Rucola – salaten med stærke fortrin og smagsnoter

Rucolasalat kan bruges til et hav af retter, og så er den spækket med vitaminer og mineraler. Få inspiration, opskrifter og tips til at få mere rucola ind i dine måltider.

tallerken med rucola

ER DU TIL STÆRK SMAG? Rucola skiller sig ud med sin kraftige, let bitre smag og noter af peber og sennep.

© iStock

Rucola er topscorer, når det gælder indholdet af vitaminer og mineraler. Den er rig på både A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin og folat samt kalk og kalium – og så er den fyldt med smag.

Den grønne, savtakkede fætter er derfor både guf for din krop og dine smagsløg.

Rucola er ikke bare lækker og smaddersund – den er også supernem at dyrke og kan vokse næsten overalt.

Dyk ned i rucolaens verden, og opdag nye, spændende måder at bruge den grønne vitaminbombe på.

1 Hvad er rucola?


Rucola er en salat, der oprindeligt voksede vildt i middelhavsområdet. Den kaldes også for arugula, roquette og sennepskål.

Den skiller sig især ud fra andre salater på grund af dens karakteristiske smag, mørkegrønne farve og savtakkede form.

et rucola blad

GIV DIN SALAT ET SUNDHEDSBOOST! Rucola er spækket med vitaminer og mineraler, der gør din hverdag lidt grønnere.

© iStock

2 Er rucola en grøntsag?


Ja, rucola er en bladgrøntsag.

Selvom den også går under navnet sennepskål og hører til korsblomstfamilien, som også omfatter kål og broccoli, er den lille grønne salat faktisk ikke en kålplante.

3 Er rucola sundt?


Ja. Den er ekstremt kaloriefattigt og rig på både vitaminer og mineraler.

Den er blandt andet spækket med A-vitamin, der styrker synet og immunforsvaret, og K-vitamin, der gavner knoglerne og hjælper kroppen med at hele sår, samt C-vitamin, der fungerer som antioxidant, der beskytter cellerne.

Rucola er også en god kilde til folat og kalium, der henholdsvis hjælper med at danne nye celler og opretholder et sundt blodtryk, og så er rucula en god vegetabilsk kilde til mineralet kalk, som du skal bruge til at vedligeholde knogler og tænder.

RucolaNæringsindhold pr. 100 g
Kalorier: 21
Protein: 3,3 g
Kostfibre: 2,4 g
Fedt: 0,3 g
A-vitamin: 419 RE
K-vitamin: 53,9 µg
Folat: 131 µg
Kalium:426 mg
Kalk268 mg
C-vitamin24,7 mg
Kilde: DTU

4 Kan man selv dyrke rucola?


Ja, det kan du sagtens.

Den lille grønne plante trives både i haven og på altankassen. Den er supernem at få til at gro, da den er meget modstandsdygtig og let spreder sig.

Rucola vokser bedst i sol, men klarer sig også i delvis skygge. Så salaten kan være et oplagt valg, hvis din køkkenhave er mindre solrig.

Læs også: Forskning: Så sundt er det at lave havearbejde

Hvornår skal rucola sås og høstes?

Rucola er super nem at dyrke – den spirer ofte allerede efter 3-5 dage. Du kan endda høste flere gange fra den samme plante.

rucola frø
© iStock

Såning

  • Udendørs: Fra april til september.
  • Drivhus eller indenfor (fx i en vindueskarm): Allerede fra marts.

TIP: Du kan så rucola af flere omgange, fx hver anden eller tredje uge. Så har du frisk salat hele sæsonen.

Hånd, der plukker rucola
© iStock

Høstning

  • Du kan høste din rucola cirka 3-5 uger efter såning.

  • Kig på bladene – når de er fem til ti centimeter lange, er din salat klar til plukning.

TIP: Hvis du høster løbende, så pluk de yderste blade først. På den måde kan planten vokse videre.

5 Hvordan skal rucola opbevares?


Rucola skal helst opbevares på køl – her kan den holde sig frisk i cirka en uge i en plastikpose eller en tætsluttende beholder. Undlad at vaske bladene før opbevaring, da fugt får dem til at klaske sammen.

