Pekannødder: Milde, runde og supersunde
Pekannødder har en blid og næsten karamelagtig sødme, der passer godt i kage såvel som salat. Og så er de gode for både fordøjelse og kredsløb.
Pekannødder har en blid og næsten karamelagtig sødme, der passer godt i kage såvel som salat. Og så er de gode for både fordøjelse og kredsløb.
Pekannødder er et af naturens ernæringsmæssige pletskud, som ikke kun smager forrygende, men også gavner din sundhed.
Med en unik kombination af sunde fedtstoffer, kostfibre, proteiner, vitaminer og mineraler forsyner de kroppen med værdifuld næring.
Pekannødderne vokser på det løvfældende Pekan-træ, som kan blive op til 40 meter højt og mere end 1.000 år gammelt. Høsten ligger om efteråret, hvor de store nødder falder til jorden, klar til at blive samlet ind.
Træet stammer oprindeligt fra Nordamerika, særligt de centrale og østlige dele, samt Mexico.
Selvom træerne i dag også står i andre dele af verden, er det fortsat USA og Mexico, der tegner sig for langt den største del af verdens produktion.
Man skal være forsigtig med at udråbe enkelte råvarer til at være særligt antiinflammatoriske, da det er kosten som helhed, der for alvor påvirker kroppens inflammation.
Undersøgelser viser dog, at pekannødder, i lighed med blandt andet jordbær, hindbær, granatæble og valnødder, indeholder en del ellaginsyre. Her er tale om en kraftfuld antioxidant, der i forsøg har vist sig at kunne mindske inflammation.
Indholdet af øvrige sunde komponenter gør, at pekannødden egner sig fint til at indgå i en antiinflammatorisk diæt; så længe du ikke lider af nøddeallergi.
Pekannødder ligner valnødder, og de minder også om hinanden i smagen. Men hvor valnødder har det med at være lidt bitre, er pekannødder mildere og mere runde og fede i smagen – nogle vil endda sige “smør-agtige” på tungen.
Derfor egner de sig perfekt til kage og andet bagværk. Eller bare som en lækker snack.
Faconen minder om valnøddens, og nødderne deler da også visse fællestræk, blandt andet når det kommer til kalorieindholdet og mængden af fedt.
De primære forskelle er:
Skal det være sødt og lækkert, kan du lave en pekantærte, som amerikanerne ofte nyder som dessert til blandt andet Thanksgiving.
Nødden egner sig dog også fortrinligt i salaten, på morgenens frugt og yoghurt eller blandet i en mysli.
Den fungerer også fremragende blendet i en smoothie eller som simpel snack, der kan opgraderes via en gang tørristning.
De afskallede pekannødder blive let harske. Det forebygger du ved at opbevare dem mørk og tørt i en lufttæt emballage. Her kan de typisk holde 2-4 måneder.
Pekannødder kan også fryses ned. Det forlænger holdbarheden til et års tid.