Asparges – få styr på de lækre stænger

Friske asparges er både sunde og lækre. Se, hvordan du tilbereder de grønne og hvide stænger – enten som kogte, på grillen, i salater eller suppe.

Hvide og grønne asparges

ASPARGES – de grønne vokser over jorden, mens de hvide er dækket til af jord. Det giver lidt forskellige overflader og konsistenser – og derfor er kogetiden ikke ens.

© iStock

Selv om asparges er allerlækrest om foråret, hvor de har højsæson herhjemme, kan du heldigvis købe og nyde de lækre, sunde stænger hele året. Læs mere om både de grønne og hvide asparges her, og lær, hvordan du tilbereder dem og fletter flere af dem ind i din madlavning.

1 Hvad er asparges godt for?


  • Dine tarmbakterier
    Asparges er rige på fibertypen inulin. Den styrker din fordøjelse og virker præbiotisk i din tarm – det vil sige, at den “fodrer” dine sunde tarmbakterier og er med til at øge antallet.

  • Din talje
    Kalorierne i asparges er helt i bund, og samtidig sørger fibrene for en vis mæthed. De sprøde stænger er derfor geniale for dig, der gerne vil holde vægten.

  • Dit blodtryk
    Du får en pæn mængde kalium, når du bider i en asparges. Kalium er godt for dit blodtryk og er med til at sikre en normal muskel- og nervecellefunktion.

  • Produktionen af nye celler
    Folat er en meget vigtig byggesten i de første uger for et foster, og asparges er rige på folat. For alle andre er folat vigtigt for de røde blodlegemer og for dannelsen af nye celler.

Hvad indeholder asparges?

Grønne Hvide
Energi: 26 kcal 26 kcal
Kostfibre: 1,8 g 1,8 g
Fedt: 0,3 g 0,3 g
Kalium: 267 mg 169 mg
Folat: 150 µg 150 µg
C-vitamin: 10 mg 18 mg

2 Opbevaring af asparges


  • Hvordan opbevarer jeg asparges?
    I køleskabets grøntsagsskuffe pakket ind i et fugtigt viskestykke eller i en plastpose.

  • Hvor længe kan asparges holde sig?
    Asparges smager klart bedst, når de er helt friske. De kan dog holde sig i over en uge på køl, hvis du skærer 1 cm af bunden, stiller dem i et glas koldt vand og trækker en plasticpose over.

  • Kan jeg redde slatne asparges?
    Jepper! Skær enderne af, og stil dine asparges i koldt vand i et par timer.

  • Kan asparges fryses?
    Ja, men de skal blancheres først – altså en tur i kogende vand. Grønne asparges skal have 3 min., og de hvide skal skrælles først og blancheres i 5-6 min.

3 Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?


Illustration af grønne asparges

Grønne asparges

Vokser over jorden. Har mere smag end de hvide. Grønne asparges er lidt nemmere at dyrke end de hvide, og sæsonen er længere, og prisen er derfor typisk lavere.

illustration af hvide asparges

Hvide asparges

Vokser tildækket i små jordvolde. Dermed får de ikke sollys, hvilket er årsag til den lyse farve. Hvide asparges har en lidt ‘træagtig’ overflade og er mere seje end de grøne. De hvide skal derfor skrælles og skal også koge i længere tid end de grønne.

4 Hvornår er asparges i sæson?


Friske danske asparges er desværre en kort fornøjelse. Sæsonen varer fra maj og frem til omkring sankthans.

Læs også: Hvornår er ærter i sæson?

5 Hvordan dyrker man asparges?


Det kræver først og fremmest tålmodighed at dyrke dine egne asparges. Der går nemlig typisk op til 3 år, før du kan høste de første.

Miniguide til aspargesdyrkning:

  • Vælg et lyst sted i haven med læ.
  • Jorden skal være løsnet godt, være helt fri for ukrudt og helst have en pH-værdi på ca. 7,5. Tilsæt evt. lidt kalk for at opnå dette.
  • Plant aspargesplanterne i april i render, som er ca. 30 cm brede og 20 cm dybe. Der skal være 100-120 cm mellem renderne.
  • Bred planternes rødder godt ud til siden, og lad der være ca. en halv meters afstand mellem planterne.
  • Fyld renderne op med jord, dæk med barkflis, og vand rigeligt lige i starten. Vand ellers kun i tørre perioder.
  • Bind evt. høje planter op, da de ellers nemt kan knække ved jordoverfladen.
  • De første par år skal du give planterne ro til at etablere sig. Hvert efterår skal du fjerne dødt løv.
  • I det 3. år, når dine asparges er ca. 15 cm høje, er de endelig klar til at blive høstet – og spist!

Læs også: Hvordan dyrker jeg selv hindbær?

Asparges
© iStock

6 Hvordan tilbereder man asparges?


Grønne asparges

Hold din grønne asparges med begge hænder. Vrik forsigtigt nede ved rodenden, til den knækker naturligt, og skær til.

Hvide asparges

Skræl dem med en tyndskræller fra dér, hvor hovedet slutter, og ned til rodenden. Skær enderne til.

