Makrel – sund, nem og velsmagende

Du forbinder den måske med lunkne madpakker og for meget mayonnaise, men makrellen er rig på de sunde omega-3-fedtsyrer, og så er den ovenikøbet til at betale – både i den ene og den anden variant.

Makrel på bagepapir med olie, hvidløg og løg

MAKREL – Omega-3, B12-vitamin, selen og jod er bare nogle af de næringsstoffer, du finder i den mellemfede fisk.

© iStock

Måske takket være lunkne makrelmadder i sammenklemte skoletasker har makrelfisken fået et lidt dårligt ry. Det er ikke nødvendigvis den første fisk, vi tænker på, når vi rammer den ugentlige fiskedag. Men det er ærgerligt!

For makrellen er både sund, nem at tilberede og til at betale, og så kan du faktisk lave en makrelsalat, der ikke bare er sund, men også ser flot ud. Nysgerrig? Så læs med her, hvor vi besvarer de mest almindelige spørgsmål om makrel.

1 Hvorfor er makrel sundt?


Ifølge de officielle kostråd skal du spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram skal være fede fisk, fx laks, sild eller – trommehvirvel – makrel. Makrel ligger nemlig helt i top, når det handler om indholdet af de sunde omega-3-fedtsyrer, som nedsætter vores risiko for hjerte-kar-sygdomme og desuden virker antiinflammatorisk.

Derudover er makrellen også en god kilde til D-vitamin, der som bekendt optimerer kroppens optagelse og omsætning af kalk og styrker knogler og muskler. Begge dele – altså omega-3-fedtsyrer og D-vitamin – kan vores krop ikke danne selv, og derfor er det ekstra vigtigt at få de her næringsstoffer tilført via maden.

Læs også: Laks – fup og fakta om den fede fisk

“Jeg spiser da bare min daglige fiskepille,” tænker du måske nu, men et dagligt tilskud af omega-3-fedtsyrer er faktisk ikke helt lige så virksomt som den ægte vare. Det er der flere grunde til:

Når der er fisk på menuen, serverer du for det første ikke også bøf eller frikadeller, og på den måde reducerer du dit indtag af rødt kød. For det andet indeholder fisk andre sunde stoffer ud over fiskeolie – fx selen, jod og føromtalte D-vitamin.

2 Så sund er makrellen – og andre fisk


🟢 = Rig på
🟡 = Udmærket kilde til
🔴 = Lavt indhold af
⛔️ = Intet

Fede fisk

Laks Sild Ål Helle-fisk Makrel
A-vitamin 🔴 🟡 🟢 🟡 🟡
B12-vitamin 🟡 🟢 🟡 🔴 🟢
D-vitamin 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
E-vitamin 🟡 🔴 🟢 🔴 🔴
Omega-3 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
Jod 🟡 🟡 🟡 🔴 🟡
Selen 🟡 🟢 🟢 🟢 🟢

Halvfede fisk

Rød-spætte Pighvar Hav-ørred
A-vitamin ⛔️ 🔴 🟡
B12-vitamin 🔴 🔴 🟢
D-vitamin 🔴 🟡 🟢
E-vitamin 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🟡 🔴 🔴
Jod 🟡 🟢 🟡
Selen 🟢 🟢 🟡

Magre fisk

Torsk Kul-mule Gedde Tun Helle-flynder
A-vitamin ⛔️ 🔴 ⛔️ 🟢 🟡
B12-vitamin 🟡 🔴 🟢 🟡 🔴
D-vitamin 🔴 🔴 🔴 🟡 🟢
E-vitamin 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🔴 🔴 ⛔️ 🔴 🔴
Jod 🟢 🟢 🔴 🟡 🔴
Selen 🟢 🟢 🔴 🟢 🟢

3 Er makrel sundt for børn, gravide og ammende?


Nogle typer af fisk frarådes til børn, gravide og ammende. Se herunder, om makrellen er en af dem.

© iStock

Børn

Det er det bestemt, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn får fisk til aftensmad to gange om ugen og flere gange om ugen til frokost, og her må makrel altså gerne være på menuen.

Selvom makrel er en rovfisk, så er den en lille rovfisk, og du skal derfor ikke bekymre dig om tungmetaller – for at tungmetaller skal ophobe sig, skal der nemlig være tale om en stor rovfisk. Det er derfor kun tunbøffer, man ikke anbefaler til børn.

