Hørfrø – booster din morgenmad og dit helbred

Hør engang, kunne man fristes til at udbryde. For hørfrø er gode nyheder. Det lille brune frø smager godt, knaser lækkert, kan erstatte æg og booster dine tarme og dit helbred. Bliv meget klogere på hørfrø her.

Linfrön i en skål på ett bord

DE SMÅ BRUNA FRÖNA får höga poäng både när det gäller smak och hälsa. De är rika på järn, selen och hälsosamma fettsyror.

© iStock

Hørfrø har en mild og let nøddeagtig smag og kan bruges i alt fra bagværk til smoothies, grød og endda som erstatning for æg.

Samtidig er frøene guld værd for både fordøjelse og immunforsvar, da de er spækket med blandt andet kostfibre og omega-3-fedtsyrer. Og så indeholder de planteøstrogener, som kan hjælpe på hedeture i overgangsalderen.

De små brune frø tanker dig dog også op på andet end vitaminer og mineraler. De indeholder nemlig de naturlige giftstoffer cyanid og cadmium, og det betyder, at du skal tage nogle forholdsregler i køkkenet.

Herunder kan du blive meget klogere på, hvordan du skal bruge – og ikke bruge – de sunde, smagfulde frø.

1 Hvor sunde er hørfrø?


Hørfrø er rige på omega 3-fedtsyrer og kostfibre og indeholder også flere mineraler og vitaminer. Blandt andet calcium, jern, magnesium og zink samt B-vitamin og E-vitamin.

Hørfrø er godt for ...

.. en lang række ting. Læs bare med her.

Blodproduktion

Der er meget jern i frøene, og samtidig er de rige på B-vitaminet folat. Begge gavner kroppens blodproduktion.

Immunforsvar

Hørfrø indeholder en del selen, som styrker immunforsvaret.

Celler

Frøene har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for mange af kroppens funktioner, herunder sunde celler i hjernen og resten af kroppen.

Kolesteroltal

Omega-3 fedtsyrer i hørfrø bidrager også til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet.

Fordøjelse

Hørfrø indeholder mange fibre. Sammen med opblødte frøs geldannende egenskaber er det med til at stimulere tarmen, hvilket er sundt for fordøjelsen.

Læs også: Så vildt påvirker tarmbakterier dit helbred

Vægttab og mæthed

Hørfrøs mange fibre og høje fedtindhold giver en længerevarende mæthedsfornemmelse, hvilket kan hjælpe dig med at spise mindre og holde vægten under kontrol.

Overgangsalder

Frø – og særligt hørfrø – er en af de fødevarer, der har det højeste indhold af lignaner, som er en af de mest almindelige typer af planteøstrogener. Planteøstrogenerne kan være med til at afhjælpe hedeture i overgangsalderen.

Hørfrø indeholder mellem 300 og 800 mg lignaner pr. 100 gram, viser studier.

Læs også: Rødkløver og fire andre ting, der hjælper mod hedeture

Forstoppelse

Hele hørfrø er kendt som et mildt afføringsmiddel. Hvis du lider af forstoppelse, kan du prøve at indtage to spiseskefulde hele frø dagligt og se, om der kommer mere glid i systemet.

Læs også: Hjælp fordøjelsen på vej med loppefrøskaller

2 Næringsindhold i hørfrø


Næringsindhold1 spsk. (10 g) 100 g
Energi54 kcal540 kcal
Protein2,2 g22 g
Fedt4,1 g41 g
– heraf alfa-linolensyre (omega-3))2,4 mg24 g
Kostfibre2,6 g26 g
E-vitamin (alfa-tokoferol)< 0.1 mg0.2 mg
Folsyre 8.7 µg87 µg
Kalium83 mg830 mg
Calcium23.4 mg234 mg
Magnesium38.9 mg389 mg
Jern0.8 mg8 mg
Zink0.5 mg5 mg
Selen1.3 µg13 µg
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

3 Hvorfor må man ikke spise rå hørfrø?


Der er rigtig gode grunde til, at man skal passe på med at spise alt for mange frø – i hvert fald i rå tilstand. Når frøene knuses eller tygges, udvikler de nemlig den kemiske forbindelse blåsyre, også kendt som cyanid.

Frøene indeholder også en anden farlig gift – tungmetallet cadmium – som ophobes i kroppen og kan skade nyrerne.

