Peanuts – sundere, end du tror

Mange af os elsker de salte nødder – navnlig peanutversionen. Indrømmet – de koster lidt på kalorie- og saltkontoen, men til gengæld vinder du så meget andet.

Peanuts i massevis

BLIV KLOG PÅ PEANUTS – Kalk, magnesium, jern, zink og B-vitamin er bare nogle af de gode ting i peanuts.

© iStock

Til en kold øl eller et godt glas vin er det lækkert med noget salt. Og vælger du her en lille skål peanuts i stedet for chips, kan du godt pudse glorien lidt. Jordnødder er nemlig så proppet med sunde kvaliteter, at den smule olie og salt, der gemmer sig på overfladen af færdige peanuts, er til at leve med.

Sundheden finder du først og fremmest i fedtet, som i stort omfang består af samme supersunde type, som du finder i den lovpriste olivenolie.

Samtidig er der masser af proteiner og kostfibre i nødderne hvilket gør, at de mætter langt bedre end fx chips og saltstænger. Og så får du tilmed antioxidanter, der styrker dit immunforsvar.

Eneste malurt i bægeret er kalorieindholdet, som er tårnhøjt. Dit taljemål vil derfor uden tvivl have gavn af, at du nøjes med at anrette en portion på 50-75 g, når der skal hygges, i stedet for at smække den store pose på bordet.

Læs mere om peanuts her:

1 Er det sundt at spise peanuts?


Både og. Peanuts har et højt indhold af kalium, kalk, jern og en hel række andre vitaminer og mineraler, og så er de tilmed protein- og fiberrige og giver dermed en god mæthedsfornemmelse.
At peanuts alligevel ikke får sundhedseksperterne helt op at ringe, skyldes deres høje saltindhold, ligesom indholdet af skadeligt akrylamid fra ristningsprocessen trækker ned.

Saltet trækker ned

Fødevarestyrelsen anbefaler et maksimumindtag på 5-6 g salt dagligt, da et for højt saltforbrug er koblet til en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Der er desuden mistanke om, at et højt saltforbrug kan medvirke til mave-tarm-kræft.

Nøjes du med en håndfuld peanuts om dagen, og skærer du samtidig lidt ned på saltet generelt, burde du være home safe.

2 Hvad indeholder peanuts – og jordnødder?


3 Hvad er forskellen på jordnødder og peanuts?


PEANUTS er saltede, afskallede og ristede jordnødder.

JORDNØDDER er derimod nødderne i deres rene uforarbejdede form. De anvendes typisk til at udvinde fx olie.

Selvom jordnødder og peanuts faktisk ikke er nødder, har de samme sundhedsmæssige egenskaber som andre nødder. Derfor grupperes de ofte sammen med disse.

4 Er jordnødder og peanuts lige sunde?


Jordnødder og peanuts indeholder lige mange vitaminer og mineraler, men ud fra et kræftrisikoperspektiv er det sundest at spise jordnødder, der ikke er blevet til peanuts.

Peanuts, der er den saltede, ristede version af jordnødder, indeholder nemlig akrylamid. Akrylamid er et giftstof, som dannes i en række fødevarer under stegning, bagning eller ristning. Stoffet har i dyreforsøg en kræftfremkaldende effekt. Om det samme gælder for mennesker, er endnu uafklaret, men man har en mistanke herom.

Endelig er peanuts ofte ristet i olier, der er knap så sunde for hjerte og kredsløb.

Grafisk tegning af peanutplanten

Vidste du, at ...

... ... peanuts/jordnødder botanisk set ikke er at betragte som nødder, men derimod er bælgfrugter, og at de dermed er i familie med ærter, soja, linser og bønner?

5 Er peanuts sundere end chips?


Ja! Samlet set i hvert fald. For godt nok indeholder 100 g chips mindre fedt og færre kalorier end 100 g peanuts, men peanuts har langt flere vitaminer og mineraler, dobbelt så mange kostfibre og mere end fire gange så mange proteiner som kartoffelchipsene.

Læs også: Fuldkorn er guldkorn

6 Er peanutspisere sundere end andre?


Måske. Forskerne bag en videnskabelig undersøgelse med mere end 15.000 deltagere fandt i hvert fald højere niveauer af A-vitamin, E-vitamin, magnesium, zink, jern, kalk, folinsyre og kostfibre hos dem, der ofte spiser peanuts og peanutprodukter, i forhold til gruppen, der aldrig spiste peanuts.

7 Er peanuts en god kilde til proteiner?


Peanuts slår det meste, når det gælder proteinindholdet per gram!

Med næsten 26 g protein pr. 100 g kan ellers meget proteinrige fødevarer som oksemørbrad, æggeblomme, skyr, kyllingebryst og ost godt glemme drømmen om at komme øverst på proteinsejrsskamlen. Du får dog en del fedt og kalorier med i købet!

6 fremragende proteinkilder:

Grafisk liste over proteinbomber , bl.a. peanuts

8 Hvad er peanutallergi?


Kvinde afviser en skål med peanuts

PEANUTALLERGI – Peanutallergi er en af de alvorligste allergiformer overhovedet.

© iStock

Hvad er peanutallergi?

