Kylling - få et sundt boost af proteiner

Kyllingen er nærmest blevet nationalret for os – med god grund. For ud over den saftige smag har den et skyhøjt proteinindhold og rummer næsten intet fedt.

kylling, tomat, basilikum

ET GODT RÅD: Vil du undgå, at kyllingebrystet bliver tørt og kedeligt, så lad det ligge og ‘trække’ i en marinade en halv times tid, inden det skal i ovnen eller på panden.

© iStock

Kylling er en superfood

Vi har lovprist kyllingen mange gange, og vi gør det gerne endnu en gang. For i modsætning til den røde bøf – som vi bestemt også kan lide – så er der ikke et loft over, hvor meget kylling du kan spise, før det bliver potentielt sundhedsskadeligt.

Er du endnu ikke mæt efter den første filet, så kan du roligt snuppe en mere. Med kyllingens forsvindende lille fedtindhold koster det kun omkring 100 kalorier. Men så er der også stor sandsynlighed for, at du bliver mæt. Kylling er nemlig en sand proteinbombe, som på én og samme tid gør den til både slanke- og træningsmad.

Kyllingekødet byder også på et pænt indhold af superstoffet selen, der fx styrker immunforsvaret. Herudover er der i kylling masser af jern, som kroppen bruger til at danne røde blodlegemer, så dit iltoptag bliver bedre.

Boost det!

  • Bedste valg: Bryststykket er magert og kødfuldt. Spiser du brystet af fritgående høns med gode foderforhold, så er der intet til hinder for at spise skindet med. Det rummer nemlig masser af sunde fedtsyrer, og fedtindholdet er ikke højere, end at det fint kan passes ind i en sund og slankende dagskost.

  • Bedste tilberedning: Kom gerne brystet i en stegepose og ind i ovnen. Ud over at kødet holdes saftigt, slipper du for at udsætte kødet for grillens og pandens meget høje, brankende varme. Vil du gerne grille dit brystkød, så overvej at marinere det. Herved nedsætter du stegetiden markant og dermed også dannelsen af de såkaldte stegemutagener, der er potentielt kræftfremkaldende.

  • Bedste tilbehør: De fleste forbinder et højt jernindhold med røde bøffer, men analyser viser, at kyllingen kan indeholde lige så meget af det for blodproduktionen vigtige mineral. For at optage jernet bedst muligt skal retten indeholde en masse C-vitaminer. Dem får du nemt og effektivt ved at matche kylling med en frisk rødkålssalat med mandarinstykker i.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 8/2014