Disse sygdomme kan bekæmpes med motion

Lægen er naturligvis den første, vi går til, når vi bliver syge. Men et af de stærkeste lægemidler på markedet får du faktisk, når du trækker i træningstøjet. Motion har nemlig vist sig at være den rene medicin mod en række alvorlige sygdomme.

Kvinde, der træner.

BEHANDLING Motion er en effektiv pille, som tilmed har positive bivirkninger i form af forbedret humør og livskvalitet.

© Jacob Helbig

Det kommer nok bag på de færreste, at motion er et smart sted at sætte ind, hvis man vil forebygge diverse sygdomme og skavanker. Men vidste du, at motion også kan gøre en forskel, når først du er blevet ramt af en sygdom?

Der findes en række lidelser, hvor træning kan være med til at gøre os hurtigere raske eller holde de værste symptomer på afstand. Faktisk på lige fod med medicinsk behandling.

Motion er dog ikke nogen universel mirakelpille, der virker ens på alle sygdomme. Hvor stor en effekt du kan opnå ved at motionere, og hvordan du præcis skal træne, afhænger af, hvilken sygdom du lider af.

Her går vi tæt på 5 af de sygdomme, som ifølge forskning kan bekæmpes i træningstøj.

5 sygdomme, som kan behandles med træning

1 Hjerte-kar-sygdomme


Evidens: Høj

Hvad er det?
Hjerte-kar-sygdomme dækker over en bred vifte af sygdomme, der typisk udspringer i forhøjet blodtryk og kolesteroltal, og som eksempelvis kan udvikle sig til åreforkalkning, hjertekrampe og hjertesvigt.

Hvor godt virker motion?
Der er god evidens for, at alle former for træning kan sænke blodtrykket med mindst 2 mm Hg, og effekten er størst for patienter med det højeste blodtryk.

Træningseffekten på kolesteroltallet er noget mindre og kræver under alle omstændigheder et højt træningsniveau, svarende til et øget kalorieforbrug på mindst 900 kcal/uge eller mindst 60 min. daglig moderat fysisk aktivitet de fleste af ugens dage.

Læs også: Kalorieberegner – Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Hvorfor virker det?
Træning øger fedtforbrændingen og omsætningen af glukose og påvirker i det hele taget stofskiftet på en gavnlig måde.

2 Type 2- diabetes


Evidens: Høj

Hvad er det?
Type 2-diabetes er en stofskiftesygdom, der er karakteriseret ved højt blodsukkerniveau som følge af, at kroppens celler ikke reagerer på insulin, der normalt får blodsukkeret til at falde.

Hvor godt virker motion?
En lang række undersøgelser har vist, at der sker et fald i blodsukkerniveauet, når du træner. Og det er, uanset om du dyrker konditionstræning, styrketræning eller en kombination af de to. Jo længere og jo mere intenst du træner, jo større er effekten. De fleste studier tyder også på, at du får optimal effekt, når du træner i selskab med fx en fysioterapeut.

Et dansk studie offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift JAMA viste, at omkring halvdelen af patienterne ikke længere havde brug for diabetesmedicin efter et års intensiv og regelmæssig træning. Som diabetiker skal man være opmærksom på sit blodsukker før, under og efter træning og tilpasse træningen, medicineringen og kosten derefter.

Hvorfor virker det?
Træning påvirker en lang række biokemiske processer, som allesammen er med til at øge cellernes følsomhed over for insulin og derved bidrager til at sænke blodsukkerniveauet.

3 Slidgigt


Evidens: Høj

Hvad er det?
Slidgigt er en kronisk sygdom, hvor leddenes brusk er slidt væk, så man oplever stivhed og smerter ved bevægelse af leddene i hænder, fødder, nakke, ryg, hofte eller knæ.

Hvor godt virker motion?
Motion anbefales som smertelindring til nærmest alle former for slidgigt. Især ved slidgigt i knæet findes der høj evidens for, at motion virker smertelindrende og øger funktionsevnen. Det gælder både styrke-, konditions- og koordinationstræning.

Træningen bør foregå mindst tre gange om ugen og helst under supervision af fx en fysioterapeut. Effekten optræder først efter flere uger, men varer til gengæld i månedsvis bagefter. Man bør være forsigtig, da træning også kan belaste leddet og risikere at forværre sygdommen. For personer med slidgigt i knæet kan løb fx være for hårdt, så det gælder om at finde en motionsform, der tager hensyn til – men stadig styrker – de dårlige led.

Læs også: 5 ting, der holder slidgigt i skak

Hvorfor virker det?
Træning styrker bl.a. musklerne omkring det angrebne led, så det stabiliseres, hvilket sikrer, at smerterne mindskes, og sygdomsudviklingen begrænses.

4 Kræft


Evidens: Moderat

Hvad er det?
Kræft er en samlet betegnelse for mange sygdomme, der involverer ukontrolleret celledeling og ofte fører til dannelse af tumorer.

Kender du de 7 mest almindelige tegn på kræft?

Hvor godt virker motion?
Kvinder med en aktiv livsstil før eller efter en diagnose på brystkræft har 20-50 pct. mindre risiko for at dø af sygdommen i forhold til kvinder med en inaktiv livsstil. For bryst- og tarmkræft lader det til, at de officielle anbefalinger om minimum 30 minutters moderat aktivitet om dagen og 2 x 20 minutters højintensitetsmotion om ugen har en positiv effekt på overlevelsen.

Hvorfor virker det?
Noget tyder på, at motion stimulerer immunforsvarets kamp mod kræftcellerne og desuden forebygger kræft ved at påvirke udskillelsen af gunstige hormoner og signalstoffer.

5 Parkinsons sygdom


Evidens: Moderat

Hvad er det?
Parkinsons sygdom er en uhelbredelig og gradvis nedbrydning af de nerveceller, der producerer signalstoffet dopamin i hjernen. Sygdommen viser sig ofte ved rysten og derefter ved stive og langsomme bevægelser samt problemer med finmotorikken og balancen.

Hvor godt virker motion?
Parkinsons sygdom svækker vores evne til at bevæge os på flere fronter, som kan modvirkes med hver sin træningsform. Der er god dokumentation for, at målrettet balancetræning kan styrke balanceevnen, hvorimod andre mere generelle træningsformer ingen effekt har på balancen.

Forskning: Étbens-test kan afsløre, hvor længe du lever

I nogle forsøg har parkinsonpatienter opnået en markant øget muskelstyrke på 15-83 pct. ved at styrketræne og en noget hurtigere ganghastighed ved at træne gang på løbebånd. Lider du af Parkinsons sygdom, anbefales det, at du rådfører dig med din læge om, hvilken motionsform du bør kaste dig over.

Hvorfor virker det?
Motion får hjernen til at producere mere dopamin, som der er mangel på hos parkinsonpatienter. Motion stimulerer sandsynligvis også hjernens evne til at tilpasse sig de forandringer, som sygdommen skaber i hjernens nervebaner.