Pekannødder: Milde, runde og supersunde

Pekannødder har en blid og næsten karamelagtig sødme, der passer godt i kage såvel som salat. Og så er de gode for både fordøjelse og kredsløb.

Pekannødder med og uden skal

PEKANNØDDER ligner valnødder, men er mildere og rundere i smagen.

© iStock

Pekannødder er et af naturens ernæringsmæssige pletskud, som ikke kun smager forrygende, men også gavner din sundhed.

Med en unik kombination af sunde fedtstoffer, kostfibre, proteiner, vitaminer og mineraler forsyner de kroppen med værdifuld næring.

1 Hvad er pekannødder godt for?


pekannødder i skal

DER GEMMER SIG en sund og blød sag bag den hårde skal.

© iStock

4 gode grunde til at spise pekannødder

Pekannødder gavner kolesteroltallet

Pekannøddernes helt store trumf er deres gavnlige indvirkning på kolesteroltallet.

Diverse forskningsundersøgelser har de seneste år eftervist, at indtaget af de smagfulde nødder på få uger gavner kolesteroltallet. Særligt mængden af skadeligt LDL-kolesterol i blodet daler, når du spiser nødderne.

Det bedste ved det hele er, at undersøgelserne fastslår, at jo flere nødder du spiser, jo bedre er det for kolesteroltallet. Det er til gengæld ikke så vigtigt, hvilken type nødder du spiser.

Samtidig ses også et fald i kræftrisikoen, hvorfor det anbefales at gøre nødder til en del af dagskosten. Anbefalingen gælder forskellige nødder, og herunder altså også pekannødder.

Læs også: Har du styr på dit kolesterol?

Pekannødder forebygger hjerte-kar-sygdomme

Dit hjerte og dit kredsløb vil elske dig for at spise nødder – fx pekannødder – hver dag.

Forskerne bag de aktuelle Nordiske Næringsstofanbefalinger konkluderer, at hvis du spiser 28-30 gram nødder om dagen, så kan du mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme med hele 20 %.

Pekannødder fremmer fordøjelsen

Pekannødder er rige på kostfibre, som gavner din fordøjelse. Faktisk indeholder de en del flere kostfibre end mange andre nødder.

Så mange kostfibre er der i 100 gram nødder:

  • Mandler: 10,6 gram fibre
  • Pekannødder: 9,6 gram fibre
  • Hasselnødder: 8,2 gram fibre
  • Valnødder: 5,6 gram fibre
  • Cashewnødder: 3 gram fibre

Læs også: Top 10 over fiberrig mad

Pekannødder bekæmper oxidativt stress

Pekannødder har et højt indhold af antioxidanter, som kan hjælpe med at bekæmpe oxidativt stress. Oxidativt stress kommer, når kroppen har for mange frie radikaler og for få antioxidanter til at bekæmpe dem. Frie radikaler kommer blandt andet som følge af dårlig kost, sollys og rygning.

Hvis du udsættes for oxidativt stress igennem længere tid kan det få en betydning for, hvordan du ældes, og om du rammes af fx kronisk inflammation eller kræft.

Læs også: Gode tips til dig, der er 50+

Der er derfor al mulig grund til at få tanket godt op på antioxidanter hver dag – og her er pekannødder altså et godt bud.

2 Hvor kommer pekannødder fra?


Pekannødderne vokser på det løvfældende Pekan-træ, som kan blive op til 40 meter højt og mere end 1.000 år gammelt. Høsten ligger om efteråret, hvor de store nødder falder til jorden, klar til at blive samlet ind.

Træet stammer oprindeligt fra Nordamerika, særligt de centrale og østlige dele, samt Mexico.

Selvom træerne i dag også står i andre dele af verden, er det fortsat USA og Mexico, der tegner sig for langt den største del af verdens produktion.

pekannødder på træ

DE SUNDE NØDDER kommer fra Nordamerika og vokser på høje træer, hvis stamme kan blive op til to meter i diameter.

