Derfor lugter prutter

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor dine prutter lugter? Og hvorfor du generelt synes, at dine egne prutter lugter mindre slemt end alle andres? Bliv her klogere på pruttens lugt.

Kvinde peger og smiler

Hvor stammer prutters lugt fra?

Synes du, at dine prutter af og til stinker ekstra meget, så kan det skyldes den mad, du spiser. Forskere fra Monash University i Melbourne har nemlig ifølge Newscientist.com fundet ud af, at dine prutter er mindre ildelugtende, hvis du skærer ned på de proteinholdige fødevarer.

Det betyder altså, at når dine prutter f.eks. lugter af rådne æg, kommer det fra svovlbrinte, der opstår, når tarmbakterierne får protein fra bl.a. kød, æg og mælkeprodukter.

Heldigvis er det ifølge forskerne rimelig enkelt at reducere stanken fra dine prutter - og du behøver ikke engang at undvære proteinerne. I stedet skal du supplere dit proteinindtag med de langsomme kulhydrater, der indeholder resistent stivelse. Det finder du bl.a. i fødevarer som kartofler, pasta, bananer, bælgfrugter, fuldkorn, artiskokker og asparges.

Læs også: Vil du have tarme i topform? Find I FORMs tarmvenlige kostplan her.

Disse fødevarer er nemme at fordøje, hvilket betyder, at de bliver nedbrudt før protein. På den måde afledes opmærksomheden fra proteinerne, og der bliver i mindre grad produceret svovlbrinte og prutter, der stinker.

Kilde: Videnskab.dk

Hvorfor lugter mine egne prutter mindre slemt?

Hvis du ikke rynker på næsen af dine egne gasudslip, er det ikke nødvendigvis, fordi dine prutter lugter bedre end andres. Men det kan skyldes, at du i højere grad kan genkende din egen (prut-)lugt. Og netop fordi dunsten er velkendt for dig, reagerer du måske ikke lige så voldsomt på den.

En anden forklaring er, at din hjerne instinktivt tror, der er fare på færde, når andre slipper en vind. Refleksen menes at stamme fra den tid, hvor vi mennesker levede uden tøj på, og prutter derfor udgjorde en reel smitterisiko.

Derfor foretrækker du din egen prutlugt

  • Du er forberedt på lugten.
  • Din hjerne genkender lugten.
  • Du ved, hvor lugten kommer fra.