegnes som en falsk frugt – eller en flerfoldsfrugt.

Det vil sige, at det røde kød, som vi nok først og fremmest forbinder med jordbær, egentlig bare er grobund for det, det handler om for planten: nemlig de små kerner i bærrets fordybninger, som så – botanisk set – ikke er kerner, men nødder.

Det er ikke ensbetydende med, at et jordbær så er en slags nøddebusk, selvom det er nemt at få botanikken galt i halsen.

4 Kan jordbær irritere tarmen?


4-5 jordbær kan de fleste med irriteret tyktarm godt tåle, men så skal du nok også stoppe.

Maks. 60 g af de røde bær pr. måltid lyder anbefalingen ifølge den komplekse low FODMAP-diæt. Diæten er udarbejdet af forskere på Monash University til patienter, der bøvler med mave-tarm-problemer.

Tjek listen over, hvad du må spise på low FODMAP-diæten her.

5 Hvornår er jordbær i sæson?


Du skal sætte kryds i kalenderen i juni og juli, hvis du vil have de danske jordbær, når de er allerbedst.

Kalender for jordbær-sæsonen

6 Hvordan skyller jeg jordbær?


Jordbær kan godt optage vand, efter at de er plukket, så derfor er det ikke helt lige meget, hvordan du skyller dem.

Skyllede bær i en sigte
© Istock

Sådan skyller du dem bedst

  • Vent med at skylle jordbærrene, til du skal spise dem.
  • Fyld en balje med koldt vand, og læg jordbærrene i en sigte. Bærrene skal beholde deres stilk på.
  • Sænk sigten ned i vandet 2-3 gange.
  • Dup bærrene tørre med et klæde.
  • Tag nu – med en lille spids, krum køkkenkniv – stilken af. Hvis du gerne vil fjerne stilken, så det ser ekstra elegant ud, kan du bruge et sugerør.

Fjern stilken med sugerør

Fjern stilken fra jordbær
  1. Lad stilken blive på, til du har skyllet dine bær.
  2. Tag et bær i den ene hånd og et sugerør i den anden.
  3. Stik sugerøret ind i bunden af jordbærret, og pres sugerøret hele vejen op gennem bærret, så det presser stilken af nedefra.
  4. Voila! Du har nu et bær uden stilk, hvor hele toppen ikke er skåret af.

7 Hvordan opbevarer jeg bedst jordbær?


På køkkenbordet, hvis de skal spises samme dag.

I køleskabet, hvis de først skal spises i morgen.

Opbevaring af jordbær

Allerhelst skal friske bær spises så hurtigt som muligt. Både for at få C-vitaminerne, før de fordufter, og for smagens skyld.

Når det er sagt, så kan man selvfølgelig have haven fuld, løbe ind i et godt tilbud eller bare have forregnet sig, og så holder jordbær sig bedst på køl ved omkring 5 gr. Dog kun hvis de skal gemmes natten over, ellers er det bedst at lade dem stå fremme, da en tur i køleskabet dæmper smagen.

Har du jordbær på køl, er det en god idé at tage dem ud, et par timer inden de skal serveres.

Husk desuden at “forsegle” bærrene forsvarligt, hvis de skal i køleskabet, da de godt kan smitte mælkeprodukter med en sæbeagtig bismag.

8 Hvordan fryser jeg jordbær ned?


For at undgå, at dine friske bær samler sig til en stor, upraktisk frostklump i fryseren, er det en god idé først at fryse dem et par timer på en bakke.

Når de har stået et par timer i fryseren, kan du så tage dem ud og pakke dem om i fryseposer. Så er de løsfrosne bær lige til at tage ud og bruge – og nemme at dosere.

9 Skal frosne ­købe-jordbær koges før brug?


Fødevarestyrelsen anbefaler, at du – uden undtagelse – koger alle frosne bær i mindst et minut, før du tager dem i brug. Når du koger bærrene, udrydder du de bakterier, der ellers kan være årsag til roskildesyge.

10 Hvor længe kan jordbær holde sig i fryseren?


Frosne jordbær kan tilbringe cirka et år i fryseren, før smag og konsistens tager skade.

