4 geniale nødder
Forkæl din krop med disse 4 nødder, som er sprængfyldte med sundhed.
Du kan få masser af forskellige nødder, men ikke alle slags er lige sunde. Disse 4 er nogle af de sundeste, du kan spise.
Den lille, ovale godte giver dig flere kostfibre og proteiner end de fleste andre nødder – ret genialt! Du får desuden både E-vitamin, jern, magnesium, kalium og ikke mindst store mængder knoglestyrkende kalcium.
Bonus: Mandlen er rent botanisk en stenfrugt og ikke en nød. Mandler vokser på små træer, der bl.a. dyrkes i Iran, Japan og USA. Spis mandlerne, som de er, uden at riste dem – så er de sundest.
Næringsindhold pr. 100 g Energi: 606 kcal - Protein: 21,2g - Fedt: 52,1g - Kostfibre: 10,6g
Pekannødder er ikke så udbredte i Skandinavien, men giv dem en chance, for de indeholder masser af enkeltumættet fedt og forsyner dig desuden med blodtrykssænkende kalium samt zink og selen.
Bonus: Nødderne, der godt kan minde lidt om små, flade og mørke valnødder, dyrkes især i USA. De vokser på kæmpetræer, der kan blive helt op til 44 meter høje.
Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 721 kcal - Protein: 9,2g - Fedt: 72g - Kostfibre: 9,6g
Jordnødden har det højeste proteinindhold og giver dig også både E-vitamin, B-vitamin, niacin og resveratrol. Samtidig er nødderne ganske kaloriefattige sammenlignet med andre nødder.
Bonus: Jordnødden vokser under jorden – deraf navnet – og er rent botanisk en bælgfrugt og ikke en nød. Jordnødder dyrkes især i Kina, Indien og USA. Vælg jordnødder med skal frem for peanuts, der er olieristede og saltede.
Næringsindhold pr. 100 g Energi: 538 kcal - Protein: 25,8g - Fedt: 37,8g - Kostfibre: 7,7g
De små, runde, lyse nødder er med et fedtindhold på hele 76 pct. de fedeste og også de dyreste nødder. Ud over masser af det sunde fedt er macadamianødderne også rige på B-vitaminet thiamin og på jern.
Bonus: Nødden vokser på træer i Australien, og skallen er ekstremt hård og meget svær at knække.
Næringsindhold pr. 100 g Energi: 723 kcal - Protein: 8,1g - Fedt: 75,9g - Kostfibre: 8,6g
Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 2/2020