Hotte hytteost – sådan bruger du den
Vi køber hytteost som aldrig før. Og med god grund. Bliv klogere på den hvide, klumpede proteinbombe her, og få 12 sunde og lækre opskrifter.
Vi køber hytteost som aldrig før. Og med god grund. Bliv klogere på den hvide, klumpede proteinbombe her, og få 12 sunde og lækre opskrifter.
Egentlig har den jo udseendet lidt imod sig med den hvide og klumpede konsistens. Men som du måske har lært, skal man ikke dømme andre på udseendet. Heller ikke hytteost.
Den milde ost har nemlig meget at prale af.
Den er spækket med proteiner, den har få kalorier, den giver dig sunde vitaminer og mineraler, og så gør dens milde smag og cremede konsistens bare den bare superanvendelig i mange retter.
Vi har samlet 12 af vores bedste opskrifter med hytteost sammen med en stribe gode tips om den hvide, cremede ost.
Vi vil gerne inspirere dig til generelt at benytte hytteost i din madlavning – og du kan godt glæde dig. Vi disker op med både lasagne, tomattærte, pølsehorn og pandekager – for slet ikke at tale om vores geniale hytteost-boller eller proteinboller.
En af de mest populære opskrifter lige nu er fladbrød med hytteost. Opskriften er superenkel med kun to ingredienser, nemlig hytteost og æg, og egentlig er det nok lidt en tilsnigelse at kalde det for brød. Reelt er det snarere en tynd omelet, der fx kan bruges til en wrap eller sandwich.
Populariteten skyldes formentlig, at fladbrødet bugner af proteiner, og at du sparer kalorier i forhold til almindelige brød. Det er perfekt i en lowcarb kost og er naturligvis også glutenfrit. Opskriften på hytteost-fladbrød finder du her.
Hytteost er lavet af komælk. Konsistensen er blød og kornet – eller “klumpet”, om du vil – og smagen er mild og let syrlig.
Osten tilhører kategorien friskost, som er en betegnelse, der bruges om oste, der hverken presses eller lagres.
KILDE: Arla
Læs også: 9 myter om ost – hvad er sandt og falsk?
Navnet hytteost stammer direkte fra det amerikanske “cottage cheese”.
Den særlige ost menes at være bragt med nybyggerne fra Europa til USA. Her kærnede de nye amerikanere selv deres smør, og den overskydende mælk derfra brugte de til at fremstille hytteost. Dette skete typisk i små hytter – eller “cottages” – og heraf navnet.
Ja, som udgangspunkt er det sundt at spise hytteost.
De to helt store sunde fordele ved den milde ost er et højt proteinindhold og et lavt fedtindhold. Det gør, at du får ret meget mæthed for få kalorier.
Generelt er det en god idé at gå efter de magre mejeriprodukter. I modsætning til fede mejeriprodukter som fx fløde, creme fraiche og smør, giver de dig nemlig kun små mængder af det mættede fedt, som vi helst ikke skal have for meget af.
Et højt indtag af mættet fedt øger dit LDL-kolesterol og din risiko for fx blodpropper.
Læs også: Få 5 gode grunde til at spise hytteost
Du kan sagtens spise osten, som den er, med en ske direkte fra bægeret – men det bliver nok hurtigt lidt kedeligt. Se her, hvordan du kan bruge den milde ost på lidt mere spændende måder.
I Danmark kan du købe den milde friskost i to fedtprocenter; 1,5 pct. og 4 pct.
Tæller du kalorier, skal du vælge udgaven med 1,5 pct. fedt.
Pr. 100 gram:
Kalorier: 79 kcal
Fedt: 1,5 g
Pr. 100 gram:
Kalorier: 99 kcal
Fedt: 4 g
KILDE: Arla
Læs også: Hvor mange kalorier har jeg brug for?
Hytteost er et rigtig godt valg, hvis du gerne vil diske op med proteinrig aftensmad eller en sund frokost, som mætter længe.
Protein: 13 g
Protein: 14 g
Med et proteinindhold på 13 og 14 gram pr. 100 gram ligger den hvide, bløde friskost nemlig højt på listen over proteinrige mejeriprodukter. Især hvis vi ser bort fra faste oste.
Til sammenligning er der fx 10 gram protein pr. 100 gram i skyr, der netop er en proteinfavorit hos mange.
Læs også: Top 20 - mad med flest proteiner
Nej, det er ikke en god idé at smide din hytteost i fryseren, hvis du ikke når at bruge den inden udløbsdatoen – i hvert fald ikke, hvis du vil spise den som friskost.
Hytteost, ligesom andre hvide friskoste som mozzarella og ricotta, egner sig ikke til frysning på grund af det høje vandindhold. Når osten fryses, krystalliserer vandet, og ved optøning vil det skille sig fra ostemassen. Resultatet bliver en grynet, vandet og flad konsistens.
Du kan dog sagtens bruge optøet hytteost i bagværk eller pandekager.
Der er flere alternativer, som du kan vælge, men det afhænger selvfølgelig af, hvorfor du gerne vil bruge et andet produkt.
Der er flere alternativer her, fx fedtfattig kvark, som også er en friskost, og skyr. Begge er rige på proteiner, og du kan stort set anvende dem på samme måde.
Vælg kvark, hvis du skal lave en varm ret, og rør den så op med lidt mel først. Ellers risikerer du, at den skiller ved kogning.
Som pålæg på fx knækbrød, vil rygeost være en fin erstatning. Vær opmærksom på, at rygeost også fås med forskellige fedtprocenter.
Tåler du ikke laktose, kan du købe en laktosefri variant af de bløde ost.
Er du mælkeallergiker, kan du ikke tåle den laktosefri udgave. Det er nemlig mælkeproteinerne, som du er allergisk overfor, og disse findes også i de laktosefri udgaver. Du skal derfor kigge efter veganske produkter, fx vegansk yoghurt.
Læs også: Er mælk usundt for voksne?
Umiddelbart kan du ikke købe vegansk hytteost. Til en del formål, fx dips, brød og med frugt, kan du bruge veganske udgaver af yoghurt og kvark.
Læs også: Veganer – hvad, hvordan og hvorfor?
Den er nem. Blend osten, til den har en fin og glat konsistens.