Drop træningen, meld dig syg, og læg dig hen på sofaen. Vi står gerne i kø med tips, råd og øser ud af egne erfaringer, når en veninde eller kollega rammes af ondt i ryggen. Men det er ikke altid, du bør følge rådene, som utvivlsomt ellers er givet i den bedste mening. For der florerer desværre en hel del misforståelser om den store folkelidelse, der rammer op mod fire ud af fem af os mindst en gang i livet.
Diskusprolaps. Lændesmerter. Muskelspændinger. Hold i ryggen. Skoliose. Slidgigt. Heldigvis går langt de fleste rygproblemer over af sig selv, men især når det gælder de langvarige kroniske smerter, kan det være svært at forstå og acceptere, at det bliver ved med at gøre så ondt. Og så kan det være fristende at lytte til de mange råd fra internettet, familie og venner. Det kan dog virke fuldstændig uoverskueligt at navigere i junglen af information og misinformation, og derfor har vi med en ekspert i ryggen taget livtag med nogle af de mest sejlivede myter.
Motion kan nogle gange være bedre smertelindring end medicin, og så er der ovenikøbet ingen bivirkninger.
GÅ EN TUR
Du har gået hele livet, og det kan du sikkert blive ved med, selvom ryggen gør ondt. Måske ikke så langt eller længe, som du plejer, men at gå er en god og naturlig måde for kroppen at bevæge sig på, og der er dokumentation for, at det hjælper på langvarige rygsmerter.
TRÆN I VAND
Svømning og træning i vand er en god og skånsom træningsform. Du får trænet hele kroppen og de fleste muskelgrupper uden at belaste ryggen.
CYKLING
Cykling giver en jævn belastning, der ikke overbelaster leddene, og du får brugt de fleste af dine muskelgrupper.
Rygproblemer er en folkesygdom på verdensplan. Ifølge store undersøgelser bragt i det videnskabelige tidsskrift The Lancet er ondt i ryggen den tilstand, som betyder flest tabte leveår med livskvalitet – flere end depression eller knæproblemer. Det skyldes formentlig især, at vi ikke er gode nok til at forstå, hvad rygsmerter er, og hvordan vi bedst håndterer dem.
I stedet for scanninger, medicin og operationer skal fokus rettes mod ikke at sygeliggøre rygsmerter, men derimod fokusere på motion, øvelser og træning samt at støtte og opmuntre til at opretholde normale aktiviteter og håndtere smerter, lyder konklusionen i en rapporterne. Nogle ryg- og smertespecialister mener i tråd med dette, at vi bør begynde at se på rygsmerter, lidt ligesom vi ser på hovedpine. At vi accepterer ikke at finde en årsag til ondt i ryggen, ligesom mange af os allerede gør, når vi har ondt i hovedet.