Hotte hytteost – sådan bruger du den

Vi køber hytteost som aldrig før. Og med god grund. Bliv klogere på den hvide, klumpede proteinbombe her, og få 13 sunde og lækre opskrifter.

Hytteost-fladbroed, tips og opskrifter

HYTTEOST ER GENIALT – i mange retter og i dit bagværk. Prøv selv vores opskrifter på fx boller, pandekager og hytteost-fladbrød.

© iStock

Egentlig har den jo udseendet lidt imod sig med den hvide og klumpede konsistens. Men som du måske har lært, skal man ikke dømme andre på udseendet. Heller ikke hytteost.

Den milde ost har nemlig meget at prale af.

Superanvendelig proteinbombe

Den er spækket med proteiner, den har få kalorier, den giver dig sunde vitaminer og mineraler, og så gør dens milde smag og cremede konsistens bare hytteost superanvendelig i mange retter.

Læs også: Proteinrig aftensmad og frokost – få 20 sunde opskrifter

Det er vi mange, der har opdaget. Vi køber nemlig osten som aldrig før – formentlig fordi en række opskrifter er gået viralt på sociale medier som Instagram og TikTok.

Hytteost-fladbrød hitter

En af de mest populære opskrifter er hytteost-fladbrød. Opskriften er superenkel med kun to ingredienser, nemlig hytteost og æg, og egentlig er det nok lidt en tilsnigelse at kalde det for brød. Reelt er det snarere en tynd omelet, der fx kan bruges til en wrap eller sandwich.

Populariteten skyldes formentlig, at fladbrødet bugner af proteiner, og at du sparer kalorier i forhold til almindelige brød. Det er perfekt i en lowcarb kost og er naturligvis også glutenfrit.

Du får opskriften på hytteost-fladbrødet herunder, men vi vil også gerne inspirere dig til generelt at benytte hytteost i din madlavning.

Vi har derfor også samlet 12 af vores bedste opskrifter med hytteost sammen med en stribe gode tips om den hvide, cremede ost.

Velbekomme!

Hytteost-fladbroed, tips og opskrifter

Hytteost-fladbrød

Nemt, sundt, low carb, glutenfrit – og proppet med proteiner! Prøv det populære fladbrød, der kun har 2 ingredienser plus lidt krydderier. Perfekt til en wrap eller sandwich.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 2 æg
  • 200 g hytteost, 4 %
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • Evt. oregano, hvidløgspulver eller chiliflager

Sådan laver du hytteost-fladbrød

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Blend æg, hytteost, salt og peber til en glat masse.
  • Hæld den flydende masse ud på en bradepande med bagepapir.
  • Drys evt. med oregano, hvidløgspulver, chiliflager eller dit yndlingskrydderi.
  • Bag i ovnen i ca. 20 min., til fladbrødet er fast og har en gylden overflade.
  • Lad brødet køle af, og del det i mindre stykker, der passer til fx en wrap eller sandwich. Træk forsigtigt bagepapiret af, og flyt gerne brødstykkerne over på en bagerist, så de kan stå og “tørre” lidt.
  • Fyld brødene med dit yndlingsfyld, fx salat, kylling, tomat, rødløg og pesto.

1 12 opskrifter med hytteost


Du kan godt glæde dig. Vi disker op med både lasagne, tomattærte, pølsehorn og pandekager – for slet ikke at tale om vores geniale proteinboller. Og der er hytteost i hele molevitten.

Pandekager med hytteost - og skyr og bær som topping
© wichmann+bendtsen

Protein-pandekager med med havregryn og hytteost

Fibre og proteiner sørger for, at disse pandekager mætter godt og længe. Måske din nye yndlingsmorgenmad?

Find opskriften her

Boller med hytteost og spinat sammen med snackgrønt
© wichmann+bendtsen

Boller med hytteost og spinat

Geniale boller helt uden mel, men med havregryn og spinat – og godt med protein.

Find opskriften her

Ærtepuré med hytteost opskrift
© wichmann+bendtsen

Ærtepuré med hytteost

En sund puré, der er lækker både lun og kold. Perfekt til fisk og skaldyr – og som en sund dip med grøntsagsstave.

Se opskriften her

Tærte med tomat og hytteost
© wichmann+bendtsen

Tomattærte med hytteost og spinat

Tærte til aftensmad? Det kan man sagtens. Især når det er en sund tærte bagt med havregryn, tomater og spinat. Velbekomme!

Find opskriften her

Sund lasagne med tomatsalat
© wichmann+bendtsen

Lasagne med hytteost, oksekød og grøntsager

Lasagne er en favorit i mange familier. Og vi lover: Ingen kan smage, at denne version med hytteost og masser af grønt er lidt sundere.

