Grønne bønner – sådan laver du mad af vitaminbomberne

De er fulde af protein, kostfibre og vitaminer. Og så er de supernemme at lave lækker mad af. Her får du den ultimative guide til de aflange grønne herligheder – også kendt som haricots verts.

Fristhøstede grønne bønner

GRØNNE BØNNER – Haricots verts giver god mæthedsfornemmelse og indeholder næsten ingen kalorier. Og så kan de tilberedes på et utal af måder.

© iStock

Man kan næsten se det på dem! Haricots verts eller bønner oser langt væk af sundhed med deres fine grønne farve. Og listen af sunde fordele er da også alenlang. De bugner af vitaminer og mineraler.

Men selv hvis du ikke er på udkig efter sundhed, så haps den for smagens skyld. Mangler du ideer til at bruge dem, så smider vi nogle gode forslag i din retning. Forbered dig på et utal af tilberedningsformer og god mæthedsfornemmelse for næsten ingen kalorier. Eller penge.

God appetit!

1 Hvor længe skal grønne bønner koge?


Grønne bønner lægges i gryde.

Kogte grønne bønner

Bønnerne skal altid koges. Her kan du se, hvordan du gør det let.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 200 g grønne bønner (friske)
  • vand
  • 2 tsk. havsalt

Sådan koger du grønne bønner

  • Nip begge ender af bønnerne af.
  • Bring lidt vand i bunden af en gryde i kog.
  • Tilsæt salt.
  • Læg bønnerne i gryden og damp dem i 6-8 minutter.
  • Hæld vandet fra, og giv dem et hurtigt iskoldt brusebad med vandhanen. Så bevarer de både bid og farve og koger ikke videre.

Frosne bønner skal dampes endnu kortere, da de allerede blancheret. Kog dem derfor kun i 3 min. Men hæld stadig koldt vand over dem til sidst.


Grønne bønner i mikroovn

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 200 g Grønne bønner
  • Vand
  • 2 tsk. Salt

Sådan koger du grønne bønner i mikrobølgeovn

  • Nip begge ender af bønnerne af.
  • Læg dem i en skål, der tåler mikrobølgeovn.
  • Tilsæt ganske lidt vand og en smule fint salt
  • Tilbered dem ved 750 W i 5 min.
  • Vend rundt i dem undervejs.

Er bønnerne frosne, skal du ikke tilsætte vand. Bemærk også, at det er bedst ikke at tø dem op først.


2 Hvorfor må man ikke spise rå grønne bønner?


Haps – en frisk bønne. Nej vel? Der er en god grund til, at haricots verts ikke er gnavegrønt. De indeholder nemlig proteinet lektin, der kan give kvalme og ondt i maven, hvis du spiser dem rå. Derfor skal friske grønne bønner altid koges eller steges.

3 Hvad gør grønne bønner sunde?


De er rige på kostfibre, der giver god fordøjelse og tarmsundhed. Samtidig er de fulde af protein og kalorielette = med næsten gratis mæthedsfornemmelse.

Her er listen over alt det gode, bønnerne indeholder:

Er dåsebønner lige så sunde som friske grønne bønner?

Tegning af dåse med grønne bønner.
© iStock

Selvfølgelig er friske grøntsager sundere end dem på dåse! Æh nej! På dåse bliver grøntsager godt nok konserveret gennem opvarmning, hvilket påvirker vitaminindholdet, men det gør almindelig tilberedning i dit eget køkken også.

Og da grønne bønner og haricots verts altid skal varmebehandles for at nedbryde giftstoffet lektin, ja så er dåse lige så sundt som frisk. Men smag og konsistens er ikke heeelt den samme.

Læs også: Er bælgfrugter på dåse lige så sunde?

4 Hvor mange kalorier er der i grønne bønner?


Der er kun 30 kalorier pr. 100 g grønne bønner, så det gør den til en super kalorielet grøntsag. Samtidig er den stærk på proteiner.

