Protein

Har du styr på, hvor meget protein du skal have om dagen? Og hvilke typer råvare, der giver dig protein? Ellers så læs med her.

Råvarer med protein

RÅVARER MED PROTEIN Vil du holde dig mæt længe, skal du gå efter protein i hvert måltid.

© iStock

Hvad er protein?

Proteiner er strukturer bygget op af såkaldte aminosyrer, lidt ligesom du bygger et hus op af en bunke Lego-klodser.

Disse byggesten bruger kroppen til at danne et væld af komplekse strukturer.

Hvorfor har jeg brug for protein?

Din krop bruger proteinernes aminosyrer til bl.a. at opbygge frisk muskelmasse, hormoner og enzymer.

Proteinernes betydning for dit ve og vel understreges af, at knap to håndfulde aminosyrer om dagen er livsvigtige for dig.

Hvor meget protein skal jeg have om dagen?

Sundhedsmyndighederne vurderer, at knap 1 gram protein pr. kg kropsvægt er nødvendigt for at bevare muskelmassen og sikre gnidningsfri opbygning af friske strukturer.

Træner du meget, kan det være relevant at øge mængden, fordi motion slider ekstra meget på dine muskler.

Vil du tabe dig, er det også en god idé at eksperimentere med større mængder protein. Årsagen er, at proteiner mætter godt og længe.

De officielle kostanbefalinger for protein, fedt og kulhydrat

DE OFFICIELLE KOSTANBEFALINGER Din daglige kost skal bestå af 10-20% protein.

Er der tidspunkter, hvor proteiner er særligt vigtige?

Når det kommer til træning, har det længe heddet sig, at du bør få de fleste af dine proteiner umiddelbart efter træning.

De seneste års forskning viser dog, at dette ikke er afgørende for en god restitution.

Får du nok proteiner i løbet af dagen, skal kroppen nok finde de nødvendige byggesten, når der er behov for at reparere musklerne efter træning.

Alligevel er det dog en god idé at stile efter at få proteiner i hvert måltid. Det skyldes, at næringsstoffet sikrer en god mæthed ved at forlænge optagelsen af din mad. Det giver samtidig en sundere blodsukkerpåvirkning.

Hvilke råvarer giver mig protein?

Især animalske råvarer er rige på proteiner. Såvel kød som fisk og fjerkræ indeholder omkring 20 g protein pr. 100 g.

Faste oste ligger typisk mellem 25 og 30 g protein, mens fx skyr indeholder 10-12 g pr. 100 g. Æg og skaldyr er andre gode kilder.

Planteriget er også leveringsdygtigt. Mest kendt er nok tofu, der med knap 10 g protein pr. 100 g er ganske rig på stoffet. Men også tørrede bønner og kikærter (20 g), linser (25 g), fuldkorn (10-12 g), jordnødder (26 g), mandler (21 g) og grøntsager som grønne ærter (6 g), broccoli (5 g) og rosenkål (4,5 g) indeholder betragtelige mængder.