© iStock

Gravide

Er du i lykkelige omstændigheder, kan du med ro i sindet spise makrel. Du har lige så god gavn af de sunde fedtsyrer som alle andre.

© iStock

Ammende

Bekymringen omkring ammende og fisk går på indholdet af kviksølv i nogle fisk, men makrel har et relativt lavt indhold af kviksølv, og dens sunde egenskaber mere end opvejer den beskedne mængde kviksølv.

4 Er makrel nem at fiske?


Hvis du er ny med fiskestangen, kan du stadig godt drømme om en makrel på krogen. Fisker du i højsæsonen, så er der nemlig nok makrel at tage af.

Den hurtige fisk bider nemt på krogen, men forbered dig også på, at den ikke giver op uden kamp.

5 Hvornår er makrel i sæson?


Hvis du vil være sikker på en friskfanget makrel hos fiskehandleren, så er den absolutte højsæson fra juli til september, men ellers fiskes makrel faktisk hele året rundt i danske farvande.

Kalender, der viser, hvornår makrel er i sæson

SÆT madding på krogen, og tag med ud og fisk ...

© iStock

6 Opskrift på stegt makrel


Stegt makrel (opskrift-billede)

Nem og lækker stegt makrel

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 2 stk. ferske makrelfileter med skind (ca. 125 g pr. stk.)
  • 1½ spsk. neutral olie
  • Salt
  • Peber, friskkværnet
  • Smør

Sådan laver du stegt makrel

  • Fjern benene ved at skære ned langs midterbenet på begge sider. Herefter er de lige til at tage op.
  • Skær et par snit i skindet, og krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Steg fileterne med skindsiden nedad i olie i ca. tre minutter. Skindet skal være gyldent og sprødt.
  • Vend fisken, tæl til 10, og tag den af varmen.
  • Tilføj gerne frisk smør til sidst for ekstra smag.

Servér fx stegt makrel med dampede asparges, fennikelsalat, kartoffelsalat med radiser og purløg eller med nye kartofler, frisk dild og koldt smør.


7 Kan man lave gravad makrel?


Det kan man sagtens, men du skal være opmærksom på, at den makrel, du bruger, har været frosset ned til -20 grader i mindst 24 timer, da du ellers risikerer parasitter. Hvis fisken er i orden, så er metoden den samme, som du måske kender fra gravad laks.

GRAVAD MAKREL

  • Skær ben væk.
  • Læg makrelfileterne på et fad.
  • Drys salt over fisken, og tilføj i samme ombæring krydderier, fx fennikel og dild.
  • Dæk fadet til med husholdningsfilm, og lad fisken hvile et halvt døgns tid i køleskabet, før den serveres.

8 Er makrel i tomat sundt?


Selv hvis tomatsovsen nærmer sig det ketchupagtige i sit sukkerindhold, vil makrellens sunde egenskaber mere end opveje de tomme kalorier. Så hvis makrel i tomatsovs er en af dine frokostfavoritter, skal du bare spise videre.

Er du forfalden til makrelsalat, skal du dog være opmærksom på, om du spiser makrel- eller mayonnaisesalat. Hvis der er mere mayonnaise, end der er fisk, kan du med fordel vælge makrel i tomat og selv tilføje lidt mayonnaise.

Men så igen: Hvis makrelsalat er den eneste fisk, du holder af, er det stadig et bedre valg end ingen fisk.

9 Opskrift med makrel i tomat


Æggepandekage med makrel i tomat

Æggepandekage med makrel, tomater og rugbrød

Kan du bruge den gode gamle dåsemakrel ovenpå en æggepandekage? Også i den grad!

Se opskriften her

10 4 tips til en sundere makrelsalat


Bland mayonnaisen op med hytteost

Det giver en luftigere konsistens og nedsætter fedtindholdet.

Fyld på med krydderurter

Karse, purløg eller timian pynter ikke bare på din rugbrødsmad: De er rige på antioxidanter og bidrager til smagsnuancer.

Lav din egen makrel i tomat

Hvis du har mod på det, kan du kaste dig ud i at tilberede din egen makrel i tomat. Du kan både bage, koge og stege fisken på forhånd, og tomatsovsen kan du lave på friske tomater og med mindre sukker.

Dekonstruér din makrel

Hvis du vil spare sukkeret i tomatsovsen helt væk, kan du overveje at bruge friske tomater i stedet. Fx kan du ovnbage tomaterne for ekstra smag.