Asparges på grill
© iStock

Asparges på grillen

Har du tændt op, smager det virkelig godt at grille dine asparges. Brug gerne en grillbakke, så de ikke falder ned mellem rillerne. Grill i 3-5 min., dryp med lidt olivenolie, og kværn peber hen over. De smager også godt med lidt groftrevet parmesan. Har du ikke en grill, så brug en grillpande.

© iStock

Asparges på panden

Nemmere bliver det nok ikke. Gør dine asparges klar, og rist dem på panden i lidt olivenolie i 3-5 min. Vil du have lidt ekstra smag, kan du stege lidt hvidløg og evt. sesamfrø med.

OPSKRIFT:

Asparges i ovn
© iStock

Asparges i ovn

Er ovnen alligevel tændt, så brug den til dine asparges. Pensl med olivenolie, og bag dem ved 220 gr. i ca. 10 min. Drys evt. med sesamfrø og hakkede mandler.

OPSKRIFTER:

  • Frittata med asparges og parmesanse opskrift
  • Laks en papilotte med grønt og nye, små kartoflerSe opskrift
© iStock

Asparges i gryde

OPSKRIFTER:

  • Stjerneskud med rødtunge, asparges, rejer og rognse opskrift
  • Pocheret æg med asparges & skinkese opskrift

7 Kan man spise asparges rå?


Grønne asparges kan godt spises rå, fx i salater, men de hvide skal en tur i gryden.

Læs også: Spidskål – lær alt om sommerens søde kål

8 Hvor længe skal asparges koge?


Kogetiden afhænger af, om du skal koge hvide eller grønne asparges – den er nemlig ikke ens.

Hvor hvide asparges skal koge i 7 minutter, skal de grønne blot have 1 minut.

Det skyldes, at de hvide asparges vokser tildækket i små jordvolde. Dermed får de en lidt ‘træ-agtig’ overflade, og skal derfor både skrælles og koge i længere tid. De grønne vokser over jorden, skal ikke skrælles og kan spises rå.

Hvide asparges, kogetid: 7 min.
Grønne asparges, kogetid: 1 min.
Kogte hvide asparges – kogetid

Kogte, hvide asparges

Hvide asparges skal koge lidt længere end de grønne. Tjek her, hvordan du koger dem perfekt.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 10 hvide asparges
  • Lidt havsalt
  • Lidt rapsolie

Sådan koger du hvide asparges

  • Skræl de hvide asparges – fra under hovedet og ned hele vejen rundt. Skær det nederste af enderne fra, og kassér.
  • Bring vand i kog i en stor gryde eller stegepande.
  • Put de hvide asparges i det kogende vand, dryp med lidt rapsolie, drys med lidt salt, og kog dem møre i ca. 7 minutter.
  • Hæld vandet forsigtigt fra, dup aspargesene tørre, og servér straks.

Servér dem fx som en forret med hollandaisesauce og evt. lidt rejer. Du kan også servere dem som tilbehør til en hovedret, fx med fisk.

Hvide asparges er også lækre som fyld i en aspargessuppe, gerne sammen med grønne asparges.


Kogte grønne asparges – kogetid

Kogte, grønne asparges

De grønne asparges skal kun koge ganske lidt – ellers mister de deres bid. Tjek her, hvordan du koger dem perfekt.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 person

  • 10 grønne asparges
  • Lidt havsalt
  • Lidt rapsolie

Sådan koger du grønne asparges

  • Vrik de grønne asparges ved rodenden, og dér, hvor de knækker naturligt, lader du dem knække. Skær rodenderne til, og kassér disse.
  • Bring vand i kog i en stor gryde eller stegepande.
  • Put de grønne asparges i det kogende vand, dryp med lidt rapsolie, drys med lidt salt, og kog dem i 1 minut.
  • Hæld vandet forsigtigt fra, dup aspargesene tørre, og servér straks.

Servér dem som tilbehør, fx til fisk, skaldyr eller kylling. De er også lækre i salater eller som fyld i en aspargessuppe, gerne sammen med hvide asparges.


9 8 lækre måder du kan bruge asparges på


... med bacon

Rul en strimmel bacon stramt om hver asparges. Ønsker du en sundere version, så brug parmaskinke.

  • På pande/grillpande: Steg/grill dem i ca. 10 min., til baconen er sprød.
  • I ovn: Bag dem på bagepapir i ovnen ved 200 gr. i ca. 15-20 min.

… som fritter

Skyl dine asparges, og vend dem i – først mel, så sammenpisket æg og til sidst i en blanding af revet parmesan og pankorasp. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen i 10-15 min. Servér med aioli.

… til morgenmad

Æg og asparges kan bare noget sammen og er superlækkert til en god weekendmorgen. Lav fx en frittata med asparges, eller servér lynkogte asparges med et pocheret æg, lidt god parmaskinke og høvlet parmesan.

… på pizza

Grill dine asparges på en grillpande, og anret dem på din pizza, så snart den kommer ud af ovnen.

