Hvad er kræft?
Kræft opstår, hvis der sker ændringer (mutationer) i generne i celler et eller andet sted i kroppen. Ændringerne gør, at cellerne begynder at vokse ukontrolleret, og at de ofte ikke kan udføre de opgaver, som de raske celler ville have gjort. Kræftcellerne kan vokse ind i det omgivende væv og sprede sig til andre organer.
Kræft er ikke én sygdom, men en samlet betegnelse for mange forskellige kræftsygdomme, som ikke opfører sig ens. Kræftsygdommen navngives efter det sted i kroppen, den er opstået.
De forskellige former for kræft har hver sine symptomer. Der er også forskel på, hvordan de forskellige sygdomme behandles, hvor gode chancerne er for at overleve, samt hvem der typisk bliver ramt.
Her på siden kan du blive klogere på kræft. Vi dykker bl.a. ned i de forskelle, der er mellem mænd og kvinder, når det kommer til risikoen for at udvikle kræft. Nederst på siden kan du klikke dig videre og læse om symptomer, behandlingsformer, fremtidsudsigter osv. for de seks kræftformer, der hyppigst opstår hos os kvinder.
Hvilke former for kræft rammer kvinder frem for mænd?
Kvinder og mænd er efterhånden ligestillet på mange områder. Men kræft kender ikke til ligeberettigelse, og vi rammes meget forskelligt, alt efter om vi er født med to X-kromosomer eller et X-kromosom og et Y-kromosom.
Hvis diagnosen fx lyder på blærekræft eller kræft i skjoldbruskkirtlen, er vores køn afgørende for vores overlevelseschancer. Blærekræft skåner nemlig os kvinder og dræber dobbelt så mange mænd, mens det forholder sig modsat, hvis svulsten sidder i skjoldbruskkirtlen. Så må to kvinder lade livet for hver mand.
Kvinder er mindre sårbare overfor kræft
Helt generelt er vi kvinder mindre sårbare end mænd, når det kommer til kræft.
En stor amerikansk undersøgelse fra 2012 viste, at mænd har en risiko på 45 procent for at udvikle kræft på et tidspunkt i løbet af livet, mens tallet for kvinder “kun” er 38 procent. Og det på trods af, at kvinder lever længere, og at kræftcellerne derfor har mere tid til at udvikle sig og vokse.
Umiddelbart kan det lyde underligt, at der er så store kønsforskelle, men biologisk set er kvinder og mænd meget forskellige.
Prostata er fx ikke blot et organ, der er forbeholdt mænd – det er også kræftens yndlingsoffer. Prostatakræft er således den hyppigste kræftform blandt mænd, mens den af helt indlysende årsager ikke angriber en eneste kvinde.
Omvendt er livmoderkræft udbredt blandt os kvinder, mens mændene går helt fri, fordi de slet ikke har en livmoder.
Helt anderledes forholder det sig med brystkræft, som er den mest almindelige form for kræft hos os kvinder, mens den er en af de mest sjældne hos mænd overhovedet. Trods det, at mænd også har bryster, går kræften som regel uden om dem og vil 100 gange hellere gå i lag med et kvindebryst.
En af forklaringerne på den store forskel er de kvindelige kønshormoner.