4 Hvor mange gram hørfrø må man spise om dagen?


Mængden af frø, som du må indtage dagligt, svarer til 1-2 spiseskefulde og er fastsat ud fra risikoen for forgiftning med blåsyre og cadmium.

To spiseskeer dagligt svarer til ca. en tredjedel af det samlede acceptable daglige indtag af cadmium.

5 Skal man spise hørfrø hele eller knust?


Knust! For så får du mest ud af alt det gavnlige i de små brune frø.

Kroppen har nemlig svært ved at optage de fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der er i hørfrø, hvis du indtager dem hele.

Skallen gør, at de bare spadserer frejdigt igennem dit system – præcis ligesom majs.

Frøene knuses nemmest i en kaffekværn eller blender – og endnu bedre i en morter. Så er der nemlig også lidt payoff til mullerne.

Hvor kan man købe hørfrø?

Du kan købe dem i supermarkedet, hvis du går efter de hele frø. Er du ude efter knuste frø, kan du købe dem i visse specialbutikker eller helsekostforretninger.

6 Er hørfrø kræftfremkaldende?


Der findes en diætform – ’Budwig-kuren’ eller ’hørfrøoliekuren’ – som siges at bekæmpe kræft.

Det er der dog ingen videnskabelig dokumentation for. Derimod indeholder hørfrø som bekendt planteøstrogenerne lignaner, der ligner kønshormonet østrogen.

Kvinder med hormonfølsom brystkræft bør derfor være forsigtige med indtagelse af frøene. Olien fra hørfrø indeholder dog ikke planteøstrogener.

7 Hvordan skal hørfrø opbevares?


  • Hele frø: Bør opbevares tørt og i en lufttæt beholder ligesom andre kerner og frø i dine køkkenskabe. Kerner og frø er rige på fedtstoffer, og frøene kan derfor blive harske, hvis de bliver for gamle. Så overhold for en sikkerheds skyld datomærkningen.

  • Knuste frø: Knust beskytter frøskallen ikke længere fedtsyrerne lige så godt, og det betyder, at de hurtigere vil blive harske. Der er dog uenighed om, hvor hurtigt de bliver dårlige.
    Nogle mener et par dage, andre mener, at du kan have glæde af dem meget længere. Smag og duft dig eventuelt frem til, om de er blevet harske.

8 Sådan laver du veganske æg / hørfrøæg


Har du hørt om vegansk slim, hørfrøskum eller hørfrøslim? Eller – måske lidt mere appetitligt – om veganske æg eller hørfrøæg?

For jo, det er ganske vist – hørfrø kan erstatte æg i bagværk! Når man lægger dem i blød, får de nemlig en geléagtig konsistens, som fungerer optimalt som æggeerstatning.

Læs også: Er æg sundt – og hvor mange må jeg spise?

vegansk æg eller hørfrø slim i skål på bord

Veganske æg – hørfrøslim

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 vegansk æg

  • 2 spsk. hørfrø, knuste
  • 6 spsk. vand

Sådan gør du:

  • Blend eller knus 1 spsk. (ca. 10 g) frø i en morter
  • Bland de knuste frø med 3 spsk. vand og lad blandingen stå i ca. 5 min., til du har en geléagtig konsistens. Blandingen svarer til 1 almindeligt hønseæg.

TIP: Hvis det skal gå ekstra stærkt, kan du også vælge at koge blandingen i 1 minut – under konstant omrøring.


9 Så alsidige er hørfrø i køkkenet


Frøene er en god makker at have med, når du skal kokkerere. De kan nemlig bruges på flere forskellige måder:

  • I smoothies: Tilføjer du hørfrø, så booster du din smoothie med både fibre, fedt og omega-3. Sådan gør du: Tilsæt en spiseskefuld kværnede hørfrø til smoothien.

  • Som topping: Hørfrø er oplagte at drysse hele eller knuste på yoghurt, skyr, kefir eller havegryn som en knasende og nærende tilføjelse til din morgenmad.

  • I mysli: Hjemmelavet mysli er nemt at lave, og hørfrø er en helt oplagt ingrediens. Sådan gør du: Du fordeler hørfrø sammen med øvrige ingredienser som grofthakkede nødder, mandler, kerner, dadler, rosiner og tranebær ud på en bageplade sammen med honning og rister det til gyldent.

  • I boller og brød: Du kan bruge frøene hele eller knuste som en del af de tørre ingredienser i brød, muffins, boller, pandekager og ikke mindst knækbrød. Sådan gør du: Rør gryn, frø og kerner sammen med mel, salt og bagepulver samt vand og olie, rul det ud mellem to stykker bagepapir, skær dejen i firkanter og bag knækbrødene til gyldne og sprøde.