Se her den samlede oversigt over grøntsagens næringsstoffer.

5 Kan grønne bønner fryses?


Ja, de kan sagtens fryses, men skal dog blancheres først. Fryser du dem ned friske, mister de deres saft og sprødhed og bliver vandede og slatne. Så kog eller damp dem kortvarigt i vand – ca. 2-3 min. – inden de fryses ned. Dryp dem godt af i et dørslag.

6 Hvad er forskellen på grønne bønner og haricots verts?


Haricots verts er det samme som grønne bønner, de er bare endnu mindre modne. Der er altså tale om helt små og spæde bønner, som er høstet, nærmest inden de har nået at udvikle frø. Du kan kende haricots verts ved, at bønnen er mere lige og tynd.

7 Er grønne bønner gode for klimaet?


Jep, de er dobbeltgode for klimaet. Deres klimabelastning er meget lav, som du kan se i tabellen. Men ikke nok med det, så opfanger de – ligesom andre bælgplanter – kvælstof i luften og suger det ned i jorden, hvor det fungerer som en slags gødning.

En kvinde dyrker bønner i køkkenhaven.

GRØNNE BØNNER – Dyrker du dem i egen have, sparer du miljøet for både emballage og transport.

© iStock

8 Sådan dyrker du grønne bønner


Buskbønner og stangbønner
© iStock

Buskbønner og stangbønner

Der findes to typer bønner, men buskbønner er nemmest at have med at gøre, fordi de ikke skal bindes op på en stang.

Tegning - sådan sår du bønner
© iStock

Find egnet jord

Buskbønner skal sås på en solrig placering i veldrænet jord, der er mindst 10 gr. varm. Typisk først i slutningen af maj eller start juni. Spirer de ikke, kan du så flere til sankthans.

Så buskbønner i en dybde af 2,5 cm og med en afstand på 5-10 cm i rækken og 60-90 cm mellem rækkerne.

Tegning - vand bønneplanter
© iStock

Vand planterne

Vand bønnerne godt, lige når du har plantet dem. Vand herefter efter behov. Bedst om morgenen, så jorden tørrer i løbet af dagen. I løbet af sommeren kan de høstes. Det er vigtigt at plukke dem, inden de bliver for store, for så er de ikke lækre længere.

9 Grønne bønner i madlavning


Ikke oven på havregryn om morgenen. Men ellers er der næsten uanede muligheder for at bruge de grønne darlings i maden.

I TÆRTER: Skær de grønne bønner i mindre stykker, og bland dem i æggemassen sammen med fx løg og bacon eller andre ingredienser, du godt kan lide som tærtefyld.

SOM LUNT TILBEHØR: Start fx med at stege bacontern på panden. Dryp bacon af, og steg bønner på panden, evt. sammen med hvidløg. Bland de stegte bønner og stegt bacon, og hæld det i en skål eller på fad. Servér som lunt tilbehør.

Bønnerne kan også mikses direkte med kød, som i denne lette opskrift med kylling.

SOM FRITTER: Bønnefritter er sundere end kartoffelfritter, men mindst lige så lækre. Hæld bønner i en plastpose med olie og salt, og vend det godt sammen. Bred dem ud på en plade med bagepapir, og bag i ovnen ved ca. 200 gr. i 30-40 min., til de er sprøde, men ikke brændte. Hold godt øje!

Prøv fx at servere bønnefritter til bagt torsk med denne opskrift.

I SIMREMAD: Grønne bønner er gode i vegetariske gryderetter, fordi de mætter og fylder. Svits fx løg, bønner, squash og kartofler i tern i olivenolie med chili, cayennepeber og evt. andre krydderier. Hæld hakket tomat over, og lad retten simre, til kartoflerne er færdige. Smag til med salt og peber.

I BUNDTER: Saml bønnerne i små bundter. Vikl en skive bacon rundt om hvert bundt, og læg bønnepakkerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir. Bag i ovn ved ca. 200 grader i 15-20 min., indtil bacon og bønner er brune og sprøde.

