Peanuts – sundere, end du tror
Mange af os elsker de salte nødder – navnlig peanutversionen. Indrømmet – de koster lidt på kalorie- og saltkontoen, men til gengæld vinder du så meget andet.
Mange af os elsker de salte nødder – navnlig peanutversionen. Indrømmet – de koster lidt på kalorie- og saltkontoen, men til gengæld vinder du så meget andet.
Til en kold øl eller et godt glas vin er det lækkert med noget salt. Og vælger du her en lille skål peanuts i stedet for chips, kan du godt pudse glorien lidt. Jordnødder er nemlig så proppet med sunde kvaliteter, at den smule olie og salt, der gemmer sig på overfladen af færdige peanuts, er til at leve med.
Sundheden finder du først og fremmest i fedtet, som i stort omfang består af samme supersunde type, som du finder i den lovpriste olivenolie.
Samtidig er der masser af proteiner og kostfibre i nødderne hvilket gør, at de mætter langt bedre end fx chips og saltstænger. Og så får du tilmed antioxidanter, der styrker dit immunforsvar.
Eneste malurt i bægeret er kalorieindholdet, som er tårnhøjt. Dit taljemål vil derfor uden tvivl have gavn af, at du nøjes med at anrette en portion på 50-75 g, når der skal hygges, i stedet for at smække den store pose på bordet.
Både og. Peanuts har et højt indhold af kalium, kalk, jern og en hel række andre vitaminer og mineraler, og så er de tilmed protein- og fiberrige og giver dermed en god mæthedsfornemmelse.
At peanuts alligevel ikke får sundhedseksperterne helt op at ringe, skyldes deres høje saltindhold, ligesom indholdet af skadeligt akrylamid fra ristningsprocessen trækker ned.
PEANUTS er saltede, afskallede og ristede jordnødder.
JORDNØDDER er derimod nødderne i deres rene uforarbejdede form. De anvendes typisk til at udvinde fx olie.
Selvom jordnødder og peanuts faktisk ikke er nødder, har de samme sundhedsmæssige egenskaber som andre nødder. Derfor grupperes de ofte sammen med disse.
Jordnødder og peanuts indeholder lige mange vitaminer og mineraler, men ud fra et kræftrisikoperspektiv er det sundest at spise jordnødder, der ikke er blevet til peanuts.
Peanuts, der er den saltede, ristede version af jordnødder, indeholder nemlig akrylamid. Akrylamid er et giftstof, som dannes i en række fødevarer under stegning, bagning eller ristning. Stoffet har i dyreforsøg en kræftfremkaldende effekt. Om det samme gælder for mennesker, er endnu uafklaret, men man har en mistanke herom.
Endelig er peanuts ofte ristet i olier, der er knap så sunde for hjerte og kredsløb.
Ja! Samlet set i hvert fald. For godt nok indeholder 100 g chips mindre fedt og færre kalorier end 100 g peanuts, men peanuts har langt flere vitaminer og mineraler, dobbelt så mange kostfibre og mere end fire gange så mange proteiner som kartoffelchipsene.
Læs også: Fuldkorn er guldkorn
Måske. Forskerne bag en videnskabelig undersøgelse med mere end 15.000 deltagere fandt i hvert fald højere niveauer af A-vitamin, E-vitamin, magnesium, zink, jern, kalk, folinsyre og kostfibre hos dem, der ofte spiser peanuts og peanutprodukter, i forhold til gruppen, der aldrig spiste peanuts.
Peanuts slår det meste, når det gælder proteinindholdet per gram!
Med næsten 26 g protein pr. 100 g kan ellers meget proteinrige fødevarer som oksemørbrad, æggeblomme, skyr, kyllingebryst og ost godt glemme drømmen om at komme øverst på proteinsejrsskamlen. Du får dog en del fedt og kalorier med i købet!
Hvorfor dog have besværet med at lave sine egne peanuts, tænker du måske? Faktisk giver det god mening at tilberede dem selv. Mange af de færdigkøbte peanuts er nemlig stegt i usund palmeolie og dextrose (sukker). Det går ikke kun ud over sundheden, men også smagen.
Heldigvis kan du på ingen tid lave dine egne lækre peanuts – tilmed i sundere udgave udgave uden olie. Nyd dem selv – eller servér dem for dine gæster.
Køber du jordnødder i skal, skal den selvfølgelig fjernes først. Men du kan godt lade den lille brune hinde blive siddede på nødderne, inden du rister dem.