Tunbøffer, sushi med tun, tunsalat og måske en hurtig sandwich med tunmousse. Er du vild med tun, er det nok en god idé at læse denne artikel. For selv om tun som udgangspunkt er sundt, er den langt fra uproblematisk. Det handler både om overfiskeri og om kviksølv.
Bliv klogere på den populære fisk her, og få sunde tips og lækre opskrifter.
Tunen er en saltvandsfisk, der tilhører en under- gruppe af makrelfamilien. Normalt finder du tunen i lidt lunere farvande end de skandinaviske. Tunen er en både mager og proteinrig fisk.
Der findes 8 tunarter, som varierer i farve og størrelse. De største kan blive over 3 meter lange og veje over 600 kg. De fem vigtigste arter tunfisk er:
- Albacore/hvid tun
- Bigeye
- Bluefin
- Yellowfin
- Skipjack
Skipjack udgør 58 pct. af den globale tunfangst og benyttes især til dåsetun.
Det korte svar er: både ja og nej.
Tun er en mager og proteinrig fisk med vigtige vitaminer og mineraler som jod, jern og selen samt A-, D- og E-vitamin. Så som udgangspunkt er tun en sund spise. På grund af forurening i havene, ikke mindst af kviksølv, kan der dog være en risiko ved at spise rovfisk som tun. Så undgå at spise det hver eneste dag.
Hop direkte til afsnittet om kviksølv her
Tun er en mager og proteinrig fisk, der også indeholder sunde vitaminer og mineraler, især A-og D-vitamin, jern, jod og selen. Tjek næringsindholdet pr. 100 g tun her.
Som udgangspunkt; ja. Verdenshavene er forurenede bl.a. af tungmetaller som kviksølv, der ophobes i kroppen hos både dyr og mennesker. Tunen er en rovfisk, der spiser mindre fisk, og derfor kan tun indeholde store mængder kviksølv.
Jo ældre og større tun, jo større mængder kviksølv er der risiko for. Det er især de store tun, der anvendes til tunbøffer, mens de små typisk ender som dåsetun.
Generelt spises der for lidt fisk i Danmark. De officielle anbefalinger siger, at du skal spise 350 g fisk om ugen. Heraf skal de 200 g gerne være fede fisk. Dermed er der 150 g tilbage til de magre fisk som fx tun. Det svarer ca. til en dåse.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du varierer mellem diverse fisk. Undlad derfor kun at tanke op med tun, som kan have et højt indhold af kviksølv.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet er de positive sundhedsmæssige effekter ved at spise fisk generelt større end de skadelige effekter af forureningen i fisken. Det gælder også, hvis du spiser mere end 350 g. Her er det så bare ekstra vigtigt at variere typen af fisk og undgå de mest udsatte for forurening. Er du gravid, ammende eller under 15 år, er der særlige anbefalinger for tun.
Det kommer helt an på barnets alder – og typen af tun.
BØRN 0-3 ÅR:
Tun frarådes helt til børn under 3 år. Det skyldes, at den kan indeholde kviksølv, som 0-3-årige børns hjerner er særligt sårbare over for på grund af deres lave kropsvægt.
BØRN 3-14 ÅR:
Anbefalingerne til denne aldersklasse er de samme som til gravide: at de undgår frisk tun, max. spiser 1 dåse om ugen og ikke spiser dåser med typen albacore/hvid tun.
Tunen er meget eftertragtet. Faktisk er den så populær, at fangsten ifølge organisationen MSC (Marine Stewardship Council) udgør 20 pct. af værdien af al fangst af fisk og skaldyr i hele verden. Populariteten har i visse områder ført til overfiskning, men ifølge MSC går det den rigtige vej med det bæredygtige fiskeri.
Hvis du vil sikre, at den tunfisk, du køber, stammer fra certificeret bæredygtigt fiskeri, kan du som udgangspunkt kigge efter det blå MSC-mærke.
Du kan også tjekke fiskeguiden for bæredygtige fisk fra WWF. Her kan du se, hvilke tun WWF henholdsvis anbefaler og fraråder, at du køber. Det handler både om arten, fangstmetode og område. Værst ser det, ifølge WWF, ud for blåfinnet tun, der har været stærkt under pres.
Tun på dåse kan opbevares i flere år i køkkenskabet. Når dåsen er åbnet, skal tunen i en anden beholder. Her kan den opbevares på køl i 1-2 dage.
Frisk tun skal opbevares på køl. Det skal bruges samme dag, som det er købt, medmindre du fryser det ned. Tø op i køleskabet.
Rå fisk kan indeholde parasitter. Ifølge Fødevarestyrelsen skal fisk, der skal bruges til sushi, derfor fryses ned til mindst minus 20 grader i 24 timer før brug for at dræbe eventuelle parasitter. Visse fisk fra opdræt er undtaget fra frysekravet. Spørg hos din fiskehandler, inden du køber tun til sushi.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2022