Hvad er grøn te?
Grøn, sort, hvid, oolong - alle slags te kommer faktisk fra den samme type busk kaldet Camellia sinensis. Forskellen ligger i oprindelsesstedet, efterbehandlingen, og hvor planten er i sin udvikling, når bladene bliver plukket. Grøn te fremstilles ved at dampe de nyplukkede blade, hvorefter de rulles og tørres.
Hvor sundt er grøn te?
Den proces, hvormed grøn te fremstilles, bevarer mange af plantestofferne, og det gør, at grøn te indeholder mange catechiner, som er interessante ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv.
Grøn te har måske en antioxidativ effekt
Catechiner tilhører en gruppe stoffer, der kaldes polyfenoler, som i laboratorieforsøg har vist sig at virke ligesom antioxidanter. Du har formentlig hørt om antioxidanter - det er stoffer, der i kroppen bekæmper frie radikaler, som er dem, der kan skabe celleforandringer og på den måde lave ravage. Hvis polyfenolerne i den grønne te virker som antioxidanter, er det jo umiddelbart positivt.
Men ifølge Lars Ove Dragsted, som er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er det ikke helt så enkelt. Blot fordi stofferne har en antioxidativ effekt i laboratorieforsøg, er det ikke sikkert, at de også har det i menneskekroppen, som er en kompleks størrelse.
Grøn te styrker dit tarmsystem
Hvor videnskaben endnu ikke ved, om plantestofferne har en antioxidativ effekt i menneskekroppen, så ved vi i hvert fald, at stofferne er med til at holde dine tarme sunde. Det fortæller Lars Ove Dragsted.
Dit tarmsystems mikrobiota (også kaldet mikroflora) skal helst være som en urskov - fuld af liv og i balance. På den måde kan du langt bedre modstå de udfordringer, som både kost og sygdom udsætter dig for. Og her spiller plantestofferne en vigtig rolle, fordi de er med til at opretholde den sunde balance i dine tarme.
Grøn te er fattig på kalorier
Medmindre du hælder mælk i din grønne te, er der ingen kalorier i drikken. Den kan derfor være et fint alternativ til kalorieholdige drikke, hvis du gerne vil skære ned på dit kalorieindtag.
Grøn te virker beroligende
Hvis du får en følelse af ro i kroppen, når du drikker en kop te, er der måske noget om det. Ifølge Lars Ove Dragsted viser forskning nemlig, at aminosyren L-theanin, der bl.a. findes i grøn te, formentlig har en beroligende effekt på os. Fordi grøn te også indeholder koffein, får du på en og samme tid både en opkvikkende og beroligende effekt.
LÆS OGSÅ: Hvad er kamillete godt for?
Hvor mange kopper må du drikke dagligt?
"Alt med måde" gælder for grøn te såvel som for de fleste andre fødevarer. Grøn te indeholder koffein, og det kan være grund til at tænke lidt over, hvor mange kopper du kører indenbords. Ifølge Lars Ove Dragsted kan et indtag over 400 mg om dagen give bivirkninger i form af uro og hovedpine, så det er bedst at holde sig et stykke under det.
Mængden af koffein i grøn te varierer bl.a. efter, hvor længe teen trækker. Drikker du 250 ml. af den grønne drik, får du i gennemsnit 30 mg koffein. Til sammenligning er der i en tilsvarende mængde filterkaffe i gennemsnit 170 mg koffein, mens samme mængde cola indeholder ca. 23 mg koffein.
Skal jeg vælge løse teblade eller tebreve?
Indeholder tebrevet grøn te af høj kvalitet, er det ligeså sundt at vælge som løs te. Den forseglede pakning bevarer måske endda de sunde stoffer bedre.
Hvordan tilbereder jeg grøn te?
- Trækketid: 2-4 min.
- Vand: 80-85 grader.
Hvordan skal jeg opbevare grøn te?
- Te opbevares bedst i en uigennemsigtig, lufttæt dåse i køleskabet, da både ilt, lys og varme ødelægger teens kvalitet.
- Te kan holde sig 1-2 år, hvis den opbevares korrekt.
- Du kan sagtens genbruge tebladene flere gange, før de mister deres smag.
Hvad egner grøn te sig godt til?
…. at drikke til kager med citrussmag, fx fransk citrontærte eller appelsinmuffins.
… at lave til iste. Sæt teen på køl et døgns tid, og servér med masser af is og mynte, citron, lavendel eller ingefær, der klæder den grønne tes sarte smag.… at vande blomster med. Kan du ikke drikke op, så giv dine planter den sidste sjat. De vil nemlig også have gavn af teens sunde stoffer.