Kommer peanutallergikere til at spise peanuts eller for nogles vedkommende blot indtage spor af peanuts, er den første reaktion oftest kløe i mund og svælg. Senere kan der opstå høfeber, nældefeber, eksem og en lang række symptomer fra fordøjelsessystemet, fx kvalme, opkastninger, diarré og mavesmerter.

Nogle peanutallergikere skal indtage en hel håndfuld peanuts eller jordnødder, før de får symptomer – andre reagerer på mængder ned til 0,1 mg!

Heldigvis har blot 0,6 pct. peanutallergi, som er den mest dødelige af alle allergiformer. I gennemsnit mister peanutallergikere 3,4 leveår – til sammenligning mister astmatikere blot 0,5 leveår, så der er tale om en ganske alvorlig allergiform.

9 Sådan hakker du nemt peanuts


Sådan hakker du nemt peanuts

De hopper og springer rundt i hele køkkenet. Synes du også, det er lidt besværligt at få findelt dine peanuts? Hjælpen er nær.

Finthakkede peanuts er gode i frikadellefars, småkager, salater og wokretter. Husk blot at holde igen med saltningen af din ret, da de små banditter bidrager med en hel del.

Kom den mængde peanuts, du skal bruge, i en frysepose, og luk posen.

Grafisk tegning af en hånd, der holder en kagerulle - klar til at finmale peanuts i en pose.

Mas posen med en paletkniv eller et andet fladt køkkenredskab.

Grafik af kageruller, der finmaler peanuts i en pose.

Rul et par gange med en kagerulle hen over posen. Bliv ved, indtil du har det groft/fintmalede resultat, du ønsker.

10 OPSKRIFT: Hjemmelavede peanuts i ovn


Peanuts i lille skål

Hjemmelavede peanuts i ovn – uden olie

Hvorfor dog have besværet med at lave sine egne peanuts, tænker du måske? Faktisk giver det god mening at tilberede dem selv. Mange af de færdigkøbte peanuts er nemlig stegt i usund palmeolie og dextrose (sukker). Det går ikke kun ud over sundheden, men også smagen.

Heldigvis kan du på ingen tid lave dine egne lækre peanuts – tilmed i sundere udgave udgave uden olie. Nyd dem selv – eller servér dem for dine gæster.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 100 g rå, usaltede peanuts
  • 1 spsk. havsalt
  • 1¼ dl vand

Sådan laver du hjemmelavede peanuts

  • Kog vandet.
  • Tænd ovn på 175 gr.
  • Hæld det kogte vand i en skål, og tilsæt salt. Rør, indtil saltet er opløst.
  • Udblød jordnødderne i saltlagen i 20 min.
  • Afdryp jordnødderne, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  • Kom bagepladen med nødder i en 175 gr. varm ovn i 20 min. Voila!

Køber du jordnødder i skal, skal den selvfølgelig fjernes først. Men du kan godt lade den lille brune hinde blive siddede på nødderne, inden du rister dem.


11 Lækre opskrifter med peanuts


4 opskrifter på salater med peanuts

Asiatisk kålsalat med kylling, edamamebønner og peanuts
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsalat med kylling og peanutdressing

Drøm dig til Asien med denne lækre og fyldige kålsalat med kylling, der sagtens kan udgøre et helt måltid.

Se opskriften her

Sort quinoasalat med græskar, aubergine og peanutmarinerede tofusticks
© wichmann+bendtsen

Sort quinoasalat med peanutpanerede tofusticks

Quinoasalat med tofusticks, aubergine, feta og appelsin, fyldt med vitaminer og sunde mineraler.

Se opskriften her

Citrusssalat med kylling, grønkål og peanuts
© wichmann+bendtsen

Kål- og citrussalat med marineret kylling og peanuts

Prøv vores kål- og citrussalat, der fylder dig med solskin, velsmag og vitaminer!

Se opskriften her

Råkost med kaal, peanuts og ingefær
© wichmann+bendtsen

Råkost med peanuts og ingefær

45 minutter og kun få ingredienser skal der til for at lave denne anretning med sprød kål, saltede peanuts og sød forfriskende ingefærdressing.

Se opskriften her

4 søde opskrifter med peanuts

Barer med peanuts og chokolade
© wichmann+bendtsen

Peanut-choko-barer

Trænger du til den himmelske kombination af peanuts og chokolade? Så kast dig over denne sundere version af Snickers.

Se opskriften her

Brownie med cremet peanutbuttertopping
© wichmann+bendtsen

Vegansk brownie med cremet peanutbutter-topping

En brownie går du sjældent galt i byen med, og hvis du står og savner en opskrift på en vegansk version, så får du den lige her.

Se opskriften her

Hjemmelavede, bløde fudge-karameller med peanuts
© wichmann+bendtsen

Peanutbutter-fudge-karameller

Skal julen byde på andet end nougat og marcipan, så er det heldigvis nemt at lave sine egne hjemmelavede karameller. Her får du opskriften på lækre, bløde karameller med smag af peanutbutter.

Se opskriften her

En skål med hjemmelavet peanutbutter
© wichmann+bendtsen

Peanutbutter

Hjemmelavet peanutbutter er perfekt til brød, som dip eller dressing, og som ingrediens i asiatiske retter.

Se opskriften her