Ingefær – bekæmper betændelse og kvalme
Ingefær bekæmper både betændelse, kvalme, slidgigt og muskelømhed samt styrker dit immunforsvar. Se alle dens sunde effekter her – og få svar på hvordan du bedst tilbereder og spiser ingefær.
Ingefær bekæmper både betændelse, kvalme, slidgigt og muskelømhed samt styrker dit immunforsvar. Se alle dens sunde effekter her – og få svar på hvordan du bedst tilbereder og spiser ingefær.
Ingefær har i århundreder været brugt som naturmedicin – og med god grund.
Den krydrede rod byder nemlig på en lang række potentielle sundhedsfordele lige fra at lindre fordøjelsesbesvær til at dæmpe inflammation og kvalme.
Men hvordan spiser man frisk ingefær? Hvor meget må man spise om dagen? Og skal roden egentlig spises med eller uden skræl?
Vi dykker ned i, hvad ingefær kan gøre for din krop – og hvordan du nemt kan få mere af den i hverdagen.
Ingefær er en plante, der har været dyrket i mange tusinde år i Indien og Kina. Ingefær bruges oftest som krydderi i mad, men i de senere år er ingefærshots også blevet meget populære.
Plantedel: Ingefær kaldes ofte for en rod – men det er faktisk lidt noget rod i sig selv. Teknisk set er ingefær, som kommer fra planten Zingiber officinale, nemlig et såkaldt rhizom. Det er en underjordisk stængel, der vokser vandret og danner rødder og skud. Ingefær burde altså kaldes for en knold eller en stængel frem for en rod.
Oprindelse: Stammer fra Sydøstasien og har været brugt i tusindvis af år i både madlavning og traditionel medicin.
Smag og duft: Har en karakteristisk skarp, let citronagtig og krydret smag.
Anvendelse: Bruges frisk, tørret, som pulver, i te, juice og i kosttilskud.
Aktive stoffer: Indeholder bioaktive forbindelser som gingeroler og shogaoler, der menes at have sundhedsfremmende egenskaber.
Ingefær dæmper betændelsestilstande. Forskning har fastslået, at ingefær er en af mest antiinflammatoriske råvarer, der findes. Det vil sige, at ingefær er fremragende til at bekæmpe betændelsestilstande i din krop. Det er ingefærs tårnhøje indhold af plantestofferne, gingeroler, der virker effektivt mod betændelse.
Knolden modvirker kvalme. Flere studier viser, at ingefær effektivt tager hånd om din kvalme, både hvis den skyldes søsyge, køresyge, graviditet eller ligefrem kemobehandling. Om det også kan lindre kvalme efter tømmermænd, kan du jo selv teste af derhjemme.
Læs også: Sådan klarer du dig igennem graviditetskvalme
Ingefær kan lindre gigtsmerter. Knolden kan ikke helbrede gigt, men ifølge studier kan et ekstrakt dæmpe stivhed og smerter hos patienter med slidgigt i knæ og hofter og dermed øge deres bevægelighed. Formentlig er det gingerolerne, der bekæmper betændelse i kroppen, som kan tage æren for effekten.
Ingefær lindrer ømme muskler. Træner du hårdt, og har du ofte ømme muskler, kan du med fordel begynde at spise ingefær. Studier viser nemlig, at det kan lindre ømme muskler eller led efter træning. Igen menes det at være gingerolerne, der er på spil, idet de dæmper den betændelse, der kan opstå i kroppen efter et hårdt træningspas.
Du får mest udbytte ved at spise knolden rå, som den er. Du kan fx rive den og komme den i dine smoothies, juicer, morgenskyr eller i saften fra en friskpresset appelsin.
Du kan fx også spise ingefær i skiver til sushi, proppe den i supper eller komme den finthakket ud over dine wokretter.
Knolden er også velegnet at bruge friskrevet i marinader til kød, idet det indeholder et enzym, der mørner kødet.
Du kan også koge ingefæren og bruge den til de populære ingefærshots. Her skal du dog være klar over, at du cirka halverer effekten ved at koge den.
Ja, det anbefales at skrælle knolden, da der nemt kan gemme sig jordbakterier i de små revner, uanset hvor godt du skylder den. Skræl den gerne med en teske, så “skræller” du nemlig meget tyndt og undgår, at for meget af den sunde stængel går til spilde.
Vil du gerne bruge skrællen, så sørg for, at du har fat i en økologisk variant, og skrub så grundigt med en grøntsagsbørste i alle de små kroge, så du fjerner snavs, virus og bakterier.
Ja, du kan sagtens fryse ingefær ned, hvis du har fået købt en ordentlig portion. Skræl den, inden du fryser den ned, og riv den, når den er optøet.
Sådan laver du ingefærshot: Skrub ingefæren grundigt, og skær den i tynde skiver. Kom skiverne i en gryde med 1,5 l vand og lad det simre i 45 min. Lad derefter ingefæren trække i 45 min. i vandet, inden du sier væsken. Tilsæt lidt honning plus saften fra 1-2 citroner, og stil på køl.
I langt de fleste forsøg med ingefær har forskerne givet deltagerne 500-1000 mg tørret pulver, svarende til 2-4 gram frisk ingefær. Det betyder ikke, at du ikke må indtage mere, men lad være med at overdrive det.
Ved usandsynligt store indtag over flere uger kan ingefæren potentielt virke skadelig. Overdosering kan medføre oppustethed, diarre, halsbrand, ustabilt blodtryk og blodsukker samt øget tendens til blødninger. I yderste konsekvens har man på forsøgsdyr set udvikling af kræftsvulster.
Der foreligger kun få risikoanalyser, men baseret på rotteforsøg konkluderer forskere, at mængder på 10-15 gram dagligt må vurderes som værende absolut harmløse for voksne. 10-15 gram svarer ca. til – i revet tilstand – en teske med top.
Enkelte forskere, blandt andet fra University of Maryland, er dog en tand mere konservative og anbefaler en øvre grænse på 4 gram om dagen. Selv disse mest forsigtige forskere ser således ikke noget problem i, at du overskrider grænsen enkelte dage, men fraråder blot at indtage store mængder dag ud og dag ind.
Indtagelsen har også en betydning. Mens du ved pulver, kapsler, tabletter og blendet ingefær får hele knolden indenbords, er den indtagne mængde lavere, når du koger et ekstrakt eller kører den gennem en juicer.
Er du gravid, fraråder Sundhedsstyrelsen, at du tager ingefær som kosttilskud, ligesom Fødevarestyrelsen fraråder ingefærshots til gravide. I te og madlavning kan gravide dog godt nyde den sunde rod, idet indtaget her igennem typisk vil være mindre.
Patienter i blodfortyndende behandling bør tjekke med deres læge, før de indtager ingefær i større mængder.
Læs også: Matcha te: Japansk superdrik, du selv kan lave på 5 minutter