Asparges – få styr på de lækre stænger
Friske asparges er både sunde og lækre. Se, hvordan du tilbereder de grønne og hvide stænger – enten som kogte, på grillen, i salater eller suppe.
Friske asparges er både sunde og lækre. Se, hvordan du tilbereder de grønne og hvide stænger – enten som kogte, på grillen, i salater eller suppe.
Selv om asparges er allerlækrest om foråret, hvor de har højsæson herhjemme, kan du heldigvis købe og nyde de lækre, sunde stænger hele året. Læs mere om både de grønne og hvide asparges her, og lær, hvordan du tilbereder dem og fletter flere af dem ind i din madlavning.
Dine tarmbakterier
Asparges er rige på fibertypen inulin. Den styrker din fordøjelse og virker præbiotisk i din tarm – det vil sige, at den “fodrer” dine sunde tarmbakterier og er med til at øge antallet.
Din talje
Kalorierne i asparges er helt i bund, og samtidig sørger fibrene for en vis mæthed. De sprøde stænger er derfor geniale for dig, der gerne vil holde vægten.
Dit blodtryk
Du får en pæn mængde kalium, når du bider i en asparges. Kalium er godt for dit blodtryk og er med til at sikre en normal muskel- og nervecellefunktion.
Produktionen af nye celler
Folat er en meget vigtig byggesten i de første uger for et foster, og asparges er rige på folat. For alle andre er folat vigtigt for de røde blodlegemer og for dannelsen af nye celler.
Hvordan opbevarer jeg asparges?
I køleskabets grøntsagsskuffe pakket ind i et fugtigt viskestykke eller i en plastpose.
Hvor længe kan asparges holde sig?
Asparges smager klart bedst, når de er helt friske. De kan dog holde sig i over en uge på køl, hvis du skærer 1 cm af bunden, stiller dem i et glas koldt vand og trækker en plasticpose over.
Kan jeg redde slatne asparges?
Jepper! Skær enderne af, og stil dine asparges i koldt vand i et par timer.
Kan asparges fryses?
Ja, men de skal blancheres først – altså en tur i kogende vand. Grønne asparges skal have 3 min., og de hvide skal skrælles først og blancheres i 5-6 min.
Friske danske asparges er desværre en kort fornøjelse. Sæsonen varer fra maj og frem til omkring sankthans.
Læs også: Hvornår er ærter i sæson?
Det kræver først og fremmest tålmodighed at dyrke dine egne asparges. Der går nemlig typisk op til 3 år, før du kan høste de første.
Miniguide til aspargesdyrkning:
Læs også: Hvordan dyrker jeg selv hindbær?
Grønne asparges kan godt spises rå, fx i salater, men de hvide skal en tur i gryden.
Læs også: Spidskål – lær alt om sommerens søde kål
Kogetiden afhænger af, om du skal koge hvide eller grønne asparges – den er nemlig ikke ens.
Hvor hvide asparges skal koge i 7 minutter, skal de grønne blot have 1 minut.
Det skyldes, at de hvide asparges vokser tildækket i små jordvolde. Dermed får de en lidt ‘træ-agtig’ overflade, og skal derfor både skrælles og koge i længere tid. De grønne vokser over jorden, skal ikke skrælles og kan spises rå.
Hvide asparges, kogetid: 7 min.
Grønne asparges, kogetid: 1 min.
Hvide asparges skal koge lidt længere end de grønne. Tjek her, hvordan du koger dem perfekt.
Servér dem fx som en forret med hollandaisesauce og evt. lidt rejer. Du kan også servere dem som tilbehør til en hovedret, fx med fisk.
Hvide asparges er også lækre som fyld i en aspargessuppe, gerne sammen med grønne asparges.
De grønne asparges skal kun koge ganske lidt – ellers mister de deres bid. Tjek her, hvordan du koger dem perfekt.
Servér dem som tilbehør, fx til fisk, skaldyr eller kylling. De er også lækre i salater eller som fyld i en aspargessuppe, gerne sammen med hvide asparges.
Fisk passer supergodt sammen med friske asparges – måske fordi de begge har en meget mild og sart smag. Prøv fx kogte grønne og hvide asparges til et klassisk stjerneskud med en stegt og en dampet fisk, rejer, dild og dressing. Eller som her, hvor ovnbagt laks får selskab af spinatpesto samt grøntsagspasta i form af squash, radiser og asparges i tynde strimler.
Især grønne asparges er lækre i salater, hvor de både giver god smag og er flotte på grund af deres særlige facon. De grønne kan du enten bruge rå eller efter et hurtigt opkog på 1 minut. Asparges passer godt til rejer, fx i en salat med perlebyg, vinaigrette og masser af dild eller i en tunsalat med tomater, fuldkornspastaskruer, rødløg og smilende æg. Eller som her sammen med edamamebønner, grønne linser, jordbær, mozzarella og sennepsdressing. Det er faktisk svært at vælge …
En hjemmelavet suppe med friske asparges er en stor forårsdelikatesse og kan slet ikke sammenlignes med supermarkedets frosne udgaver. Herunder får du vores bedste bud.
Under det fredelige forårsfarvede ydre finder du en krasbørstig syreforbindelse, asparagussyre, der indeholder svovl. Når asparagussyren bliver nedbrudt, udskilles der svovlholdige forbindelser. Disse binder sig til vores urin, og det er dem, som du – måske – kan lugte. Det er nemlig kun halvdelen af os, der er i stand til at opfange den markante og ret fæle lugt.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 8/2022