Tjek, hvor længe andre fødevarer kan holde sig i fryseren i vores store fryseguide her.

11 16 lækre opskrifter med jordbær


Jordbærrene er nu plukket eller købt, skyllet og klar til brug. Har du flere bær end, du kan spise på en gang, får du her vores favorit-ideer til lette desserter, salater og smoothies med sommerikonet.

Desserter med jordbær

Jordbærmousse med citron og lakrids, opskrift
© wichmann+bendtsen

Jordbærmousse med citron og lakrids

Vi har tryllet det røde bær, vi alle elsker, om til en lækker og sund(ere) dessert på kun 15 minutter. Prøv selv!

Se opskriften her

Hjemmelavet regnbueis med jordbær, banan og kakao
© wichmann+bendtsen

Regnbueis med kakao, jordbær og banan

Er du også fan af den klassiske trefarvede is? Prøv i stedet denne sundere version med bananer.

Se opskriften her

Ispinde med jordbær og rabarber
© wichmann+bendtsen

Sunde ispinde med jordbær og rabarber

Ingen sommer uden is. Men vi sagde ikke noget om, at de SKAL være fyldt med kalorier. Prøv vores sunde skyr-ispinde. De smager himmelsk.

Se opskriften her

Koldskål med jordbær og ristet rugbrød

Jordbær-koldskål

Koldskål er lykken på en sommerdag, både som dessert og som mellemmåltid. Her er 10 lækre koldskålsvarianter til dig.

Se opskriften her

Salater med jordbær

Intet er mere sommerligt end at tilføje et par håndfulde bær til din salat, og jordbær er helt oplagte.

Nøgleordene er lidt mod og lidt nysgerrighed. Det kan virke fremmed at kombinere jordbær med alskens salatklassikere, men det smukke bær går godt sammen med alt fra asparges og blomkål til basilikum og mozzarella.

Tjek vores lækre opskrifter på salater med jordbær her:

Skål med salat af blomkål, jordbær og mandler
© wichmann+bendtsen

Blomkålssalat med jordbær og saltmandler

Sommerens salat med blomkål og de saftige røde bær, når de er bedst.

Se opskriften her

Tomatsalat med jordbær, vandmelon og mozzarella
© wichmann+bendtsen

Tomatsalat med jordbær og vandmelon

Servér denne lækre tomatsalat til frokost eller aftensmad – perfekt til sommerens varme aftener.

Se opskriften her

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan

Flot og lækker salat af melon, jordbær, rucola og parmesan - en salat, der pynter flot på bordet og samtidig smager fantastisk.

Se opskriften her

Kager med jordbær

Jordbær smager ikke bare godt, de ser også smukke ud. Derfor er de også helt oplagte, når bagværket skal pyntes. Brug dem hele, halve eller i skiver.

Banankage med jordbær

Sukkerfri banankage med jordbær og smeltet chokolade

Banankage uden mel, så her kan selv glutenallergikere være med, hvis man vælger bagepulver uden gluten.

Se opskriften her

Rabarberkage med jordbær
© wichmann+bendtsen

Rabarberkage med jordbær, vanilje og græsk yoghurt

På udkig efter en lækker, glutenfri kage? Så vil vi anbefale dig vores rabarberkage med jordbær, vanilje og græsk yoghurt - haps siger vi bare!

Se opskriften her

TIP: Sådan laver du fine skiver

Lav bær i skiver med æggedeler

Skal du bruge skiver af jordbær, fx i en salat eller på en kage, så brug din æggedeler.

På et øjeblik sørger den for fine og ensartede skiver.

Smoothies og milkshakes

Glas med jordbærmilkshake
© wichmann+bendtsen

Jordbærmilkshake med banan

Pak det sunde ind i en nem og blendet lækkerhed af jordbærmilkshake med banan. Klar ... parat ... tryk på start.

Se opskriften her

Eksotisk smoothie med jordbær, granola, figner, mango m.m.
© wichmann+bendtsen

Lækker morgensmoothie med ananas, jordbær og tropisk granola

Få den bedste start på dagen med denne eksotiske morgensmoothie, der giver masser af ny energi.

