Rucola – salaten med stærke fortrin og smagsnoter
Rucolasalat kan bruges til et hav af retter, og så er den spækket med vitaminer og mineraler. Få inspiration, opskrifter og tips til at få mere rucola ind i dine måltider.
Rucolasalat kan bruges til et hav af retter, og så er den spækket med vitaminer og mineraler. Få inspiration, opskrifter og tips til at få mere rucola ind i dine måltider.
Rucola er topscorer, når det gælder indholdet af vitaminer og mineraler. Den er rig på både A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin og folat samt kalk og kalium – og så er den fyldt med smag.
Den grønne, savtakkede fætter er derfor både guf for din krop og dine smagsløg.
Rucola er ikke bare lækker og smaddersund – den er også supernem at dyrke og kan vokse næsten overalt.
Dyk ned i rucolaens verden, og opdag nye, spændende måder at bruge den grønne vitaminbombe på.
Rucola er en salat, der oprindeligt voksede vildt i middelhavsområdet. Den kaldes også for arugula, roquette og sennepskål.
Den skiller sig især ud fra andre salater på grund af dens karakteristiske smag, mørkegrønne farve og savtakkede form.
Ja, rucola er en bladgrøntsag.
Selvom den også går under navnet sennepskål og hører til korsblomstfamilien, som også omfatter kål og broccoli, er den lille grønne salat faktisk ikke en kålplante.
Ja. Den er ekstremt kaloriefattigt og rig på både vitaminer og mineraler.
Den er blandt andet spækket med A-vitamin, der styrker synet og immunforsvaret, og K-vitamin, der gavner knoglerne og hjælper kroppen med at hele sår, samt C-vitamin, der fungerer som antioxidant, der beskytter cellerne.
Rucola er også en god kilde til folat og kalium, der henholdsvis hjælper med at danne nye celler og opretholder et sundt blodtryk, og så er rucula en god vegetabilsk kilde til mineralet kalk, som du skal bruge til at vedligeholde knogler og tænder.
Rucola | Næringsindhold pr. 100 g |
---|---|
Kalorier: | 21 |
Protein: | 3,3 g |
Kostfibre: | 2,4 g |
Fedt: | 0,3 g |
A-vitamin: | 419 RE |
K-vitamin: | 53,9 µg |
Folat: | 131 µg |
Kalium: | 426 mg |
Kalk | 268 mg |
C-vitamin | 24,7 mg |
Kilde: DTU |
Ja, det kan du sagtens.
Den lille grønne plante trives både i haven og på altankassen. Den er supernem at få til at gro, da den er meget modstandsdygtig og let spreder sig.
Rucola vokser bedst i sol, men klarer sig også i delvis skygge. Så salaten kan være et oplagt valg, hvis din køkkenhave er mindre solrig.
Rucola skal helst opbevares på køl – her kan den holde sig frisk i cirka en uge i en plastikpose eller en tætsluttende beholder. Undlad at vaske bladene før opbevaring, da fugt får dem til at klaske sammen.
Hvis du opbevarer dem ved stuetemperatur, er de helt døde på under et døgn.
Husk at fjerne de gule blade og smide dem ud, før du putter rucola i din salat.
Ja.
Selvom du måske forbinder rucola med friske salater eller som en grøn topping på varme retter, kan du sagtens tilberede den på flere måder.
Hvis du vil lave en lækker pesto med en lidt anden smag, end den du er vant til, så prøv vores opskrift på rucolapesto.
TIP: Vil du have en anden smag? Så skift mandlerne ud med pinjekerner eller valnødder, eller erstat parmesan med vesterhavsost.
Rucola er ikke bare skønt i pesto, men også god i mange forskellige retter. Det er særligt populært på pizza, i pastaretter og forskellige salater.
Her får du masser af I FORMs lækre retter med rucola.