Derfor skal du spise quinoa

Quinoafrøet er fyldt med sunde stoffer. Tjek her, hvorfor du skal spise de små runde frø, hvordan du tilbereder quinoa og find masser af lækre opskrifter med quinoa.

Rå quinoa og kogt quinoa

QUINOA - når quinoa er blevet kogt, får det en blød og knasende konsistens, der gør det oplagt at bruge som erstatning for ris.

© iStock

Mange af os kender quinoa som superfood. Med sit høje proteinindhold, sine mange fibre og sin sunde fedtsyreprofil er det lille frø også lidt af en sundhedssværvægter.

Her på siden kan du få svar på dine spørgsmål om quinoa: Er der gluten i? Er det sundere end ris, og hvilke fordele er der ved at spise de små frø? Få svar på alle dine spørgsmål om quinoa, inkaernes hellige korn, her.

Quinoa – fakta og opskrifter

1 Hvad er quinoa?


Quinoa er et lille frø, der er kendt for at være superfood på grund af sit store indhold af fibre, protein og sin sunde fedtsyreprofil. Det gavner både mæthed og fordøjelsen godt at spise de små frø.

Quinoa er først blevet populært i Norden inden for det senest årti, selvom det har været dyrket i mange tusinde år i over 4.000 meters højde i Andesbjergene. I de sydamerikanske bjerglandskaber har det nemlig altid været en vigtig proteinkilde.

Quinoa i en skål og på et bord

KENDER DU QUINOA? Ellers er det på tide, at du begynder at spise de sunde frø.

© iStock

2 Hvordan koger man quinoa?


Det er nemt at tilberede quinoa, og de sunde, glutenfri og proteinrige frø er en perfekt erstatning for både ris og pasta. Du kan også tilføje quinoa til salater for at få dem til at mætte mere.

Quinoa skal koges i forholdet 1:2 – dvs. 1 dl quinoa til 2 dl vand. Derudover skal der tilsættes salt.

Kogt quinoa

Kogt quinoa (opskrift)

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vand
  • 1 tsk. salt

Sådan koger man quinoa

  • Skyl quinoa i koldt vand og dryp frøene af.
  • Hæld quinoa, vand og salt i en gryde.
  • Kog det op og skru ned for varmen. Lad det småkoge i 13-15 minutter, indtil der ikke er mere vand.
  • Spis din quinoa varm eller lad det køle af, hvis det skal bruges i salater.

Hvordan skyller man quinoa?

Skyl quinoafrøene i koldt vand i en sigte eller i en skål. Rør godt rundt imens, og hæld så vandet fra.

Bliv ved med at skylle, indtil vandet er klart

Det er vigtigt at skylle quinoa, inden du koger dem, da frøene er dækket af stoffet saponin.

Saponiner er et bitterstof, der beskytter frøene mod insekter og fugle, og det er hverken sundt eller velsmagene.


3 Hvor mange kalorier er der i sort quinoa?


4 Er der forskel på de forskellige farver quinoa?


Man kan få hvid, rød og sort quinoa. Den største forskel er farven, som kan skabe forskellige udtryk, når du bruger det i maden.

Der er ikke den store ernæringsmæssige forskel mellem de forskellige typer af quinoa. Den hvide er dog afskallet og indeholder derfor mindre kostfibre end den mørke.

Smagsmæssigt er der heller ikke den store varation. De forskellige typer smager alle mildt, men samtidig let bittert, og derfor er de perfekte i salater eller som erstatning for ris eller pasta.

Hvid quinoa, rød quinoa, sort quinoa
© iStock

5 Er det sundt at spise quinoa?


Ja, det er sundt at spise quinoa – det lille frø indeholder nemlig mange fibre, har et højt proteinindhold og en sund fedtsyreprofil.

Her kan du læse 6 gode grunde til at spise det lille superfrø.

Quinoa er godt for dit hjerte

De små runde frø indeholder lidt mere fedt end andre korntyper som ris og pasta. Til gengæld består en del af fedtsyrerne i quinoa af sunde fedtsyrer. De små frø er desuden rige på kostfibre, der medvirket til at sænke mængden af dårligt kolesterol i blodet.

Quinoa er godt, hvis du træner

De små frø er stopfyldt med proteiner, der genopbygger dine muskler efter en tur i fitnesscenteret. Når du træner, mister du desuden store mængder magnesium gennem dit sved – men blot 100 gram quinoa opfylder næsten hele dit dagsbehov for det vigtige mineral.

Quinoa er godt til (hverdags)vegetarer

Quinoa indeholder dobbelt så meget protein som fx ris og byg og har en fremragende aminosyreprofil. Det lille krøllede frø indeholder alle essentielle aminosyrer, og det gør frøene til det oplagte valg, hvis du er vegetar eller bare holder kødfrie dage.