… i risotto

Har du ikke prøvet asparges i risotto, er det på tide. Skær asparges i mundrette stykker, og rist dem på en pande i lidt olie. Drys med lidt salt, og vend dem i den færdige risotto sammen med friske ærter og parmesan.

... med stenbiderrogn og cremefraiche

Anret stenbiderrogn sammen med friskkogte asparges og cremefraiche smagt til med lidt citron, salt, peber og masser af dild.

... med vinaigrette og parmesan

Lav en klassisk vinaigrette af olivenolie, vineddike, lidt dijonsennep, honning samt salt og peber. Hæld vinaigretten hen over de friskkogte asparges, og pynt med groftrevet parmesan. Servér straks.

... med hollandaise

Anret friskkogte asparges med hollandaise på toppen. Kom lidt dild og friskkværnet peber hen over. I en klassisk hollandaise er der ikke sparet på smørret. Vores version er lavet med blomkål og rummer en del færre kalorier.

© iStock

10 Opskrifter på asparges og fisk


Fisk passer supergodt sammen med friske asparges – måske fordi de begge har en meget mild og sart smag. Prøv fx kogte grønne og hvide asparges til et klassisk stjerneskud med en stegt og en dampet fisk, rejer, dild og dressing. Eller som her, hvor ovnbagt laks får selskab af spinatpesto samt grøntsagspasta i form af squash, radiser og asparges i tynde strimler.

© wichmann+bendtsen

Laks med quinoa, asparges og hindbær

Både laks og quinoa anses for at være superfoods, og på kun 30 minutter kan du servere denne bombe af vitaminer. Nemmere bliver det ikke.

Se opskriften HER!

Dildbagt fisk med citron og asparges

Få opskriften HER!

© Wichmann+bendtsen

Fiskefileter med grønne asparges

Få hemmeligheden bag denne lækre fiskefilet. Den vil med garanti være et hit i familien.

Find opskriften HER!

11 Opskrifter på salater med asparges


Især grønne asparges er lækre i salater, hvor de både giver god smag og er flotte på grund af deres særlige facon. De grønne kan du enten bruge rå eller efter et hurtigt opkog på 1 minut. Asparges passer godt til rejer, fx i en salat med perlebyg, vinaigrette og masser af dild eller i en tunsalat med tomater, fuldkornspastaskruer, rødløg og smilende æg. Eller som her sammen med edamamebønner, grønne linser, jordbær, mozzarella og sennepsdressing. Det er faktisk svært at vælge …

Edamamesalat med asparges og linser

Guf løs af denne salat med edamamebønner, asparges, frisk mozzarella og sennepsdressing. Spis den som en nærende frokostanretning eller som et let aftensmåltid.

Se opskriften HER!

Quinoa-bowl med kylling, avocado og tomat

Salat med quinoa, kylling, avocado, asparges og tomat, der er fyldt med proteiner - en optimal følgesvend til din træning.

Se opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Bagt laks med sommersalat

Bagt laks med krydderurter og sommerlig kartoffelsalat med radiser og asparges.

Se opskriften HER!

12 Opskrifter på aspargessuppe


En hjemmelavet suppe med friske asparges er en stor forårsdelikatesse og kan slet ikke sammenlignes med supermarkedets frosne udgaver. Herunder får du vores bedste bud.

© wichmann+bendtsen

Grøn aspargessuppe med rejer og dild

På bare 15 minutter kan du lave sund og lækker aftensmad til hele familien. Prøv denne aspargessuppe med rejer, den vil helt sikkert falde i god jord.

Få opskriften HER!

Aspargessuppe med grillede kammuslinger

Cremet suppe med lækkert tilbehør.

Få opskriften HER!

13 Opskrifter på pasta med asparges


Hjemmelavet pasta med rejer og asparges

Prøv denne smækre symfoni af grønne og gule toner forenet i frisk spinatpasta med stegte tigerrejer, modne tomater og knasende asparges.

Få opskriften HER!

Pasta med laks, asparges og dild

På bare 20 minutter kan du bikse denne pastaret sammen, der både beriger dig med kulhydrater, grønt og det gode fedt fra laksen.

Få opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Grøn pasta med ærter, feta, hindbær og avocadodressing

På bare 20 minutter kan du lave en sund og dekorativ pastaret. Velbekomme.

Få opskriften HER!

© wichmann+bendtsen

Grøntsags-spaghetti med spinatpesto og bagt laks

Lav denne skønne ret med grøntsags-spaghetti af squash med spinatpesto og bagt laks og kom i øjeblikkelig sommerhumør!

Få opskriften HER!

14 Hvorfor lugter mit tis, når jeg har spist asparges?


Under det fredelige forårsfarvede ydre finder du en krasbørstig syreforbindelse, asparagussyre, der indeholder svovl. Når asparagussyren bliver nedbrudt, udskilles der svovlholdige forbindelser. Disse binder sig til vores urin, og det er dem, som du – måske – kan lugte. Det er nemlig kun halvdelen af os, der er i stand til at opfange den markante og ret fæle lugt.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 8/2022