Se opskriften her

Morgenmad med jordbær

Overnight oats med jordbær og banan
© wichmann+bendtsen

Overnight oats med kakao, chiafrø, banan og jordbær

Har du ét minut om morgenen, kan denne grød med kakaosmag blive din nye morgenmad. Du rører den nemlig sammen om aftenen, stiller på køl natten over og næsten morgen skal du så bare dele lidt jordbær og skære banan i skiver. Bum!

Se opskriften her

Rabarbertrifli med jordbær, skyr og granola
© wichmann+bendtsen

Rabarbertrifli med jordbær, skyr og granola

Vi er gået amok i rabarberrus og vil ikke vækkes! Du kan være med - prøv vores lækre opskrift på rabarbertrifli og få en overdådig morgenmad!

Se opskriften her

2 glas med kompot med jorbær og rababer

Jordbær-rabarber-kompot

Kompot er en velegnet måde at tilberede frosne eller småkedelige jordbær på. En jordbærkompot er mindre sukkerrig end marmelade og grød og egner sig rigtig godt på overnight oats, skyr eller grød. Prøv vores nemme opskrift.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stort glas

  • 400 g jordbær
  • 400 g rabarber
  • 4 spsk. honning
  • 2 tsk. vaniljepulver

Sådan laver du jordbær-rabarber-kompot

  • Hak jordbær og rabarber til kompotten.
  • Bring i kog med honning og vanilje. Rør undervejs.
  • Lad kompotten simre i 20-25 min. Køl af.

Servér den kold til morgenmad ovenpå fx skyr, grød, overnight oats eller til desserter som kage, is og pandekager.


Pandekager med jordbær

Tallerken med pandekager og jordbær
© wichmann+bendtsen

Pink pandekager

Disse dekorative pandekager behager både synet og smagsløgene.

Se opskriften her

Choko-bananpandekager med jordbær

Choko-banan-pandekager med jordbær

Forkæl din søde tand med disse skønne og sunde pandekager.

Se opskriften her

12 Er jordbær klimavenlige?


Tjek bærrenes klimavenlighed her

Kort, skandinaviske jordbær

Skandinaviske jordbær:

Friske lokale bær har det laveste klimaaftryk. Og der er flere gode argumenter for at spise lokale bær.

Dansk forskning har nemlig vist, at indholdet af antioxidanter er højere i skandinaviske bær end i deres modparter dyrket under sydligere himmelstrøg.

EU-logo, europæiske jordbær

Europæiske jordbær:

Dem kan du også bare spise løs af i sæsonen. Klimaaftrykket er dog naturligvis højere end de danske, lokale bærs, da de er kørt hertil fra fx Spanien.

I gennemsnit har jordbær fra både ind- og udland en CO2-udledning på under 1 CO2-ækvivalent, hvilket altså i det store billede er meget lidt. Det er mindre end aftrykket for fx hvedemel, øl og ris, for slet ikke at snakke om kød.

Fly. transport af jordbær

Bær, transporteret med fly:

Der, hvor kurven kan knække i klimaregnskabet, er, hvis bærrene er fløjet til Danmark.

For jordbær sker det imidlertid næsten aldrig, og hvis du vil have en tommelfingerregel til at bestemme, om dine jordbær er kommet med luftpost, så kig efter prisen. Ud over at det koster forurening at flyve, så koster det også kassen, og hvis bærrene er fløjet til Danmark, kan det som regel aflæses i prisen.

Vil du være sikker, så undgå generelt at købe bær, der ikke kommer fra Europa.

Frost-logo, frosne jordbær

Jordbær på frost:

En ting er de friske bær, en anden ting er jordbær på frost.

For de nedkølede bær gælder det, at klimaaftrykket er større for jordbær på frost sammenlignet med friske i sæson.

For frosne bær i forhold til friske bær udenfor sæson vil klimaaftrykket være nogenlunde ens – under 1 CO2-ækvivalent – så længe du køber friske bær, der er transporteret hertil på en lastbil og ikke et fly.