Hvis du opbevarer dem ved stuetemperatur, er de helt døde på under et døgn.

Husk at fjerne de gule blade og smide dem ud, før du putter rucola i din salat.

6 Kan man tilberede rucola?


Ja.

Selvom du måske forbinder rucola med friske salater eller som en grøn topping på varme retter, kan du sagtens tilberede den på flere måder.

7 Sådan laver du din egen rucolapesto


Rucolapesto

Rucolapesto med mandler

Hvis du vil lave en lækker pesto med en lidt anden smag, end den du er vant til, så prøv vores opskrift på rucolapesto.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 200 g rucola
  • 100 g mandler
  • 6 spsk. olivenolie
  • 80 g parmesanost, revet
  • 2 stk. hvidløg
  • salt og citron efter smag

Sådan gør du

  • Smag til med salt og citron.

TIP: Vil du have en anden smag? Så skift mandlerne ud med pinjekerner eller valnødder, eller erstat parmesan med vesterhavsost.


8 Lækre opskrifter med rucola


Rucola er ikke bare skønt i pesto, men også god i mange forskellige retter. Det er særligt populært på pizza, i pastaretter og forskellige salater.

Her får du masser af I FORMs lækre retter med rucola.

Pizza med rucola

Skinke pizza og salat
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet skinke-pizza uden mel

Her kan du finde I FORMs hjemmelavede skinke-pizza helt uden mel og serveret med frisk rucola på toppen.

Blomkålspizza – glutenfri, low carb og keto-venlig opskrift
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kylling, ost og tomat

Vil du prøve en lidt sundere pizza?

Her får du en bund på blomkål og et lækkert fyld med tomatsalsa, frisk mozzarella, kylling og rucola. Den smager drøn-lækkert.

Find opskriften her

Salater med rucola

Skål med salat af melon, jordbær, rucola og parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsalat med jordbær, rucola og parmesan

Salat med melon, jordbær, rucola og parmesan – denne salat pynter flot på bordet og smager fantastisk.

Få opskriften her.

Lun græskarsalat med rucola og feta

Lun salat med bagt hokkaido-græskar, feta og rucola udgør tilsammen den perfekte sammensætning af fedme, sprødhed og sundhed!

Få opskriften her.

kyllinge-pastasalat
© wichmann+bendtsen

Kold pastasalat med kylling, rucola og pesto

Nyd denne lækre pastasalat med rucola til frokost, aftensmad på buffeten, skovturen eller madpakken.

Få opskriften her.

Bulgursalat
© wichmann+bendtsen

Verdens bedste bulgursalat med pesto

Knasende, frisk salat med rucola, radisser og små tomater, der passer perfekt til det meste – og som giver dig masser af sunde sager for meget få kalorier.

Få opskriften her.

Quinoasalat med bagte søde kartofler
© wichmann+bendtsen

Quinoasalat med bagte søde kartofler

Salaten her med quinoa, cremet feta og sprød rucola kan sagtens udgøre et helt måltid i sig selv. Den er vegetarisk, men spiser du kød, vil den også være lækker med kylling til eller i.

Få opskriften her.

Andre lækre retter med rucola

Vaffler som toast med skinke og ost på papir
© wichmann+bendtsen

Gulerodsvaffeltoast med ost, skinke og rucola

Gulerodsvaffeltoast med skinke og ost er I FORMS sundere version af den klassiske toast. Den smager skønt.

Få opskriften her.

Turskaa ja lisukkeita syvällä lautasella
© wichmann+bendtsen

Hvid fisk med pære, rucola og bagte kartoffeltern

Denne lækre torsk med kartoffeltern og grønt kan du lave på en halv time.

Få opskriften her.

Pitabrød med falafel
© wichmann+bendtsen

Pita med hjemmelavede veganske falafler i ovn

I denne lækre opskrift har rucola fået selskab af falafer, granatæblekerner og en frisk citrondressing – alt sammen i et sprødt pitabrød.

Få opkriften her.

Low carb wrap med laks
© wichmann+bendtsen

Low carb-wrap med varmrøget laks

Alternativ madpandekage helt uden mel og med lækkert fyld af laks og grønt. Sund, nem og lækker aftensmad på bare 15 min.

Få opskriften her.