Gravid med halsbrand og sure opstød? Sådan tackler du det

Halsbrand og sure opstød er to ubudne gæster, der ofte kigger forbi, når du er gravid. Bliv klogere på hvorfor, og få gode råd til, hvad du gør ved det.

Gravid kvinde har halsbrand

GRAVID MED HALSBRAND – Det er især i den sidste del af graviditeten, at du risikerer halsbrand. Ubehageligt, ja – men heldigvis ufarligt.

© gettyimages

Åh nej, ikke nu igen! Knap nok har du og din fine, store mave rejst jer fra bordet efter et dejligt måltid mad, før det begynder at brænde og svie i halsen. Den gode nyhed er, at halsbrand og sure opstød er ufarligt – den dårlige er, at det rammer langt de fleste gravide – især i den sidste del af graviditeten.

Læs mere om at have halsbrand som gravid her

1 Hvorfor får man halsbrand og sure opstød som gravid?


Rigtigt mange gravide får halsbrand og sure opstød. Tilstanden kan optræde alle ni måneder, men dukker hyppigst op i den sidste del af graviditeten.

Et studie har vist, at 22% oplever halsbrand i første trimester, 39% i andet trimester, og at hele 72% har halsbrand i sidste trimester.

Du ved, at du har fået halsbrand, når du oplever en brændende og sviende fornemmelse i halsen og måske i den øvre del af maven. For enkelte er der tale om en decideret smerte. Halsbrand og sure opstød er ubehagelige, men oftest ganske ufarlige. De opstår, når syre fra mavesækken løber den forkerte vej og forvilder sig helt op i spiserøret (også kaldet "refluks").

Er det sidst i graviditeten, at mavesyren kommer på afveje, så skyldes det, at livmoderen på det tidspunkt når helt op til brystbenet og dermed efterlader mindre plads til dine lunger og mavesæk.

Oplever du, at halsen brænder på andre tidspunkter af graviditeten, skyldes det højst sandsynligt hormonerne relaxin og progesteron. Produktionen af disse hormoner stiger gradvist lige fra starten af graviditeten. Hormonerne sørger for at blødgøre dine led og muskler, så der kan gøres plads til det lille, nye liv. Desværre får de også lukkemekanismen mellem mavesæk og spiserør til at slappe af. Derfor kan du opleve halsbrand og sure opstød på alle tidspunkter af graviditeten.

22% gravide oplever halsbrand i første trimester, 39% i andet trimester, og at hele 72% har halsbrand i sidste trimester.

2 Hvordan kan man forebygge halsbrand og sure opstød?


Der er ingen vidundermidler, som kan garantere, at du ikke får brand i halsen under graviditeten. Men der er en række ting, som vil mindske sandsynligheden for, at mavesyren løber op mod spiserøret. Her er, hvad du kan gøre for at forebygge halsbrand og sure opstød.

Sådan forebygger man halsbrand som gravid

  • Skær ned på fed, røget og stærkt krydret mad.
  • Undgå store måltider. Spis oftere, men mindre portioner.
  • Drop kaffen (og selvfølgelig også alkohol og tobak).
  • Lad være med at spise de sidste 3 timer inden sengetid.
  • Sov med hævet hovedgærde og en ekstra pude, så syren lettere holder sig nede i maven.

3 Hvad hjælper mod halsbrand, når man er gravid?


En mindre grad af halsbrand er en af de – heldigvis midlertidige – tildragelser, mange kommer til at stifte bekendtskab med under graviditeten. Men der er heldigvis noget, du kan gribe til for at mindske generne.

  • Indtag drikkevarer med kalcium, fx mælk og yoghurt. Det neutraliserer mavesyren og lægger sig som en hinde i spiserøret, så opstødene ikke svier.
  • Spis fødevarer, der er syreneutraliserende som fx bananer og mandler.
  • Mange har erfaringer med, at groft brød kan lindre halsbrand.
  • Medicin mod refluks kan også hjælpe gravide med halsbrand (se herunder).

4 Må gravide tage medicin mod halsbrand og sure opstød?


Ja, der findes flere håndkøbs-præparater mod refluks af mavesyre, som giver både halsbrand og sure opstød – og som gravide gerne må tage. Men der er også medicin, som kan forværre halsbrand. Tjek her.

MEDICIN MOD HALSBRAND OG SURE OPSTØD

Er du meget generet af sure opstød i hverdagen, og er der ingen af de gode husråd, som slukker ildebranden i din hals, så kan du i håndkøb på apoteket få præparater, som fx Nuvalucol eller Rennie, Gaviscon eller Galieve. De virker ved enten at neutralisere mavesyren eller lægge sig som et låg over maveindholdet og forhindre tilbageløb til spiserøret (også kaldet refluks). Og de er alle egnede til gravide.

Men fortæl altid, at du er gravid, så du får den rigtige medicin. Og tal også for en sikkerheds skyld med din læge, før du begynder på et nyt præparat.

MEDICIN DER FORVÆRRER HALSBRAND

Halsbrand kan forværres af smertestillende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre, ibuprofen og diklofenak. Det er i det hele taget lægemidler, som du bør undgå under graviditeten – også selvom du ikke har halsbrand. Har du voldsomt brug for smertestillende medicin, så vælg paracetamol.