Derfor er det sundt at spise sild

Er du færdig med at spise sild, når juletræet er stillet til storskrald? Det er en skam. Den fede sølvfarvede fisk er nemlig både billig, velsmagende og super sund hverdagsmad.

Sild skåret ud i stykker og lagt på tallerken sammen med rødløg.

SILD ER GODT! Læs med, og bliv vild med sild.

© iStock

Tilbage i 1800-tallet spise vi gerne en seks stykker – om DAGEN. Siden er det gået noget ned af bakke for indtaget af den lille sprælske fætter. Der er ellers ikke rigtigt noget dårligt at sige om sild. De er billige, sunde, smagfulde, hurtige at tilberede og klimavenlige.

Sild er desuden rige på A-vitamin, D-vitamin, selen, zink, jod, B12-vitamin, protein og omega-3-fedtsyrer. Er du ikke overbevist endnu, så læs med her.

Hvorfor er sild sundt?

Fede fisk er defineret ved at have mere end 8 gram fedt per 100 gram. Fordelen ved fedtet i de fede fisk, som eksempelvis sild er, at en del af fedtet består af sunde omega-3-fedtsyrer. Disse fedtsyrer kendes også slet og ret som fiskeolie og har gavnlige virkninger på hjerte og kredsløb.

Derudover er fisk fyldt med selen, jod – særligt de fede fisk, som sild, er tillige spækket med D-vitamin. Et vitamin vi særligt har brug for i de mørke og kolde måneder, hvor solen ikke kigger så meget frem, som man måske kunne ønske sig.

Sild styrker dit helbred

Det høje indhold af D-vitamin i sild er bl.a. med til at styrke dine knogler, tænder og dit immunforsvar. Og sildens sunde fiskeolier forebygger både forhøjet blodtryk og åreforkalkning. De fedeste sild får du om efteråret, og de går også under navnet høstsild.

Sild holder måske hjernen sund

Din hjerne består mestendels af fedt – særligt omega-3-fedtsyrer. Dyreforsøg har gennem årene vist, at mangel på disse fedtsyrer i kosten har ført til neurologiske forstyrrelser, og at inkludering af fiskeolie i kosten har kunnet rette op på skaderne.

Hvordan ser det så ud hos os mennesker? Der er ingen tvivl, om af fiskeolie spiller en stor rolle for hjernecellernes funktion. Men der mangler stadig store interventionsstudier på området, førend man kan fastslå præcis hvilken dosis og kombination af fiskeolier, der gavner hjernen bedst - både når det kommer til terapeutisk brug ved fx demens, depression og parkinsons, men også når det kommer til en sund aldring af hjernen hos raske.

Kilder: Front. Aging Neurosci, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

Sådan får du mere sild ind i hverdagen

Du bør spise mindst 350 gram fisk om ugen, og heraf skal de 200 gram gerne bestå af fede fisk, som fx sild, laks og makrel. Både de hvide, røde, stegte og marinerede sild tæller med.

Kosttilskud med fiskeolie har desværre ikke vidst sig at have samme gunstige virkning på dit hjerte, som når du spiser fisk som en del af et måltid. Det kan måske skyldes, at vi som oftest spiser fisk i stedet for fx kødpålæg eller en bøf, og dermed scorer vi både fiskens gevinster, og samtidig slipper vi for de negative ting ved kødspisningen.

Læs også: Hvor sund er makrellen sammenlignet med andre fisk

Sild til det kolde bord

Det er nemt at få sin sild som pålæg – de kommer i sauce, lage, marinerede, røde, hvide eller stegte. Gå gerne efter de langtidsmodnede (også kaldet gammeldags modnede), for her er smagen mere intens, afrundet og fyldig end i de hurtigt modnede.

Køber du fisk hos fiskehandleren eller i supermarkedets delikatesseafdeling, så gå efter en med et flot sølvskær, for det er et tegn på friskhed og høj fedtprocent. Sild skal ikke være gullige – medmindre de ligger svøbt ind i en karrysauce.

Sild som lun ret

Lige så uundværlig den er til julefrokosten - lige så overset er den på middagsbordet på en hverdagsaften. Mange forbinder nemlig sild med pålæg. Men selvom sild går godt med en snaps, så er den også god til aftensmaden.

Det handler blot om at ændre vaner og få gode idéer til, hvordan du kan tilberede sild til din aftensmad.

Tilbered fx en omgang stegte sild sammen med kartofler og en lækker salat, eller spis sild på en bund af spinat og pocheret æg, grill dem i en sojamarinade og servér til grillet grønt eller sæt på bordet med en spicy senneps- eller tomatsovs.

Er sild klimavenlige?

Sild er i den grad et klimavenligt valg. Generelt er fisk bedre for klimaet end fx oksekød, men særligt muslinger og sild belaster klimaet meget lidt, i forhold til fx rejer eller rødspætter.

Sild hører også de fleste år til de typer af fisk, der ikke overfiskes og er dermed et bæredygtigt valg. Vil du være sikker, så gå efter MSC-mærkede sild.