10 ting, du skal vide om vægttabsmedicinen Wegovy
Et lille stik i maven, og din sult forsvinder. Den nye vægttabssprøjte fra Novo Nordisk lyder næsten som et mirakelmiddel. Men er den det? Vi har spurgt en fedmeforsker.
Et lille stik i maven, og din sult forsvinder. Den nye vægttabssprøjte fra Novo Nordisk lyder næsten som et mirakelmiddel. Men er den det? Vi har spurgt en fedmeforsker.
Den er på alles læber og bliver kaldt et gennembrud inden for behandling af overvægt. Novo Nordisks nye vægttabsmedicin Wegovy har på få måneder fået tusindvis af danskere til at stikke sig én gang om ugen i håbet om at smide nogle kilo.
Men hvor godt virker den? Og kan alle bare tage vægttabsmedicin uden forbehold? Vi har spurgt én af dem, der kan udskrive medicinen til patienter, Rasmus Køster-Rasmussen, der er praktiserende læge og adjunkt ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet.
“Det er din læge, der vurderer, om du er egnet. Men i princippet kan alle med et BMI på 30 eller derover få en recept. Du kan også få en recept, hvis du har et BMI på 27 plus en af følgende sygdomme eller risikofaktorer: type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdom. Men selvom du opfylder kriterierne, er det ikke sikkert, du skal have medicinen. I sidste ende er det din læge, som beslutter, om medicinen skal udskrives.”
BMI-beregner: Beregn og forstå dit BMI-tal her
“Kort fortalt så narrer du hjernen til at tro, at du er mæt, så du får mindre lyst til at spise. Wegovy hører til gruppen af vægttabsmedicin kaldet GLP-1 analoger, fordi man er lykkedes med at kopiere mæthedshormonet GLP-1. Et hormon, der sender signal til hjernen om, at der er noget i tarmen, og at du er mæt. Når du tager et skud Wegovy, så tror din hjerne, med andre ord, at din tarm er fyldt.”
“Studier har vist, at du kan tabe ca. 15 procent af din kropsvægt på lidt over et år. Men her taler vi altså om studier, hvor deltagerne har haft en træner og en diætist. De har motioneret 2,5 timer om ugen og spist ca. 20 procent mindre, end de plejer.
Du kan ikke forvente samme store effekt som i studierne, hvis du ikke får langvarig hjælp til slankekur og motion. Så du skal altså stadig regne med at gøre en betydelig indsats selv med kost og motion. Men du får lettere ved ikke at spise, fordi medicinen gør dig mere mæt.”
“Så stopper effekten, og appetitten vender tilbage. Studier har vist, at de fleste tager alle kiloene på igen, når de stopper på Wegovy. Behandlingen er altså livslang, hvis du vil bevare vægttabet.”
Når man fortæller patienter, at behandlingen med vægttabsmedicin er livslang, siger mange: ‘nej nej, ikke for mig, jeg skal bare lige ned i vægt, og så skal jeg nok selv vedligeholde det.’ Men det holder ikke. Fra studierne ved vi, at de fleste tager det hele på igen, selv om man fortsætter med slankekur og motion.”— Rasmus Køster-Rasmussen, praktiserende læge og Adjunkt ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet.
“Alt tyder på, at farlige bivirkninger ved medicinen er sjældne, men vi har også kun viden om bivirkninger efter to års behandling, når man tager den højeste dosis af medicinen. Der kan altså være bivirkninger, vi ikke kender til endnu. Af samme årsag er medicinen pt. også kun godkendt til to år ifølge internationale retningslinjer.
De kendte og almindelige bivirkninger er kvalme, mavesmerter, oppustethed, forstoppelse, diarré, bøvser og prutter. Nogle oplever også, at mad ikke smager så lige så godt, som det plejer – og så selvfølgelig at have mindre lyst til mad, som jo er mekaniskmen bag medicinen.”
Læs også: Se, hvilke fødevarer der gavner din tarm – og hvilke du helst skal begrænse
“Staten giver ikke tilskud til Wegovy, så der er 100 procents egenbetaling. Prisen for en fuld dosis på 2,4 mg ligger lige nu på 2.370 kr. for fire uger. Skal du have 1,7 mg, koster det 1.850 for fire uger. Så altså op til 30.000 kr. om året.”
“Det er ikke vist, at Wegovy kan gøre en forskel for folkesundheden som fx at nedsætte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Så Lægemiddelstyrelsen har vurderet, at medicinen bliver for dyr i forhold til, hvad vi ved, vi får ud af det.
Hvis alle danskere med et BMI på over 27 og en risikofaktor vil have Wegovy, taler vi jo om en fjerdedel af befolkningen.”
“En mere bæredygtig løsning ville nok være, hvis vi som samfund fokuserede mere på kropsaccept og på, at vi bliver tykkere. I stedet for at tage dyr medicin, burde vi se på, hvordan vi kan leve sundt og godt med den krop, vi har."— Rasmus Køster-Rasmussen, praktiserende læge og Adjunkt ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet.
“Hvis et vægttab kan hjælpe dig af med en sygdom eller voldsomme gener som følge af høj vægt, så kan medicinen give fin mening. Fx hvis du er plaget af slidgigt i knæet og kan blive smertefri ved at veje mindre.”
”Hvis det kun handler om et tal på en vægt og om at leve op til et skønhedsideal. Bare fordi, du har et højt BMI, behøver du ikke være usund. Det er en tendens i samfundet at sætte lighedstegn mellem høj vægt og usundhed. Men du kan godt have et højt BMI og samtidig være sund, hvis du fx er fysisk aktiv, ikke ryger og spiser grønt.”
Læs også: Taljemålet er vigtigere end dit BMI
“Der er meget blandede holdninger blandt læger. Nogle mener, Wegovy er entydigt godt, mens andre forholder sig mere skeptiske til, at folk skal være på livslang medicin og det, at vi ikke kender effekterne på længere sigt.
Det er helt klart mere effektivt og mindre giftigt end anden vægttabsmedicin, men jeg synes samtidigt, det er lidt en lappeløsning. Jeg tror, interessen damper af om nogle år, når det går op for folk, at de skal blive ved med at tage medicinen. Det er ikke sjovt at være sygeliggjort på den måde resten af livet.”