Find opskriften her

Skål med spinatsalat med hytteost og laks
© wichmann+bendtsen

Spinatsalat med hytteost, tomat og varmrøget laks

På travle dage er denne salat med laks en af redaktionens favoritter. Den er både nem, sund og lækker – og du kan smække den på bordet på kun 15 minutter.

Find opskriften her

Æggekage i ovn med hytteost
© wichmann+bendtsen

Æggekage med hytteost og søde kartofler

Lyst til en kødfri dag? Så er æggekage i ovn med søde kartofler et både sundt og nemt valg. Og så er den ægge spor svær at lave ...

Se opskriften her

© wichmann+bendtsen

Rugbrødssandwich med tunsalat på hytteost

Ud med mayo – og ind med hytteost, skyr og sennep! Og voila – en meget sundere tunsalat. Lækker til frokost sammen med rugbrød.

Find opskriften her

Pande med hytteost-pandekage med broccoli og æble
© wichmann+bendtsen

Hytteost-pandekage med broccoli og æble

Du kan spise den hele dagen, men denne pandekage er tænkt som en mættende morgenmad. Lav den med din yndlingsfrugt og -grønt, og lad den småsimre, mens du hopper i bad.

Se opskriften her

Pølsehorn bagt med hytteost og havregryn
© wichmann+bendtsen

Pølsehorn med hytteost

Alle elsker pølsehorn! Og hvis de så tilmed kommer i en lidt sundere version, er kærligheden uendelig. Vi gætter på, at de her små fyre snart er faste gæster hjemme hos dig.

Find opskriften her

Omelet med hytteost og avocadosalat
© wichmann+bendtsen

Omelet med hytteost og spinat

Lækker konsistens og masser af mæthed. Prøv vores udgave med hakket spinat og krydderurter, og servér en lækker avocadosalat til.

Find opskriften her

Tallerken med pandekager med hytteost, bær og skyr-creme
© wichmann+bendtsen

Pandekager med hytteost, bær og skyr-mascarponecreme

Vores sunde pandekager her er ligeglade med, om du spiser dem til morgenmad eller dessert. De smager nemlig godt hele dagen.

Find opskriften her

2 Hvad er hytteost?


Hytteost er lavet af mælk – som al anden ost i øvrigt. Konsistensen er blød og kornet – eller “klumpet”, om du vil – og smagen er mild og let syrlig.

Osten tilhører kategorien friskost, som er en betegnelse, der bruges om oste, der hverken presses eller lagres.

Sådan fremstilles hytteost:

  • Mælken centrifugeres på mejeriet og deles i skummetmælk og fløde.
  • Skummetmælken tilsættes osteløbe – et enzym, der får mælken til at stivne.
  • Den stivnede masse skæres ud i de små, velkendte “klumper” – i fagsprog ostekorn.
  • Til sidst tilsættes der salt og lidt fløde, indtil den ønskede fedtprocent er opnået.
  • Efter ca. 1 døgns modning på mejeriet, er osten klar til tapning – og derefter til salg i butikkerne.

KILDE: Arla

Læs også: 9 myter om ost – hvad er sandt og falsk?

3 Er det sundt at spise hytteost?


Ja, som udgangspunkt er det sundt at spise hytteost.

De to helt store sunde fordele ved den milde ost er et højt proteinindhold og et lavt fedtindhold. Det gør, at du får ret meget mæthed for få kalorier.

Generelt er det en god idé at gå efter de magre mejeriprodukter. I modsætning til fede mejeriprodukter som fx fløde, creme fraiche og smør, giver de dig nemlig kun små mængder af det mættede fedt, som vi helst ikke skal have for meget af.

Et højt indtag af mættet fedt øger dit LDL-kolesterol og din risiko for fx blodpropper.

Læs også: Har du styr på dit kolesterol?

4 Hvordan bruger jeg hytteost?


Du kan sagtens spise osten, som den er, med en ske direkte fra bægeret – men det bliver nok hurtigt lidt kedeligt. Se her, hvordan du kan bruge den milde ost på lidt mere spændende måder.

En portion hytteost med granatæble-kerner

HYTTEOST MED FRUGT – er lækkert både til morgenmad, mellemmåltid og som en sund dessert. Spis den fx som her med granatæblekerner og frisk mynte.

Prøv hytteost ...

... på brød:

Den mest almindelige måde at spise den bløde ost på er nok at komme et par skefulde på et stykke knækbrød eller rugbrød, evt. med agurk, radiser og friskkværnet peber på toppen. Prøv også at røre osten op med tern af rød peberfrugt og rødløg samt masser af purløg.

Læs også: Bag dit eget lækre knækbrød med kerner

... med frugt:

Frisk frugt på toppen af den bløde ost kan også noget. Bær er altid lækkert, men prøv også med ananas, mango eller granatæblekerner. Drys evt. med kokosflager eller hakkede mandler.