  • I kager: De brune frø kan bruges som æggeerstatning i kager. Se opskriften ovenover.

  • I grød: Hørfrø er oplagt at blande i din morgengrød. Sammen med chiafrø og havregryn bliver det en skøn overnight oats. Sådan gør du: Bland hørfrø, chiafrø, havregryn, hakkede mandler og dadler og bland det med lidt vaniljepulver og kanel samt mandelmælk og lad det stå og trække i køleskabet natten over. Rør det evt. op med skyr og top med bær.

  • I dressinger og saucer: Du kan røre knuste frø i dressinger, tapenader, saucer eller supper for at give det en tykkere konsistens eller et næringsboost. Du kan også bruge hørfrøolie.

Hør plante

HØR ER EN PLANTE, hvis fibre bruges til fremstilling af hørstof. Frøene fra planten bruges derimod som fødevare og kosttilskud.

© iStock

10 Lav din egen hørfrømaske


Det er ikke kun dit indre, hørfrø er sundt for. På sociale medier og blandt influencere er det blevet en trend at lave DIY-masker af hørfrø til hår og ansigt. Frøenes mange næringsstoffer siges nemlig at kunne booste både hud og hår.

Det eneste, du skal bruge, er 0,5 dl. hørfrø og 3 dl. vand.

Her kan du læse, hvordan du griber det an:

  1. Bring hørfrø og vand i kog
  2. Lad det simre, mens du holder øje med det
  3. Sluk, når vandet tykner lidt, og der er skum på overfladen
  4. Si gelen fra frøene, enten ved at bruge en si eller vride det i et viskestykke
  5. Stil gelen på køl
  6. Smør gelen i ansigtet og i håret, lad det sidde cirka 10 min. og vask efter med varmt vand

MADSPILDSTIP: Brug de tilbageværende frø til dej, grød eller i kager.

kvinde putter ansigtsmaske på og kigger sig i spejlet

HØRFRØ ER IKKE BLOT ALSIDIGE I ET KØKKEN Du kan også bruge de små brune frøs egenskaber til at forkæle hud og hår.

© iStock

11 Hørfrø vs. chia?


Chiafrø og hørfrø har mange af de samme egenskaber og næringsstoffer.

De er begge oplagte i bagværk, grød, smoothies, mysli og kager, hvor de giver knas og virker fortykkende. Blandet op med vand får de begge en geléagtig konsistens, og du kan derfor bruge både chiafrø og hørfrø som æggeerstatning.

Begge frø er desuden rige på fibre og omega-3, og skal knuses, for at kroppen kan optage de sunde fedtsyrer.

Der er dog også forskelle på hørfrø og chia. Fx indeholder chiafrø flere kostfibre, men mindre protein end hørfrø. Samtidig indeholder chiafrø ikke giftstoffet cyanid i modsætning til hørfrø. Chiafrø kan indeholde spor af cadmium, men niveauet anses for ubetydeligt og dermed lavere end hørfrø.

Læs også: Hvordan laver man chia-vand?

12 Opskrifter med hørfrø


Hjemmelavet allround-mysli
© Thomas Dahl

Hjemmelavet allround-mysli

Giv smag og knas til dit morgen- eller eftertræningsmåltid med en omgang hjemmeristet mysli, som smager bedre end dem, du kan købe i butikkerne!

Se opskriften her

Choko rugboller opskrift

Choko-rugboller med lakridsøl og hakkede mandler

Skøn sundhedssymfoni med chokolade og mandler forklædt som rugbolle.

Se opskriften her

knækbrød med hørfrø

Hørfrø-knækbrød uden mel

Styr udenom for mange kulhydrater med disse lækre knækbrød med hørfrø, havreklid og sesamfrø.

Se opskriften her

hjemmelavet knækbrød med hørfrø

Kerneboller

Her får du en opskrift på lækre kerneboller – bagt helt uden mel.

Se opskriften her

kiks med gulerod og hørfrø

Gulerodskiks

Sprøde, sunde og kernefyldte gulerodskiks – med hørfrø som prikken over i'et.

Se opskriften her

kastanje rugbrød med hørfrø

Kastanje-“rugbrød” med mandler

Saftigt rugbrød med kastanjemel og mandler – perfekt til frokosten.

Se opskriften her