© iStock

3 Hvilke vigtige næringsstoffer er der i pekannødder?


Protein: 9,2 g per 100 g

Proteiner er blandt andet vigtige for muskelopbygningen.

Enkeltumættede fedtsyrer: 47 g per 100 g

De sunde fedtsyrer er gode for en lang række ting – blandt andet gavner de kredsløbet ved at mindske mængden af LDL-kolesterol i blodet.

Læs også: De 20 vigtigste spørgsmål om dit blodtryk

Kostfibre: 9,5 g per 100 g

Kostfibre hjælper dit tarmsystem med at fungere, som det skal – de bidrager altså til en sund fordøjelse.

Læs også: Sådan slipper du af med en oppustet mave

Jern: 2,5 mg per 100 g

Jern indgår blandt andet i produktionen af røde blodlegemer, hvis vigtigste opgave er at transportere ilt fra lungerne og ud i alle dele af kroppen.

E-vitamin: 5,1 alfa-TE/100 g

E-vitamin er en af de vigtige antioxidanter, som hjælper kroppen med at bekæmpe frie radikaler. E-vitamin har også en gavnlig effekt på din hud.

4 Er pekannødder antiinflammatoriske?


Man skal være forsigtig med at udråbe enkelte råvarer til at være særligt antiinflammatoriske, da det er kosten som helhed, der for alvor påvirker kroppens inflammation.

Undersøgelser viser dog, at pekannødder, i lighed med blandt andet jordbær, hindbær, granatæble og valnødder, indeholder en del ellaginsyre. Her er tale om en kraftfuld antioxidant, der i forsøg har vist sig at kunne mindske inflammation.

Indholdet af øvrige sunde komponenter gør, at pekannødden egner sig fint til at indgå i en antiinflammatorisk diæt; så længe du ikke lider af nøddeallergi.

5 Hvordan smager pekannødder?


Pekannødder ligner valnødder, og de minder også om hinanden i smagen. Men hvor valnødder har det med at være lidt bitre, er pekannødder mildere og mere runde og fede i smagen – nogle vil endda sige “smør-agtige” på tungen.

Derfor egner de sig perfekt til kage og andet bagværk. Eller bare som en lækker snack.

pekannødder og valnødder

PEKANNØDDEN, som ses til venstre, minder i sin form meget om valnødden, som ses til højre. Pekannødden er dog noget mildere i smagen.

© iStock

6 Hvad er forskellen på pekannødder og valnødder?


Faconen minder om valnøddens, og nødderne deler da også visse fællestræk, blandt andet når det kommer til kalorieindholdet og mængden af fedt.

De primære forskelle er:

  • Pekannødden har 30 % flere kostfibre end valnødden
  • Valnødden indeholder 40 % mere protein
  • Pekannødden indeholder 5 gange så meget E-vitamin
  • Valnødden indeholder 10 gange så mange omega-3-fedtsyrer, mens pekannødden til gengæld rummer 4 gange så mange enkeltumættede fedtsyrer

7 Hvordan spiser man pekannødder?


Skal det være sødt og lækkert, kan du lave en pekantærte, som amerikanerne ofte nyder som dessert til blandt andet Thanksgiving.

Nødden egner sig dog også fortrinligt i salaten, på morgenens frugt og yoghurt eller blandet i en mysli.

Den fungerer også fremragende blendet i en smoothie eller som simpel snack, der kan opgraderes via en gang tørristning.

pekannød-tærte

PEKANTÆRTE, ELLER “PECAN PIE” smager himmelsk og er en meget populær dessert i Nordamerika.

© iStock

8 Opbevaring af pekannødder – hvordan?


De afskallede pekannødder blive let harske. Det forebygger du ved at opbevare dem mørk og tørt i en lufttæt emballage. Her kan de typisk holde 2-4 måneder.

Pekannødder kan også fryses ned. Det forlænger holdbarheden til et års tid.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren