4 geniale nødder

Forkæl din krop med disse 4 nødder, som er sprængfyldte med sundhed.

skål med nødder

4 sunde nødder

Du kan få masser af forskellige nødder, men ikke alle slags er lige sunde. Disse 4 er nogle af de sundeste, du kan spise.

Mandel

Den lille, ovale godte giver dig flere kostfibre og proteiner end de fleste andre nødder – ret genialt! Du får desuden både E-vitamin, jern, magnesium, kalium og ikke mindst store mængder knoglestyrkende kalcium.

Bonus: Mandlen er rent botanisk en stenfrugt og ikke en nød. Mandler vokser på små træer, der bl.a. dyrkes i Iran, Japan og USA. Spis mandlerne, som de er, uden at riste dem – så er de sundest.

Næringsindhold pr. 100 g Energi: 606 kcal - Protein: 21,2g - Fedt: 52,1g - Kostfibre: 10,6g

Pekannød

Pekannødder er ikke så udbredte i Skandinavien, men giv dem en chance, for de indeholder masser af enkeltumættet fedt og forsyner dig desuden med blodtrykssænkende kalium samt zink og selen.

Bonus: Nødderne, der godt kan minde lidt om små, flade og mørke valnødder, dyrkes især i USA. De vokser på kæmpetræer, der kan blive helt op til 44 meter høje.

Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 721 kcal - Protein: 9,2g - Fedt: 72g - Kostfibre: 9,6g

Jordnød

Jordnødden har det højeste proteinindhold og giver dig også både E-vitamin, B-vitamin, niacin og resveratrol. Samtidig er nødderne ganske kaloriefattige sammenlignet med andre nødder.

Bonus: Jordnødden vokser under jorden – deraf navnet – og er rent botanisk en bælgfrugt og ikke en nød. Jordnødder dyrkes især i Kina, Indien og USA. Vælg jordnødder med skal frem for peanuts, der er olieristede og saltede.

Næringsindhold pr. 100 g Energi: 538 kcal - Protein: 25,8g - Fedt: 37,8g - Kostfibre: 7,7g

Macadamianød

De små, runde, lyse nødder er med et fedtindhold på hele 76 pct. de fedeste og også de dyreste nødder. Ud over masser af det sunde fedt er macadamianødderne også rige på B-vitaminet thiamin og på jern.

Bonus: Nødden vokser på træer i Australien, og skallen er ekstremt hård og meget svær at knække.

Næringsindhold pr. 100 g Energi: 723 kcal - Protein: 8,1g - Fedt: 75,9g - Kostfibre: 8,6g

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 2/2020