Klar til kylling

En klassiker på såvel grillbaren som Michelinrestauranten og hjemme i vores egne køkkener. Kylling kan blive alt fra vidunderlig til vindtør. Kom i mål med det første, når vi disker op med tips, tricks og fire forrygende opskrifter på det populære fjerkræ. Velbekomme!

Bord med hel kylling, urter, hvidløg, rødløg og citron.

KLAR TIL KYLLING - med I Forms tips og tricks

© wichmann+bendtsen

Er kylling sundt?

Det er i hvert fald populært! Produktionen af kyllingekød er mangedoblet fra 1960 og frem til i dag. Det lyse fjerkræ er ombejlet, fordi kyllingens kød på grund af dens unge alder på slagtetidspunktet er meget mørt. Desuden er det lyse kød ekstremt fedtfattigt, og den lidt neutrale smag gør, at du kan spise kylling til stort set alt.

Kylling byder – uanset udskæring – på en del protein og en pæn sjat B12-vitamin, A-vitamin og mineraler som kalium, kalk og selen.

Hvad angår kalorieindholdet, så afhænger det en hel del af udskæringen og tilberedningen. Bryst og inderfilet uden skind er ekstremt magert og indeholder kun omkring 110 kalorier pr. 100 gram. Til gengæld kan den halve fra grillbaren eller frituregryden derhjemme snildt komme op og indeholde dobbelt så mange kalorier i samme mængde. Den helstegte søndagskylling med sprødt skind ligger sig et sted derimellem.

Kalorier i kylling (pr. 100 gram):

  • Bryst u. skind .......................... 113
  • Hel kylling u. skind ............... 128
  • Bryst m. skind ......................... 149
  • Kyllingelår m. skind .............. 155
  • Hel kylling m. skind .............. 174
  • Kyllingepølse ........................... 184
  • Kyllingevinge m. skind ......... 187
  • Kylling, friturestegt ................ 212
  • Kyllingenuggets....................... 280

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Hvordan laver jeg en marinade til kylling?

Det er en rigtig god idé at marinere kyllingekød, da smagen i sig selv er lidt neutral. Marinade vil desuden, ud over at løfte smagen, gøre det lettere at få et mørt slutresultat.

Du kan pensle kyllingen med din favoritsmørelse lige inden tilberedning – og evt. igen undervejs. Men du kan også hælde marinade i en frostpose, putte kyllingen i og lade kødet marinere i køleskabet i timevis.

Kyllingens egen milde, neutrale smag gør, at du kan variere smagen på din marinade i det uendelige. Det er altid en god idé med en lille smule sødt i marinaden, fx honning, for det er med til at give en knasende sprød overflade. Her kommer seks af vores yndlingsmarinader, der alle klæder kylling kanongodt.

  1. Pesto
  2. Soja, hvidløg og citron
  3. Sød chilisauce og lime
  4. Honning, hvidløg, sennep og olie
  5. Barbecuesauce, chiliflager og sambal oelek
  6. Ketchup, sojasauce, eddike, honning og stødt ingefær

Hvis du griller kyllingekødet, så pas på, at marinaden ikke drypper og udvikler flammer