Fedt
Har du styr på, hvorfor og hvornår det er vigtigt at få fedt i din kost? Og hvilke typer råvare, der indeholder det gode fedt? Ellers så kig med her.
Har du styr på, hvorfor og hvornår det er vigtigt at få fedt i din kost? Og hvilke typer råvare, der indeholder det gode fedt? Ellers så kig med her.
Fedt er den samlede betegnelse for tre grupper fedtstoffer, som adskiller sig ved deres kemiske struktur: mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Her findes der undergrupper, fx forskellige typer flerumættet fedt, hvoraf nogle i større mængder kan forringe din sundhed, mens andre fremmer den.
Heldigvis behøver du ikke at kunne hitte rede i de forskellige fedtsyrer, så længe du vælger de rigtige råvarer. Tjek den lille råvareguide om fedtkilder her nederst på siden.
Hver eneste celle i din krop består af fedtsyrer, og flere af dem er livsvigtige for dig.
Samtidig indgår fedtsyrer bl.a. i opbygningen af hormoner og enzymer, de hjælper med optagelsen af mikroskopiske næringsstoffer og medvirker til at styrke immunforsvaret
Fedt gavner optagelsen af fx vitaminer fra dine grøntsager. Spis derfor altid fedt sammen med salat, fx i form af en olie-eddike-dressing, avocado eller nødder. Fede fisk, nødder, avocado og oliven er gode at skrue op for, hvis der er inflammation i kroppen.
Sunde fedtsyrer, evt. suppleret med fiskeoliekapsler, kan gøre en stor forskel.
Læs også:Din guide til godt og dårligt fedt
Hvor meget FEDT skal jeg have?
Fedt bør udgøre 20-35 pct. af dagens samlede kalorieindtag
Du finder fedt i et væld af madvarer. For din sundhed er det afgørende, hvor meget fedt du spiser, hvilke fedt- syrer du spiser, og hvilke du går i en stor bue uden om.
LÆS OGSÅ: 9 myter om ost – hvad er sandt og falsk?