Quinoa indeholder jern

Quinoa indeholer relativt meget jern.
Jernniveauet er ofte for lavt hos os kvinder, fordi vi mister en del blod, når vi menstruerer, og har et øget behov, når vi er gravide. Op mod halvdelen af alle kvinder har for lave jerndepoter. 100 gram quinoa giver dig ca. halvdelen af dit daglige behov for det vigtige mineral.

Quinoa holder blodsukkeret i balance

Quinoas høje indhold af proteiner, essentielle fedtsyrer og kostfibre bevirker, at det kun får dit blodsukker til at stige en anelse i forhold til, hvis du spiste brød, ris eller kartofler. Til gengæld holder det sig stabilt længe, så du ikke går sukkerkold og ender med fingrene i kagedåsen.

Quinoa er uden gluten

Quinoa er naturligt fri for gluten. Derfor er de små frø godt nyt for de mange glutensensitive, som bliver oppustede og får ballade med fordøjelsen, når de spiser for meget gluten.

6 Er quinoa sundere end ris?


Quinoa kan være et godt alternativ til ris. Frøene indeholder nemlig mange flere fibre end almindelige ris. Det gavner både mæthed og fordøjelse.

Der er lidt forskel i kalorieindholdet mellem ris og quinoa afhængigt af, hvilke ris du vælger, men generelt er kalorieindholdet nogenlunde ens, til gengæld er blodsukkerpåvirkningen lavere, efter en portion quinoa, og du får meget mere næring for pengene.

7 Opskrifter med quinoa


Her har vi samlet vores bedste opskrifter med quinoa. Vi garanterer, at både smagen og sundheden er i top i alle opskrifter. Velbekomme!

Quinoa-skål med kylling, avocado og tomat

Quinoa-skål med kylling, avocado og tomat

Salat med quinoa, kylling, avocado og tomat. fyldt med proteiner og egner sig derfor perfekt som eftertræningsmåltid.

Find opskriften her!

Skål med dhal og quinoa
© wichmann+bendtsen

Spicy indisk dhal med quinoa

Prøv I FORMs spicy dahl – en virkelig nem, sund og billig måde at få vegetarisk mad på, og så smager den bare fantastisk.

Find opskriften her!

Vegetarisk one pot med quinoa
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk one pot med quinoa, kål og linser

Er du til mad, der er varm, vitaminrig og velsmagende? Denne vegetariske one pot er fyldt med grønsager og mættende linser. Den er supernem at bikse sammen og let at rydde op efter. Velbekomme!

Find opskriften her!

Quinoa-tabbouleh med agurk og græskarkerner
© wichmann+bendtsen

Quinoa-tabbouleh med agurk og græskarkerner

En nem og frisk salat med quinoa, som især egner sig godt til madpakken eller som tilbehør til retter med varme krydderier.

Find opskriften her!

Boller i karry med æble og sort quinoa
© wichmann+bendtsen

Boller i karry med æble og sort quinoa

Hvis du også er helt tosset med boller i karry, så prøv denne udgave. Her har vi byttet de hvide ris ud med sort quinoa, så retten bliver sundere.

Find opskriften her!

Kylling med quinoa og grønne bønner

Kylling med quinoa og grønne bønner

En nem og proteinrig ret du hurtigt kan bikse sammen til frokost eller aftensmad.

Find opskriften her!

Fyldte auberginer med quinoa og tomatsalat
© Skovdal Nordic

Fyldte auberginer med quinoa og tomatsalat

Hvis du gerne vil skære ned på dit kødforbrug, skal du prøve disse lækre, fyldte auberginer med frisk tomatsalat til.

Find opskriften her!

Quinoasalat med rødbede og valnødder

Quinoasalat med rødbede og valnødder

En quinoasalat fyldt med farver, der hurtigt lyser middagsbordet op i hverdagen.

Find opskriften her!

Bowle med sød kartoffel-bøffer, quinoa og gurkemejedressing
© wichmann+bendtsen

Bowle med sød kartoffel-bøffer, quinoa og gurkemejedressing

En bowl med den perfekte kombination af det søde, salte, syrlige, sprøde og cremede. Velbekomme.

Find opskriften her!

Mysli med quinoa

Mysli med quinoa

Hvem elsker ikke en god, lækker mysli? Og den her er udover at være sund, også rig på magnesium og kalcium.

Find opskriften her!

Grød med quinoa, blåbær og skyrcreme

Grød med quinoa, blåbær og skyrcreme

Skru op for farverne med quinoagrød med blåbær, og hold vinterens mørke og kulde langt væk.

Find opskriften her!