Hørfrø har en mild og let nøddeagtig smag og kan bruges i alt fra bagværk til smoothies, grød og endda som erstatning for æg.
Samtidig er frøene guld værd for både fordøjelse og immunforsvar, da de er spækket med blandt andet kostfibre og omega-3-fedtsyrer. Og så indeholder de planteøstrogener, som kan hjælpe på hedeture i overgangsalderen.
De små brune frø tanker dig dog også op på andet end vitaminer og mineraler. De indeholder nemlig de naturlige giftstoffer cyanid og cadmium, og det betyder, at du skal tage nogle forholdsregler i køkkenet.
Herunder kan du blive meget klogere på, hvordan du skal bruge – og ikke bruge – de sunde, smagfulde frø.
Der er rigtig gode grunde til, at man skal passe på med at spise alt for mange frø – i hvert fald i rå tilstand. Når frøene knuses eller tygges, udvikler de nemlig den kemiske forbindelse blåsyre, også kendt som cyanid.
Frøene indeholder også en anden farlig gift – tungmetallet cadmium – som ophobes i kroppen og kan skade nyrerne.
Mængden af frø, som du må indtage dagligt, svarer til 1-2 spiseskefulde og er fastsat ud fra risikoen for forgiftning med blåsyre og cadmium.
To spiseskeer dagligt svarer til ca. en tredjedel af det samlede acceptable daglige indtag af cadmium.
Knust! For så får du mest ud af alt det gavnlige i de små brune frø.
Kroppen har nemlig svært ved at optage de fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er i hørfrø, hvis du indtager dem hele.
Skallen gør, at de bare spadserer frejdigt igennem dit system – præcis ligesom majs.
Frøene knuses nemmest i en kaffekværn eller blender – og endnu bedre i en morter. Så er der nemlig også lidt payoff til mullerne.
Hvor kan man købe hørfrø?
Du kan købe dem i supermarkedet, hvis du går efter de hele frø. Er du ude efter knuste frø, kan du købe dem i visse specialbutikker eller helsekostforretninger.
Der findes en diætform – ’Budwig-kuren’ eller ’hørfrøoliekuren’ – som siges at bekæmpe kræft.
Det er der dog ingen videnskabelig dokumentation for. Derimod indeholder hørfrø som bekendt planteøstrogenerne lignaner, der ligner kønshormonet østrogen.
Kvinder med hormonfølsom brystkræft bør derfor være forsigtige med indtagelse af frøene. Olien fra hørfrø indeholder dog ikke planteøstrogener.
Har du hørt om vegansk slim, hørfrøskum eller hørfrøslim? Eller – måske lidt mere appetitligt – om veganske æg eller hørfrøæg?
For jo, det er ganske vist – hørfrø kan erstatte æg i bagværk! Når man lægger dem i blød, får de nemlig en geléagtig konsistens, som fungerer optimalt som æggeerstatning.
Læs også: Er æg sundt – og hvor mange må jeg spise?
Frøene er en god makker at have med, når du skal kokkerere. De kan nemlig bruges på flere forskellige måder:
I smoothies: Tilføjer du hørfrø, så booster du din smoothie med både fibre, fedt og omega-3. Sådan gør du: Tilsæt en spiseskefuld kværnede hørfrø til smoothien.
Som topping: Hørfrø er oplagte at drysse hele eller knuste på yoghurt, skyr, kefir eller havegryn som en knasende og nærende tilføjelse til din morgenmad.
I mysli: Hjemmelavet mysli er nemt at lave, og hørfrø er en helt oplagt ingrediens. Sådan gør du: Du fordeler hørfrø sammen med øvrige ingredienser som grofthakkede nødder, mandler, kerner, dadler, rosiner og tranebær ud på en bageplade sammen med honning og rister det til gyldent.
I boller og brød: Du kan bruge frøene hele eller knuste som en del af de tørre ingredienser i brød, muffins, boller, pandekager og ikke mindst knækbrød. Sådan gør du: Rør gryn, frø og kerner sammen med mel, salt og bagepulver samt vand og olie, rul det ud mellem to stykker bagepapir, skær dejen i firkanter og bag knækbrødene til gyldne og sprøde.
I kager: De brune frø kan bruges som æggeerstatning i kager. Se opskriften ovenover.
I grød: Hørfrø er oplagt at blande i din morgengrød. Sammen med chiafrø og havregryn bliver det en skøn overnight oats. Sådan gør du: Bland hørfrø, chiafrø, havregryn, hakkede mandler og dadler og bland det med lidt vaniljepulver og kanel samt mandelmælk og lad det stå og trække i køleskabet natten over. Rør det evt. op med skyr og top med bær.
I dressinger og saucer: Du kan røre knuste frø i dressinger, tapenader, saucer eller supper for at give det en tykkere konsistens eller et næringsboost. Du kan også bruge hørfrøolie.
Det er ikke kun dit indre, hørfrø er sundt for. På sociale medier og blandt influencere er det blevet en trend at lave DIY-masker af hørfrø til hår og ansigt. Frøenes mange næringsstoffer siges nemlig at kunne booste både hud og hår.
Det eneste, du skal bruge, er 0,5 dl. hørfrø og 3 dl. vand.
Her kan du læse, hvordan du griber det an:
- Bring hørfrø og vand i kog
- Lad det simre, mens du holder øje med det
- Sluk, når vandet tykner lidt, og der er skum på overfladen
- Si gelen fra frøene, enten ved at bruge en si eller vride det i et viskestykke
- Stil gelen på køl
- Smør gelen i ansigtet og i håret, lad det sidde cirka 10 min. og vask efter med varmt vand
MADSPILDSTIP: Brug de tilbageværende frø til dej, grød eller i kager.
Chiafrø og hørfrø har mange af de samme egenskaber og næringsstoffer.
De er begge oplagte i bagværk, grød, smoothies, mysli og kager, hvor de giver knas og virker fortykkende. Blandet op med vand får de begge en geléagtig konsistens, og du kan derfor bruge både chiafrø og hørfrø som æggeerstatning.
Begge frø er desuden rige på fibre og omega-3, og skal knuses, for at kroppen kan optage de sunde fedtsyrer.
Der er dog også forskelle på hørfrø og chia. Fx indeholder chiafrø flere kostfibre, men mindre protein end hørfrø. Samtidig indeholder chiafrø ikke giftstoffet cyanid i modsætning til hørfrø. Chiafrø kan indeholde spor af cadmium, men niveauet anses for ubetydeligt og dermed lavere end hørfrø.
Læs også: Hvordan laver man chia-vand?