Gravid med halsbrand og sure opstød? Sådan tackler du det
Halsbrand og sure opstød er to ubudne gæster, der ofte kigger forbi, når du er gravid. Bliv klogere på hvorfor, og få gode råd til, hvad du gør ved det.
Halsbrand og sure opstød er to ubudne gæster, der ofte kigger forbi, når du er gravid. Bliv klogere på hvorfor, og få gode råd til, hvad du gør ved det.
Åh nej, ikke nu igen! Knap nok har du og din fine, store mave rejst jer fra bordet efter et dejligt måltid mad, før det begynder at brænde og svie i halsen. Den gode nyhed er, at halsbrand og sure opstød er ufarligt – den dårlige er, at det rammer langt de fleste gravide – især i den sidste del af graviditeten.
Rigtigt mange gravide får halsbrand og sure opstød. Tilstanden kan optræde alle ni måneder, men dukker hyppigst op i den sidste del af graviditeten.
Et studie har vist, at 22% oplever halsbrand i første trimester, 39% i andet trimester, og at hele 72% har halsbrand i sidste trimester.
Du ved, at du har fået halsbrand, når du oplever en brændende og sviende fornemmelse i halsen og måske i den øvre del af maven. For enkelte er der tale om en decideret smerte. Halsbrand og sure opstød er ubehagelige, men oftest ganske ufarlige. De opstår, når syre fra mavesækken løber den forkerte vej og forvilder sig helt op i spiserøret (også kaldet "refluks").
Er det sidst i graviditeten, at mavesyren kommer på afveje, så skyldes det, at livmoderen på det tidspunkt når helt op til brystbenet og dermed efterlader mindre plads til dine lunger og mavesæk.
Oplever du, at halsen brænder på andre tidspunkter af graviditeten, skyldes det højst sandsynligt hormonerne relaxin og progesteron. Produktionen af disse hormoner stiger gradvist lige fra starten af graviditeten. Hormonerne sørger for at blødgøre dine led og muskler, så der kan gøres plads til det lille, nye liv. Desværre får de også lukkemekanismen mellem mavesæk og spiserør til at slappe af. Derfor kan du opleve halsbrand og sure opstød på alle tidspunkter af graviditeten.
22% gravide oplever halsbrand i første trimester, 39% i andet trimester, og at hele 72% har halsbrand i sidste trimester.
Der er ingen vidundermidler, som kan garantere, at du ikke får brand i halsen under graviditeten. Men der er en række ting, som vil mindske sandsynligheden for, at mavesyren løber op mod spiserøret. Her er, hvad du kan gøre for at forebygge halsbrand og sure opstød.
En mindre grad af halsbrand er en af de – heldigvis midlertidige – tildragelser, mange kommer til at stifte bekendtskab med under graviditeten. Men der er heldigvis noget, du kan gribe til for at mindske generne.
Ja, der findes flere håndkøbs-præparater mod refluks af mavesyre, som giver både halsbrand og sure opstød – og som gravide gerne må tage. Men der er også medicin, som kan forværre halsbrand. Tjek her.
Kilde: Mette Holm, jordemoder