I PASTARETTER: Bliver din pasta carbonara fx lidt for flødetung og grøntsagsfattig, så prøv at vende kogte bønner med rundt i retten.

SOM SALAT: Bønnesalat kan laves på mange måder og er superenkelt. Kog bønnerne, og køl dem af.

Tilføj lækkerier efter eget valg, fx:

  • Grofthakkede mandler og flager af revet parmesan
  • Dressing af revet citronskal, citronsaft, olivenolie og peber fra kværn
  • Smuldret fetaost og finthakkede soltørrede tomater
  • Sesamfrø eller solsikkekerner
  • Stykker af kylling eller laks – som i denne opskrift
En bønne får klippet begge ender af.

Hvordan klargøres grønne bønner?

Hvis bønnerne er friske og rå, skal du huske at nippe de to ender af, inden du tilbereder dem. Det kan du gøre med fingrene eller ved at klippe eller skære dem af.

10 Opskrifter med grønne bønner


Der er nærmest ikke grænser for, hvilke retter, du kan bruge bønner i. Her får du inspiration til opskrifter på alt fra supper, friskeretter og salater.

Salade Nicoise med bønner
© wichmann+bendtsen

Sommerlig salade nicoise

Den franske sommersalat, salade nicoise, er perfekt til lune sommeraftener, og så tager den under 30 minutter at lave.

Læs opskriften her.

Sheet pan med spejlæg, bønner, tomater og blomkål
© wichmann+bendtsen

Sheet pan med spejlæg, bønner, tomater og blomkål

Spejlæg i ovn. Det er bare drønlet! Og når du bager dem sammen med lækre grøntsager, får du en smuk og kalorielet vegetar-ret.

Læs opskriften her.

Bagt torsk med perlebygsalat og bønnefritter
© wichmann+bendtsen

Bagt torsk med bønnefritter i ovn

Vi sætter fisk på menuen med denne opskrift på bagt torsk. Bønnefritter kan serveres til alle former for kød og fisk. Haps!

Læs opskriften her

Pigvar med grønne bønner

Pighvar med grønne bønner, hollandaise og ovnstegte kartofler

Bønner gør sig fremragende til grillmad. Her er den traditionelle kottelet skiftet ud med fisk, så du tilmed høster hjertevenlige omega-3-fedtsyrer.

Læs opskriften her

Omelet med grønne bønner og laks

Æggekage med laks og bønner

Ekstra mæthed, flere fibre og færre kalorier – ja tak! Spis den som aftensmad eller som frokost. Og du bestemmer selv, om der skal laks i eller ej.

Læs opskriften her

Blomkålsalat med bønner og varmrøget laks

Blomkålssalat med varmrøget laks

Du går ikke sulten fra bordet med denne lækre, fyldige salat med varmrøget laks, bønner, blomkål, og quinoa.

Læs opkriften her

Kålsuppe med bønner
© Skovdal Nordic

Delikat kålsuppe med bønner

Lun dig på en rygende varm og sund suppe, som tilmed er hurtig at bikse sammen.

Læs opskriften her.

Pastasalat-med-boenner
© wichmann+bendtsen

Pastasalat med kartofler, bønner og pesto

Kartofler og bønner til overs i køleskabet? Så lav denne salat! Det er sund og nærende aftensmad på under 30 minutter.

Læs opskriften her.

Suppe på bouillon med bønner
© wichmann+bendtsen

Bouillon med kylling, bønner og urter

Denne lækre suppe med bl.a. quinoa og kylling er perfekt til de koldere dage. Den er proppet med urter og grønsager, bl.a. bønner og tager kun 20 minutter.

Læs opskriften her

Gryderet med bønner

Grønne bønner i gryde

Glem alt om din barndoms udkogte dybfrostbønner, her får du en opskrift på grønne bønner, der er lige så lækker som den er nem.

Find opskriften her