... i dips:

Du sparer en del kalorier, hvis du bruger hytteost i stedet for creme fraiche i dine hjemmelavede dips og dressinger.

Blend osten, til den er fin og glat, og smag til med salt, peber, presset hvidløg og citronsaft. Du kan også tilsætte fx pesto, tomatketchup, tørret chili eller hakket purløg alt efter, hvilken smag – og farve – du gerne vil opnå.

Servér dippen til dine snackgrøntsager eller til din aftensmad i stedet for en sauce.

... i scrambled eggs

Er du glad for røræg, så prøv næste gang at røre lidt af den cremede friskost i din æggemasse. Det giver dine æg en mere cremet og lækker konsistens.

1 dl hytteost passer fint til 2-3 æg.

... i brød-dej

Dine hjemmebagte brød og boller bliver kun bedre af et skud hytteost. Det giver ekstra mæthed til dit brød, som også får en dejlig blød og saftig konsistens, der er med til at holde det friskt lidt længere.

...i pandekage-dej

Hytteost i din pandekagedej giver samme gevinst som i din brøddej; mere mæthed og en lækker, svampet konsistens.

...i salater

Du kan bruge osten i dine salater på flere måder. Som en slags cremet topping i små klatter ovenpå salaten, eller du kan blande den rundt i hele din salat som en slags dressing, fx som i en cremet kartoffelsalat eller æggesalat.

Begge måder vil give dig en mindre tør salat uden at tilføje masser af kalorier, samtidig med at din salat får flere mættende proteiner.

... i varme retter:

Hytteost er ikke kun et hit i kolde retter. Den er også genial i varme retter, hvor den både giver god fylde og mæthed. Prøv den i retter som fx frikadeller, lasagne, omeletter, grøntsagstærter og æggekager.

5 Hvor mange kalorier er der i hytteost?


I Danmark kan du købe den milde friskost i to fedtprocenter; 1,5 pct. og 4 pct.

Tæller du kalorier, skal du vælge udgaven med 1,5 pct. fedt.

Hytteost, 1,5 pct.

Pr. 100 gram:
Kalorier: 79 kcal
Fedt: 1,5 g

Hytteost, 4 pct.

Pr. 100 gram:
Kalorier: 99 kcal
Fedt: 4 g

KILDE: Arla

Læs også: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

6 Hvor mange proteiner er der i hytteost?


Hytteost, 1,5 %, pr. 100 gram:

Protein: 13 g

Hytteost, 4 %, pr. 100 gram:

Protein: 14 g

Med et proteinindhold på 13 og 14 gram pr. 100 gram ligger den hvide, bløde friskost højt på listen over proteinrige mejeriprodukter. Især hvis vi ser bort fra faste oste.

Til sammenligning er der fx 10 gram protein pr. 100 gram i skyr, der netop er en proteinfavorit hos mange.

Læs også: Top 20 - mad med flest proteiner

7 Hvad kan jeg bruge i stedet for hytteost?


Der er flere alternativer, som du kan vælge, men det afhænger selvfølgelig af, hvorfor du gerne vil bruge et andet produkt.

Du kan ikke få fat på hytteost

Der er flere alternativer her, fx fedtfattig kvark, som også er en friskost, og skyr. Begge er rige på proteiner, og du kan stort set anvende dem på samme måde.

Vælg kvark, hvis du skal lave en varm ret, og rør den så op med lidt mel først. Ellers risikerer du, at den skiller ved kogning.

Som pålæg på fx knækbrød, vil rygeost være en fin erstatning. Vær opmærksom på, at rygeost også fås med forskellige fedtprocenter.

Du bryder dig ikke om “klumperne”

Den er nem. Blend osten, til den har en fin og glat konsistens.

Du tåler ikke hytteost

Tåler du ikke laktose, kan du købe en laktosefri variant af de bløde ost.

Er du mælkeallergiker, kan du ikke tåle den laktosefri udgave. Det er nemlig mælkeproteinerne, som du er allergisk overfor, og disse findes også i de laktosefri udgaver. Du skal derfor kigge efter veganske produkter, fx vegansk yoghurt.

Læs også: Er mælk usundt for voksne?

Du er veganer

Umiddelbart kan du ikke købe vegansk hytteost. Til en del formål, fx dips, brød og med frugt, kan du bruge veganske udgaver af yoghurt og kvark.

Læs også: Veganer – hvad, hvordan og hvorfor?

8 Hvorfor hedder det hytteost?


Navnet hytteost stammer direkte fra det amerikanske “cottage cheese”.

Den særlige ost menes at være bragt med nybyggerne fra Europa til USA. Her kærnede de nye amerikanere selv deres smør, og den overskydende mælk derfra brugte de til at fremstille hytteost. Dette skete typisk i små hytter – eller “cottages” – og heraf navnet.